Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2000-06-29 do 2003-10-01
Wersja archiwalna od 2000-06-29 do 2003-10-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU l GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 30 maja 2000 r.
w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych pojazdów na drogach.
Na podstawie art. 10 ust. 11 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, Nr 123, poz. 779 i Nr 160, poz. 1086 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 133, poz. 872, z 1999 r. Nr 106, poz. 1216 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 43, poz. 483) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. W przypadku wystąpienia na drogach uplastycznienia nawierzchni bitumicznych, wywołanego wysokimi temperaturami, wprowadza się na tych drogach ograniczenia ruchu pojazdów i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 12 ton (z wyłączeniem autobusów) poprzez zakaz ich ruchu na obszarze całego kraju lub jego części w godzinach od 1100 do 2300.
2. Informację o terminach rozpoczęcia i zakończenia ograniczeń, o których mowa w ust. 1, oraz o obszarze ich obowiązywania podaje do publicznej wiadomości w środkach masowego przekazu Generalny Dyrektor Dróg Publicznych.
3. Informacje, o których mowa w ust. 2, przekazywane są ponadto:
1) Ministerstwu Spraw Zagranicznych,
2) Ministerstwu Obrony Narodowej,
3) Komendzie Głównej Policji,
4) Komendzie Głównej Straży Granicznej,
5) Głównemu Urzędowi Ceł,
6) Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej,
7) Polskiej Agencji Prasowej,
8) Telewizyjnej Agencji Informacyjnej,
9) Informacyjnej Agencji Radiowej,
10) wojewodom właściwym dla obszaru objętego ograniczeniem.
4. W czasie obowiązywania ograniczeń, o których mowa w ust. 1, Generalny Dyrektor Dróg Publicznych prowadzi punkt informacji drogowej w siedzibie Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych w Warszawie.
§ 2.Wprowadza się zakaz ruchu na drogach pojazdów i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 12 ton (z wyłączeniem autobusów) w następujących terminach:
1) od godziny 700 do 2200 w dni ustawowo wolne od pracy:
a) 1 stycznia - Nowy Rok,
b) pierwszy dzień Wielkiej Nocy,
c) drugi dzień Wielkiej Nocy,
d) 1 maja - święto państwowe,
e) 3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja,
f) pierwszy dzień Zielonych Świątek,
g) dzień Bożego Ciała,
h) 15 sierpnia -Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny,
i) 1 listopada—Wszystkich Świętych,
j) 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości,
k) 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia,
l) 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia,
2) od godziny 1800 do godziny 2200 w dzień poprzedzający dzień określony w pkt 1 lit. b) - j),
3) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 sierpnia, z zastrzeżeniem pkt 1 lit. h):
a) od godziny 1800 do godziny 2200 w piątek,
b) od godziny 700 do godziny 1400 w sobotę,
c) od godziny 700 do godziny 2200 w niedzielę,
4) w okresach od dnia 1 czerwca do dnia 30 czerwca oraz od dnia 1 września do dnia 30 września od godziny 700 do godziny 2200 w niedzielę.
§ 3.1. Przepisy § 1 i 2 nie mają zastosowania do pojazdów:
1) Policji, Sił Zbrojnych, Straży Granicznej, jednostek ochrony przeciwpożarowej i innych specjalistycznych służb ochrony chemicznej, radiologicznej oraz przed skażeniami, pogotowia technicznego,
2) pracujących na potrzeby budowy dróg i mostów oraz ich utrzymania,
3) biorących udział w akcjach ratowniczych,
4) biorących udział w usuwaniu skutków klęsk żywiołowych,
5) przewożących artykuły szybko psujące się i środki spożywcze, określone w załączniku do rozporządzenia,
6) przeznaczonych do przewozu żywych zwierząt,
7) pracujących na potrzeby skupu mleka, zbóż lub zwierząt,
8) pracujących na potrzeby bezpośredniego zaopatrzenia statków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną,
9) wolnobieżnych używanych do prac rolnych i ciągników rolniczych,
10) przewożących sprzęt transmisyjny stacji radiowych i telewizyjnych,
11) przewożących, w związku z organizacją imprez masowych, sprzęt dla ich obsługi,
12) przewożących prasę,
13) pustych po rozładunku artykułów szybko psujących się, w odległości do 50 km od miejsca rozładunku,
14) przewożących ładunki pocztowe,
15) pracujących w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego, w odległości do 50 km od siedziby przedsiębiorstwa, pracującego w cyklu ciągłym,
16) przewożących, określone w odrębnych przepisach, materiały niebezpieczne w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej,
17) uczestniczących w akcjach humanitarnych,
18) przeznaczonych do przewozu betonu,
19) przeznaczonych do przewozu odpadów komunalnych (śmieci).
2. Przepisy § 1 i 2 nie mają zastosowania do pojazdów, które wjechały na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazów lub ograniczeń, w odległości do 25 km od miejsca przekroczenia granicy, oraz oczekujących na granicy na wyjazd z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z zastrzeżeniem ust. 4.
3. Przepisy § 1 i 2 nie mają zastosowania do pojazdów wykonujących czynności dowozowo-odwozowe do i z terminali transportu kombinowanego w promieniu 100 km od terminalu lądowego i 150 km od terminalu morskiego.
4. Przepisy § 2 nie mają zastosowania do pojazdów powracających z zagranicy, pod warunkiem posiadania przez kierowcę ważnej rocznej lub półrocznej karty opłat za przejazd po drogach krajowych wykorzystywanych w międzynarodowym transporcie drogowym.
§ 4.Traci moc rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 27 maja 1998 r. w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych pojazdów na drogach (Dz. U. Nr 65, poz. 429 i Nr 75, poz. 488 oraz z 1999 r. Nr 63, poz. 725).
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Transportu i Gospodarki Morskiej: T. Syryjczyk
Załącznik do rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki
Morskiej z dnia 30 maja 2000 r. (poz. 598)
ARTYKUŁY SZYBKO PSUJĄCE SIĘ l ŚRODKI SPOŻYWCZE
1. Mięso i podroby jadalne.
2. Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
3. Produkty mleczarskie (jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło, lody itp.).
4. Jaja ptasie i masy jajeczne.
5. Cięte kwiaty.
6. Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
7. Owoce świeże i mrożone.
8. Zboża.
9. Produkty przemysłu młynarskiego (mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe).
10. Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
11. Przetwory z mięsa, drobiu, ryb itp.
12. Cukry i wyroby cukiernicze.
13. Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
14. Przetwory z warzyw, owoców itp.
15. Napoje bezalkoholowe.
16. Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
17. Buraki cukrowe.
18. Ziemniaki.
19. Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
20. Podłoże uprawowe pieczarek.