Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-11-06 do 1999-12-31
Wersja archiwalna od 1999-11-06 do 1999-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 24 maja 1999 r.
w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów przywożonych z zagranicy.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 1999 r., Nr 88, poz. 986)
Na podstawie art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Ustanowienie obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów rolnych wymienionych w załączniku] Ustanawia się do dnia 31 grudnia 1999 r. obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzania, wprowadzanych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do wolnego obrotu, jeżeli jednostkowa cena importowa towarów rolnych wymienionych w załączniku jest niższa od ceny progu, określonej w rozporządzaniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 lutego 1999 r. w sprawie określenia ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 16, poz. 150).
§ 2.[Wyłączenie] Opłata celna dodatkowa, o której mowa w § 1, nie jest pobierana od towarów rolnych wprowadzanych na polski obszar celny na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 158, poz. 1037 i z 1999 r. Nr 12, poz. 98).
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 24 maja 1999 r. (poz. 512)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH OBJĘTYCH OPŁATĄ CELNĄ DODATKOWĄ [1]
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
| – Mrożone: |
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” |
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób |
0207 12 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami |
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
| – – – Kawałki: |
020714 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z indyków: |
0207 24 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 25 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami |
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób |
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kaczki: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” |
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób |
| – – – Gęsi: |
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | – – – Perliczki |
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
| – – – Kaczki: |
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób |
| – – – Gęsi: |
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako |
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | – – – Perliczki |
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
| – – – – Wątroby: |
0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby kacze |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | – Świeże: |
| – – Od 1 czerwca do 31 października: |
0603 10 11 0 | – – – Róże |
0603 10 25 0 | – – – Chryzantemy |
| – – Od 1 listopada do 31 maja: |
0603 10 51 0 | – – – Róże |
0603 10 65 0 | – – – Chryzantemy |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| – Mąka pszenna: |
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum |
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna |
1108 | Skrobie; inulina: |
| – Skrobie: |
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| – Pozostały: |
1701 99 | – – Pozostały: |
1701 99 10 0 | – – – Cukier biały |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
| – – Pozostałe: |
| – – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 21 października 1999 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów przywożonych z zagranicy (Dz.U. Nr 88, poz. 986). Zmiana weszła w życie 6 listopada 1999 r.