Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-07-30 do 1999-12-31
Wersja archiwalna od 1999-07-30 do 1999-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 lipca 1999 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wielkości progowe] Ustala się do dnia 31 grudnia 1999 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej z dnia 15 lipca 1999 r. (poz. 723)
WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
0105 | Drób domowy żywy – to znaczy ptactwo z gatunków Fallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | mln | 38 | |
0105 11 | – O masie nie przekraczającej 185 g: |
|
| |
– – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | ||||
– – – Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | ||||
0105 11 11 0 | – – – – Nioski | |||
0105 11 19 0 | – – – – Pozostałe | |||
– – – Pozostałe: | ||||
0105 11 91 0 | – – – – Nioski | |||
0105 11 99 0 | – – – – Pozostałe | |||
0105 12 00 0 | – – Indyki | |||
0105 19 | – – Pozostałe: | |||
0105 19 20 0 | – – – Gęsi | |||
0105 19 90 0 | – – – Kaczki i perliczki | |||
– Pozostałe: | ||||
0105 92 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2000g | |||
0105 93 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000g | |||
0105 99 | – – Pozostałe: | |||
0105 99 10 0 | – – – Kaczki | |||
0105 99 20 0 | – – – Gęsi | |||
0105 99 30 0 | – – – Indyki | |||
0105 99 50 0 | – – – Perliczki |
|
| |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | t | 849 | |
0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze | |||
0201 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |||
0201 20 20 0 | – – Ćwierci „kompensowane” | |||
0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | |||
0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | |||
0201 20 90 0 | – – Pozostałe | |||
0201 30 00 0 | – Bez kości | |||
0202 | Mięso wołowe mrożone: | t | 12079 | |
0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze | |||
0202 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |||
0202 20 10 0 | – – Ćwierci „kompensowane” | |||
0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | |||
0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | |||
0202 20 90 0 | – – Pozostałe | |||
0202 30 | – Bez kości: | |||
0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | |||
0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki | |||
0202 30 90 0 | – – Pozostałe |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 50716 | |
– Świeże lub chłodzone: | ||||
0203 11 | – – Tusze i półtusze: | |||
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych | |||
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | |||
– – – Ze świń domowych: | ||||
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | |||
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | |||
0203 19 | – – Pozostałe: | |||
– – – Ze świń domowych: | ||||
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | |||
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | |||
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | |||
– – – – Pozostałe: | ||||
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | |||
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | |||
– Mrożone: | ||||
0203 21 | – – Tusze i półtusze: | |||
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | |||
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | |||
– – – Ze świń domowych: | ||||
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | |||
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | |||
0203 29 | – – Pozostałe: | |||
– – – Ze świń domowych: | ||||
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | |||
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | |||
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | |||
– – – – Pozostałe: | ||||
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | |||
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | |||
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 64121 | |
– Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | ||||
0207 11 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | |||
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” | |||
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | |||
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | |||
0207 12 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: | |||
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | |||
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | |||
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | |||
– – – Kawałki: | ||||
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | |||
– – – – Z kośćmi: | ||||
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | |||
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | |||
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | |||
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | |||
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
– – – Podroby: | |||
0207 13 91 0 | – – – – Wątroby | ||
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: | ||
– – – Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | ||
– – – – Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | ||
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | ||
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | ||
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | ||
– – – Podroby: | |||
0207 14 91 0 | – – – – Wątroby | ||
0207 19 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
– Z indyków: | |||
0207 24 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | ||
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | ||
0207 25 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | ||
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | ||
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
– – – Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | ||
– – – – Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | ||
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | ||
– – – – – Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | ||
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe | ||
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe | ||
– – – Podroby: | |||
0207 26 91 0 | – – – – Wątroby | ||
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: | ||
– – – Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | ||
– – – – Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | ||
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | ||
– – – – – Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | ||
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
– – – Podroby: | |||
0207 27 91 0 | – – – – Wątroby | ||
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
– Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
– – – Kaczki: | |||
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” | ||
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | ||
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | ||
– – – Gęsi: | |||
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | ||
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | ||
0207 32 90 0 | – – – Perliczki | ||
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
– – – Kaczki: | |||
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | ||
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | ||
– – – Gęsi: | |||
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | ||
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | ||
0207 33 90 0 | – – – Perliczki | ||
0207 34 | – – Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | – – – Z gęsi | ||
0207 34 90 0 | – – – Z kaczek | ||
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
– – – Kawałki: | |||
– – – – Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | ||
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | ||
– – – – Z kośćmi: | |||
– – – – – Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek | ||
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | ||
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | ||
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
– – – – – Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | ||
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | ||
– – – – – Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | ||
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | ||
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | ||
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
| – – – Podroby: |
|
| |
0207 35 91 0 | – – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | |||
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | |||
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: | |||
– – – Kawałki: | ||||
– – – – Bez kości: | ||||
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | |||
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | |||
– – – – Z kośćmi: | ||||
– – – – – Połówki lub ćwiartki: | ||||
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | |||
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | |||
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | |||
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | |||
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | |||
– – – – – Piersi i ich kawałki: | ||||
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | |||
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | |||
– – – – – Nogi i ich kawałki: | ||||
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | |||
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | |||
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | |||
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | |||
– – – Podroby: | ||||
– – – – Wątroby: | ||||
0207 36 81 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby gęsie | |||
0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby kacze | |||
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe | |||
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | |||
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | t | 2644 | |
0405 10 | – Masło: | |||
– – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | ||||
– – – Masło naturalne: | ||||
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |||
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | |||
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | |||
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | |||
0405 10 90 0 | – – Pozostałe | |||
0405 20 | – Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | |||
0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% | |||
0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% | |||
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% | |||
0405 90 | – Pozostałe: | |||
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | |||
0405 90 90 0 | – – Pozostałe | |||
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: | mln | 106 | |
– Drobiu: | ||||
0407 00 30 0 | – – Pozostałe |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
|
| |
– Żółtka jaj: | ||||
0408 11 | – – Suszone: | |||
0408 11 80 0 | – – – Pozostałe | t | 444 | |
0408 19 | – – Pozostałe: | |||
– – – Pozostałe: | ||||
0408 19 81 0 | – – – – Ciekłe | t | 577 | |
0408 19 89 0 | – – – – Pozostałe, włącznie z mrożonymi | t | 6 | |
– Pozostałe: | ||||
0408 91 | – – Suszone: | |||
0408 91 80 0 | – – – Pozostałe | t | 280 | |
0408 99 | – – Pozostałe: | |||
0408 99 80 0 | – – – Pozostałe | t | 131 | |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | t | 1706 | |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
|
| |
0504 00 00 1 | – Żołądki drobiowe | t | 125 | |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
|
| |
0603 10 | – Świeże: | |||
– – Od 1 czerwca do 31 października: | ||||
0603 10 11 0 | – – – Róże | t | 1520 | |
0603 10 13 0 | – – – Goździki | t | 146 | |
0603 10 25 0 | – – – Chryzantemy | t | 1569 | |
– – Od 1 listopada do 31 maja: | ||||
0603 10 51 0 | – – – Róże | t | 2416 | |
0603 10 53 0 | – – – Goździki | t | 548 | |
0603 10 65 0 | – – – Chryzantemy | t | 995 | |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: | t | 64494 | |
0702 00 00 1 | – Od 1 stycznia do 31 marca | |||
0702 00 00 2 | – Od 1 do 30 kwietnia | |||
0702 00 00 3 | – Od 1 do 14 maja | |||
0702 00 00 5 | – Od 15 do 31 maja | |||
0702 00 00 7 | – Od 1 czerwca do 30 września | |||
0702 00 00 8 | – Od 1 do 31 października | |||
0702 00 00 9 | – Od 1 listopada do 31 grudnia | |||
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
|
| |
0707 00 05 | – Ogórki: | t | 4090 | |
0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego | |||
0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia | |||
0707 00 05 5 | – – Od 1 do 15 maja | |||
0707 00 05 6 | – – Od 16 maja do 30 września | |||
0707 00 05 7 | – – Od 1 do 31 października | |||
0707 00 05 8 | – – Od 1 do 10 listopada | |||
0707 00 05 9 | – – Od 11 listopada do 31 grudnia | |||
0707 00 90 0 | – Korniszony | t | 14,9 | |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: |
|
| |
0808 10 | – Jabłka: | t | 23161 |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości |
1 | 2 | 3 | 4 |
0808 10 10 0 | – – Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia |
|
|
– – Pozostałe: | |||
0808 10 20 | – – – Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 20 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 20 7 | – – – – od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 50 | – – – Odmiany Granny Smith: | ||
0808 10 50 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 50 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 50 7 | – – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 90 | – – Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 90 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 90 7 | – – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | t | 1414222 |
1001 90 | – Pozostałe: | ||
1001 90 10 0 | – – Orkisz do siewu | ||
– – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | |||
1001 90 91 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||
1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej | ||
1001 90 91 9 | – – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | ||
1001 90 99 0 | – – – Pozostałe | ||
1002 00 00 0 | Żyto | t | 84152 |
1003 00 | Jęczmień: | t | 386978 |
1003 00 10 0 | – Nasiona | ||
1003 00 90 0 | – Pozostały | ||
1004 00 00 0 | Owies | t | 531 |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | t | 11911 |
– Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum | ||
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna | ||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | t | 32 |
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia | ||
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | t | 1203 |
1105 10 00 0 | – Mąka, grysik i puder | ||
1105 20 00 0 | – Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | ||
1107 | Słód palony lub nie: | t | 149432 |
1107 10 | – Nie palony: | ||
– – Pozostałe: | |||
1107 10 99 0 | – – – Pozostałe | ||
1108 | Skrobie; inulina: | t | 29018 |
– Skrobie: | |||
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana | ||
1108 13 00 0 | – – Skrobia ziemniaczana | t | 285 |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | t | 206500 |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
1205 00 10 0 | – Siewne |
|
| |
1205 00 90 0 | – Pozostałe | |||
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: |
|
| |
– Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków: | ||||
1209 23 | – – Nasiona kostrzewy: | t | 1052 | |
1209 23 11 0 | – – – Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) | |||
1209 23 15 0 | – – – Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) | |||
1209 23 80 0 | – – – Pozostałe | |||
1209 24 00 0 | – – Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) | t | 381 | |
1209 25 | – – Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.) | t | 766 | |
1209 25 10 0 | – – – Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) | |||
1209 25 90 0 | – – – Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) | |||
1209 26 00 0 | – – Nasiona tymotki | t | 529 | |
1209 29 | – – Pozostałe: | t | 662 | |
1209 29 10 0 | – – – Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis) | |||
1209 29 80 0 | – – – Pozostałe | |||
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
|
| |
1210 10 00 0 | – Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek | t | 2 | |
1210 20 | – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | |||
1210 20 10 0 | – – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | t | 284 | |
1210 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 166 | |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar–agar i inna śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | t | 182 | |
– Soki i ekstrakty roślinne: | ||||
1302 13 00 0 | – – Z chmielu | |||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | t | 44150 | |
– Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | ||||
1701 12 | – – Cukier buraczany: | |||
1701 12 10 0 | – – – Do rafinacji | |||
1701 12 90 0 | – – – Pozostały | |||
– Pozostały: | ||||
1701 99 | – – Pozostały: | |||
1701 99 10 0 | – – – Cukier biały | |||
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | t | 25597 | |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | |||
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza | |||
– – Pozostałe: | ||||
– – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
|
| |
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe | |||
– – Pozostałe: | ||||
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | |||
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe | |||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
| |
2002 10 | – Pomidory, całe lub w kawałkach: | t | 2774 | |
2002 10 10 0 | – – Bez skórek | |||
2002 10 90 0 | – – Pozostałe | |||
2002 90 | – Pozostałe: | t | 24542 | |
– – O zawartości suchej masy poniżej 12%: | ||||
2002 90 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 11 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | |||
2002 90 11 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | |||
2002 90 19 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |||
– – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | ||||
2002 90 31 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 31 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | |||
2002 90 31 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | |||
2002 90 39 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |||
– – O zawartości suchej masy powyżej 30%: | ||||
2002 90 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 91 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | |||
2002 90 91 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | |||
2002 90 99 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |||
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
|
| |
2106 90 | – Pozostałe: | |||
– – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | ||||
2106 90 30 0 | – – – Syropy izoglukozowe | t | 118 | |
– – – Pozostałe: | ||||
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny | t | 975 | |
– – Pozostałe: | ||||
2106 90 92 0 | – – – Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi | t | 3140 | |
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe | t | 37531 | |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
|
| |
2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: | t | 8833 |
KOD PCN | NAZWA TOWARU | Jedn. | Wielkości | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
|
| |
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | |||
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | |||
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | |||
– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky | |||
2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe | |||
– – Pozostałe: | ||||
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny | |||
2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | |||
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny | |||
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo | |||
2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie | |||
2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: | t | 37397 | |
– – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | |||
2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | |||
2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | |||
– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky | |||
2401 20 99 0 | – – – – Pozostałe | |||
– – Pozostałe: | ||||
2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny | |||
2401 20 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | |||
2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny | |||
2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo | |||
2401 20 90 0 | – – – Pozostałe tytonie | |||
2401 30 00 0 | – Odpady tytoniowe | t | 8893 | |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | t | 117 | |
– Albumina jaja: | ||||
3502 11 | – – Suszona: | |||
3502 11 90 0 | – – – Pozostała |