Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-10-27 do 2003-10-10
Wersja archiwalna od 1999-10-27 do 2003-10-10
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 5 października 1999 r.
w sprawie wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.
Na podstawie art. 249 § 3 Kodeksu karnego wykonawczego zarządza się, co następuje:
§ 1.Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) jednostka - zakład karny, areszt śledczy oraz podległe im oddziały zewnętrzne i oddziały tymczasowego zakwaterowania skazanych,
2) norma żywieniowa - wartość kaloryczną artykułów żywnościowych przysługujących osadzonemu w ciągu doby,
3) dzienna stawka budżetowa - pieniężną wartość normy żywieniowej.
§ 2.1. Posiłków nie pobranych w danym dniu w godzinach ich wydawania nie wydaje się i nie wypłaca się za nie równowartości pieniężnej.
2. Godziny wydawania posiłków ustala dyrektor jednostki. Odstęp czasowy między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia nie powinien przekraczać 6 godzin.
§ 3.1. Ustala się następujące normy żywieniowe:
1) podstawową,
2) dla młodocianych,
3) leczniczą szpitalną,
4) leczniczą ogólną,
5) leczniczą płynną.
2. Dla celów ewidencyjnych normy, o których mowa w ust. 1, oznacza się następująco: podstawową symbolem „P”, dla młodocianych - symbolem „M”, leczniczą szpitalną - symbolem „L”, leczniczą ogólną - symbolem „L-1”, leczniczą płynną - symbolem „L-2”.
3. Wymiar rzeczowy norm żywieniowych określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4. Wymiar rzeczowy poszczególnych norm żywieniowych stanowi podstawę do ustalenia dziennych stawek budżetowych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
5. Artykuły spożywcze wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia mogą być zamieniane lub uzupełniane innymi artykułami spożywczymi w granicach obowiązujących stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych.
6. Wysokość dziennych stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 4.1. Oprócz wymienionych w § 3 ust. 1 całodziennych norm żywieniowych stosowana jest norma dodatkowa wydawana w postaci jednego dania gorącego. Dla celów ewidencyjnych normę tę oznacza się symbolem „Pf”.
2. Normę dodatkową, o której mowa w ust. 1, wydaje się osadzonym zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, na zasadach określonych odrębnymi przepisami.
3. Norma dodatkowa nie przysługuje osadzonym korzystającym z normy leczniczej.
§ 5.1. Normy żywieniowe wydawane są w formie posiłków przygotowywanych w kuchni lub w postaci suchego prowiantu.
2. Jako posiłek gorący wydawany jest obiad.
3. Osadzony otrzymuje wyżywienie według ustalonej na ten dzień normy żywieniowej.
§ 6.1. Normy żywieniowe, o których mowa w § 3 ust. 1, jako posiłki przygotowywane w kuchni, otrzymują wszyscy osadzeni przebywający w jednostce, z wyjątkiem korzystających z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a także tymczasowo aresztowanych korzystających z wyżywienia spoza aresztu śledczego.
2. Całodzienne wyżywienie w formie posiłków przygotowanych w kuchni dla normy żywieniowej podstawowej powinno zawierać nie mniej niż 2600 kcal, dla normy żywieniowej dla młodocianych - nie mniej niż 3200 kcal, a dla normy dodatkowej - nie mniej niż 1000 kcal. Dla norm żywieniowych leczniczych wartość kaloryczną dziennego wyżywienia ustala lekarz.
§ 7.1. Wartość poszczególnych posiłków powinna odpowiadać procentowej wartości dziennej stawki budżetowej normy żywieniowej podstawowej lub normy dla młodocianych w następujących proporcjach:
1) dla śniadania - ok. 25% stawki,
2) dla obiadu - ok. 50% stawki,
3) dla kolacji - ok. 25% stawki.
2. Osadzony konwojowany albo biorący udział w czynnościach procesowych otrzymuje przed opuszczeniem jednostki wyżywienie w postaci suchego prowiantu na czas trwania konwoju lub planowanych czynności.
3. Osadzony korzystający z normy leczniczej na czas trwania konwoju lub udziału w czynnościach procesowych otrzymuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z uwzględnieniem zaleceń lekarskich, przy zastosowaniu dziennej stawki budżetowej normy leczniczej ogólnej.
§ 8.1. Osadzony po przyjęciu do jednostki otrzymuje, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, wyżywienie w postaci suchego prowiantu. Pierwszy posiłek wydaje się w czasie najbliższego terminu wydawania posiłków.
2. Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem planowanym, w dniu przyjęcia korzysta z posiłków w postaci suchego prowiantu, a w dniu następnym otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3. Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem nieplanowanym, w dniu przyjęcia oraz w dniu następnym korzysta z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a w kolejnym dniu, z wyjątkiem dni świątecznych, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
§ 9.1. Osadzony opuszczający jednostkę na przepustkę lub widzenie otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni do czasu faktycznego opuszczenia jednostki.
2. Osadzony, który powrócił z przepustki lub widzenia w planowanym terminie, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3. Osadzony, który powrócił do jednostki w innym niż planowano terminie, otrzymuje wyżywienie na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
§ 10.1. Posiłki dostarczane tymczasowo aresztowanemu korzystającemu z całodziennego wyżywienia spoza aresztu śledczego powinny odpowiadać co najmniej przysługującej temu osadzonemu normie żywieniowej. Przepis § 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
2. Tymczasowo aresztowanemu za posiłki, o których mowa w ust. 1, nie przysługuje zwrot równowartości dziennej stawki budżetowej.
3. W przypadku niedostarczenia tymczasowo aresztowanemu wyżywienia spoza aresztu śledczego lub zrezygnowania przez niego z tego rodzaju wyżywienia, tymczasowo aresztowany otrzymuje posiłki na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
4. Sposób kontroli posiłków dostarczanych spoza aresztu śledczego określa dyrektor jednostki.
§ 11.1. Osadzony chory oraz kobieta ciężarna i karmiąca otrzymuje wyżywienie według jednej z norm leczniczych: szpitalnej, ogólnej lub płynnej, określonej przez lekarza.
2. Lekarz określający normę leczniczą ustala liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby, rodzaj produktów oraz sposób ich przyrządzania.
3. Chorym na cukrzycę lekarz może podwyższyć obowiązującą dzienną stawkę budżetową normy leczniczej ogólnej, nie więcej niż o 25%.
4. W przypadku gdy wymaga tego stan zdrowia chorego, a nie zachodzi potrzeba zastosowania jednej z norm leczniczych, lekarz może określić dodatki żywnościowe do normy żywieniowej podstawowej lub dla młodocianych, w szczególności takie, jak: mleko, ser biały, masło, jaja, cukier.
5. Koszt dodatków żywnościowych łącznie z normą żywieniową podstawową lub dla młodocianych nie może przekroczyć dziennej stawki budżetowej przewidzianej dla normy leczniczej ogólnej.
§ 12.Osadzonym przebywającym w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C, zapewnia się napoje.
§ 13.1. W razie zbiorowej odmowy przyjmowania posiłków przez osadzonych, kolejne posiłki po pierwszym posiłku nie przyjętym nie są przyrządzane.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, osadzeni, którzy zgłosili w danym dniu chęć przyjmowania posiłków, otrzymują w tym dniu wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z zastrzeżeniem ust. 3, w godzinach wydawania posiłków.
3. Jeżeli odmowa przyjmowania posiłków trwała dłużej niż 3 dni, o ilości i asortymencie produktów żywnościowych, jakie może otrzymać osadzony, oraz o terminie wydania pierwszego posiłku decyduje lekarz.
§ 14.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Sprawiedliwości: H. Suchocka
Załączniki do rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości
z dnia 5 października 1999 r. (poz. 976)
Załącznik nr 1
DZIENNY WYMIAR RZECZOWY ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH POSZCZEGÓLNYCH NORM ŻYWIENIOWYCH WYRAŻONYCH W GRAMACH NA OSADZONEGO
Tabela nr 1
Lp. | Nazwa produktów | Norma | Norma | Norma | Norma |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Produkty zbożowe | 410 | 435 | 450 | 390 |
| w tym: | 440 | 470 | 500 | 400 |
chleb pszenno-żytni | |||||
| mąka pszenna | 20 | 20 | 20 | 20 |
| makaron | 30 | 30 | 20 | 35 |
| kasze, płatki, ryż | 35 | 35 | 38 | 35 |
2 | Mleko i produkty mleczne | 600 | 600 | 1 250 | 1 150 |
| w tym: | 600 | 600 | 600 | 600 |
mleko | |||||
| twaróg | 20 | 15 | 60 | 60 |
| ser podpuszczkowy | 10 | 20 | 25 | 15 |
3 | Jaja (w sztukach) | 1/3 | 1/2 | 1 | 1 |
4 | Mięso, wędliny i ryby | 140 | 140 | 210 | 200 |
| w tym: | 80 | 80 | 170 | 130 |
mięso | |||||
| wędliny | 25 | 25 | - | 30 |
| ryby | 30 | 30 | 40 | 30 |
5 | Tłuszcze | 70 | 70 | 70 | 80 |
| w tym: | 20 | 15 | 20 | 30 |
masło | |||||
| margaryna | 25 | 35 | 35 | 10 |
| olej | 10 | 5 | 10 | 10 |
| śmietana | 15 | 15 | 20 | 30 |
6 | Ziemniaki | 400 | 450 | 500 | 400 |
7 | Warzywa | 200 | 200 | 240 | 150 |
| w tym: | 90 | 90 | 100 | 50 |
kapusta | |||||
| pomidory | 100 | 100 | 40 | 50 |
8 | Owoce | 60 | 60 | 170 | 200 |
9 | Warzywa z karotenem | 130 | 120 | 120 | 150 |
| w tym: | 130 | 120 | 120 | 150 |
marchew |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
10 | Inne warzywa | 300 | 300 | 300 | 300 |
| w tym: | 90 | 90 | 40 | 50 |
buraki | |||||
| cebula | 50 | 50 | - | - |
| ogórki | - | - | 50 | - |
| włoszczyzna | 120 | 120 | 120 | 100 |
11 | Strączkowe | 10 | 12 | 10 | 2 |
12 | Cukier i wyroby cukiernicze | 55 | 50 | - | 80 |
| w tym: | 45 | 40 | 50 | 70 |
cukier | |||||
| marmolada, dżem, miód | 25 | 25 | 20 | 25 |
13 | Przyprawy i używki | 5 | 5 | 3 | 3 |
Tabela nr 2
Lp. | Nazwa produktu | „L-2” |
1 | 2 | 3 |
1 | Kasza manna | 60 |
2 | Mleko | 1 500 |
3 | Masło | 10 |
4 | Olej jadalny | 25 |
5 | Jaja (w sztukach) | 2 |
6 | Chude, gotowane, zmiksowane mięso | 50 |
7 | Cukier | 185 |
8 | Sól | 7 |
Tabela nr 3
Lp. | Nazwa produktu | „Pf” |
1 | 2 | 3 |
1 | Mięso, wędliny lub ryby | 120 |
2 | Jaja (w sztukach) | 2,5 |
3 | Ser twarogowy | 120 |
4 | Ser podpuszczkowy | 70 |
5 | Warzywa | 60 |
6 | Ziemniaki | 300 |
7 | Pieczywo mieszane | 100 |
1. W skład posiłku powinny wchodzić mięso i wędliny lub ryby albo jaja, albo ser twarogowy lub podpuszczkowy, w ilościach podanych w tabeli.
2. Zaleca się, aby posiłki zawierały w swoim składzie tłuszcze, warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.
Załącznik nr 2
WYSOKOŚĆ DZIENNYCH STAWEK BUDŻETOWYCH NORM ŻYWIENIOWYCH
Lp. | Nazwa normy żywieniowej | Symbol normy | Wysokość dziennej |
1 | Podstawowa | „P” | 4,20 |
2 | Dla młodocianych | „M” | 4,60 |
3 | Lecznicza szpitalna | „L” | 5,50 |
4 | Lecznicza ogólna | „L-1” | 5,00 |
5 | Lecznicza płynna | „L-2” | 3,30 |
6 | Dodatkowa | „Pf” | 3,20 |