Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1997-01-05 do 2002-01-01
Wersja archiwalna od 1997-01-05 do 2002-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 18 grudnia 1996 r.
w sprawie urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych oraz zasad ustalania opłat za wodę i wprowadzanie ścieków.
Na podstawie art. 107 ust. 3 pkt 1–3 ustawy z dnia 24 października 1974 r. – Prawo wodne (Dz. U. Nr 38, poz. 230, z 1980 r. Nr 3, poz. 6, z 1983 r. Nr 44, poz. 201, z 1989 r. Nr 26, poz. 139 i Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198 i Nr 39, poz. 222, z 1991 r. Nr 32, poz. 131 i Nr 77, poz. 335, z 1993 r. Nr 40, poz. 183, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, z 1995 r. Nr 47, poz. 243 oraz z 1996 r. Nr 106, poz. 496) zarządza się, co następuje:
§ 1.Utrzymanie i eksploatacja studni publicznych i urządzeń wodociągowych, wraz z zaworem za wodomierzem głównym na przyłączu lub miejscem przeznaczonym na jego umieszczenie, określonym w warunkach technicznych przyłączenia obiektu do tych urządzeń, oraz urządzeń kanalizacyjnych do pierwszej studzienki na przy kanaliku, licząc od strony budynku lub do miejsca przeznaczonego na jej wybudowanie, należy do właścicieli tych urządzeń.
§ 2.Utrzymanie i eksploatacja urządzeń, o których mowa w § 1, polega na:
1) dostarczaniu wody i odprowadzaniu ścieków,
2) zainstalowaniu wodomierza i jego utrzymaniu,
3) likwidacji zbędnego podłączenia wodociągowego i kanalizacyjnego,
4) określaniu godzin poboru wody w przypadku jej niedoboru,
5) wstrzymaniu lub ograniczeniu dopływu wody, po uprzednim podaniu czasu ich trwania w razie:
a) braku wody na ujęciu,
b) zanieczyszczenia wody na ujęciu w sposób niebezpieczny dla zdrowia,
c) potrzeby zwiększenia dopływu wody do hydrantów pożarowych,
d) konieczności przeprowadzenia niezbędnych napraw urządzeń wodociągowych,
e) uszkodzenia instalacji odbiorczej grożącego niebezpieczeństwem,
f) przerw w zasilaniu energetycznym urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych,
6) odcięciu dostawy wody i zamknięciu przykanalika kanalizacyjnego, w przypadku nielegalnego wykonania przyłącza wodociągowego lub przykanalika.
§ 3.1. Opłatę za wodę pobieraną z urządzeń zbiorowego zaopatrzenia w wodę i za ścieki wprowadzane do zbiorczych urządzeń kanalizacyjnych ustalają:
1) rada gminy – na wniosek podmiotów eksploatujących urządzenia, w odniesieniu do urządzeń stanowiących własność gminy i komunalnych osób prawnych,
2) wojewoda – na wniosek podmiotów eksploatujących urządzenia, w odniesieniu do urządzeń stanowiących własność Skarbu Państwa.
2. Podstawę do ustalenia opłaty, o której mowa w ust. 1, stanowią planowane i uzasadnione roczne koszty utrzymania i eksploatacji urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych, powiększone o narzut zysku.
3. Do kosztów utrzymania i eksploatacji urządzeń kanalizacyjnych nie zalicza się kosztów związanych z odprowadzaniem wód opadowych.
4. Wysokość opłaty ustala się, dzieląc podstawę określoną w ust. 2 przez planowaną ilość pobieranej wody lub wprowadzanych ścieków w danym okresie.
§ 4.1. Ilość pobieranej wody ustala się na podstawie wskazań wodomierza. W razie przejściowej niesprawności wodomierza, nie przekraczającej 3 miesięcy, ilość pobieranej wody ustala się na podstawie średniego zużycia wody w ostatnich 6 miesiącach poprzedzających unieruchomienie wodomierza. W razie braku wodomierza sposób ustalania zużycia wody określa umowa. Przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych grup odbiorców, które mogą stanowić podstawę ustalania w umowie sposobu określenia ilości zużycia wody, zawiera załącznik do rozporządzenia.
2. Opłatę za wodę pobieraną z urządzeń zaopatrzenia w wodę i za ścieki wprowadzone do urządzeń kanalizacyjnych pobiera zakład eksploatujący te urządzenia.
3. Ilość odprowadzanych ścieków określa się według wskazań urządzeń pomiarowych zainstalowanych przez dostawcę ścieków. W razie braku urządzeń pomiarowych ilość odprowadzanych ścieków przyjmuje się jako równą ilości pobranej wody z publicznych, własnych i innych źródeł wody. Jeżeli dostawcą jest zakład produkcyjny nie posiadający urządzeń pomiarowych, ilość odprowadzanych ścieków ustala się w umowie między dostawcą a odbiorcą ścieków, z uwzględnieniem udokumentowanej ilości bezpowrotnie zużytej wody do celów produkcyjnych i technologicznych.
§ 5.Decyzję o przyznaniu odszkodowania za szkody wyrządzone w związku z wykonaniem, utrzymaniem i eksploatacją urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych wydaje na wniosek poszkodowanego:
1) wójt, burmistrz lub prezydent – w przypadku urządzeń będących własnością gminy i komunalnych osób prawnych,
2) kierownik urzędu rejonowego – w przypadku urządzeń stanowiących własność Skarbu Państwa.
§ 6.Przepisy rozporządzenia stosuje się odpowiednio do zadań wykonywanych przez związki komunalne, przez miasto stołeczne Warszawa oraz w ramach porozumień komunalnych.
§ 7.Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1986 r. w sprawie urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych oraz opłat za wodę i wprowadzanie ścieków (Dz. U. Nr 47, poz. 234, z 1989 r. Nr 4, poz. 25 oraz z 1990 r. Nr 22, poz. 131 i Nr 89, poz. 522).
§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 18 grudnia 1996 r. (poz. 716)
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1 – Budownictwo mieszkaniowe
Tabela 2 – Podlewanie upraw
Tabela 3 – Zakłady i instytucje użyteczności publicznej
Tabela 4 – Hodowla zwierząt gospodarskich
Tabela 5 – Obsługa pojazdów mechanicznych i warsztatów
Tabela 6 – Przemysł rolno-spożywczy
Tabela 7 – Roboty budowlane
Tabela 8 – Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9 – Obiekty wojskowe i resortu spraw wewnętrznych
Tabela 10 – Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego
Tabela 1
BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE
Jednostką odniesienia jest 1 mieszkaniec (Mk) korzystający z wodociągu w okresie obrachunkowym
Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje | Kanalizacja lokalna | Kanalizacja ściekowa | ||
Średnie zużycie wody na mieszkańca | |||||
dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Wodociągi, bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji) lub pobór wody ze zdroju podwórzowego | 33 | 1,0 | – | – |
2. | Wodociąg, bez ubikacji i łazienki | 40 | 1,2 | 50 | 1,5 |
3. | Wodociąg, ubikacja bez łazienki | 60 | 1,8 | 80 | 2,4 |
4. | Wodociąg, ubikacja. łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyki węglowe, gazowe – gaz z butli, piecyki elektryczne, bojlery) | 100 | 3,0 | 150 | 4,5 |
5. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, woda, podgrzewana gazem z sieci zewnętrznej – budownictwo jednorodzinne | 120 | 3,6 | 166 | 5,0 |
– budownictwo wielorodzinne | – | – | 200 | 6,0 | |
6. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) | 200 | 6,0 | 233 | 7,0 |
Uwaga – dla domków letniskowych przyjmuje się za okres obliczeniowy 2,5 miesiąca w ciągu roku. Wskaźniki zużycia wody zależne są od wyposażenia w instalacje.
Na obszarze miast województwa katowickiego: Katowice, Będzin, Bytom, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Leszczyny, Łaziska, Mikołów, Mysłowice, Pyskowice, Ruda Śląska, Rybnik, Siemianowice, Sosnowiec, Świętochłowice, Tychy, Zabrze można stosować współczynnik zwiększający wielkości wskaźników zużycia wody wymienionych w tabeli – równy 1,5, co wynika z wysokiego jednostkowego zużycia wody w tych miastach.
Tabela 2
PODLEWANIE UPRAW
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Średnie wody na zużycie jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Ogród przydomowy, działka rekreacyjna (podlewanie w okresie wegetacyjnym 4 miesięcy): | 1 m2 powierzchni użytków |
|
|
a) warzywa | „ | 3,0 | 0,09 | |
b) kWiaty i trawniki | „ | 2,0 | 0,06 | |
2. | Uprawy w szklarniach | „ | 4,0 | 0,12 |
3. | Uprawy w osłonach foliowych (podlewanie w okresie wegetacyjnym 7 miesięcy) | „ | 4,0 | 0,12 |
4. | Pieczarkarnie | „ | 5,0 | 0,15 |
Tabela 3
ZAKŁADY I INSTYTUCJE UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. OCHRONA ZDROWIA I OPIEKA SPOŁECZNA | ||||
1. | Żłobki a) dzienne b) tygodniowe, miesięczne |
1 dziecko ” |
130 200 |
3,9 6,0 |
2. | Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia | 1 pacjent | 17 | 0,5 |
3. | Izby porodowe | 1 łóżko | 500 | 15,0 |
4. | Szpitale a) szpitale ogólne wielooddziałowe do 500 łóżek b) szpitale ogólne wielooddziałowe ponad 500 łóżek c) szpitale (oddziały) dziecięce d) szpitale (oddziały) ginekologiczno-położnicze e) szpitale (oddziały) psychiatryczne f) oddziały zakaźne g) oddziały pulmonologiczne h) oddziały dla przewlekle chorych |
1 łóżko ” ” ” ” ” ” ” |
650 700 800 750 500 600 600 500 |
19,5 21,0 24,0 22,5 15,0 18,0 18,0 15,0 |
5. | Sanatoria z hydroterapią | 1 łóżko | 700 | 21,0 |
6. | Apteki | 1 zatrudniony | 100 | 3,0 |
7. | Domy małego dziecka, rencistów i pomocy społecznej | 1 łóżko | 200 | 6,0 |
II. OŚWIATA I NAUKA | ||||
8. | Przedszkola a) dzienne b) tygodniowe, miesięczne |
1 dziecko ” |
60 200 |
1,8 6,0 |
9. | Szkoły podstawowe, ogólnokształcące a) bez stołówki b) ze stołówką |
1 uczeń ” |
20 25 |
0,6 0,8 |
10. | Szkoły zawodowe i szkoły wyższe a) bez laboratoriów b) z laboratoriami | 1 uczeń (student) ” |
20 33 |
0,6 1,0 |
11 | Internaty i domy studenckie a) bez natrysków b) z natryskami |
1 łóżko ” |
80 160 |
2,4 4,8 |
12. | Szkoły z internatami | 1 uczeń | 170 | 5,1 |
13. | Placówki wychowania pozaszkolnego a) bez stołówki b) ze stołówką |
1 uczeń ” |
20 25 |
0,6 0,8 |
14. | Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze itp.) |
|
|
|
a) bez natrysków b) z natryskami | 1 łóżko ” | 80 160 | 2,4 4,8 | |
15. | Jednostki naukowe i jednostki badawczo-rozwojowe a) bez laboratoriów b) z laboratoriami |
1 zatrudniony ” |
66 133 |
2,0 4,0 |
III. KULTURA I SZTUKA | ||||
16. | Muzea | 1 m2 pow. użytk. | 2,6 | 0,08 |
17. | Kina | 1 miejsce | 6,7 | 0,2 |
18. | Teatry | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
19. | Domy kultury | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
20. | Biblioteki i czytelnie | 1 korzystający | 10 | 0,3 |
IV. SPORT I TURYSTYKA | ||||
21. | Hotele i motele kat. LUX (*****) | 1 m. noclegowe | 633 | 19,0 |
22. | Hotele kat. (****) | ” | 533 | 16,0 |
23. | Hotele kat. (***) | ” | 400 | 12,0 |
24. | Hotele pozostałe | ” | 200 | 6,0 |
25. | Pensjonaty i domy wypoczynkowe a) kategorii I b) kategorii II c) kategorii III |
1 m. noclegowe ” ” |
300 200 150 |
9,0 6,0 4,5 |
26. | Schroniska i domy wycieczkowe a) kategorii I b) kategorii II c) kategorii III |
1 m. noclegowe ” ” |
200 150 100 |
6,0 4,5 3,0 |
27. | Obozowiska turystyczne 1) campingi a) kategoria I b) kategoria II c) kategoria III 2) pola biwakowe |
1 m. noclegowe ” ” ” ” |
133 100 66 33 |
4,0 3,0 2,0 1,0 |
28. | Pływalnie kryte | 1 korzystający | 160 | 4,8 |
29. | Pływalnie otwarte a) wyczynowe b) o wykorzystaniu masowym |
1 korzystający ” |
200 400 |
6,0 12,0 |
30. | Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących | 1 ćwiczący | 66 | 2,0 |
V. HANDEL, GASTRONOMIA I USŁUGI | ||||
31. | Restauracje, jadłodajnie | 1 miejsce | 160 | 4,8 |
32. | Bary | 1 miejsce | 200 | 6,0 |
33. | Kawiarnie, bary kawowe | 1 miejsce | 66 | 2,0 |
34. | Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, „butiki”, jubilerskie, sprzedaż porcelany, artykuły sportowe, zabawki, cepelie, wyroby pamiątkarskie, księgarnie, papiernicze, kioski „Ruch”, itp.) | 1 zatrudniony | 66 |
2,0 |
35. | Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne, sprzedaż nabiału, jarzyn, gotowych wyrobów cukierniczych itp.) | 1 zatrudniony |
| 5,0 |
36. | Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
37. | Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne | 1 zatrudniony | 150 | 4,5 |
38. | Sklepy z agregatami chłodniczymi lub innymi urządzeniami zużywającymi wodę | normę ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne | ||
39. | Zakłady usługowe (szewc, krawiec, zegarmistrz, optyk, naprawa sprzętu elektrotechnicznego itp.) | 1 zatrudniony | 50 | 1,5 |
40. | Zakłady pralnicze | 1 kg bielizny 1 kg odzieży | 0,025 (m3) 0,010 (m3) | |
41. | Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
42. | Zakłady fotograficzne a) fotografie czarno-białe b) fotografie kolorowe |
1 laborant ” |
800 1700 |
24,0 50,0 |
43. | Magle a) magiel zwykły b) magiel elektryczno-parowy |
1 zatrudniony ” |
50 166 |
1,5 5,0 |
44. | Łaźnie | 1 korzystający | 200 | 6,0 |
45. | Szalety publiczne | 1 urządzenie = 1 pkt wc | 100 | 3,0 |
VI. ZAKŁADY PRACY | ||||
46. | Urzędy i instytucje miejskie i wiejskie | 1 zatrudniony | 33 | 1,0 |
47. | Zakłady pracy a) w których wymagane jest zastosowanie natrysków b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi |
1 zatrudniony ” |
66 100 |
2,0 3,0 |
Tabela 4
HODOWLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
(nie dotyczy ferm przemysłowych)
Lp. | Zwierzęta | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jedn. | |
dm3/d | m3/m–c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Konie | 1 zwierzę | 50 | 1,5 |
2. | Krowy a) mleczne i sztuki wyrośnięte – poidła – koryta b) bydło młode (do 1 roku) – poidła – koryta |
1 zwierzę ” ” ” ” |
70 60 35 30 |
2,1 1,8 1,0 0,9 |
3. | Świnie a) sztuki wyrośnięte – poidła – koryta b) maciory z przychówkiem do 6 tyg. – poidła – koryta |
1 zwierzę ” ” ” ” |
30 25 70 50 |
0,9 0,8 2,1 1,5 |
4. | Kozy, owce | 1 zwierzę | 10 | 0,3 |
5. | Drób a) kury b) inny |
1 zwierzę ” |
0,3 1,0 |
0,01 0,03 |
6. | Nutrie a) chów wodny – sztuki dorosłe – matki z młodymi b) chów suchy – sztuki dorosłe – matki z młodymi |
1 zwierzę ” ” ” |
30 45 6 8 |
0,9 1,4 0,2 0,2 |
7. | Lisy, norki | 1 zwierzę | 6 | 0,2 |
8. | Lecznice weterynaryjne – zwierzę małe – zwierzę duże |
1 zwierzę ” |
40 80 |
– – |
Tabela 5
OBSŁUGA POJAZDÓW MECHANICZNYCH I WARSZTATÓW
Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Pojazdy mechaniczne a) traktor 4-krotne mycie pojazdu w m-cu zużycie wody na 1 mycie = 300 dm3 |
1 szt. |
– |
1,2 |
b) samochód ciężarowy 4 x 500 dm3 c) samochód osobowy 4 x 150 dm3 d) przyczepa 4 x 300 dm3 e) wóz asenizacyjny 4 x 500 dm3 f) inne pojazdy rolnicze | ” ” ” ” ” | – – – – – | 2,0 0,6 1,2 2,0 1,0 | |
2. | Silniki (poza elektrycznymi na 1 kW) | 1 szt. | 15 | 0,45 |
3. | Warsztaty remontowe |
|
|
|
a) mechaniczne b) ślusarskie c) stolarskie d) kowalskie | 1 obrabiarka 1 stan. pracy 1 stan. pracy 1 palenisko | 35 60 20 40 | 1,0 1,8 0,6 1,2 |
Tabela 6
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Zakłady mleczarskie a) wyrób masła b) wyrób sera c) zlewnie mleka |
1000 dm3 mleka ” ” |
3,0 4,0 0,3 |
2. | Browary | 1000 dm3 piwa | 5,0 |
3. | Wytwórnie napojów bezalkoholowych i rozlewnie piwa | 1000 dm3 produktu | 5,0 |
4. | Piekarnie | 1000 kg pieczywa | 2,0 |
5. | Rzeźnie a) bydło – sztuki duże – sztuki małe b) trzoda chlewna c) konie |
1 szt. ” ” ” ” |
0,3 0,1 0,5 0,35 |
6. | Zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych | 1 t | 50,0 |
7. | Punkt skupu zboża i nasion | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,5 |
8. | Laboratoria | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,1 |
9. | Wytwórnie makaronów | 1000 kg wyrobu | 1,4 |
10. | Gorzelnie | 1000 dm3 spirytusu | 115,0 |
11. | Cukrownie | 1000 kg cukru | 110,0 |
12. | Fabryki konserw | 1000 kg wyrobu | 35,0 |
13. | Garbarnie | 1 szt. – skórki duże – skórki małe |
1,0 0,5 |
Tabela 7
ROBOTY BUDOWLANE
Lp. | Rodzaj czynności | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia | 1 m3 | 0,75 |
2. | Wykonanie betonu | 1 m3 | 0,20 |
3. | Wykonanie betonu plastycznego | 1 m3 | 3,0 |
4. | Gaszenie wapna (lasowanie) | 1 t | 2,7 |
5. | Wykonanie zaprawy cementowej, wapiennej | 1 m3 | 0,15 |
6. | Wykonanie muru z cegieł | 1000 szt. | 0,1 |
7. | Wykonanie muru z kamienia | 1 m3 | 0,15 |
Tabela 8
CHEMICZNA OCHRONA ROŚLIN
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Ilość zabiegów w roku | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/ zabieg | m3/rok | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Drzewa owocowe – młode a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
4 8 2 |
500 500 300 |
2,0 4,0 0,6 0,6 |
2. | Drzewa owocowe – stare a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
5 10 2 |
1500 1500 500 |
7,5 15,0 1,0 23,5 |
3. | Krzewy jagodowe a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
4 4 1 |
500 500 300 |
2,0 2,0 0,3 4,3 |
4. | Kapusta a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
3 1,5 |
300 300 |
0,9 0,45 1,35 |
5. | Cebula a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 3 2 |
300 300 300 |
0,3 0,9 0,6 1,8 |
6. | Pomidory a) środki grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1 |
600 300 |
1,2 0,3 1,5 |
7. | Ogórki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
2 2 1 |
300 600 300 |
0,6 1,2 0,3 2,1 |
8. | Fasola a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 2 1,5 |
300 600 300 |
0,3 1,2 0,45 1,95 |
9. | Groch zielony a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
10. | Buraki ćwikłowe a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
11. | Marchew a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
12. | Pozostałe warzywa a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
2 0,5 1,5 |
300 600 300 |
0,6 0,3 0,45 1,35 |
13. | Rzepak a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 1 |
450 500 |
0,9 0,5 1,4 |
14. | Ziemniaki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 3 |
450 500 |
0,9 1,5 2,4 |
15. | Buraki a) środki owadobójcze i grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
3 1 |
450 450 |
1,35 0,45 1,80 |
16. | Lucerna – uprawa nasienna a) środki owadobójcze i grzybobójcze |
ha |
3 |
800 |
2,4 |
17. | Groch a) środki owadobójcze i grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1 |
450 400 |
0,9 0,4 1,3 |
18. | Chmiel a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 6 |
2000 2000 |
4,0 12,0 16,0 |
19. | Zboża a) środki chwastobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
1 2 |
450 400 |
0,45 0,80 1,25 |
20. | Tytoń a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze do odkażania ziemi przy produkcji rozsady |
ha m2 |
2 |
400 1600 |
0,8 1,6 |
21. | Truskawki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 2 1 |
400 1000 400 |
0,4 2,0 0,4 2,8 |
22. | Kukurydza a) środki chwastobójcze |
ha |
1 |
400 |
0,4 |
23. | Len a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
1 1 |
400 400 |
0,4 0,4 0,8 |
24. | Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin | do jednorazowego mycia należy przyjmować 50% pojemności opryskiwacza |
Tabela 9
OBIEKTY WOJSKOWE I RESORTU SPRAW WEWNĘTRZNYCH
Lp. | Nazwa obiektu | Charakterystyka obiektu lub jego wyposażenia | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Budynki koszarowe | 1) Ubikacje, natryski, umywalnie, centralne źródło ciepłej wody, | 1 osoba | 50 | 1,5 |
2) Ubikacje, natryski, umywalnie, lokalne elektryczne źródło ciepłej wody, | 1 osoba | 40 | 1,2 | ||
3) Ubikacje, umywalnie, tylko zimna woda | 1 osoba | 30 | 0,9 | ||
2. | Wartownie, areszty | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
3. | Budynki sztabowe i administracyjne | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
4. | Budynki szkoleniowe | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
5. | Budynki gospodarcze | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
6. | Kuchnie i stołówki żołnierskie | Woda zimna, ciepła | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
7. | Kasyna dla kadry i pracowników cywilnych | 1) Przygotowywanie 3 posiłków w ciągu doby | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
2) Przygotowywanie 2 posiłków w ciągu doby |
| 110 | 3,3 | ||
3) Przygotowywanie obiadów |
| 90 | 2,7 | ||
8. | Kluby oficerskie | Przygotowywanie obiadów | 1 żywiony | 50 | 1,5 |
Tabela 10
Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego i pojazdu Państwowej Straży Pożarnej
Nazwa pojazdu | Dość litrów na 1 pojazd |
Pojazdy gąsienicowe | 1.500 |
Pojazdy Straży Pożarnej | 1.500 |
Uwaga: Dla obliczenia zużycia wody z sieci wodociągowej w myjkach z zamkniętym obiegiem wody powyższą normę jednostkową należy zmniejszyć o połowę.