Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1999 nr 20 poz. 173
Wersja archiwalna od 1999-03-25 do 2000-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1999 nr 20 poz. 173
Wersja archiwalna od 1999-03-25 do 2000-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 10 lutego 1999 r.

w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Portugalskiej.

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Towary objęte zakazem przywozu] Zakazuje się przywozu towarów pochodzących z Republiki Portugalskiej, określonych w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 10 lutego 1999 r. (poz. 173)

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU Z REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

0102

0102

Bydło żywe:

0102 10

– Zwierzęta hodowlane czystej krwi:

0102 10 10 0

– – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka)

0102 10 30 0

– – Krowy

0102 10 90 0

– – Pozostałe

0102 90

– Pozostałe:

– – Gatunki domowe:

0102 90 05 0

– – – O masie nie przekraczającej 80 kg

– – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0

– – – – Rzeźne

0102 90 29 0

– – – – Pozostałe

– – – O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg:

0102 90 41 0

– – – – Rzeźne

0102 90 49 0

– – – – Pozostałe

– – – O masie powyżej 300 kg:

– – – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka):

0102 90 51 0

– – – – – Rzeźne

0102 90 59 0

– – – – – Pozostałe

– – – – Krowy:

0102 90 61 0

– – – – – Rzeźne

0102 90 69 0

– – – – – Pozostałe

– – – – Pozostałe:

0102 90 71 0

– – – – – Rzeźne

0102 90 79 0

– – – – – Pozostałe

0102 90 90 0

– – Pozostałe

0201

0201

Mięso wołowe świeże lub chłodzone:

0201 10 00 0

– Tusze i półtusze

0201 20

– Inne kawałki mięsa z kośćmi:

0201 20 20 0

– – Ćwierci „kompensowane”

0201 20 30 0

– – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

0201 20 50 0

– – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

0201 20 90 0

– – Pozostałe

0201 30 00 0

– Bez kości

0202

0202

Mięso wołowe mrożone:

0202 10 00 0

– Tusze i półtusze

0202 20

– Inne kawałki mięsa z kośćmi:

0202 20 10 0

– – Ćwierci „kompensowane”

0202 20 30 0

– – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

0202 20 50 0

– – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

0202 20 90 0

– – Pozostałe

0202 30

– Bez kości:

0202 30 10 0

– – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy

0202 30 50 0

– – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki

0202 30 90 0

– – Pozostałe

0206

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów świeże, chłodzone lub mrożone:

0206 10

– Wołowe świeże lub chłodzone:

0206 10 10 0

– – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

– – Pozostałe:

0206 10 91 0

– – – Wątroby

0206 10 95 0

– – – Gruba przepona i cienka przepona

0206 10 99 0

– – – Pozostałe

– Wołowe mrożone:

0206 21 00 0

– – Ozory

0206 22

– – Wątroby:

0206 22 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0206 22 90 0

– – – Pozostałe

0206 29

– – Pozostałe:

0206 29 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

– – – Pozostałe:

0206 29 91 0

– – – – Gruba przepona i cienka przepona

0206 29 99 0

– – – – Pozostałe

0210

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:

0210 20

– Mięso wołowe:

0210 20 10 0

– – Z kośćmi

0210 20 90 0

– – Bez kości

0210 90

– Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów:

– – Podroby:

– – – Wołowe:

0210 90 41 0

– – – – Gruba przepona i cienka przepona

0210 90 49 0

– – – – Pozostałe

0504 00 00

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

0504 00 00 9

– Pozostałe1)

0506

0506

Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:

0506 10 00 0

– Osseina i kości poddane działaniu kwasu1)

0506 90 00 0

– Pozostałe1)

0511

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:

– Pozostałe:

0511 99

– – Pozostałe:

0511 99 50 0

– – – Embriony bydlęce

0511 99 80

– – – Pozostałe:

0511 99 80 5

– – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1)

0511 99 80 9

– – – – Pozostałe1)

1601 00

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

1601 00 10 0

– Z wątroby1)

– Pozostałe:

1601 00 91 0

– – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1)

1601 00 99 0

– – Pozostałe1)

1602

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

1602 10 00 0

– Przetwory homogenizowane1)

1602 20

– Z wątroby dowolnych zwierząt:

1602 20 90 0

– – Pozostałe1)

1602 50

– Z wołowiny:

1602 50 10 0

– – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

– – Pozostałe:

– – – W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

– – – – Corned beef (wołowina peklowana)

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

1602 90

– Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0

– – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1)

– – Pozostałe:

– – – Pozostałe:

– – – – Pozostałe:

– – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby:

1602 90 61 0

– – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1)

1602 90 69 0

– – – – – – Pozostałe1)

1603 00

1603 00

Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:

1603 00 10 0

– W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1)

1603 00 30 0

– W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1)

1603 00 90 0

– Pozostałe1)

2301

2301

Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:

2301 10 00 0

– Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1)

3001

3001

Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

3001 10

– Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane:

3001 10 10 0

– – Sproszkowane

3001 10 90 0

– – Pozostałe

3001 20

– Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin:

3001 20 90 0

– – Pozostałe1)

3001 90

– Pozostałe:

– – Pozostałe:

3001 90 91 0

– – – Heparyna i jej sole1)

3001 90 99 0

– – – Pozostałe1)

3002

3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:

3002 10

– Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymane w procesach biotechnologicznych:

3002 10 10 0

– – Antysurowice1)

– – Pozostałe:

3002 10 91 0

– – – Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1)

3002 90

– Pozostałe:

3002 90 30 0

– – Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1)

3503 00

3503 00

Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:

3503 00 10 0

– Żelatyna i jej pochodne1), 2)

3503 00 80 0

– Pozostałe1)*,2)

1) – Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.

2) – Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00