ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 18 listopada 1998 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD).
Na podstawie art. 40 ust. 2 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88, poz. 439, z 1996 r. Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 769 oraz z 1998 r. Nr 99, poz. 632 i Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§ 1.W „Polskiej Klasyfikacji Działalności”, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 października 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Dz. U. Nr 128, poz. 829), wprowadza się następujące zmiany:
1) w części „Schemat Klasyfikacji” w sekcji H „Hotele i restauracje” w dziale 55 w grupie 55.3:
a) klasa 55.30 otrzymuje brzmienie:
„55.30. Restauracje i inne placówki gastronomiczne”,
b) podklasa 55.30.Z otrzymuje brzmienie:
„55.30.A Restauracje
55.30.B Pozostałe placówki gastronomiczne”;
2) w części „Wyjaśnienia” podklasa 55.30.Z „Restauracje” otrzymuje brzmienie:
„55.30.A Restauracje
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków przygotowanych do spożycia na miejscu, sprzedaż napojów do konsumpcji wraz z posiłkami, z zapewnieniem lub nie działalności rozrywkowej w:
- restauracjach,
- kolejowych wagonach restauracyjnych oraz w innych środkach transportu.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków i napojów w barach szybkiej obsługi, w barach mlecznych, punktach sprzedaży frytek, ryb, lodziarniach, sklasyfikowanej w 55.30. B,
- sprzedaży napojów sklasyfikowanej w 55.40.Z.
55.30.B. Pozostałe placówki gastronomiczne
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów w:
- barach szybkiej obsługi,
- barach mlecznych,
- punktach sprzedaży frytek, ryb itp.,
- lodziarniach itp.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków przygotowywanych do spożycia w restauracjach, sklasyfikowanej w 55.30.A,
- sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z”;
3) w części „Powiązanie NACE Rev. 1-EKD wyd. II-KWiU-PKD wyd. I” kody oznaczone symbolami:
a) „EKD 55.30 - PKD 55.30.Z”
zastępuje się kodami:
„EKD 55.30 - PKD 55.30.A”,
b) „EKD 55.40 - PKD 55.40.Z”
zastępuje się kodami:
„EKD 55.40 - PKD 55.30.B
55.40.Z”,
c) „EKD 55.52 - PKD 55.52.Z”
zastępuje się kodami:
„EKD 55.52 - PKD 55.30.B
55.52.Z”,
d) „EKD 92.51.10 - PKD 92.51.A”
zastępuje się kodami:
„EKD 92.51.10 - PKD 92.51.B”,
e) „EKD 92.51.20 - PKD 92.51.B”
zastępuje się kodami:
„EKD 92.51.20 - PKD 92.51.A
92.51. B”.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00