Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2000-07-01 do 2001-01-01
Wersja archiwalna od 2000-07-01 do 2001-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 20 czerwca 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063, z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 269) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277 i Nr 29, poz. 361).
§ 4.1. Rozdysponowanie kontyngentów dla towarów określonych pozycjami towarowymi 0203 i 0207 polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W przypadku pozycji towarowych 0203 i 0207 pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych każdą z tych pozycji.
3. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych 0203 i 0207 nie może być dłuższy niż miesiąc.
§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów dla towarów określonych pozycją towarową 1001 polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, proporcjonalnie do liczby osób składających te wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
3. Rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) III kwartał - 25 tys. ton,
2) IV kwartał - 25 tys. ton.
4. Wnioski o przydział kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od 1 dnia roboczego do 7 dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
5. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów dla pozycji towarowej 1001 nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenie zostało wydane.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2000 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 20 czerwca 2000 r. (poz. 604)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 2 000 |
| - Świeże lub chłodzone: |
|
|
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
0203 11 100 | - - - Za świń domowych | 25 |
|
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 |
|
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 |
|
0203 19 | - - Pozostałe: |
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 |
|
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 |
|
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 |
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 |
|
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 |
|
| - Mrożone: |
|
|
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 25 |
|
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 |
|
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 |
|
0203 29 | - - Pozostałe: |
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 |
|
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 |
|
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 |
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 |
|
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 |
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 1 500 |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” | 28 |
|
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 |
|
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 |
|
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła końcami lub bez | 28 |
|
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 |
|
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 28 |
|
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 28 |
|
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 |
|
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi ich kawałki | 28 |
|
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 28 |
|
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 10 |
|
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - Z indyków: |
|
|
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 |
|
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc. wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 |
|
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 |
|
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi ich kawałki | 28 |
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 28 |
|
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 28 |
|
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 28 |
|
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 |
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 28 |
|
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 28 |
|
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 28 |
|
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami. znane jako „kaczki 85%” | 28 |
|
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami. wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| - - - Gęsi: |
|
|
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 28 |
|
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| - - - Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
020733 190 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| - - - Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 28 |
|
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| - - - Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 28 |
|
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 28 |
|
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) |
1 | 2 | 3 | 4 |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 28 |
|
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 28 |
|
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze. | 28 |
|
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 28 |
|
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 15 0 | - - - - -Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 28 |
|
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 28 |
|
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 36 41 0 | - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 28 |
|
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
| - - - - Wątroby: |
|
|
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 10 |
|
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 10 |
|
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 10 |
|
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
| 50 000 |
1001 90 | - Pozostałe: |
|
|
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | 15 |
|
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenica (meslin): |
|
|
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 15 |
|
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 15 |
|
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 15 |
|