Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1999 nr 107 poz. 1222
Wersja archiwalna od 2000-01-01 do 2000-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1999 nr 107 poz. 1222
Wersja archiwalna od 2000-01-01 do 2000-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 21 grudnia 1999 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.

2. Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich podpozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2000 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1999 r. (poz. 1222)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

0406

Sery i twarogi:

300 t

0406 90

- Pozostałe sery:

- - Pozostałe:

0406 90 29 0

- - - Kashkaval

25

- - - Feta:

0406 90 31 0

- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

25

0406 90 33 0

- - - - Pozostałe

25

- - - Pozostałe:

0406 90 50 0

- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0

Sert tulum

25

- - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0

- - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%

ex 0406 90 86 0

Ser tulum peyniri

25

0406 90 87 0

- - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%

ex 0406 90 87 0

Ser typu tulum peyniri

25

0406 90 88 0

- - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%

ex 0406 90 88 0

Ser typu tulum peyniri

25

0702 00 00

Pomidory, świeże lub chłodzone:

0702 00 00 9

- Od 1 listopada do 31 grudnia

10

250 t

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:

1000 t (łącznie z poz. 0709)

0703 90 00 0

- Pory i inne warzywa cebulowe

ex 0703 90 00 0

Pory świeże lub chłodzone

12,5

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:

0707 00 05

- Ogórki:

200 t

0707 00 05 1

- - Od 1 stycznia do końca lutego

10

0707 00 05 8

- - Od 1 do 10 listopada

10

0707 00 05 9

- - Od 11 listopada do 31 grudnia

10

0709

Inne warzywa, świeże lub chłodzone:

1000 t (łącznie z poz. 0703)

0709 60

- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:

0709 60 10 0

- - Słodka papryka

4,5

- - Pozostałe:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

0709 60 91 0

- - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum

4,5

0709 60 95 0

- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych

4,5

0709 60 99 0

- - - Pozostałe

4,5

0709 90

- Pozostałe:

0709 90 40 0

- - Kapary

4,5

0709 90 70 0

- - Cukinia

4,5

0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:

0710 80

- Pozostałe warzywa:

0710 80 10 0

- - Oliwki

12,5

500 t

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:

500 t

0711 20

- Oliwki:

0711 20 10 0

- - Do celów innych niż produkcja oliwy

7,5

0711 30 00 0

- Kapary

7,5

0813

Owoce suszone, inne niż z pozycji od nr 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:

700 t

0813 10 00 0

- Morele

0

0813 20 00 0

- Śliwki

0

0813 40

- Pozostałe owoce:

0813 40 10 0

- - Brzoskwinie łącznie z nektarynami

0

0813 40 30 0

- - Gruszki

0

0813 40 50 0

- - Papaje

0

0813 40 60 0

- - Tamaryndy

0

0813 40 70 0

- - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya

0

0813 40 95 0

- - Pozostałe

0

0813 50

- Mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:

- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż z pozycji od nr 0801 do 0806:

- - - Nie zawierające suszonych śliwek:

0813 50 12 0

- - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoców kanawalii, owoców sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya

0

0813 50 15 0

- - - - Pozostałe

0

0813 50 19 0

- - - Zawierające suszone śliwki

0

- - Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z pozycji nr 0801 i 0802:

0813 50 31 0

- - - Z orzechów tropikalnych

0

0813 50 39 0

- - - Pozostałe

0

- - Pozostałe mieszanki:

0813 50 91 0

- - - Nie zawierające suszonych śliwek lub fig

0

0813 50 99 0

- - - Pozostałe

0

0902

Herbata, nawet aromatyzowana:

2000 t

0902 10 00 0

- Herbata zielona (nie fermentowana) w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg

7,5

0902 20 00 0

- Inna herbata zielona (nie fermentowana)

7,5

0902 30 00 0

- Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg

7,5

0902 40 00 0

- Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana

7,5

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:

50 t

0910 40

- Tymianek; liście laurowe:

0910 40 90 0

- - Liście laurowe

9,5

1512

Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:

800 t

- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:

1512 19

- - Pozostałe:

- - - Pozostałe:

1512 19 91

- - - - Olej słonecznikowy:

1512 19 91 1

- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany

20

1512 19 91 9

- - - - - Pozostały

17,5

1604

Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:

500 t

- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie mielone:

1604 14

- - Tuńczyki, bonito latający i bonito śródziemnomorski (Sarda spp.):

- - - Tuńczyki i bonito latający:

1604 14 11 0

- - - - W oleju roślinnym

0

- - - - Pozostałe:

1604 14 16 0

- - - - - Filety znane jako „loins”

0

1604 14 18 0

- - - - - Pozostałe

0

1604 14 90 0

- - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.)

0

1604 20

- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:

1604 20 70 0

- - - Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus

0

1704

Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:

2000 t (dotyczy łącznie poz. 1704 i 1806)

1704 10

- Guma do żucia, również pokryta cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

- - - Guma w paskach

6

1704 10 19 0

- - - Pozostała

8

- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0

- - - Guma w paskach

4

1704 10 99 0

- - - Pozostała

8

1704 90

- Pozostałe:

1704 90 30 0

- - Biała czekolada

13

- - Pozostałe:

1704 90 55 0

- - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu

6

- - - Pozostałe:

1704 90 71 0

- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem

25 + DCC

1704 90 75 0

- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne

25 + DCC

- - - - Pozostałe:

1704 90 99 0

- - - - - Pozostałe

25 + DCCa

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

1806 10

- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0

- - Nie zawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15

1806 10 20 0

- - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

1806 20

- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg:

1806 20 10 0

- - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20

1806 20 30 0

- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20

- - Pozostałe:

1806 20 50 0

- - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego

20

1806 20 70 0

- - - Okruchy mleczno-czekoladowe

20

1806 20 80 0

- - - Polewa czekoladowa smakowa

20

1806 20 95 0

- - - Pozostałe

22 + DCC

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 31 00 0

- - Nadziewane

37 + DCC

1806 32

- - Bez nadzienia:

1806 32 10 0

- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów

37 + DCC

1806 32 90 0

- - - Pozostałe

37 + DCC

1806 90

- Pozostałe:

- - Czekolada i produkty czekoladowe:

- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:

1806 90 11 0

- - - - Zawierające alkohol

37 + DCC

1806 90 19 0

- - - - Pozostałe

37 + DCC

- - - Pozostałe:

1806 90 31 0

- - - - Z nadzieniem

37 + DCC

1806 90 39 0

- - - - Bez nadzienia

37 + DCC

1806 90 50 0

- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

37 + DCC

1806 90 60 0

- - Pasty do smarowania zawierające kakao

37 + DCC

1806 90 70 0

- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów

37 + DCC

1806 90 90 0

- - Pozostałe

37 + DCC

1902

Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:

200 t

- Ciasto makaronowe nie gotowane, nie nadziewane ani nie przygotowane inaczej:

1902 11 00 0

- - Zawierające jaja

28

1902 19

- - Pozostałe:

1902 19 10 0

- - - Nie zawierające mąki lub grysiku ze zwykłej pszenicy

12

1902 19 90 0

- - - Pozostałe

12

1902 30

- Pozostałe ciasta makaronowe:

1902 30 10 0

- - Suszone

14

1902 30 90 0

- - Pozostałe

3

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

1000 t

- Pozostałe:

2007 91

- - Owoce cytrusowe:

2007 91 10 0

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%

20

2007 91 30 0

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30%

20

2007 99

- - Pozostałe:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:

2007 99 20 0

- - - - Przecier i pasta z kasztanów

20

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 51 0

- - - - Przecier i pasta z kasztanów

20

- - - Pozostałe:

2007 99 98 0

- - - - Pozostałe

ex 2007 99 98 0

Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nie przekraczającej 13%

20

2008

Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

500 t

- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie:

2008 11

- - Orzeszki ziemne:

2008 11 10 0

- - - Masło orzechowe

17,5

- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:

2008 11 92 0

- - - - - Prażone

17,5

2008 11 94 0

- - - - - Pozostałe

17,5

- - - - Nie przekraczającej 1 kg:

2008 11 96 0

- - - - - Prażone

17,5

2008 11 98 0

- - - - - Pozostałe

17,5

2008 19

- - Pozostałe, łącznie z mieszankami:

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 19 11 0

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych

17,5

- - - - Pozostałe:

2008 19 13 0

- - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone

17,5

2008 19 19 0

- - - - - Pozostałe

17,5

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych:

2008 19 51 0

- - - - - Prażone orzechy tropikalne

17,5

2008 19 59 0

- - - - - Pozostałe

17,5

- - - - Pozostałe:

- - - - - Orzechy prażone:

2008 19 93 0

- - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone

17,5

2008 19 95 0

- - - - - - Pozostałe

17,5

2008 19 99 0

- - - - - Pozostałe

17,5

2008 30

- Owoce cytrusowe:

1000 t

- - Zawierające dodatek alkoholu:

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:

2008 30 11 0

- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 30 19 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Pozostałe:

2008 30 31 0

- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 30 39 0

- - - - Pozostałe

15

- - Nie zawierające dodatku alkoholu:

- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2008 30 51 0

- - - - Cząstki grejpfrutów

15

2008 30 55 0

- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15

2008 30 59 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

2008 30 71 0

- - - - Cząstki grejpfrutów

15

2008 30 75 0

- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15

2008 30 79 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:

2008 30 91 0

- - - - 4,5 kg lub więcej

15

2008 30 99 0

- - - - Poniżej 4,5 kg

15

2008 50

- Morele:

- - Zawierające dodatek alkoholu:

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:

2008 50 11 0

- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 50 19 0

- - - - - Pozostałe

15

- - - - Pozostałe:

2008 50 31 0

- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 50 39 0

- - - - - Pozostałe

15

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

2008 50 51 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%

15

2008 50 59 0

- - - - Pozostałe

15

- - Nie zawierające dodatku alkoholu:

- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%

15

2008 50 69 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

2008 50 71 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%

15

2008 50 79 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:

2008 50 92 0

- - - - 5 kg lub więcej

15

2008 50 94 0

- - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg

15

2008 50 99 0

- - - - Poniżej 4,5 kg

15

2008 70

- Brzoskwinie:

- - Zawierające dodatek alkoholu:

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:

2008 70 11 0

- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 70 19 0

- - - - - Pozostałe

15

- - - - Pozostałe:

2008 70 31 0

- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%

15

2008 70 39 0

- - - - - Pozostałe

15

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

2008 70 51 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%

15

2008 70 59 0

- - - - Pozostałe

15

- - Nie zawierające dodatku alkoholu:

- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%

15

2008 70 69 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg:

2008 70 71 0

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%

15

2008 70 79 0

- - - - Pozostałe

15

- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:

2008 70 92 0

- - - - 5 kg lub więcej

15

2008 70 94 0

- - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg

15

2008 70 99 0

- - - - Poniżej 4,5 kg

15

2009

Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

1000 t

- Sok pomarańczowy:

2009 11

- - Mrożony:

- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 11 11 0

- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

20

2009 11 19 0

- - - - Pozostałe

20

- - - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0

- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 11 99 0

- - - - Pozostałe

20

2009 19

- - Pozostałe:

- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 19 11 0

- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

20

2009 19 19 0

- - - - Pozostałe

20

- - - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0

- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 19 99 0

- - - - Pozostałe

20

2009 20

- Sok grejpfrutowy:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 20 11 0

- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

20

2009 20 19 0

- - - Pozostałe

20

- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0

- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 20 99 0

- - - Pozostałe

20

2009 30

- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 30 11 0

- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

20

2009 30 19 0

- - - Pozostałe

20

- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg masy netto:

2009 30 31 0

- - - - Zawierający dodatek cukru

20

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2009 30 39 0

- - - - Pozostałe

20

- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:

2009 30 51 0

- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 30 55 0

- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%

20

2009 30 59 0

- - - - - Nie zawierający dodatku cukru

20

- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:

2009 30 91 0

- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 30 95 0

- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%

20

2009 30 99 0

- - - - - Nie zawierające dodatku cukru

20

2009 60

- Sok z winogron (łącznie z moszczem winogronowym):

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 60 11 0

- - - O wartości nie przekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto

20

2009 60 19 0

- - - Pozostałe

20

- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto:

2009 60 51 0

- - - - Stężony

20

2009 60 59 0

- - - - Pozostałe

20

- - - O wartości nie przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%:

2009 60 71 0

- - - - - Stężony

20

2009 60 79 0

- - - - - Pozostałe

20

2009 60 90 0

- - - - Pozostałe

20

2009 90

- Mieszanki soków:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:

- - - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 41 0

- - - - - - Zawierające dodatek cukru

20

2009 90 49 0

- - - - - - Pozostałe

20

- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 71 0

- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%

20

2009 90 73 0

- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%

20

2009 90 79 0

- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru

20

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia:

50 t

2102 10

- Drożdże aktywne:

2102 10 10 0

- - Kultury drożdży

20

- - Drożdże piekarnicze:

2102 10 31 0

- - - Suszone

20

2102 10 39 0

- - - Pozostałe

20

2102 10 90 0

- - Pozostałe

20

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu:

1000 hl

- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0

- - W butelkach

0

2203 00 09 0

- - Pozostałe

0

2203 00 10 0

- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204

Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

1000 hl

2204 10

- Wino musujące:

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11

- - - Szampan:

2204 10 11 1

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

2204 10 19

- - - Pozostałe:

2204 10 19 1

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj.

15
minimum
21 EUR/hI

- - Pozostałe:

2204 10 91 0

- - - Asti spumante

15
minimum
21 EUR/hI

2204 10 99 0

- - - Pozostałe

15
minimum
21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10

- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 21 10 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

- - - Pozostałe:

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

- - - - - - Białe:

2204 21 11 0

- - - - - - - Alsace

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 12 0

- - - - - - - Bordeaux

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 13 0

- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 17 0

- - - - - - - VaI de Loire (Loire valley)

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 18 0

- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer

15
minimum 12,5 EUR/hl

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204 21 19 0

- - - - - - - Pfalz

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 22 0

- - - - - - - Rheinhessen

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 24 0

- - - - - - - Lazio (Latium)

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 26 0

- - - - - - - Toscana (Tuscany)

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 27 0

- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 28 0

- - - - - - - Veneto

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 32 0

- - - - - - - Vinho Verde

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 34 0

- - - - - - - Penedes

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 36 0

- - - - - - - Rioja

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 37 0

- - - - - - - Valencia

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 38 0

- - - - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:

2204 21 42 0

- - - - - - - Bordeaux

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 43 0

- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 44 0

- - - - - - - Beaujolais

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 46 0

- - - - - - - Cotes du Rhone

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 47 0

- - - - - - - Languedoc-Rousillon

15
minimum 12,5 EUR/nl

2204 21 48 0

- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 62 0

- - - - - - - Piemonte (Piemont)

15
minimum 12,5 EUR/hl

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204 21 66 0

- - - - - - - Toscana (Tuscany)

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 67 0

- - - - - - - Trentino i Alto Adige

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 68 0

- - - - - - - Veneto

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 69 0

- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 71 0

- - - - - - - Navarra

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 74 0

- - - - - - - Penedes

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 76 0

- - - - - - - Rioja

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 77 0

- - - - - - - Valdepenas

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 78 0

- - - - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hI

- - - - - Pozostałe:

2204 21 79 0

- - - - - - Białe

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 80 0

- - - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hI

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 21 81 0

- - - - - - Białe

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 82 0

- - - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hI

- - - - - Pozostałe:

2204 21 83 0

- - - - - - Białe

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 84 0

- - - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 21 87 0

- - - - - Marsala

15
minimum 12,5 EUR/hl

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204 21 88 0

- - - - - Samos i Muscat de Lemnos

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 89 0

- - - - - Port

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 91 0

- - - - - Madeira i Setubal muscatel

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 92 0

- - - - - Sherry

15
minimum 12,5 EUR/hI

2204 21 93 0

- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 94 0

- - - - - Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

2204 29

- - Pozostałe:

2204 29 10

- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 29 10 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.

12,5
minimum
21 EUR/hI

- - - Pozostałe:

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

- - - - - - Białe:

2204 29 12 0

- - - - - - - Bordeaux

12,5
minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 13 0

- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)

12,5
minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 17 0

- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)

12,5
minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 18 0

- - - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:

2204 29 42 0

- - - - - - - Bordeaux

12.5 minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 43 0

- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)

12,5 minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 44 0

- - - - - - - Beaujolais

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204 29 46 0

- - - - - - - Cotes du Rhone

12,5 minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 47 0

- - - - - - - Languedoc-Roussillon

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 48 0

- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 58 0

- - - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:

- - - - - - Białe:

2204 29 62 0

- - - - - - - Sicilia (Sicily)

12,5 minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 64 0

- - - - - - - Veneto

12,5 minimum 2,5 EUR/hI

2204 29 65 0

- - - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:

2204 29 71 0

- - - - - - - Puglia (Apuglia)

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 72 0

- - - - - - - Sicilia(Sicily)

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

2204 29 75 0

- - - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 81 0

- - - - - - Białe

12,5 minimum 3,5 EUR/hl

2204 29 82 0

- - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:

2204 29 83 0

- - - - - - Białe

12,5 minimum 3,5 EUR/hl

2204 29 84 0

- - - - - - Pozostałe

12,5 minimum 3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 29 87 0

- - - - - Marsala

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

2204 29 88 0

- - - - - Samos i Muscat de Lemnos

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona
stawka
celna

Ilość

1

2

3

4

2204 29 89 0

- - - - - Port

12,5 minimum 10,5 EUR/hI

2204 29 91 0

- - - - - Madeira i Setubal muscatel

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

2204 29 92 0

- - - - - Sherry

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

2204 29 93 0

- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

2204 29 94 0

- - - - - Pozostałe

12,5 minimum 10,5 EUR/hl

2204 30

- Pozostały moszcz winogronowy:

2204 30 10

- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1

- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 10 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.

22,5

- - Pozostały:

- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0

- - - - Skoncentrowany

32,5

2204 30 94 0

- - - - Pozostały

32,5

- - - Pozostały:

2204 30 96

- - - - Skoncentrowany:

2204 30 96 1

- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj.

32,5

2204 30 98

- - - - Pozostały:

2204 30 98 1

- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1

O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj.

32,5

2401

Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:

2000 t

2401 10

- Tytoń nie odżyłowany:

- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Vrginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0

- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 20 0

- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 30 0

- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland

15
minimum 0,565 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2401 10 41 0

- - - - Typu Kentucky

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 49 0

- - - - Pozostałe

15
minimum 0,565 EUR/kg

- - Pozostałe:

2401 10 50 0

- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 60 0

- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 70 0

- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 80 0

- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo

15
minimum 0,565 EUR/kg

2401 10 90 0

- - - Pozostałe tytonie

15
minimum 0,565 EUR/kg

a Dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00