Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1998-01-01 do 2001-03-19
Wersja archiwalna od 1998-01-01 do 2001-03-19
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie szczegółowego trybu ustalania wartości celnej przywożonych towarów
Na podstawie art. 32 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Odliczanie kwoty podatku należnego od wartości celnej] W wypadku gdy cena faktycznie zapłacona lub należna, o której mowa w art. 23 § 1 Kodeksu celnego, zawiera wyodrębnioną kwotę podatku należnego w kraju wywozu, kwota ta podlega odliczeniu od wartości celnej, jeżeli zgłaszający przedstawi dokument stwierdzający wywóz towaru, potwierdzony przez administrację celną kraju wywozu, i przedstawi dowód odzyskania tego podatku.
§ 2.[Wartości włączane do wartości transakcyjnej towaru] Jeżeli sprzedaż lub cena towaru jest uzależniona od warunków lub spełnienia świadczeń, których wartość można ustalić, to taką wartość uważa się za włączoną do wartości transakcyjnej towaru, z zastrzeżeniem, że dany warunek lub świadczenie nie dotyczy:
1) działań, o których mowa w art. 23 § 10 Kodeksu celnego,
2) kosztów i opłat, o których mowa w art. 30 Kodeksu celnego.
§ 3.[Postępowanie w przypadku ustalania wartości kalkulowanej] 1. W wypadku ustalania wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, nie żąda się od osoby zagranicznej przedstawienia lub udostępnienia dokumentów księgowych albo innych informacji służących do ustalenia wartości celnej.
2. Informacje pochodzące od producenta towarów, służące do ustalenia wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, mogą być weryfikowane za jego zgodą przez organ celny w innym kraju, jeżeli organ celny powiadomi o tym, z dostatecznym wyprzedzeniem, organy celne kraju obcego.
§ 4.[Dodanie do ceny towarów kosztów opłat pocztowych] W celu określenia wartości celnej z zastosowaniem art. 30 § 1 pkt 5 Kodeksu celnego do ceny faktycznie zapłaconej lub należnej za przywożone towary dodaje się koszty opłat pocztowych, którym podlegają towary przesyłane pocztą do miejsca przeznaczenia.
§ 5.[Ustalanie wartości celnej przywożonych nośników informacji] 1. Przy ustalaniu wartości celnej przywożonych nośników informacji zawierających dane lub instrukcje przeznaczone do sprzętu przetwarzania danych uwzględnić należy, niezależnie od przepisów art. 23-31 Kodeksu celnego, wyłącznie koszt lub wartość samego nośnika informacji, pod warunkiem że wartość nośnika i oprogramowania są podane odrębnie.
2. Użyte w ust. 1 określenie:
1) nośniki informacji - nie oznacza obwodów scalonych, półprzewodników i podobnego sprzętu lub wyrobów zawierających takie obwody lub sprzęt,
2) oprogramowanie - nie obejmuje nagrań dźwiękowych, nagrań filmowych i nagrań wideo.
§ 6.[Ustalanie wartości celnej towarów łatwo psujących się] 1. Jeżeli towarami przywożonymi na polski obszar celny są towary łatwo psujące się, do ustalania wartości celnej tych towarów, na wniosek osoby uprawnionej do korzystania z procedury celnej, może być zastosowany uproszczony system ustalania wartości transakcyjnej, polegający na stosowaniu cen jednostkowych według średnich wartości transakcyjnych obowiązujących na danym rynku; wykaz towarów łatwo psujących się stanowi załącznik do rozporządzenia.
2. Informacje o cenach jednostkowych towarów łatwo psujących się, występujących na danym rynku, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje do publicznej wiadomości nie później niż w poniedziałek poprzedzający piątek, o którym mowa w ust. 3.
3. Ceny jednostkowe obowiązują niezmiennie w okresie 14 dni, od piątku od godziny 0.00 do czwartku do godziny 24.00.
4. Ceny jednostkowe są ustalane w EURO za 100 kg netto tych towarów, w oparciu o ceny jednostkowe towarów łatwo psujących się, według uproszczonego systemu ustalania wartości celnej Unii Europejskiej oraz zagranicznych giełd towarowych.
§ 7.[Ceny jednostkowe towarów łatwo psujących się] Wartość celna towarów łatwo psujących się jest ustalana na podstawie cen jednostkowych towarów łatwo psujących się franco granica polska, wyrażonych w EURO za 100 kg netto towaru, oraz masy towaru wprowadzanego na polski obszar celny.
§ 8.[Towary nie nadające się do spożycia] 1. Jeżeli w ramach dostawy towarów łatwo psujących się objętych systemem, o którym mowa w § 6 ust. 1, znajduje się co najmniej 5% towarów nie nadających się do spożycia, wartość celna jest ustalana w odniesieniu do pełnowartościowej części towaru, określonej:
1) po przesortowaniu,
2) po odliczeniu procentowo oszacowanej, przez inspektora standaryzacji, ilości towaru niepełnowartościowego.
2. Towary nie nadające się do spożycia powinny być zniszczone lub powrotnie wywiezione, zgodnie z przepisami prawa celnego.
3. Czynności, o których mowa w ust. 1 i 2, zgłaszający jest obowiązany dokonać na własny koszt.
§ 9.[Pozwolenie o przystąpieniu do uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej towarów łatwo psujących się] 1. Organ celny właściwy ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wnioskodawcy wydaje pozwolenie o przystąpieniu do uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej towarów łatwo psujących się.
2. Pozwolenie jest wydawane pod warunkiem stosowania uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej w stosunku do wszystkich towarów objętych pozwoleniem.
§ 10.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 19 grudnia 1997 r. (poz. 1051)
Wykaz towarów łatwo psujących się
Lp. | Kod PCN 98 | Nazwa |
1 | 0701 90 51 0 0701 90 59 0 | ziemniaki młode |
2 | 0702 00 00 1 0702 00 00 2 0702 00 00 3 0702 00 00 5 0702 00 00 7 0702 00 00 9 | pomidory świeże |
3 | 0703 10 19 0 | cebula (inna niż do sadzenia) |
4 | 0703 20 00 0 | czosnek |
5 | ex 0703 90 00 0 | pory |
6 | ex 0704 10 05 0 ex 0704 10 10 1 ex 0704 10 10 9 ex 0704 10 80 0 | kalafior |
7 | 0704 20 00 0 | brukselka |
8 | 0704 90 10 0 | kapusta biała i czerwona |
9 | ex 0704 90 90 0 | brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L. Alef var. italica Plenck) |
10 | ex 0704 90 90 0 | pekińska kapusta |
11 | 0705 11 05 0 0705 11 10 0 0705 11 80 0 | sałata głowiasta |
12 | ex 0705 29 00 0 | cykoria |
13 | ex 0706 10 00 0 | marchew |
14 | ex 0706 90 90 0 | rzodkiewka |
15 | 0707 00 05 1 0707 00 05 3 0707 00 05 5 0707 00 05 7 0707 00 05 8 0707 00 05 9 | ogórki |
16 | 0707 00 90 0 | korniszony |
17 | 0708 10 20 0 0708 10 90 0 0708 10 95 0 | groch (Pisum sativum) |
18 | fasola | |
18.1 | 0708 20 20 0 0708 20 90 0 0708 20 95 0 | fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) |
18.2 | ex 0708 90 00 0 | inne fasole |
19 | 0709 10 00 0 | karczochy |
20 | szparagi | |
20.1 | ex 0709 20 00 0 | szparagi zielone |
20.2 | ex 0709 20 00 0 | szparagi - pozostałe |
21 | 0709 30 00 0 | oberżyny (bakłażany) |
22 | ex 0709 40 00 0 | seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce (Mill.) Pers.) |
23 | 0709 51 30 0 | pieprznik jadalny |
24 | 0709 60 10 0 | papryka słodka |
25 | 0709 90 50 0 | koper |
26 | 0714 20 10 0 | słodkie ziemniaki, świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi |
27 | ex 0802 40 00 0 | kasztany (Castanea spp.), świeże |
28 | 0803 00 19 0 | banany, świeże |
29 | ex 0804 30 00 0 | ananasy, świeże |
30 | ex 0804 40 20 0 ex 0804 40 90 0 ex 0804 40 95 0 | avokado, świeże |
31 | ex 0804 50 00 0 | guawa i mango, świeże |
32 | słodkie pomarańcze, świeże: | |
32.1 | 0805 10 10 0 | krwiste i półkrwiste |
32.2 | 0805 10 30 0 | Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny |
32.3 | 0805 10 50 0 | pozostałe |
33 | mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże klementynki - wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże: | |
33.1 | 0805 20 10 0 | klementynki |
33.2 | 0805 20 30 0 | monrealesy i satsumas |
33.3 | 0805 20 50 0 | mandarynki i wilkingi |
33.4 | 0805 20 70 0 | tangeryny |
33.5 | 0805 20 90 0 | pozostałe |
34.1 | ex 0805 30 10 0 | cytryny (Citrus limon, Citrus limonum), świeże |
34.2 | ex 0805 30 90 0 | limy (Citrus aurantifolia) świeże |
35.1 | ex 0805 40 20 0 ex 0805 40 90 0 ex 0805 40 95 0 | grejpfruty białe, świeże |
35.2 | ex 0805 40 20 0 ex 0805 40 90 0 ex 0805 40 95 0 | grejpfruty różowe, świeże |
36 | 0806 10 10 1 0806 10 10 3 0806 10 10 5 0806 10 10 7 0806 10 10 9 | winogrona stołowe |
37 | 0807 11 00 0 | arbuzy |
38 | melony (inne niż arbuzy) | |
38.1 | ex 0807 19 00 0 | Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro |
38.2 | ex 0807 19 00 0 | pozostałe melony |
39 | 0808 10 10 0 0808 10 20 1 0808 10 50 1 0808 10 90 1 0808 10 20 3 0808 10 50 3 0808 10 90 3 0808 10 50 5 0808 10 90 5 0808 10 20 7 0808 10 50 7 0808 10 90 7 | jabłka |
40 | gruszki | |
40.1 | ex 0808 20 50 1 0808 20 50 9 | gruszki - nashi (Pyrus pyrofolia) |
40.2 | ex 0808 20 50 1 ex 0808 20 50 9 | pozostałe |
41 | 0809 10 00 0 | morele |
42.1 | 0809 20 05 1 0809 20 05 5 0809 20 05 9 | wiśnie (Prunus cerasus) |
42.2 | 0809 20 95 0 | wiśnie i czereśnie |
43 | 0809 30 10 0 | nektaryny |
44 | 0809 30 90 0 | brzoskwinie |
45 | 0809 40 05 1 0809 40 05 5 0809 40 05 9 | śliwki |
46 | 0810 10 05 0 0810 10 10 0 0810 10 80 0 | truskawki i poziooki |
47 | 0810 20 10 0 | maliny |
48 | 0810 40 30 0 | owoce z gatunku Vaccinium myrtilus |
49 | 0810 50 10 0 0810 50 20 0 0810 50 30 0 | owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch) |
50 | ex 0810 90 30 0 | Lyches |
51 | ex 0810 90 85 0 | granaty |
52 | ex 0810 90 85 0 | Khakis (w tym owoce sharon) |