Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-11-11 do 2001-04-02
Wersja archiwalna od 1999-11-11 do 2001-04-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 19 października 1999 r.
w sprawie zasad współpracy organów Inspekcji Handlowej z powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi; w tym organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów.
Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 25 lutego 1958 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 1969 r. Nr 26, poz. 206, z 1975 r. Nr 16, poz. 91, z 1990 r. Nr 14, poz. 88, z 1991 r. Nr 65, poz. 279, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§ 1.Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowym (miejskim) rzecznikiem, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi oraz organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów, na zasadach określonych w rozporządzeniu.
§ 2.Organy Inspekcji Handlowej mogą, w porozumieniu z podmiotami, o których mowa w § 1, podejmować wspólne działania mające zapewnić wzmocnienie ochrony interesów konsumentów oraz interesów gospodarczych państwa.
§ 3.Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowymi (miejskimi) rzecznikami konsumentów w zakresie:
1) wymiany wiedzy fachowej,
2) wspólnych działań w zakresie edukacji konsumentów,
3) wymiany informacji o praktykach rynkowych naruszających prawa konsumenta,
4) mediacji i polubownego sądownictwa konsumenckiego,
5) lokalnych inicjatyw dotyczących ochrony konsumentów.
§ 4.1. Organy Inspekcji Handlowej i instytucje kontrolne powinny przekazywać sobie wzajemnie informacje o naruszeniach prawa, ujawnionych w wyniku kontroli lub uzyskanych w inny sposób, mogących stanowić podstawę do wykorzystania przez zainteresowany organ w zakresie jego działania.
2. W przypadku powzięcia w trakcie kontroli wiadomości lub uzasadnionego podejrzenia o naruszeniu przepisów dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, organy Inspekcji Handlowej powiadamiają właściwe organy Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.
3. Organy i instytucje, o których mowa w ust. 1, mogą na podstawie wzajemnego porozumienia organizować wspólne kontrole oraz udzielać sobie doraźnej pomocy merytorycznej w toku prowadzonej kontroli.
§ 5.Wojewódzkie organy Inspekcji Handlowej współpracują z właściwymi miejscowo delegaturami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w zakresie:
1) przekazywania wyników kontroli, które mogą być podstawą wszczęcia przez te delegatury postępowania na podstawie odrębnych przepisów,
2) wzajemnego przekazywania informacji i wniosków,
3) podejmowania wspólnych działań kontrolnych oraz innych wspólnych przedsięwzięć w zakresie ochrony konsumentów.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek