Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1998 nr 76 poz. 503
Wersja archiwalna od 1998-07-01 do 2000-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1998 nr 76 poz. 503
Wersja archiwalna od 1998-07-01 do 2000-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 16 czerwca 1998 r.

w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Zakazuje się przywozu towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii, określonych w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1998 r.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 16 czerwca 1998 r. (poz. 503)

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

0102

0102

Bydło żywe:

0102 10

- Zwierzęta hodowlane czystej krwi:

0102 10 10 0

- - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka)

0102 10 30 0

- - Krowy

0102 10 90 0

- - Pozostałe

0102 90

- Pozostałe:

- - Gatunki domowe:

0102 90 05 0

- - - O masie nie przekraczającej 80 kg

- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0

- - - - Rzeźne

0102 90 29 0

- - - - Pozostałe

- - - O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg:

0102 90 41 0

- - - - Rzeźne

0102 90 49 0

- - - - Pozostałe

- - - O masie powyżej 300 kg:

- - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka):

0102 90 51 0

- - - - - Rzeźne

0102 90 59 0

- - - - - Pozostałe

- - - - Krowy:

0102 90 61 0

- - - - - Rzeźne

0102 90 69 0

- - - - - Pozostałe

- - - - Pozostałe:

0102 90 71 0

- - - - - Rzeźne

0102 90 79 0

- - - - - Pozostałe

0102 90 90 0

- - Pozostałe

0201

0201

Mięso wołowe świeże lub chłodzone:

0201 10 00 0

- Tusze i półtusze

0201 20

- Inne kawałki mięsa z kośćmi:

0201 20 20 0

- - Ćwierci „kompensowane”

0201 20 30 0

- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

0201 20 50 0

- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

0201 20 90 0

- - Pozostałe

0201 30 00 0

- Bez kości

0202

0202

Mięso wołowe mrożone:

0202 10 00 0

- Tusze i półtusze

0202 20

- Inne kawałki mięsa z kośćmi:

0202 20 10 0

- - Ćwierci „kompensowane”

0202 20 30 0

- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

0202 20 50 0

- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

0202 20 90 0

- - Pozostałe

0202 30

- Bez kości:

0202 30 10 0

- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy

0202 30 50 0

- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki

0202 30 90 0

- - Pozostałe

0206

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:

0206 10

- Wołowe świeże lub chłodzone:

0206 10 10 0

- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

- - Pozostałe:

0206 10 91 0

- - - Wątroby

0206 10 95 0

- - - Gruba przepona i cienka przepona

0206 10 99 0

- - - Pozostałe

- Wołowe mrożone:

0206 21 00 0

- - Ozory

0206 22

- - Wątroby:

0206 22 10 0

- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0206 22 90 0

- - - Pozostałe

0206 29

- - Pozostałe:

0206 29 10 0

- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

- - - Pozostałe:

0206 29 91 0

- - - - Gruba przepona i cienka przepona

0206 29 99 0

- - - - Pozostałe

0210

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:

0210 20

- Mięso wołowe:

0210 20 10 0

- - Z kośćmi

0210 20 90 0

- - Bez kości

0210 90

- Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów:

- - Podroby:

- - - Wołowe:

0210 90 41 0

- - - - Gruba przepona i cienka przepona

0210 90 49 0

- - - - Pozostałe

0504 00 00

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

0504 00 00 9

- Pozostałe1)

0506

0506

Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:

0506 10 00 0

- Osseina i kości poddane działaniu kwasu1)

0506 90 00 0

- Pozostałe1)

0511

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:

- Pozostałe:

0511 99

- - Pozostałe:

0511 99 50 0

- - - Embriony bydlęce

0511 99 80

- - - Pozostałe:

0511 99 80 5

- - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1)

0511 99 80 9

- - - - Pozostałe1)

1601 00

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

1601 00 10 0

- Z wątroby1)

- Pozostałe:

1601 00 91 0

- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1)

1601 00 99 0

- - Pozostałe1)

1602

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

1602 10 00 0

- Przetwory homogenizowane1)

1602 20

- Z wątroby dowolnych zwierząt:

1602 20 90 0

- - Pozostałe1)

1602 50

- Z wołowiny:

1602 50 10 0

- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:

- - - W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

- - - - Corned beef (wołowina peklowana)

1602 50 39 0

- - - - Pozostałe

1602 50 80 0

- - - Pozostałe

1602 90

- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0

- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1)

- - Pozostałe:

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:

1602 90 61 0

- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1)

1602 90 69 0

- - - - - - Pozostałe1)

1603 00

1603 00

Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:

1603 00 10 0

- W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1)

1603 00 30 0

- W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1)

1603 00 90 0

- Pozostałe1)

2301

2301

Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:

2301 10 00 0

- Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1)

3001

3001

Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

3001 10

- Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane:

3001 10 10 0

- - Sproszkowane1)

3001 10 90 0

- - Pozostałe1)

3001 20

- Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin:

3001 20 90 0

- - Pozostałe1)

3001 90

- Pozostałe:

- - Pozostałe:

3001 90 91 0

- - - Heparyna i jej sole1)

3001 90 99 0

- - - Pozostałe1)

3002

3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:

3002 10

- Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych:

3002 10 10 0

- - Antysurowice1)

- - Pozostałe:

3002 10 91 0

- - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1)

3002 90

- Pozostałe:

3002 90 30 0

- - Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1)

3503 00

3503 00

Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:

3503 00 10 0

- Żelatyna i jej pochodne1),2)

3503 00 80 0

- Pozostałe1),2)

1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.

2) Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00