Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-06-11 do 2003-09-29
Wersja archiwalna od 1999-06-11 do 2003-09-29
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 26 kwietnia 1999 r.
w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju, dopuszczalnych metod uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku oraz organów uprawnionych do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź gospodarczej
Na podstawie art. 34 ust. 6 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. Nr 111, poz. 724 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 715) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Kwalifikacje do zawodowego uboju zwierząt] Zawodowego uboju zwierząt może dokonywać osoba, która posiada:
1) co najmniej wykształcenie podstawowe,
2) tytuł robotnika wykwalifikowanego w zawodzie – ubojowy.
§ 2.[Uśmiercanie zwierząt z gatunków zwierząt rzeźnych] 1. Zwierzęta z gatunków zwierząt rzeźnych w rozumieniu przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej uśmierca się przez wykrwawienie.
2. Wykrwawienie powinno:
1) rozpocząć się natychmiast po ogłuszeniu zwierzęcia dokonanym przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
a) użyciu urządzenia bolcowego penetrującego,
b) użyciu urządzenia udarowego,
c) elektronarkozy,
d) użyciu dwutlenku węgla
– chyba że nie jest ono wymagane,
2) być obfite i całkowite.
3. Zwierzęta wymienione w ust. 1 powinny być wykrwawiane przez nacięcie aorty lub przynajmniej jednej tętnicy z niej wychodzącej albo otwarcie obu tętnic szyjnych wspólnych i obu żył szyjnych.
4. Dopóki wykrwawienie nie zostanie zakończone, nie należy przeprowadzać żadnych czynności związanych z obróbką poubojową.
§ 3.[Uśmiercanie piskląt] Pisklęta ptaków z gatunków: kura, kaczka, gęś, indyk, bażant, przepiórka, perlica, kaczka piżmowa, struś oraz zarodki tych gatunków ptaków uśmierca się w wylęgarniach przez obcięcie głowy albo zastosowanie dwutlenku węgla w możliwie najwyższym stężeniu tego gazu.
§ 4.[Uśmiercanie zwierząt z gatunków zwierząt futerkowych] 1. Zwierzęta z gatunków zwierząt futerkowych, w rozumieniu przepisów o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, uśmierca się przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
1) użyciu mechanicznego urządzenia bolcowego wraz z wykrwawieniem,
2) iniekcji śmiertelnej dawki środka nasennego,
3) porażenia prądem elektrycznym,
4) użyciu tlenku węgla,
5) użyciu dwutlenku węgla,
6) użyciu chloroformu.
2. W przypadku stosowania metody uśmiercania, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mechaniczne urządzenie bolcowe powinno być tak ustawione, aby bolec wchodził w korę mózgową.
3. W przypadku stosowania metody uśmiercania, o której mowa w ust. 1 pkt 3, działanie prądu elektrycznego powinno objąć mózg i serce oraz spowodować natychmiastową utratę przytomności i wstrzymanie akcji serca.
4. W przypadku stosowania metod uśmiercania, o których mowa w ust. 1 pkt 4–6, należy stosować możliwie najwyższe stężenia gazu, tak aby zwierzę niezwłocznie utraciło świadomość i nastąpiła jego śmierć, przy czym przy zastosowaniu tlenku węgla uśmiercanie można rozpocząć, gdy objętość tego gazu w pomieszczeniu wynosi co najmniej 1% objętości.
§ 5.[Uśmiercanie zwierząt z gatunków zwierząt domowych] 1. Zwierzęta z gatunków zwierząt domowych, a także zwierzęta z gatunków zwierząt laboratoryjnych uśmierca się przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
1) iniekcji śmiertelnej dawki środka nasennego,
2) użyciu:
a) eteru,
b) halotanu,
c) metoksyfluranu,
d) enfluranu,
e) chloroformu.
2. W przypadku stosowania metody, o której mowa w ust. 1 pkt 2, przepis § 4 ust. 4 stosuje się odpowiednio.
§ 6.[Uśmiercanie zwierząt uzasadnione względami humanitarnymi, koniecznością sanitarną lub nadmierną agresywnością] Uśmiercanie zwierząt, uzasadnione względami humanitarnymi, koniecznością sanitarną lub nadmierną agresywnością powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, powinno następować przy odpowiednim zastosowaniu metod określonych w § 2–5 albo przy użyciu broni palnej.
§ 7.[Organ kontrolny nad działalnością osób zawodowo trudniących się ubojem zwierząt] Organem uprawnionym do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź gospodarczej, jest powiatowy lekarz weterynarii.
§ 8.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Balazs