Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1998 nr 158 poz. 1040
Wersja archiwalna od 1999-01-01 do 1999-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1998 nr 158 poz. 1040
Wersja archiwalna od 1999-01-01 do 1999-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 15 grudnia 1998 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Do dnia 31 grudnia 1999 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1036).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.

Prezes Rady Ministrów: w z. L. Balcerowicz

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 15 grudnia 1998 r. (poz. 1040)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

50 ton

0402 10

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

28

0402 10 19 0

- - - Pozostałe

28

- - Pozostałe:

28

0402 10 91 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

28

0402 10 99 0

- - - Pozostałe

28

0406

Sery i twarogi:

0406 10

- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0

- - Pozostały

4,9

200 ton

0406 90

- Pozostałe sery:

- - Pozostałe:

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:

0406 90 69 0

- - - - - - - Pozostałe

4,9

200 ton

0406 90 99 0

- - - - - Pozostałe

4,9

200 ton

1107

Słód palony lub nie:

800 ton

1107 10

- Nie palony:

- - Z pszenicy:

1107 10 11 0

- - - W postaci mąki

5

1107 10 19 0

- - - Pozostały

5

- - Pozostałe:

1107 10 91 0

- - - W postaci mąki

5

1107 10 99 0

- - - Pozostałe

5

1107 20 00 0

- Palony

5

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:

1602 39

- - Pozostałe:

10 ton

- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0

- - - - Nie gotowane

12

1602 39 29 0

- - - - Pozostałe

12

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1602 39 40 0

- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów

12

1602 39 80 0

- - - Pozostałe

12

- Z wieprzowiny:

1602 49

- - Pozostałe łącznie z mieszankami:

50 ton

- - - Ze świń domowych:

- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek

12

1602 49 13 0

- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

12

1602 49 15 0

- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

12

1602 49 19 0

- - - - - Pozostałe

12

1602 49 30 0

- - - - Zawierające w masie 40°% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

12

1602 49 50 0

- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

12

1602 49 90 0

- - - Pozostałe

12

1602 50

- Z wołowiny:

50 ton

1602 50 10 0

- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

12

- - Pozostałe:

- - - W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

- - - - - Corned beef (wołowina peklowana)

12

1602 50 39 0

- - - - Pozostałe

12

1602 50 80 0

- - - Pozostałe

12

1604

Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:

- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie mielone:

1604 13

- Sardynki, sardynele i brisling lub szproty:

1604 13 90 0

- - - Pozostałe

0

5000 ton

1704

Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:

1704 10

- Guma do żucia, również pokryta cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej nit 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

- - - Guma w paskach

12+0,4 DCC

10 ton

1704 10 19 0

- - - Pozostała

12+0,4 DCC

50 ton

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

- Pozostałe, w bokach, tabliczkach lub batonach:

1806 32

- - Bez nadzienia:

1806 32 90 0

- - - Pozostałe

9+0,2 DCC

100 ton

1806 90

- Pozostałe:

- - Czekolada i produkty czekoladowe:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:

1806 90 19 0

- - - - Pozostałe

9+0.2 DCC

100 ton

1806 90 50 0

- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

9+0,2 DCC

100 ton

1806 90 90 0

- - Pozostałe

9+0,2 DCC

25 ton

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

1901 90

- Pozostałe:

- - Ekstrakt słodowy:

1901 90 19 0

- - - Pozostałe

6

25 ton

1901 90 99

- - Pozostałe:

1901 90 99 9

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe

5,1
minimum
0,04 ECU/kg

5 ton

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

1905 10 00 0

- Chleb chrupki

7

20 ton

1905 30

- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0

- - - Pozostałe

- - Pozostałe:

- - - Słodkie herbatniki (biskwity):

0

20 ton

1905 30 30 0

- - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka

0

15 ton

- - - - Pozostałe:

1905 30 59 0

- - - - - Pozostałe

0

20 ton

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

2001 10 00 0

- Ogórki i korniszony

6

5 ton

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

- Pozostałe:

2007 99

- - Pozostałe:

- - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:

- - - - Pozostałe:

2007 99 39 0

- - - - - - Pozostałe

7

15 ton

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13°%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 00 58 0

- - - - Pozostałe

7

7 ton

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00