Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 11 grudnia 1997 r.
w sprawie długotrwałych akcji ratowniczych, szczegółowych norm, zasad i warunków otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nich udział, a także przypadków, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposobu ustalania jego wysokości oraz szczegółowych zasad wypłacania.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2019 r., poz. 2565)
§ 1.[Długotrwałe akcje ratownicze] Za długotrwałe akcje ratownicze uważa się:
1) każde działania ratownicze organizowane lub kierowane przez Państwową Straż Pożarną trwające co najmniej 6 godzin,
2) pomocnicze specjalistyczne czynności ratownicze wykonywane przez Państwową Straż Pożarną w ramach udzielanej pomocy innym służbom ratowniczym, trwające co najmniej 6 godzin,
3) inne działania Państwowej Straży Pożarnej, wymagające zgrupowania strażaków przez okres co najmniej 6 godzin w czasie podwyższonej gotowości operacyjnej lub w celu współdziałania z innymi służbami,
4) akcje ratownictwa podwodnego prowadzone przez Państwową Straż Pożarną, wymagające wykonania co najmniej jednego cyklu nurkowania.
§ 2.[Normy wyżywienia] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia:
1) zasadnicza - szkolna - „SZ”,
2) dodatkowa - uzupełniająca - „DU”.
2. Zasadnicza norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby.
3. Dodatkowa norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby jako uzupełnienie do zasadniczej normy wyżywienia.
4. Składniki rzeczowe norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
5. [1] (uchylony)
§ 3.[Żywienie organizowane za pośrednictwem zakładów żywienia zbiorowego] 1. Przy żywieniu organizowanym za pośrednictwem zakładów żywienia zbiorowego spoza resortu spraw wewnętrznych i administracji stosuje się następujące zasady:
1) jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny sprzedaży (detaliczne) na artykuły spożywcze, obowiązująca stawka pieniężna może być podwyższona do 15% - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej, zwanego dalej „kierownikiem”,
2) niezależnie od podwyższenia stawki, o której mowa w pkt 1, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków, ponoszone przez zakład, w kwocie nie większej niż 100% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 150% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
3) jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny zakupu na artykuły spożywcze, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków ponoszone przez ten zakład, w kwocie nie większej niż 130% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 180% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
4) za podstawę obliczania kosztów przyrządzania posiłków przyjmuje się stawkę pieniężną odpowiedniej normy wyżywienia lub stawkę podwyższoną zgodnie z pkt 1, jeśli zachodzi potrzeba takiego podwyższenia.
2. W jednostkach organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej, zwanych dalej „jednostkami”, prowadzących samodzielne kuchnie i nabywających artykuły spożywcze w punktach sprzedaży detalicznej, stawki pieniężne na wyżywienie podwyższa się do 15% - za zgodą kierownika.
§ 4.[Zbieg prawa do bezpłatnego wyżywienia] Strażak lub inna osoba biorąca udział w długotrwałej akcji ratowniczej, ćwiczeniach lub szkoleniu, której według niniejszych przepisów przysługuje bezpłatne wyżywienie jednocześnie z kilku różnych tytułów, otrzymuje tylko jedną, najkorzystniejszą dla siebie normę wyżywienia.
§ 5.[Uprawnieni do bezpłatnego wyżywienia] Bezpłatne wyżywienie według normy „SZ” przysługuje w naturze:
1) strażakom i innym osobom, biorącym udział w długotrwałej akcji ratowniczej,
2) strażakom, których w związku z prowadzeniem długotrwałej akcji ratowniczej, ćwiczeń lub szkolenia wyznaczono do wykonywania zadań służbowych na okres co najmniej 4 godzin po zakończeniu służby wynikającej z obowiązującego rozkładu czasu służby,
3) strażakom pełniącym służbę wynikającą z obowiązującego rozkładu czasu służby, jeżeli następuje ona bezpośrednio po zakończeniu przedłużonej służby, o której mowa w pkt 2,
4) strażakom i innym osobom, biorącym udział w ćwiczeniach, manewrach, szkoleniach organizowanych przez Państwową Straż Pożarną, trwających co najmniej 8 godzin,
5) uczestnikom organizowanych przez Państwową Straż Pożarną ćwiczeń zgrywających, trwających co najmniej 6 godzin,
6) strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach, na kursach i obozach szkoleniowych, z wyłączeniem okresu przebywania strażaka na urlopach lub przepustkach trwających co najmniej 24 godziny.
§ 6.[Normy wyżywienia] 1. Strażacy i inne osoby biorące udział w działaniach, o których mowa w § 5 pkt 1, otrzymują pierwszy posiłek po 6 godzinach działań, w wysokości do 60% przysługującej normy wyżywienia. W przypadku przedłużenia czasu trwania akcji powyżej 8 godzin otrzymują uzupełnienie do pełnej normy wyżywienia oraz dodatek uzupełniający „DU”.
2. Wartość całodobowego wyżywienia nie może przekroczyć wysokości normy wyżywienia uwzględniającej dodatek uzupełniający „DU”.
§ 7.[Wyżywienie w formie suchego prowiantu] Wyżywienie w formie suchego prowiantu można wydawać strażakom i innym osobom w sytuacjach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe, jednak nie dłużej niż przez 24 godziny.
§ 8.[Granice obowiązujących stawek pieniężnych] 1. Przy żywieniu w naturze należy kierować się zasadami racjonalnego żywienia, przy wykorzystaniu artykułów żywnościowych określonych w normach rzeczowych, w granicach obowiązujących stawek pieniężnych.
2. Dopuszczalne jest wykorzystanie także innych artykułów żywnościowych, nie objętych normami, w granicach stawki pieniężnej określonej normy.
§ 9.[Wyżywienie nie wykorzystane] Nie wydaje się nie wykorzystanego wyżywienia przysługującego bezpłatnie w naturze ani jego równowartości.
§ 10.[Posiłki uroczyste i promocyjne] 1. Uroczyste i promocyjne posiłki organizuje się w szkołach i ośrodkach szkolenia Państwowej Straży Pożarnej według normy „SZ” powiększonej o 50%.
2. Posiłki uroczyste można organizować w dniach:
1) uroczystego ślubowania,
2) dorocznych świąt jednostek, Dnia Strażaka,
3) świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz w dniach 24 i 31 grudnia.
3. Posiłek promocyjny wydaje się na spotkaniach związanych z ukończeniem szkoły Państwowej Straży Pożarnej.
4. Posiłek promocyjny można wydawać strażakom na spotkaniach związanych z zakończeniem kursu trwającego co najmniej 4 miesiące.
5. Do spożywania posiłku promocyjnego uprawnieni są strażacy kończący szkołę, przedstawiciele szkoły oraz inni zaproszeni strażacy.
6. W posiłkach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i w ust. 4, mogą brać udział strażacy, którym przysługuje zaopatrzenie żywnościowe w jednostce organizującej posiłek, oraz inne zaproszone osoby. O udziale w posiłku zaproszonych osób i ich liczbie decyduje kierownik.
§ 11.[Dodatkowa norma uzupełniająca "DU"] Dodatkowa norma uzupełniająca „DU” przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy „SZ”, w wysokości:
1) 125% - strażakom i innym osobom wymienionym w § 5 pkt 3, po każdym cyklu nurkowania,
2) 100% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 1 i 4,
3) 70% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 2 oraz strażakom wymienionym w § 5 pkt 6, w dniach zajęć terenowych i odbywania praktyk.
§ 12.[Napoje] 1. Napoje w ilości niezbędnej do zaspokojenia potrzeb przysługują strażakom i innym osobom biorącym czynny udział w ćwiczeniach i szkoleniach praktycznych.
2. Kierownik lub osoba przez niego upoważniona podejmuje decyzje o wydaniu napojów, ustala ich rodzaj oraz szczegółowe zasady wydawania.
3. Strażakom i innym osobom biorącym czynny udział w działaniach ratowniczych przysługują napoje w ilości i asortymencie określonym przez kierownika akcji ratowniczej.
§ 13.[Równoważnik pieniężny] 1. W zamian za wyżywienie w naturze strażacy otrzymują równoważnik pieniężny.
2. Równoważnik pieniężny wypłaca się w wypadkach, gdy wydanie należnego strażakowi wyżywienia w naturze nie jest możliwe.
3. Strażakowi mimo nieotrzymania wyżywienia w naturze, także z przyczyn określonych w ust. 2, nie przysługuje równoważnik pieniężny:
1) w razie rezygnacji z wyżywienia w naturze,
2) w przypadkach, o których mowa w § 10.
§ 14.[Ustalanie wysokości równoważnika pieniężnego] 1. Równoważnik pieniężny ustala się w wysokości odpowiadającej wartości stawek wyżywienia według norm obowiązujących w czasie powstania należności.
2. Równoważnik pieniężny ustala się w kwotach miesięcznych płatnych z dołu.
3. Przepisy rozporządzenia mają zastosowanie do należności powstałych od dnia 23 lipca 1997 r.
§ 14a.[Wysokość równoważnika pieniężnego] [2] 1. Wysokość równoważnika pieniężnego za zasadniczą szkolną normę wyżywienia „SZ” wynosi 18 zł.
2. Wysokość równoważnika pieniężnego za dodatkową uzupełniającą normę wyżywienia „DU” wynosi 7 zł.
3. Wysokość równoważnika pieniężnego za dodatkową uzupełniającą normę wyżywienia „DU” wynosi:
1) 150% DU – 11 zł,
2) 125% DU – 9 zł,
3) 70% DU – 5 zł,
4) 50% DU – 4 zł,
5) 45% DU – 3 zł,
6) 35% DU – 2 zł.
4. Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie zaokrągla się do pełnego złotego w ten sposób, że kwoty wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a kwoty wynoszące 50 groszy i więcej podwyższa się do pełnych złotych.
§ 15.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych
i Administracji z dnia 11 grudnia 1997 r. (poz. 1098)
WYMIAR RZECZOWY ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA W CIĄGU DOBY, W GRAMACH NA OSOBĘ
Lp. | Nazwa grupy produktów | „SZ” | „DU” | ||
1 | pieczywo | 670 |
| 50 |
|
2 | przetwory zbożowe i strączkowe | 100 |
| 0 |
|
3 | przetwory mięsne przeliczone na mięso w elementach | 290 |
| 85 |
|
4 | przetwory rybne przeliczone na filety z ryb | 40 |
| 0 |
|
5 | masło naturalne | 40 |
| 20 |
|
6 | inne tłuszcze, zwierzęce i roślinne przeliczone na smalec | 30 |
| 0 |
|
7 | napoje mleczne przeliczone na mleko pełnotłuste | 400 |
| 150 |
|
8 | sery przeliczone na ser pełnotłusty | 60 |
| 40 |
|
9 | jaja | 0,5 szt. |
| 0,5 szt. |
|
10 | ziemniaki | 700 |
| 0 |
|
11 | warzywa | 340 |
| 0 |
|
12 | owoce | 280 |
| 250 |
|
13 | soki z owoców | 0 |
| 250 |
|
14 | przetwory owocowe przeliczone na dżem | 15 |
| 0 |
|
15 | cukier | 60 |
| 20 |
|
16 | herbata | 1 |
| 0 |
|
17 | kakao | 2 |
| 0 |
|
18 | kawa zbożowa | 6 |
| 0 |
|
19 | kawa naturalna | 0 |
| 6 |
|
20 | sól i przyprawy | 41 |
| 0 |
|
[1] § 2 ust. 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie długotrwałych akcji ratowniczych, szczegółowych norm, zasad i warunków otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nich udział, a także przypadków, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposobu ustalania jego wysokości oraz szczegółowych zasad wypłacania (Dz.U. poz. 2565). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2020 r.
[2] § 14a dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie długotrwałych akcji ratowniczych, szczegółowych norm, zasad i warunków otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nich udział, a także przypadków, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposobu ustalania jego wysokości oraz szczegółowych zasad wypłacania (Dz.U. poz. 2565). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2020 r.