Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 1998 nr 138 poz. 897
Wersja aktualna od 1999-05-14
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1998 nr 138 poz. 897
Wersja aktualna od 1999-05-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 26 października 1998 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie mleka i jego pochodnych

Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZDZIAŁ 1

Przepisy ogólne

§ 1.[Zakres regulacji] Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych w punktach odbioru mleka oraz w zakładach przetwórstwa mleka i jego pochodnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Pracownicy zatrudnieni w procesie technologicznym przetwórstwa mleka] 1. Pracownicy zatrudnieni w procesie technologicznym przetwórstwa mleka i jego pochodnych powinni używać odzieży roboczej, w szczególności nakrycia głowy szczelnie okrywającego włosy.

2. Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanymi surowcami i produktami.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Zakazy dotyczące stanowisk pracy oraz pomieszczeń produkcyjnych] Niedopuszczalne jest pozostawianie:

1) na stanowiskach pracy - ostrych narzędzi ręcznych w czasie przerw w pracy lub po jej zakończeniu,

2) w pomieszczeniach produkcyjnych - sprzętu i urządzeń technicznych nie związanych z procesem technologicznym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Drzwi prowadzące na zewnątrz z pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych] 1. Drzwi prowadzące na zewnątrz z pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych powinny być wyposażone w urządzenia samozamykające.

2. Rolety i żaluzje powinny otwierać się z obu stron i być wyposażone w przeciążeniowy mechanizm bezpieczeństwa.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Posadzki oraz kratki ściekowe] 1. Posadzki w pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych i laboratoryjnych oraz na rampach wyładowczych powinny być wykonane z materiałów odpornych na działanie substancji żrących, łatwo zmywalne i ograniczające poślizg, ze spadkiem w kierunku kratek ściekowych.

2. Kratki ściekowe, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonane z materiału odpornego na korozję i wytrzymałe na obciążenia spowodowane przez środki transportu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Powierzchnia ścian w pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych i laboratoryjnych] Powierzchnia ścian w pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych i laboratoryjnych powinna być łatwa do utrzymania w czystości i odporna na działanie kwasu mlekowego oraz środków dezynfekcyjnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Ściany i futryny drzwi do pomieszczeń produkcyjnych oraz magazynowych] 1. Na ścianach i futrynach drzwi do pomieszczeń produkcyjnych oraz magazynowych, w których używane są wózki ręczne lub wózki z napędem elektrycznym, powinny być zainstalowane urządzenia odbojowe.

2. Wózki z napędem elektrycznym wykorzystywane do transportu wewnętrznego powinny poruszać się według zakładowych zasad ruchu ustalonych dla tych pojazdów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Okna] Okna, których konstrukcja umożliwia ich otwieranie, powinny być zabezpieczone siatką uniemożliwiającą przedostawanie się owadów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Urządzenia do mieszania wody zimnej i gorącej] 1. Pomieszczenia produkcyjne powinny być wyposażone w urządzenia do mieszania wody zimnej i gorącej.

2. Zawory wodne w umywalniach znajdujących się w pomieszczeniach produkcyjnych powinny być uruchamiane bez użycia rąk.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Umywalnie] W umywalniach powinny znajdować się środki do mycia i dezynfekcji rąk oraz urządzenia do ich suszenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Przemieszczanie preparatów chemicznych] 1. Przemieszczanie preparatów chemicznych stosowanych do mycia i dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń technicznych powinno odbywać się z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Roztwory z preparatów chemicznych do mycia i dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń technicznych powinny przygotowywać osoby upoważnione do tego przez pracodawcę.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Pomieszczenia laboratoryjne] 1. W pomieszczeniu laboratoryjnym jedno z wyjść powinno prowadzić bezpośrednio na zewnątrz budynku lub na korytarz ewakuacyjny.

2. Pomieszczenie laboratoryjne powinno być wyposażone w:

1) oznakowane naczynia z pokrywami, odporne na działanie substancji i preparatów chemicznych,

2) wentylację ogólną zapewniającą co najmniej 6-krotną wymianę powietrza na godzinę i w razie potrzeby wentylację miejscową (digestorium),

3) instalację kanalizacyjną połączoną ze zbiornikiem wstępnej neutralizacji ścieków, uniemożliwiającą przedostawanie się zanieczyszczeń chemicznych bezpośrednio do oczyszczalni ścieków lub gruntu,

4) środki neutralizujące oparzenia,

5) automatyczne urządzenia do odmierzania preparatów chemicznych.

3. Preparaty toksyczne stosowane do badań laboratoryjnych powinny być zabezpieczone przed dostępem osób nie upoważnionych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Pojemniki na stłuczkę szklaną] 1. W pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych i laboratoryjnych, w których może nastąpić stłuczenie szkła, powinny znajdować się pojemniki na stłuczkę szklaną oraz sprzęt do jej bezpiecznego usuwania.

2. Na terenie punktów odbioru mleka oraz zakładów przetwórstwa mleka i jego pochodnych należy wydzielić i oznakować miejsca przeznaczone do gromadzenia stłuczki szklanej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Usytuowanie na przejściu dla pracowników transportera rolkowego lub innych urządzeń do transportu wewnętrznego] Jeżeli transporter rolkowy lub inne urządzenia techniczne stosowane do transportu wewnętrznego są usytuowane na przejściu dla pracowników, w miejscu tym należy ustawić pomost o szerokości co najmniej 0,75 m z poręczami ochronnymi.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Oznakowanie pomieszczeń z preparatami chemicznymi] Pomieszczenia, w których magazynowane są kwasy, ługi i ich roztwory oraz inne preparaty chemiczne, powinny być oznakowane. W pomieszczeniach tych należy zainstalować wentylację mechaniczną zapewniającą co najmniej 10-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.[Lokalizacja urządzeń kontrolno-pomiarowych, rejestrujących i sterujących procesami technologicznymi] 1. Urządzenia kontrolno-pomiarowe, rejestrujące i sterujące procesami technologicznymi, powinny być zlokalizowane w miejscu łatwo dostępnym.

2. Natężenie oświetlenia pulpitów sterowniczych urządzeń, o których mowa w ust. 1, powinno wynosić co najmniej 300 Ix.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 17.[Rurociągi wychodzące na zewnątrz budynku] 1. Rurociągi wychodzące na zewnątrz budynku powinny być umieszczone w kanałach lub na estakadach, a prowadzone nad stanowiskami pracy - usytuowane na wysokości co najmniej 2,5 m od podłoża.

2. Rurociągi przewodzące gorące czynniki produkcyjne oraz zbiorniki i urządzenia techniczne wydzielające ciepło powinny być zabezpieczone termicznymi osłonami do wysokości co najmniej 2,5 m.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZDZIAŁ 2

Przepisy szczegółowe

§ 18.[Pobieranie próbek mleka z cystern samochodowych] Pobieranie próbek mleka z cystern samochodowych powinno odbywać się z pomostu stałego lub ruchomego o szerokości co najmniej 0,75 m z poręczami ochronnymi.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 19.[Napełnianie tłuszczomierzy i mieszanie ich zawartości z preparatami chemicznymi] 1. Napełnianie tłuszczomierzy i mieszanie ich zawartości z preparatami chemicznymi powinno odbywać się w przeznaczonym do tego celu statywie wyposażonym w osłonę.

2. Niedopuszczalne jest:

1) uruchamianie wirownicy z napędem elektrycznym do badania zawartości tłuszczu w mleku bez założonej przykrywy,

2) ręczne hamowanie talerza wirownicy,

3) odczytywanie bez ekranu ochronnego zawartości tłuszczu w mleku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 20.[Obsługa zbiorników] 1. Do obsługi zbiorników należy używać metalowych drabinek przymocowanych do ich zewnętrznych ścian w sposób trwały lub podestów z poręczami ochronnymi, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Drabinki nie przymocowane w sposób trwały powinny być zaopatrzone w stopki przeciwpoślizgowe.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 21.[Urządzenie do wyrobu masła metodą okresową] Urządzenie do wyrobu masła metodą okresową powinno być wyposażone w pałąk ochronny zblokowany z urządzeniem wyłączającym napęd oraz w hamulec bezpieczeństwa.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 22.[Urządzenie do automatycznego napełniania i zamykania opakowań szklanych] 1. Urządzenie do automatycznego napełniania i zamykania opakowań szklanych powinno mieć dwa wyłączniki bezpieczeństwa, umieszczone po przeciwnych jego końcach, i zainstalowaną osłonę z przezroczystego tworzywa, chroniącą pracowników przed odpryskami szkła.

2. Stanowiska do przeglądania opakowań szklanych powinny być wyposażone w krzesła obrotowe z regulowaną wysokością siedziska i oparcia lędźwiowego, a czas pracy jednego pracownika na tym stanowisku nie powinien przekraczać 2 godzin w ciągu jednej zmiany roboczej.

3. Oświetlenie stanowiska, o którym mowa w ust. 2, nie powinno powodować zjawiska olśnienia wzroku pracownika.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 23.[Urządzenia techniczne przeznaczone do prasowania wyrobów] 1. Stacjonarne i wózkowe prasy do twarogu, serów lub kazeiny powinny być wyposażone w system oburęcznego sterowania ich pracą.

2. Urządzenia techniczne przeznaczone do prasowania wyrobów powinny być wyposażone w zabezpieczenia uniemożliwiające ich przypadkowe uruchomienie.

3. Urządzenia techniczne z ruchomymi lub wirującymi zespołami powinny być wyposażone w wyłączniki bezpieczeństwa umieszczone w zasięgu rąk pracowników je obsługujących i w blokadę pracy tych urządzeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 24.[Płytowy wymiennik ciepła] Płytowy wymiennik ciepła o temperaturze pary wodnej lub wody powyżej 100°C powinien być wyposażony w osłony boczne.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 25.[Komora wędzarnicza serów] 1. Komory wędzarnicze serów powinny być szczelne w stopniu uniemożliwiającym przedostawanie się dymu do innych pomieszczeń.

2. Niedopuszczalne jest otwieranie komór wędzarniczych bez uprzedniego ich przewietrzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 26.[Urządzenie do parafinowania serów] 1. Urządzenie do parafinowania serów powinno być wyposażone w automatyczny termostat wyłączający podgrzewacz parafiny po osiągnięciu przez nią temperatury 150°C.

2. Stanowiska, przy których następuje parafinowanie serów, powinny być wyposażone w wyciągi oparów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 27.[Urządzenie do topienia serów] 1. Urządzenie do topienia serów powinno być wyposażone w zabezpieczenie uniemożliwiające jego uruchomienie przy otwartych komorach roboczych.

2. Urządzenie do topienia serów z bezpośrednim wtryskiem pary wodnej do komory roboczej powinno być wyposażone w system uniemożliwiający:

1) wtrysk pary wodnej przy otwartej pokrywie,

2) otwarcie pokrywy w przypadku istnienia nadciśnienia w komorze roboczej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 28.[Kocioł do topienia serów] 1. Kocioł do topienia serów napełniony masą serową może być opuszczany po uprzednim zamknięciu dopływu pary wodnej i unieruchomieniu mieszadła.

2. Przemieszczanie kotła, o którym mowa w ust. 1, powinno odbywać się w sposób zmechanizowany.

3. Urządzenie do automatycznego formowania i pakowania serów topionych powinno być wyposażone w wyłącznik napędu zlokalizowany w zasięgu ręki pracownika.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 29.[Wyparki] 1. Na poziomie górnego pomostu wyparek powinny być zamontowane na stałe rurociągi doprowadzające wodę do ich mycia.

2. Roztwory do mycia urządzeń wyparnych powinny posiadać stężenie nie przekraczające 2% i temperaturę do 60°C, a ścieki po umyciu powinny być odprowadzane bezpośrednio do instalacji kanalizacyjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 30.[Wieża rozpryskowa] 1. Wchodzenie do wnętrza wieży rozpryskowej może nastąpić po jej uprzednim ochłodzeniu do temperatury poniżej 30°C.

2. Przed wejściem osoby upoważnionej do wieży rozpryskowej należy wyłączyć zasilanie wszystkich urządzeń wewnętrznych oraz umieścić tabliczkę ostrzegawczą z napisem o treści: „Uwaga - człowiek w wieży rozpryskowej!”. Tabliczkę tę należy również umieścić na stanowisku sterowania pracą wieży rozpryskowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 31.[Tunelowe urządzenia do mycia konwi] Tunelowe urządzenia do mycia konwi z mechanizmem do ich odwracania i ustawiania na przenośniku powinny być wyposażone w automatyczny wyłącznik przenośnika.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 32.[Zasady bezpieczeństwa dotyczące pracy mieszadeł, krajaczy lub innych urządzeń technicznych] W czasie pracy mieszadeł, krajaczy lub innych urządzeń technicznych znajdujących się w wannach i tankach serowarskich niedopuszczalne jest:

1) wkładanie rąk do ich wnętrza,

2) pobieranie próbek do analizy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 33.[Mycie talerzy wirówki odtłuszczającej] Mycie talerzy wirówki odtłuszczającej powinno odbywać się w sposób zmechanizowany.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 34.[Obracanie głowicy homogenizatora twarogu] Obracanie głowicy homogenizatora twarogu za pomocą specjalnych uchwytów może odbywać się po uprzednim jego unieruchomieniu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 35.[Zasady bezpieczeństwa dotyczące pracy urządzenia do suszenia kazeiny] 1. W czasie pracy urządzenia do suszenia kazeiny, wyposażonego w mechaniczny przegarniacz, niedopuszczalne jest przebywanie osób w odległości mniejszej niż 1,0 m od tego urządzenia.

2. Usuwanie zalegającego na sitach ziarna kazeiny powinno odbywać się po uprzednim unieruchomieniu zgarniaczy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 36.[Zasady bezpieczeństwa dotyczące pracy urządzeń do porcjowania i pakowania] W czasie pracy urządzeń do porcjowania i pakowania niedopuszczalne jest:

1) zbliżanie rąk do dozownika, podajnika lub szczęk zgrzewających,

2) przekraczanie dopuszczalnego ciśnienia sprężonego powietrza,

3) blokowanie wyłączników krańcowych,

4) wyłączanie czujników blokujących napęd,

5) odchylanie lub zdejmowanie osłon z urządzeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 37.[Zasady bezpieczeństwa dotyczące pracy urządzeń do formowania i pakowania lodów] 1. Wybieranie masy lodziarskiej z pojemnika urządzenia chłodniczego w stanie częściowego zamrożenia może nastąpić po uprzednim jego unieruchomieniu.

2. W czasie pracy urządzenia do formowania i pakowania lodów niedopuszczalne jest dotykanie rękoma ruchomych zespołów napełniających foremki.

3. Wyłącznik urządzenia, o którym mowa w ust. 2, powinien znajdować się w zasięgu ręki obsługującego pracownika.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZDZIAŁ 3

Przepis końcowy

§ 38.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00