Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2000 nr 51 poz. 604
Wersja archiwalna od 2000-07-01 do 2001-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2000 nr 51 poz. 604
Wersja archiwalna od 2000-07-01 do 2001-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 20 czerwca 2000 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063, z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 269) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277 i Nr 29, poz. 361).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.1. Rozdysponowanie kontyngentów dla towarów określonych pozycjami towarowymi 0203 i 0207 polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadku pozycji towarowych 0203 i 0207 pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych każdą z tych pozycji.

3. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych 0203 i 0207 nie może być dłuższy niż miesiąc.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów dla towarów określonych pozycją towarową 1001 polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, proporcjonalnie do liczby osób składających te wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.

3. Rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) III kwartał - 25 tys. ton,

2) IV kwartał - 25 tys. ton.

4. Wnioski o przydział kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od 1 dnia roboczego do 7 dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

5. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów dla pozycji towarowej 1001 nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenie zostało wydane.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2000 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek


Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 20 czerwca 2000 r. (poz. 604)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1

2

3

4

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

2 000

- Świeże lub chłodzone:

0203 11

- - Tusze i półtusze:

0203 11 100

- - - Za świń domowych

25

0203 12

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 12 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

25

0203 12 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

25

0203 19

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 19 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

25

0203 19 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

25

0203 19 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

25

- - - - Pozostałe:

0203 19 55 0

- - - - - Bez kości

25

0203 19 59 0

- - - - - Pozostałe

25

- Mrożone:

0203 21

- - Tusze i półtusze:

0203 21 10 0

- - - Ze świń domowych

25

0203 22

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 22 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

25

0203 22 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

25

0203 29

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 29 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

25

0203 29 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

25

0203 29 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

25

- - - - Pozostałe:

0203 29 55 0

- - - - - Bez kości

25

0203 29 59 0

- - - - - Pozostałe

25

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

1 500

- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

0207 11

- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 11 10 0

- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%”

28

0207 11 30 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%”

28

0207 11 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane

28

0207 12

- - Nie cięte na kawałki, mrożone:

0207 12 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%”

28

0207 12 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane

28

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1

2

3

4

0207 13

- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

0207 13 10 0

- - - - Bez kości

28

- - - - Z kośćmi:

0207 13 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

28

0207 13 30 0

- - - - - Całe skrzydła końcami lub bez

28

0207 13 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

0207 13 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

28

0207 13 60 0

- - - - - Nogi i ich kawałki

28

0207 13 70 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

0207 13 91 0

- - - - Wątroby

28

0207 13 99 0

- - - - Pozostałe

28

0207 14

- - Kawałki i podroby mrożone:

- - - Kawałki:

0207 14 10 0

- - - - Bez kości

28

- - - - Z kośćmi:

0207 14 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

28

0207 14 30 0

- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez

28

0207 14 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

0207 14 50 0

- - - - - Piersi ich kawałki

28

0207 14 60 0

- - - - - Nogi i ich kawałki

28

0207 14 70 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

0207 14 91 0

- - - - Wątroby

10

0207 14 99 0

- - - - Pozostałe

28

- Z indyków:

0207 24

- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 24 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%”

28

0207 24 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc. wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane

28

0207 25

- - Nie cięte na kawałki, mrożone:

0207 25 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%”

28

0207 25 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane

28

0207 26

- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

0207 26 10 0

- - - - Bez kości

28

- - - - Z kośćmi:

0207 26 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

28

0207 26 30 0

- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez

28

0207 26 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

0207 26 50 0

- - - - - Piersi ich kawałki

28

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 26 60 0

- - - - - - Podudzia i ich kawałki

28

0207 26 70 0

- - - - - - Pozostałe

28

0207 26 80 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

0207 26 91 0

- - - - Wątroby

28

0207 26 99 0

- - - - Pozostałe

28

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1

2

3

4

0207 27

- - Kawałki i podroby, mrożone:

- - - Kawałki:

0207 27 10 0

- - - - Bez kości

28

- - - - Z kośćmi:

0207 27 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

28

0207 27 30 0

- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez

28

0207 27 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

0207 27 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

28

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 27 60 0

- - - - - - Podudzia i ich kawałki

28

0207 27 70 0

- - - - - - Pozostałe

28

0207 27 80 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

0207 27 91 0

- - - - Wątroby

28

0207 27 99 0

- - - - Pozostałe

28

- Z kaczek, gęsi i perliczek:

0207 32

- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

- - - Kaczki:

0207 32 11 0

- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami. znane jako „kaczki 85%”

28

0207 32 15 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami. wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%”

28

0207 32 19 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane

28

- - - Gęsi:

0207 32 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%”

28

0207 32 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane

28

0207 32 90 0

- - - Perliczki

28

0207 33

- - Nie cięte na kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:

0207 33 11 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%”

28

0207 33 19 0

- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane

28

- - - Gęsi:

0207 33 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%”

28

0207 33 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane

28

0207 33

- - Nie cięte na kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:

0207 33 11 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%”

28

020733 190

- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane

28

- - - Gęsi:

0207 33 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%”

28

0207 33 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane

28

0207 32 90 0

- - - Perliczki

28

0207 33

- - Nie cięte na kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:

0207 33 11 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%”

28

0207 33 19 0

- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane

28

- - - Gęsi:

0207 33 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%”

28

0207 33 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane

28

0207 33 90 0

- - - Perliczki

28

0207 34

- - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:

0207 34 10 0

- - - Z gęsi

28

0207 34 90 0

- - - Z kaczek

28

0207 35

- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

- - - - Bez kości:

0207 35 11 0

- - - - - Z gęsi

28

0207 35 15 0

- - - - - Z kaczek i perliczek

28

- - - - Z kośćmi:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

(w tonach)

1

2

3

4

- - - - - Połówki lub ćwiartki:

0207 35 21 0

- - - - - - Z kaczek

28

0207 35 23 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 35 25 0

- - - - - - Z perliczek

28

0207 35 31 0

- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez

28

0207 35 41 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

- - - - - Piersi i ich kawałki:

0207 35 51 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 35 53 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

28

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 35 61 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 35 63 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

28

0207 35 71 0

- - - - - Tusze gęsie i kacze.

28

0207 35 79 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

0207 35 91 0

- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby

28

0207 35 99 0

- - - - Pozostałe

28

0207 36

- - Pozostałe, mrożone:

- - - Kawałki:

- - - - Bez kości:

0207 36 11 0

- - - - - Z gęsi

28

0207 36 15 0

- - - - -Z kaczek i perliczek

28

- - - - Z kośćmi:

- - - - - Połówki lub ćwiartki:

0207 36 21 0

- - - - - - Z kaczek

28

0207 36 23 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 36 25 0

- - - - - - Z perliczek

28

0207 36 31 0

- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez

28

0207 36 41 0

- - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

28

- - - - - Piersi i ich kawałki:

0207 36 51 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 36 53 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

28

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 36 61 0

- - - - - - Z gęsi

28

0207 36 63 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

28

0207 36 71 0

- - - - - Tusze gęsie i kacze

28

0207 36 79 0

- - - - - Pozostałe

28

- - - Podroby:

- - - - Wątroby:

0207 36 81 0

- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie

10

0207 36 85 0

- - - - - Otłuszczone wątroby kacze

10

0207 36 89 0

- - - - - Pozostałe

10

0207 36 90 0

- - - - Pozostałe

28

1001

Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

50 000

1001 90

- Pozostałe:

1001 90 10 0

- - Orkisz do siewu

15

- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenica (meslin):

1001 90 91

- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1

- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej

15

1001 90 91 9

- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)

15

1001 90 99 0

- - - Pozostałe

15

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00