Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2000-01-01 do 2000-12-31
Wersja archiwalna od 2000-01-01 do 2000-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 21 grudnia 1999 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Wysp Owczych.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Wysp Owczych, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone zerowe stawki celne.
§ 2.Obniżone zerowe stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217).
§ 4.Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1999 r. (poz. 1223)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z WYSP OWCZYCH
| Kod PCN | Wyszczególnienie | Ilość |
0204 | Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone: | 20 ton | |
0204 10 00 0 | - Tusze i półtusze z jagniąt, świeże lub chłodzone | ||
- Inne mięso baranie, świeże lub chłodzone: | |||
0204 21 00 0 | - - Tusze i półtusze | ||
0204 22 | - - Inne kawałki z kośćmi: | ||
0204 22 10 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | ||
0204 22 30 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | ||
0204 22 50 0 | - - - Nogi | ||
0204 22 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0204 23 00 0 | - - Bez kości | ||
0204 30 00 0 | - Tusze i półtusze z jagniąt, mrożone | ||
- Inne mięso baranie mrożone: | |||
0204 41 00 0 | - - Tusze i półtusze | ||
0204 42 | - Inne kawałki z kośćmi: | ||
0204 42 10 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | ||
0204 42 30 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | ||
0204 42 50 0 | - - - Nogi | ||
0204 42 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0204 43 | - - Bez kości: | ||
0204 43 10 0 | - - - Jagnięce | ||
0204 43 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0204 50 | - Mięso kozie: | ||
- - Świeże lub chłodzone: | |||
0204 50 11 0 | - - - Tusze i półtusze | ||
0204 50 13 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | ||
0204 50 15 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | ||
0204 50 19 0 | - - - Nogi | ||
- - - Pozostałe: | |||
0204 50 31 0 | - - - - Kawałki z kośćmi | ||
0204 50 39 0 | - - - - Kawałki bez kości | ||
- - Mrożone: | |||
0204 50 51 0 | - - - Tusze i półtusze | ||
0204 50 53 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | ||
0204 50 55 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | ||
0204 50 59 0 | - - - Nogi | ||
- - - Pozostałe: | |||
0204 50 71 0 | - - - - Kawałki z kośćmi |
| Kod PCN | Wyszczególnienie | Ilość |
0204 50 79 0 | - - - - Kawałki bez kości |
| |
0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone: | ||
0206 80 | - Inne, świeże lub chłodzone: | ||
- - Pozostałe: | |||
0208 80 99 0 | - - - Baranie i kozie | ||
0206 90 | - Inne, mrożone: | ||
- - Pozostałe: | |||
0206 90 99 0 | - - - Baranie i kozie | ||
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: | ||
0210 90 | - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: | ||
- - Mięso: | |||
- - - Baranie i kozie: | |||
0210 90 11 0 | - - - - Z kośćmi | ||
0210 90 19 0 | - - - - Bez kości | ||
- - Podroby: | |||
0210 90 60 0 | - - - Baranie i kozie | ||
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: | ||
1601 00 10 0 | - Z wątroby | ||
ex | 1601 00 10 0 | Baranie i kozie | |
- Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane | ||
ex | 1601 00 91 0 | Baranie i kozie | |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | ||
ex | 1601 00 99 0 | Baranie i kozie | |
1802 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | ||
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane | ||
ex | 1602 10 00 0 | Baranie i kozie | |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Z baraniny lub koziny: | |||
- - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami: | |||
1602 90 72 0 | - - - - - - - - Z baraniny | ||
1602 90 74 0 | - - - - - - - - Z koziny | ||
- - - - - - - Pozostałe: | |||
1602 90 76 0 | - - - - - - - - Z baraniny | ||
1602 90 78 0 | - - - - - - - - Z koziny | ||
2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt | 5000 ton | |
2309 90 | - Pozostałe: |
| Kod PCN | Wyszczególnienie | Ilość |
2309 90 10 0 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
| |
ex | 2309 90 10 0 | Karma dla ryb | |
- - Pozostałe: | |||
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: | |||
- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: | |||
- - - - - Nie zawierające skrobi lub zawierające jej w masie 10% lub mniej: | |||
2309 90 31 0 | - - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10% | ||
ex | 2309 90 31 0 | Karma dla ryb | |
- - - - - Zawierające w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: | |||
2309 90 41 0 | - - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10% | ||
ex | 2309 90 41 0 | Karma dla ryb | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
2309 90 95 | - - - - - Zawierające w masie 49% lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej: | ||
2309 90 95 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów | ||
2309 90 97 | - - - - - Pozostałe: | ||
2309 90 97 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów |