Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1997-09-15 do 1998-01-01
Wersja archiwalna od 1997-09-15 do 1998-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 2 września 1997 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 oraz z 1997 r. Nr 6, poz. 31, Nr 64, poz. 407 i Nr 80, poz. 498) zarządza się, co następuje:
§ 1.W Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670 oraz z 1997 r. Nr 27, poz. 147, Nr 47, poz. 301 i Nr 65, poz. 415), w kolumnie 8 (UE), dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 1212 20 00 0, 1515 60 10 0, 1518 00 10 0, 1518 00 91 0, 1518 00 95 0, 1518 00 99 0, 1702 50 00 0, 1702 90 10 0, 1704 90 71 0, 1704 90 75 0, 1704 90 99 0, 1806 10 15 0, 1806 10 20 0, 1806 20 10 0, 1806 20 30 0, 1806 20 50 0, 1806 20 70 0, 1806 20 80 0, 1806 20 95 0, 1806 31 00 0, 1806 32 10 0, 1806 32 90 0, 1806 90 11 0, 1806 90 19 0, 1806 90 31 0, 1806 90 39 0, 1806 90 50 0, 1806 90 60 0, 1806 90 70 0, 1806 90 90 0, 1905 10 00 0, 1905 20 10 0, 1905 20 30 0, 1905 20 90 0, 1905 30 11 0, 1905 30 19 0, 1905 30 30 0, 1905 30 51 0, 1905 30 59 0, 1905 30 91 0, 1905 30 99 0, 1905 40 10 0, 1905 40 90 0, 1905 90 10 0, 1905 90 20 0, 1905 90 30 0, 1905 90 40 0, 1905 90 45 0, 1905 90 55 0, 1905 90 60 0, 1905 90 90 0, 2001 90 60 0, 2005 80 00 0, 2103 90 10 0, 2203 00 01 0, 2203 00 09 0, 2203 00 10 0 2205 10 10 0 ustanawia się stawki celne określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 2 września 1997 r. (poz. 695)
STAWKI CELNE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
| Kod PCN | Wyszczególnienie | UE |
| 1 | 2 | 3 |
| 1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, mielone lub nie; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
|
| 1212 20 00 0 | – Wodorosty morskie i inne algi | 3,8 |
|
|
|
|
| 1515 | Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
|
| 1515 60 | – Olej jojoba i jego frakcje; |
|
| 1515 60 10 0 | – – Olej surowy | 5 |
|
|
|
|
| 1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
|
| 1518 00 10 0 | – Linoksyn | 3,8 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 1518 00 91 0 | – – Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516 | 3,8 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 1518 00 95 0 | – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i ich frakcje | 3,8 |
| 1518 00 99 0 | – – – Pozostałe | 3,8 |
|
|
|
|
| 1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: |
|
| 1702 50 00 0 | – Fruktoza chemicznie czysta | 10 |
|
|
| min. 0,04 ECU/kg |
| 1702 90 | – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: |
|
| 1702 90 10 0 | – – Maltoza chemicznie czysta | 10 |
|
|
| min. 0,04 ECU/kg |
| 1 | 2 | 3 |
| 1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: |
|
| 1704 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1704 9071 0 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 25* |
| 1704 90 75 0 | – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne | 25* |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| 1704 90 99 0 | – – – – – Pozostałe |
|
ex | 1704 90 99 0 | Zawierające w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 25* |
|
|
|
|
| 1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
| 1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
| 1806 10 15 0 | – – Nie zawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 |
| 1806 10 20 0 | – – Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 |
| 1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg: |
|
| 1806 20 10 0 | – – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 |
| 1806 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 |
|
| – – Pozostałe: |
|
| 1806 20 50 0 | – – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego | 20 |
| 1806 20 70 0 | – – – Okruchy mleczno-czekoladowe | 20 |
| 1806 20 80 0 | – – – Polewa czekoladowa smakowa | 20 |
| 1806 20 95 0 | – – – –Pozostałe | 22* |
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
| 1806 31 00 0 | – – Nadziewane | 37* |
| 1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
| 1806 32 10 0 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 37* |
| 1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 37* |
| 1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
| – – – Czekolady, z nadzieniem lub bez: |
|
| 1806 90 11 0 | – – – – Zawierające alkohol | 37* |
| 1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 37* |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1806 90 31 0 | – – – – Z nadzieniem | 37* |
| 1806 90 39 0 | – – – – Bez nadzienia | 37* |
| 1 | 2 | 3 |
| 1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 37* |
| 1806 90 60 0 | – – Pasty do smarowania zawierające kakao | 37* |
| 1806 90 70 0 | – – Przetwory zawierające kakao do produkcji napojów | 37* |
| 1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 37* |
|
|
|
|
| 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
| 1905 10 00 0 | – Chleb chrupki | 28 |
| 1905 20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
| 1905 20 10 0 | – – Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 20 30 0 | – – Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 20 90 0 | – – Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 30 | – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
| – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
| 1905 30 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 85 g | 33* |
| 1905 30 19 0 | – – – Pozostałe | 33* |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
| 1905 30 30 0 | – – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka | 33* |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| 1905 30 51 0 | – – – – – Herbatniki kanapkowe (biskwity) | 33* |
| 1905 30 59 0 | – – – – – Pozostałe | 33* |
|
| – – – Wafle i opłatki: |
|
| 1905 30 91 0 | – – – – Solone, z nadzieniem lub bez | 28* |
| 1905 30 99 0 | – – – – Pozostałe | 33* |
| 1905 40 | – Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: |
|
| 1905 40 10 0 | – – Sucharki | 28* |
| 1905 40 90 0 | – – Pozostałe | 28* |
| 1905 90 | – Pozostałe: |
|
| 1905 90 10 0 | – – Mace | 20 |
| 1905 90 20 0 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty | 20 |
|
| – – Pozostałe: |
|
| 1905 90 30 0 | – – – Chleb, bułki, nie zawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu | 20* |
| 1905 90 40 0 | – – – Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10% | 28* |
| 1905 90 45 0 | – – – Herbatniki (biskwity) | 20* |
| 1905 90 55 0 | – – – Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone | 20 |
| 1 | 2 | 3 |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1905 90 60 0 | – – – – Z dodatkiem środka słodzącego | 33* |
| 1905 90 90 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
| 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
| 2001 90 | – Pozostałe: |
|
| 2001 90 60 0 | – – Rdzenie palmowe | 7,5 |
|
|
|
|
| 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: |
|
| 2005 80 00 0 | – Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) | 6,3 |
|
|
|
|
| 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
| 2103 90 | – Pozostałe: |
|
| 2103 90 100 | – – Ostry sos z mango w płynie | 7,5 |
|
|
|
|
| 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
|
|
| – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
|
| 2203 00 01 0 | – – W butelkach | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/I |
| 2203 00 09 0 | – – Pozostałe | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/l |
| 2203 00 10 0 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/I |
|
|
|
|
| 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
|
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
| 2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 23 |
* Cło specyficzne będzie stosowane w wysokości 0,0017 ECU na 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.