ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 24 marca 1999 r.
w sprawie kwalifikacji osób wykonujących badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
Na podstawie art. 44 ust. 7 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wymagania dotyczące lekarza weterynarii] Do badania zwierząt rzeźnych i mięsa może zostać wyznaczony wyłącznie lekarz weterynarii co najmniej z rocznym okresem wykonywania zawodu, w tym dwumiesięczną praktyką w rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz jednomiesięczną praktyką w laboratorium higieny mięsa.
§ 2.[Wymagania dotyczące kontrolera higieny mięsa] 1. Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w zakresie:
1) sprawdzenia, czy zwierzęta nie są zmęczone lub nadmiernie pobudzone,
2) sprawdzenia, czy zwierzęta nie wykazują objawów choroby,
3) mierzenia wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt,
4) znakowania dla celów identyfikacyjnych tusz i ich części,
5) oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych,
6) rutynowego nacinania węzłów chłonnych i tkanek,
7) wykrywania włośni
może wykonywać osoba nie posiadająca tytułu lekarza weterynarii, zwana dalej „kontrolerem higieny mięsa".
2. Kontrolerem higieny mięsa może zostać osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:
1) posiada tytuł zawodowy:
a) weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub
b) technika weterynarii,
2) w trakcie uzyskiwania tytułu zawodowego, o którym mowa w pkt 1, odbyła szkolenie, którego ramowy program określa załącznik do rozporządzenia, oraz
3) odbyła trzymiesięczną praktykę we wskazanym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa.
§ 3.[Termin wykonywania badań przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje] Osoby, które w dniu wejścia w życie rozporządzenia posiadają kwalifikacje nabyte na podstawie dotychczasowych przepisów, mogą do dnia 31 grudnia 2010 r. wykonywać następujące badania:
1) oglądacz zwierząt rzeźnych i mięsa – w zakresie określonym w § 2 ust. 1,
2) oglądacz co do włośni – w zakresie określonym w § 2 ust. 1 pkt 7.
§ 4.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski
Załącznik do rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 24 marca 1999 r. (poz. 296)
RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA KONTROLERÓW HIGIENY MIĘSA
Lp. | Tematy | Minimalna ilość godzin wykładowych | Minimalna ilość godzin ćwiczeń |
1 | Wiadomości wstępne: cel i znaczenie badania zwierząt rzeźnych i mięsa; historia tego badania | 3 | – |
2 | Przepisy prawne dotyczące organizacji i zakresu zadań Inspekcji Weterynaryjnej | 21 | – |
3 | Zwierzęta rzeźne, ich skup i transport; znakowanie i identyfikacja; świadectwa miejsca pochodzenia i zdrowia | 3 | 4 |
4 | Podstawy anatomii i fizjologii zwierząt rzeźnych, budowa i czynności ciała zwierzęcego, układ i rozmieszczenie narządów wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem węzłów chłonnych oraz struktury mięśni | 49 | 56 |
5 | Znamiona zdrowia u zwierząt żywych, normalny wygląd i właściwości poszczególnych narządów i części tuszy zwierzęcia po uboju | 28 | 35 |
6 | Podstawy anatomii i fizjologii patologicznej; choroby i wady mające znaczenie dla badania zwierząt rzeźnych i mięsa ze szczególnym uwzględnieniem chorób zakaźnych i pasożytniczych | 28 | 35 |
7 | Właściwości fizykochemiczne mięsa; zmiany zachodzące w tuszy zwierzęcia po uboju; klasyfikacja tusz mięsnych i ich czystości | 7 | 14 |
8 | Rzeźnie i ich rodzaje; ubój zwierząt | 14 | 28 |
9 | Rutynowe badanie przedubojowe zwierząt | 7 | 35 |
10 | Rutynowe badanie poubojowe mięsa | 21 | 174 |
11 | Badanie na włośnie; objawy włośnicy u zwierząt i ludzi; pobieranie prób do badań na włośnie | 7 | 35 |
12 | Badania laboratoryjne mięsa; pobieranie prób do badań laboratoryjnych | 7 | 28 |
13 | Ocena i znakowanie mięsa | 3 | 7 |
14 | Dokumentacja badania zwierząt rzeźnych i mięsa | 7 | 7 |
15 | Postępowanie z mięsem o ograniczonej przydatności do spożycia oraz niezdatnym do spożycia | 7 | 14 |
16 | Sposoby oczyszczania i odkażania miejsca postoju i uboju zwierząt dotkniętych chorobami zakaźnymi, jak również narzędzi i przedmiotów użytych przy uboju i badaniu | 7 | 14 |
17 | System HACCP w rzeźniach | 7 | 14 |
| Razem: | 226 | 500 |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00