Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2000-02-11 do 2004-04-30
Wersja archiwalna od 2000-02-11 do 2004-04-30
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 28 stycznia 2000 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe
Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378 oraz z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151), załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.[1] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 28 stycznia 2000 r. (poz. 124)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0102 | Bydło żywe: |
0102 90 | - Pozostałe: |
| - - Gatunki domowe: |
0102 90 05 0 | - - - O masie nie przekraczającej 80 kg |
| - - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: |
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O masie powyżej 300kg: |
| - - - - Krowy: |
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Pozostałe: |
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0103 | Trzoda chlewna żywa: |
| - Pozostałe: |
0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: |
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe |
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: |
| - - - Gatunki domowe: |
0103 92 11 0 | - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe |
0104 | Owce i kozy żywe: |
0104 10 | - Owce: |
| - - Pozostałe: |
0104 10 30 0 | - - - Jagnięta (do jednego roku życia) |
0104 10 80 0 | - - - Pozostałe |
0104 20 | - Kozy: |
0104 20 90 0 | - - Pozostałe |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
| - O masie nie przekraczającej 185 g: |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
0105 11 11 0 | - - - - Nioski |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe |
0105 12 00 0 | - - Indyki |
0105 19 | - - Pozostałe: |
0105 19 20 0 | - - - Gęsi |
0105 19 90 0 | - - - Kaczki i perliczki |
| - Pozostałe: |
0105 92 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2000 g |
0105 93 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g |
0105 99 | - - Pozostałe: |
0105 99 10 0 | - - - Kaczki |
0105 99 20 0 | - - - Gęsi |
0105 99 30 0 | - - - Indyki |
0105 99 50 0 | - - - Perliczki |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci „kompensowane” |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe |
0201 30 00 0 | - Bez kości |
0202 | Mięso wołowe mrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci „kompensowane” |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe |
0202 30 | - Bez kości: |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe |
| - Mrożone: |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 14 99 0 | - - - -Pozostałe |
| - Z indyków: |
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 26 91 0 | - - - -Wątroby |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
| - - - Kawałki: |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kaczki: |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki |
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: |
| - - - Kaczki: |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: |
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
| - - - Podroby: |
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki. |
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
| - - - - Wątroby: |
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe |
0207 36 90 0 | - - - -Pozostałe |
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
0401 10 | - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż : |
0401 10 10 0 | - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 10 90 0 | - - Pozostałe |
0401 20 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%: |
| - - Nie przekraczającej 3%: |
0401 20 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 20 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Powyżej 3%: |
0401 20 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 20 99 0 | - - - Pozostałe |
0401 30 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%: |
| - - Nie przekraczającej 21%: |
0401 30 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 30 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: |
0401 30 31 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 30 39 0 | - - - Pozostałe |
- - Powyżej 45%: | |
0401 30 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
0401 30 99 0 | - - - Pozostałe |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
| - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe |
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Pozostałe: |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczające j 11%: |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11, ale nie przekraczającej 27: |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe |
0402 29 | - - Pozostałe: |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
| - - - - Pozostałe: |
0402 29 15 | - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: |
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: |
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: |
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: |
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: |
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe |
0402 99 | - - Pozostałe: |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: |
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: |
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: |
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
0405 10 | - Masło: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
| - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
| - - - Masło naturalne: |
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane |
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe |
0405 20 | - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75 % |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% |
0405 90 | - Pozostałe: |
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: |
| - Drobiu: |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
| - Żółtka jaj: |
0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Pozostałe: |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi |
| - Pozostałe: |
0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe |
0409 00 00 0 | Miód naturalny |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | - Świeże: |
0603 10 10 | - - Róże: |
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 20 | - - Goździki: |
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: |
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: |
0702 00 00 1 | - Od 1 stycznia do 31 marca |
0702 00 00 2 | - Od 1 do 30 kwietnia |
0702 00 00 3 | - Od 1 do 14 maja |
0702 00 00 5 | - Od 15 do 31 maja |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0702 00 00 7 | - Od 1 czerwca do 30 września |
0702 00 00 8 | - Od 1 do 31 października |
0702 00 00 9 | - Od 1 listopada do 31 grudnia |
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: |
0704 10 00 | - Kalafiory i brokuły głowiaste: |
0704 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia |
0704 10 00 3 | - - Od 15 kwietnia do 31 maja |
0704 10 00 5 | - - Od 1 czerwca do 30 listopada |
0704 10 00 9 | - - Od 1 grudnia do 31 grudnia |
0704 20 00 0 | - Brukselka |
0704 90 | - Pozostałe: |
0704 90 10 0 | - - Biała kapusta i czerwona kapusta |
0704 90 90 0 | - - Pozostałe |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: |
| - Sałata: |
0705 11 00 | - - Sałata głowiasta: |
0705 11 00 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0705 11 00 3 | - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada |
0705 11 00 9 | - - Od 1 grudnia do 31 grudnia |
0705 19 00 0 | - - Pozostała |
| - Cykoria: |
0705 21 00 0 | - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum) |
0705 29 00 0 | - - Pozostała |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone: |
0706 10 00 0 | - Marchew i rzepa |
0706 90 | - Pozostałe: |
0706 90 10 0 | - - Selery (korzeniowe lub niemieckie) |
0706 90 30 0 | - - Chrzan (Cochlearia armoracia) |
0706 90 90 0 | - - Pozostałe |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
0707 00 05 | - Ogórki: |
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego |
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia |
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja |
0707 00 05 6 | - - Od 16 maja do 30 września |
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października |
0707 00 05 8 | - - Od 1 do 10 listopada |
0707 00 05 9 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia |
0707 00 90 0 | - Korniszony |
0710 | Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: |
0710 10 00 0 | - Ziemniaki |
| - Warzywa strączkowe, nawet łuskane: |
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) |
0710 22 00 0 | - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) |
0710 29 00 0 | - - Pozostałe |
0710 30 00 0 | - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy |
0710 80 | - Pozostałe warzywa: |
| - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
0710 80 51 0 | - - - Słodka papryka |
0710 80 59 0 | - - - Pozostałe |
| - - Grzyby: |
0710 80 61 0 | - - - Z rodzaju Agaricus |
0710 80 69 0 | - - - Pozostałe |
0710 80 70 0 | - - Pomidory |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0710 80 85 0 | - - Szparagi |
0710 80 95 0 | - - Pozostałe |
0710 90 00 0 | - Mieszanki warzyw |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: |
0712 20 00 0 | - Cebula |
0712 30 00 0 | - Grzyby i trufle |
0712 90 | - Inne warzywa: mieszanki warzyw: |
0712 90 05 0 | - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nie przetworzone |
| - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): |
0712 90 11 0 | - - - Odmiany siewne |
0712 90 19 0 | - - - Pozostałe |
0712 90 30 0 | - - Pomidory |
0712 90 50 0 | - - Marchew |
0712 90 90 0 | - - Pozostałe |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: |
0808 10 | - Jabłka: |
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia |
| - - Pozostałe: |
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: |
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
0808 10 50 | - - - Odmiany Granny Smith: |
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
0808 10 90 | - - - Pozostałe: |
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
0809 20 | - Wiśnie i czereśnie: |
0809 20 05 | - - Wiśnie (Prunus cerasusy): |
0809 20 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 maja |
0809 20 05 5 | - - - Od 1 czerwca do 15 lipca |
0809 20 05 9 | - - - Od 16 lipca do 31 grudnia |
0809 20 95 0 | - - Pozostałe |
0809 40 | - Śliwki i owoce tarniny: |
0809 40 05 | - - Śliwki: |
0809 40 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca |
0809 40 05 5 | - - - Od 1 lipca do 30 września |
0809 40 05 9 | - - - Od 1 października do 31 grudnia |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: |
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia |
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca |
0810 10 00 9 | - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
0810 20 | - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: |
0810 20 10 0 | - - Maliny |
0810 20 90 0 | - - Pozostałe |
0810 30 | - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: |
0810 30 10 0 | - - Czarne porzeczki |
0810 30 30 0 | - - Czerwone porzeczki |
0810 30 90 0 | - - Pozostałe |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
0811 | Owoce i orzechy, nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 | - Truskawki i poziomki: |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 11 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy |
0811 10 19 0 | - - - Pozostałe |
0811 10 90 0 | - - Pozostałe |
0811 20 | - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 20 11 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy |
0811 20 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
0811 20 31 0 | - - - Maliny |
0811 20 39 0 | - - - Czarne porzeczki |
0811 20 51 0 | - - - Czerwone porzeczki |
0811 20 59 0 | - - - Jeżyny i morwy |
0811 20 90 0 | - - - Pozostałe |
0811 90 | - Pozostałe: |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: |
0811 90 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
0811 90 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
0811 90 50 0 | - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus |
0811 90 70 0 | - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium |
| - - - Wiśnie i czereśnie: |
0811 90 75 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) |
0811 90 80 0 | - - - - Pozostałe |
0811 90 95 0 | - - - Pozostałe |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 | - Pozostałe: |
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu |
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1002 00 00 0 | Żyto |
1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 0 | - Nasiona |
1003 00 90 0 | - Pozostały |
1004 00 00 0 | Owies |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
1008 10 00 0 | - Gryka |
1008 20 00 0 | - Proso |
1008 90 | - Pozostałe zboża: |
1008 90 10 0 | - - Pszenżyto (Triticale) |
1008 90 90 0 | - - Pozostałe |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| - Mąka pszenna: |
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisze |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia |
1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe: |
| - Kasze i grysiki: |
1103 11 | - - Z pszenicy: |
1103 11 10 0 | - - - Z pszenicy durum |
1103 11 90 0 | - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1103 12 00 0 | - - Z owsa |
1103 13 | - - Z kukurydzy: |
1103 13 10 0 | - - - O zawartości tłuszczu nie przekraczającej 1,5% masy |
1103 13 90 0 | - - - Pozostałe |
1103 19 00 0 | - - Z ryżu |
1103 19 | - - Z pozostałych zbóż: |
1103 19 10 0 | - - - Z żyta |
1103 19 30 0 | - - - Z jęczmienia |
1103 19 90 0 | - - - Pozostałe |
| - Granulki: |
1103 21 00 0 | - - Z pszenicy |
1103 29 | - - Z pozostałych zbóż: |
1103 29 10 0 | - - - Z żyta |
1103 29 20 0 | - - - Z jęczmienia |
1103 29 30 0 | - - - Z owsa |
1103 29 40 0 | - - - Z kukurydzy |
1103 29 50 0 | - - - Z ryżu |
1103 29 90 0 | - - - Pozostałe |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder |
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane |
1107 | Słód palony lub nie: |
1107 10 | - Nie palony: |
| - - Pozostałe: |
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe |
1108 | Skrobie; inulina: |
| - Skrobie: |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
1205 00 10 0 | - Siewne |
1205 00 90 0 | - Pozostałe |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: |
| - Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków: |
1209 23 | - - Nasiona kostrzewy: |
1209 23 11 0 | - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) |
1209 23 15 0 | - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) |
1209 23 80 0 | - - - Pozostałe |
1209 24 00 0 | - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) |
1209 25 | - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): |
1209 25 10 0 | - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) |
1209 25 90 0 | - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) |
1209 26 00 0 | - - Nasiona tymotki |
1209 29 | - - Pozostałe: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
1209 29 10 0 | - - - Nasiona wyki: nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.): nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.): nasiona mietlicy (Agrostis) |
1209 29 80 0 | - - - Pozostałe |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
1220 10 00 0 | - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek |
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek: lupulina: |
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar- agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: |
| - Soki i ekstrakty roślinne: |
1302 13 00 0 | - - Z chmielu |
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
1507 10 | - Olej surowy, odgumowany lub nie: |
1507 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 10 90 0 | - - Pozostałe |
1507 90 | - Pozostałe: |
1507 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 90 90 | - - Pozostałe: |
1507 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane |
1507 90 90 9 | - - - Pozostałe |
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| - Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
1512 11 | - - Olej surowy: |
1512 11 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - Pozostałe: |
1512 11 91 0 | - - - - Olej słonecznikowy |
1512 11 99 0 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego |
1512 19 | - - Pozostałe: |
1512 19 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - Pozostałe: |
1512 19 91 | - - - - Olej słonecznikowy: |
1512 19 91 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 91 9 | - - - - - Pozostałe |
1512 19 99 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego: |
1512 19 99 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 99 9 | - - - - - Pozostały |
| - Olej bawełniany i jego frakcje: |
1512 21 | - - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty czy nie: |
1512 21 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 21 90 0 | - - - Pozostały |
1512 29 | - - Pozostałe: |
1512 29 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 29 90 0 | - - - Pozostałe |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
1514 10 | - Olej surowy: |
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1514 10 90 0 | - - Pozostały |
1514 90 | - Pozostałe: |
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1519 90 90 | - - Pozostałe: |
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane |
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niæ jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: |
1517 10 | - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: |
1517 10 10 0 | - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
1517 10 90 0 | - - Pozostałe |
1517 90 | - Pozostałe: |
1517 90 10 0 | - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
| - - Pozostałe: |
1517 90 91 0 | - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane |
1517 90 93 0 | - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy |
1517 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: |
1601 00 10 0 | - Z wątroby |
| - Pozostałe: |
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane |
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| - - Z wątroby gęsiej lub kaczej: |
1602 20 11 0 | - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby |
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe |
| - Z drobiu objętego pozycją 0105: |
1602 31 | - - Z indyków: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 31 11 0 | - - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze |
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 31 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 32 11 0 | - - - - Nie gotowane |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 32 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 39 | - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 39 21 0 | - - - - Nie gotowane |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe |
1602 39 40. 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów |
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe |
| - Z wieprzowiny: |
1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
| - - - Ze świń domowych: |
| - - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek |
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
1602 99 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
1602 99 19 0 | - - - - - Pozostałe |
1602 99 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 99 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 50 | - Z wołowiny: |
1602 50 10 0 | - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
| - - Pozostałe: |
| - - - W opakowaniach hermetycznych: |
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe |
1602 50 80 0 | - - Pozostałe |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt |
| - - Pozostałe: |
| - - - Pozostałe: |
1602 90 51 0 | - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych |
| - - - - Pozostałe: |
| - - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
1602 90 61 0 | - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| - Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
1701 12 | - - Cukier buraczany: |
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały |
| - Pozostały: |
1701 99 | - - Pozostały: |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza |
| - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: |
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe |
1702 60 | - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: |
1702 60 10 0 | - - Izoglukoza |
1702 60 80 0 | - - Syrop inulinowy |
1702 60 95 0 | - - Pozostałe |
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: |
1702 90 30 0 | - - Izoglukoza |
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy |
1901 | Estrakt słodowy; przetwory spożywcze z maki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
1901 20 00 0 | - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 |
1901 90 | - Pozostałe: |
| - - Ekstrakt słodowy: |
1901 90 11 0 | - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej |
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
1901 90 91 0 | - - Nie zawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 |
1901 90 99 | - - - Pozostałe: |
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
1904 10 | - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: |
1904 10 10 0 | - - Otrzymane z kukurydzy |
1904 10 30 0 | - - Otrzymane z ryżu |
1904 10 90 0 | - - Pozostałe |
1904 20 | - Przetwory spożywcze otrzymane z nie prażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nie prażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
1904 20 10 0 | - - Preparaty typu Musli na bazie nie prażonych płatków zbożowych |
| - - Pozostałe: |
1904 20 91 0 | - - - Otrzymywane z kukurydzy |
1904 20 95 0 | - - - Otrzymywane z ryżu |
1904 20 99 0 | - - - Pozostałe |
1904 90 | - Pozostałe: |
1904 90 10 0 | - - Ryż |
1904 90 90 0 | - - Pozostałe |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek |
2002 10 90 0 | - - Pozostałe |
2002 90 | - Pozostałe: |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: |
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1kg: |
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
2106 90 | - Pozostałe: |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe |
| - - - Pozostałe: |
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
2106 90 92 0 | - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
2302 10 | - Kukurydziane: |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe |
2302 20 | - Ryżowe: |
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
2302 20 90 0 | - - Pozostałe |
2302 30 | - Pszenne: |
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 30 90 0 | - - Pozostałe |
2302 40 | - Z innych zbóż: |
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 90 90 0 | - - Pozostałe |
2302 50 00 0 | - Z roślin strączkowych |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: |
| - - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley): suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 10 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 |
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| - - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky |
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 10 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie |
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
| - - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley): suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 20 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
2401 20 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| - - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 41 0 | - - - - Typu Kentucky |
2401 20 49 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
2401 20 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 20 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 20 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 20 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2901 20 90 0 | - - - Pozostałe tytonie |
2401 30 00 0 | - Odpady tytoniowe |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: |
| - Albumina jaja: |
3502 11 | - - Suszona: |
3502 11 90 0 | - - - Pozostała |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 11 lutego 2000 r.