Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1999 nr 87 poz. 976
Wersja archiwalna od 1999-10-27 do 2003-10-10
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1999 nr 87 poz. 976
Wersja archiwalna od 1999-10-27 do 2003-10-10
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI

z dnia 5 października 1999 r.

w sprawie wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Na podstawie art. 249 § 3 Kodeksu karnego wykonawczego zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) jednostka - zakład karny, areszt śledczy oraz podległe im oddziały zewnętrzne i oddziały tymczasowego zakwaterowania skazanych,

2) norma żywieniowa - wartość kaloryczną artykułów żywnościowych przysługujących osadzonemu w ciągu doby,

3) dzienna stawka budżetowa - pieniężną wartość normy żywieniowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Posiłków nie pobranych w danym dniu w godzinach ich wydawania nie wydaje się i nie wypłaca się za nie równowartości pieniężnej.

2. Godziny wydawania posiłków ustala dyrektor jednostki. Odstęp czasowy między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia nie powinien przekraczać 6 godzin.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Ustala się następujące normy żywieniowe:

1) podstawową,

2) dla młodocianych,

3) leczniczą szpitalną,

4) leczniczą ogólną,

5) leczniczą płynną.

2. Dla celów ewidencyjnych normy, o których mowa w ust. 1, oznacza się następująco: podstawową symbolem „P”, dla młodocianych - symbolem „M”, leczniczą szpitalną - symbolem „L”, leczniczą ogólną - symbolem „L-1”, leczniczą płynną - symbolem „L-2”.

3. Wymiar rzeczowy norm żywieniowych określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

4. Wymiar rzeczowy poszczególnych norm żywieniowych stanowi podstawę do ustalenia dziennych stawek budżetowych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.

5. Artykuły spożywcze wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia mogą być zamieniane lub uzupełniane innymi artykułami spożywczymi w granicach obowiązujących stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych.

6. Wysokość dziennych stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.1. Oprócz wymienionych w § 3 ust. 1 całodziennych norm żywieniowych stosowana jest norma dodatkowa wydawana w postaci jednego dania gorącego. Dla celów ewidencyjnych normę tę oznacza się symbolem „Pf”.

2. Normę dodatkową, o której mowa w ust. 1, wydaje się osadzonym zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, na zasadach określonych odrębnymi przepisami.

3. Norma dodatkowa nie przysługuje osadzonym korzystającym z normy leczniczej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Normy żywieniowe wydawane są w formie posiłków przygotowywanych w kuchni lub w postaci suchego prowiantu.

2. Jako posiłek gorący wydawany jest obiad.

3. Osadzony otrzymuje wyżywienie według ustalonej na ten dzień normy żywieniowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.1. Normy żywieniowe, o których mowa w § 3 ust. 1, jako posiłki przygotowywane w kuchni, otrzymują wszyscy osadzeni przebywający w jednostce, z wyjątkiem korzystających z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a także tymczasowo aresztowanych korzystających z wyżywienia spoza aresztu śledczego.

2. Całodzienne wyżywienie w formie posiłków przygotowanych w kuchni dla normy żywieniowej podstawowej powinno zawierać nie mniej niż 2600 kcal, dla normy żywieniowej dla młodocianych - nie mniej niż 3200 kcal, a dla normy dodatkowej - nie mniej niż 1000 kcal. Dla norm żywieniowych leczniczych wartość kaloryczną dziennego wyżywienia ustala lekarz.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.1. Wartość poszczególnych posiłków powinna odpowiadać procentowej wartości dziennej stawki budżetowej normy żywieniowej podstawowej lub normy dla młodocianych w następujących proporcjach:

1) dla śniadania - ok. 25% stawki,

2) dla obiadu - ok. 50% stawki,

3) dla kolacji - ok. 25% stawki.

2. Osadzony konwojowany albo biorący udział w czynnościach procesowych otrzymuje przed opuszczeniem jednostki wyżywienie w postaci suchego prowiantu na czas trwania konwoju lub planowanych czynności.

3. Osadzony korzystający z normy leczniczej na czas trwania konwoju lub udziału w czynnościach procesowych otrzymuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z uwzględnieniem zaleceń lekarskich, przy zastosowaniu dziennej stawki budżetowej normy leczniczej ogólnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.1. Osadzony po przyjęciu do jednostki otrzymuje, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, wyżywienie w postaci suchego prowiantu. Pierwszy posiłek wydaje się w czasie najbliższego terminu wydawania posiłków.

2. Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem planowanym, w dniu przyjęcia korzysta z posiłków w postaci suchego prowiantu, a w dniu następnym otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.

3. Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem nieplanowanym, w dniu przyjęcia oraz w dniu następnym korzysta z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a w kolejnym dniu, z wyjątkiem dni świątecznych, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.1. Osadzony opuszczający jednostkę na przepustkę lub widzenie otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni do czasu faktycznego opuszczenia jednostki.

2. Osadzony, który powrócił z przepustki lub widzenia w planowanym terminie, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.

3. Osadzony, który powrócił do jednostki w innym niż planowano terminie, otrzymuje wyżywienie na zasadach określonych w § 8 ust. 3.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.1. Posiłki dostarczane tymczasowo aresztowanemu korzystającemu z całodziennego wyżywienia spoza aresztu śledczego powinny odpowiadać co najmniej przysługującej temu osadzonemu normie żywieniowej. Przepis § 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio.

2. Tymczasowo aresztowanemu za posiłki, o których mowa w ust. 1, nie przysługuje zwrot równowartości dziennej stawki budżetowej.

3. W przypadku niedostarczenia tymczasowo aresztowanemu wyżywienia spoza aresztu śledczego lub zrezygnowania przez niego z tego rodzaju wyżywienia, tymczasowo aresztowany otrzymuje posiłki na zasadach określonych w § 8 ust. 3.

4. Sposób kontroli posiłków dostarczanych spoza aresztu śledczego określa dyrektor jednostki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.1. Osadzony chory oraz kobieta ciężarna i karmiąca otrzymuje wyżywienie według jednej z norm leczniczych: szpitalnej, ogólnej lub płynnej, określonej przez lekarza.

2. Lekarz określający normę leczniczą ustala liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby, rodzaj produktów oraz sposób ich przyrządzania.

3. Chorym na cukrzycę lekarz może podwyższyć obowiązującą dzienną stawkę budżetową normy leczniczej ogólnej, nie więcej niż o 25%.

4. W przypadku gdy wymaga tego stan zdrowia chorego, a nie zachodzi potrzeba zastosowania jednej z norm leczniczych, lekarz może określić dodatki żywnościowe do normy żywieniowej podstawowej lub dla młodocianych, w szczególności takie, jak: mleko, ser biały, masło, jaja, cukier.

5. Koszt dodatków żywnościowych łącznie z normą żywieniową podstawową lub dla młodocianych nie może przekroczyć dziennej stawki budżetowej przewidzianej dla normy leczniczej ogólnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.Osadzonym przebywającym w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C, zapewnia się napoje.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.1. W razie zbiorowej odmowy przyjmowania posiłków przez osadzonych, kolejne posiłki po pierwszym posiłku nie przyjętym nie są przyrządzane.

2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, osadzeni, którzy zgłosili w danym dniu chęć przyjmowania posiłków, otrzymują w tym dniu wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z zastrzeżeniem ust. 3, w godzinach wydawania posiłków.

3. Jeżeli odmowa przyjmowania posiłków trwała dłużej niż 3 dni, o ilości i asortymencie produktów żywnościowych, jakie może otrzymać osadzony, oraz o terminie wydania pierwszego posiłku decyduje lekarz.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Sprawiedliwości: H. Suchocka

Załączniki do rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości
z dnia 5 października 1999 r. (poz. 976)

Załącznik nr 1

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH POSZCZEGÓLNYCH NORM ŻYWIENIOWYCH WYRAŻONYCH W GRAMACH NA OSADZONEGO

Tabela nr 1

Lp.

Nazwa produktów

Norma
podstawowa
„P”

Norma
dla młodo-
cianych „M”

Norma
lecznicza
„L”

Norma
lecznicza
„L-1”

1

2

3

4

5

6

1

Produkty zbożowe

410

435

450

390

w tym:

440

470

500

400

chleb pszenno-żytni

mąka pszenna

20

20

20

20

makaron

30

30

20

35

kasze, płatki, ryż

35

35

38

35

2

Mleko i produkty mleczne

600

600

1 250

1 150

w tym:

600

600

600

600

mleko

twaróg

20

15

60

60

ser podpuszczkowy

10

20

25

15

3

Jaja (w sztukach)

1/3

1/2

1

1

4

Mięso, wędliny i ryby

140

140

210

200

w tym:

80

80

170

130

mięso

wędliny

25

25

-

30

ryby

30

30

40

30

5

Tłuszcze

70

70

70

80

w tym:

20

15

20

30

masło

margaryna

25

35

35

10

olej

10

5

10

10

śmietana

15

15

20

30

6

Ziemniaki

400

450

500

400

7

Warzywa

200

200

240

150

w tym:

90

90

100

50

kapusta

pomidory

100

100

40

50

8

Owoce

60

60

170

200

9

Warzywa z karotenem

130

120

120

150

w tym:

130

120

120

150

marchew

1

2

3

4

5

6

10

Inne warzywa

300

300

300

300

w tym:

90

90

40

50

buraki

cebula

50

50

-

-

ogórki

-

-

50

-

włoszczyzna

120

120

120

100

11

Strączkowe

10

12

10

2

12

Cukier i wyroby cukiernicze

55

50

-

80

w tym:

45

40

50

70

cukier

marmolada, dżem, miód

25

25

20

25

13

Przyprawy i używki

5

5

3

3

Tabela nr 2

Lp.

Nazwa produktu

„L-2”

1

2

3

1

Kasza manna

60

2

Mleko

1 500

3

Masło

10

4

Olej jadalny

25

5

Jaja (w sztukach)

2

6

Chude, gotowane, zmiksowane mięso

50

7

Cukier

185

8

Sól

7

Tabela nr 3

Lp.

Nazwa produktu

„Pf”

1

2

3

1

Mięso, wędliny lub ryby

120

2

Jaja (w sztukach)

2,5

3

Ser twarogowy

120

4

Ser podpuszczkowy

70

5

Warzywa

60

6

Ziemniaki

300

7

Pieczywo mieszane

100

1. W skład posiłku powinny wchodzić mięso i wędliny lub ryby albo jaja, albo ser twarogowy lub podpuszczkowy, w ilościach podanych w tabeli.

2. Zaleca się, aby posiłki zawierały w swoim składzie tłuszcze, warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.

Załącznik nr 2

WYSOKOŚĆ DZIENNYCH STAWEK BUDŻETOWYCH NORM ŻYWIENIOWYCH

Lp.

Nazwa normy żywieniowej

Symbol normy

Wysokość dziennej
stawki budżetowej w zł

1

Podstawowa

„P”

4,20

2

Dla młodocianych

„M”

4,60

3

Lecznicza szpitalna

„L”

5,50

4

Lecznicza ogólna

„L-1”

5,00

5

Lecznicza płynna

„L-2”

3,30

6

Dodatkowa

„Pf”

3,20

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00