Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1999-01-01 do 1999-12-31
Wersja archiwalna od 1999-01-01 do 1999-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 15 grudnia 1998 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 1999 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1036).
§ 4.Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.
Prezes Rady Ministrów: w z. L. Balcerowicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 15 grudnia 1998 r. (poz. 1040)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 50 ton |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | ||
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 28 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 28 | |
- - Pozostałe: | 28 | ||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 28 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 28 | |
0406 | Sery i twarogi: |
|
|
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: | ||
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 4,9 | 200 ton |
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | |||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | |||
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 4,9 | 200 ton |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 4,9 | 200 ton |
1107 | Słód palony lub nie: |
| 800 ton |
1107 10 | - Nie palony: | ||
- - Z pszenicy: | |||
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 5 | |
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 5 | |
- - Pozostałe: | |||
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 5 | |
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 5 | |
1107 20 00 0 | - Palony | 5 | |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
|
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105: | |||
1602 39 | - - Pozostałe: | 10 ton | |
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 39 21 0 | - - - - Nie gotowane | 12 | |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 12 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1602 39 40 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | 12 |
|
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | 12 | |
- Z wieprzowiny: | |||
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
| 50 ton |
- - - Ze świń domowych: | |||
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: | |||
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | 12 | |
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 12 | |
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 12 | |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 12 | |
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40°% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 12 | |
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 12 | |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 12 | |
1602 50 | - Z wołowiny: |
| 50 ton |
1602 50 10 0 | - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | 12 | |
- - Pozostałe: | |||
- - - W opakowaniach hermetycznych: | |||
1602 50 31 0 | - - - - - Corned beef (wołowina peklowana) | 12 | |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | 12 | |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | 12 | |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: |
|
|
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie mielone: | |||
1604 13 | - Sardynki, sardynele i brisling lub szproty: | ||
1604 13 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | 5000 ton |
1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: |
|
|
1704 10 | - Guma do żucia, również pokryta cukrem: | ||
- - Zawierająca w masie mniej nit 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | |||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 12+0,4 DCC | 10 ton |
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 12+0,4 DCC | 50 ton |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
- Pozostałe, w bokach, tabliczkach lub batonach: | |||
1806 32 | - - Bez nadzienia: | ||
1806 32 90 0 | - - - Pozostałe | 9+0,2 DCC | 100 ton |
1806 90 | - Pozostałe: | ||
| - - Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| - - - Czekolady, z nadzieniem lub bez: |
|
|
1806 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 9+0.2 DCC | 100 ton |
1806 90 50 0 | - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 9+0,2 DCC | 100 ton |
1806 90 90 0 | - - Pozostałe | 9+0,2 DCC | 25 ton |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
|
|
1901 90 | - Pozostałe: |
|
|
| - - Ekstrakt słodowy: |
|
|
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe | 6 | 25 ton |
1901 90 99 | - - Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 9 | - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - Pozostałe | 5,1 | 5 ton |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
1905 10 00 0 | - Chleb chrupki | 7 | 20 ton |
1905 30 | - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
| - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
1905 30 19 0 | - - - Pozostałe - - Pozostałe: - - - Słodkie herbatniki (biskwity): | 0 | 20 ton |
1905 30 30 0 | - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka | 0 | 15 ton |
| - - - - Pozostałe: |
|
|
1905 30 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | 20 ton |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
2001 10 00 0 | - Ogórki i korniszony | 6 | 5 ton |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
|
| - Pozostałe: |
|
|
2007 99 | - - Pozostałe: |
|
|
| - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%: |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
| |
2007 99 39 0 | - - - - - - Pozostałe | 7 | 15 ton |
| - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13°%, ale nie przekraczającej 30%: |
|
|
2007 00 58 0 | - - - - Pozostałe | 7 | 7 ton |