Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1997-12-23 do 1997-12-31
Wersja archiwalna od 1997-12-23 do 1997-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 28 listopada 1997 r.
w sprawie ustanowienia opłaty celnej dodatkowej oraz ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Ustanawia się do dnia 31 grudnia 1997 r. opłatę celną dodatkową, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia, od towarów wymienionych w tym załączniku, wprowadzanych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do wolnego obrotu.
2. Ustanawia się do dnia 31 grudnia 1997 r. obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów wymienionych w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia, wprowadzanych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do wolnego obrotu, jeżeli jednostkowa cena importowa tych towarów jest niższa od ceny progu, ustanowionej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 sierpnia 1997 r. w sprawie określenia wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 97, poz. 601).
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Gospodarki: J. Steinhoff
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 28 listopada 1997 r. (poz. 977)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH OBJĘTYCH OPŁATĄ CELNĄ DODATKOWĄ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Wysokość opłaty celnej dodatkowej |
1 | 2 | 3 |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: |
|
2002 10 10 0 | - - Bez skórek | 10% |
2002 10 90 0 | - - Pozostałe | 10% |
2002 90 | - Pozostałe: |
|
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: |
|
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg: |
|
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 16% min. 0,2 ECU/kg |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: |
|
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 16% min. 0,2 ECU/kg |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
| - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: |
|
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 16% min. 0,2 ECU/kg |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 20% min. 0,23 ECU/kg |
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH OBJĘTYCH OPŁATĄ CELNĄ DODATKOWĄ
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | - Świeże: |
| - - Od 1 listopada do 31 maja: |
0603 10 51 0 | - - - Róże |
0603 10 65 0 | - - - Chryzantemy |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| - Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
1701 99 | - - Pozostały: |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały |