Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1998-01-01 do 1998-08-31
Wersja archiwalna od 1998-01-01 do 1998-08-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 29 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów na wywóz niektórych skór surowych i wyprawionych w 1998 r.
Na podstawie art. 8 ust. 2 pkt 1 i art. 10 ust. 1, 2 i 4 ustawy z dnia 11 grudnia 1997 r. o administrowaniu obrotem z zagranicą towarami i usługami oraz o obrocie specjalnym (Dz. U. Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty ilościowe na wywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.Kontyngenty ilościowe, o których mowa w § 1, nie dotyczą towarów krajowych wywożonych czasowo na podstawie art. 151 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084).
§ 3.Rozdysponowanie kontyngentów ilościowych, o których mowa w § 1, następuje według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
§ 4.Określa się maksymalną ilość towaru, na jaką może być udzielone pozwolenie, w wysokości 100 ton.
§ 5.Na osoby dokonujące wywozu z polskiego obszaru celnego towarów, o których mowa w § 1, nakłada się obowiązek składania sprawozdań z wykorzystania pozwoleń.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.
Minister Gospodarki: J. Steinhoff
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 29 grudnia 1997 r. (poz. 1130)
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH WYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY ILOŚCIOWE
Pozycja | KOD PCN | WYSZCZEGÓLNIENIE | Wielkość kontyngentu |
4101 | 4101 | Surowe skóry i skórki bydlęce lub ze zwierząt jednokopytnych (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej konserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), nawet odwłosione, również dwojone: |
|
| 4101 10 | – Całe skóry i skórki bydlęce, o masie jednej skóry nie przekraczającej 8 kg przy suszeniu zwykłym, 10 kg jeśli suchosolone lub 14 kg jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej zakonserwowane: | 2700 ton |
| 4101 10 10 0 | – – Świeże lub mokrosolone |
|
| 4101 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
| – Pozostałe skóry i skórki bydlęce świeże lub mokrosolone: |
|
| 4101 21 00 0 | – – Całe |
|
| 4101 22 00 0 | – – Krupony i półkrupony |
|
| 4101 29 00 0 | – – Pozostałe | 1200 ton |
| 4101 30 | – Pozostałe skóry i skórki bydlęce inaczej zakonserwowane: |
|
| 4101 30 10 0 | – – Suszone lub suchosolone |
|
| 4101 30 90 0 | – – Pozostałe |
|
| 4101 40 00 0 | – Skóry i skórki końskie lub innych zwierząt jednokopytnych | 1200 ton |
4102 | 4102 | Surowe skóry owcze lub jagnięce (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub z wełną oprócz wyłączonych zgodnie z uwagą 1(c) do niniejszego działu: |
|
| 4102 10 | – Z wełną: |
|
| 4102 10 10 0 | – – Jagnięce |
|
| 4102 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
| – Bez wełny: |
|
| 4102 21 00 0 | – – Piklowane | 750 ton |
| 4102 29 00 0 | – – Pozostałe |
|
4103 | 4103 | Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub odwłosione, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1(b) lub 1(c) do niniejszego działu: |
|
| 4103 10 | – Kozie i koźlęce: |
|
| 4103 10 10 0 | – – Świeże, solone lub suszone |
|
| 4103 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
| 4103 20 00 0 | – Z gadów |
|
| 4103 90 00 0 | – Pozostałe |
|
4104 | 4104 | Skóry bydlęce lub zwierząt jednokopytnych wyprawione, bez włosia, inne niż skóry z pozycji nr 4108 lub 4109: |
|
| 4104 10 | – Cale skóry bydlęce wyprawione o powierzchni jednej sztuki nie przekraczającej 2,6 m2 (28 stóp kwadratowych): |
|
| 4104 10 30 0 | – – Pozostałe skóry wyprawione, ale nie preparowane inaczej niż tylko garbowane chromowo w stanie mokrym (wet blue) |
|
|
| – – Pozostałe: | 3900 ton |
| 4104 10 91 0 | – – – Nie preparowane inaczej niż tylko garbowane |
|
|
| – – – Inaczej preparowane: |
|
| 4104 10 95 0 | – – – – Skóry chromowe |
|
| 4104 10 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
| – Pozostałe wyprawione skóry bydlęce i zwierząt jednokopytnych, garbowane lub dogarbowane, ale nie preparowane inaczej, nawet dwojone: |
|
| 4104 21 00 0 | – – Skóry bydlęce wyprawione, wstępnie garbowane garbnikami roślinnymi |
|
| 4104 22 | – – Skóry bydlęce wyprawione, wstępnie garbowane w inny sposób: |
|
| 4104 22 10 0 | – – – Nie preparowane inaczej niż tylko garbowane chromowo, w stanie mokrym (wet blue) |
|
| 4104 22 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| 4104 29 00 0 | – – Pozostałe |
|
4107 | 4107 | Skóry wyprawione z pozostałych zwierząt, bez włosia, inne niż skóry z pozycji nr 4108 lub 4109: |
|
| 4107 10 | – Świńskie: |
|
| 4107 10 10 0 | – – Garbowane, ale nie preparowane inaczej | 5250 ton |