Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1996-05-27 do 1997-02-17
Wersja archiwalna od 1996-05-27 do 1997-02-17
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 11 maja 1996 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie podatku akcyzowego.
Na podstawie art. 6 ust. 10 pkt 2, art. 32 ust. 5, art. 35 ust. 4, art. 36 ust. 5, art. 37 ust. 3 pkt 2 i ust. 4 oraz art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599, z 1994 r. Nr 132, poz. 670 oraz z 1995 r. Nr 44, poz. 231 i Nr 142, poz. 702 i 703) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 10 listopada 1995 r. w sprawie podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 135, poz. 663 i Nr 153, poz. 784 oraz z 1996 r. Nr 41, poz. 178) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 5 dodaje się ust. 5 w brzmieniu:
„5. W przypadku sprzedaży paliw silnikowych wytwarzanych z benzyn bazowych lub ich komponentów uzyskiwanych z przerobu ropy naftowej oraz organicznych związków tlenowych, a także wytwarzanych w drodze mieszania i przeklasyfikowania produktów naftowych przez podmioty inne niż rafinerie ropy naftowej, należny podatek akcyzowy obniża się o podatek akcyzowy zapłacony przy nabyciu lub imporcie komponentów przeznaczonych do wytworzenia tych paliw.”;
2) § 10 otrzymuje brzmienie:
„§ 10. 1. Podatnikami podatku akcyzowego są również osoby fizyczne, jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej oraz osoby prawne:
1) wytwarzające paliwa silnikowe w drodze mieszania i przeklasyfikowania produktów naftowych,
2) dokonujące uszlachetniania soli (SWW: 1212) w procesach dosuszania, oczyszczania, jodowania i wzbogacania,
3) wykonujące czynności polegające na powiększaniu wartości użytkowej wyrobów zaliczanych według Systematycznego wykazu wyrobów do grupy 1324-4,-5,-9,
4) dokonujące rozlewu wyrobów winiarskich, a także podmioty, które poddają te wyroby leżakowaniu, kupażowaniu, tzn. mieszaniu win w celu osiągnięcia właściwych efektów barwy, smaku i aromatu, dosładzaniu, doprawianiu nalewką ziołową i nasycaniu dwutlenkiem węgla, podbarwianiu karmelem, doalkoholizowaniu lub maderyzacji, tzn. przyspieszeniu procesu dojrzewaniu wina przez zastosowanie oddziaływania termicznego,
5) posiadające importowane wyroby akcyzowe, od których nie pobrano podatku akcyzowego.
2. Obowiązek podatkowy dla podatników, o których mowa w ust. 1 pkt 5, powstaje z chwilą nabycia wyrobów podlegających opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
3. W przypadku gdy stawka podatku została wyrażona w formie procentowej, podatnicy, o których mowa w ust. 1 pkt 5, obliczają podatek od wartości wyrobu akcyzowego, obliczonej na podstawie przeciętnych cen stosowanych w danej miejscowości lub na danym rynku w dniu nabycia wyrobu.
4. Przepisów ust. 1 pkt 5 oraz ust. 2 i 3 nie stosuje się do osób fizycznych nabywających wyroby akcyzowe na własne cele konsumpcyjne.”;
3) w § 23 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio przy nabyciu banderol legalizacyjnych przez podatników, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 4.”;
4) w załączniku nr 1:
a) w poz. 4 w pkt 1 wyrazy „7000 ECU” zastępuje się wyrazami „7500 ECU”,
b) w poz. 6 skreśla się pkt 5,
c) poz. 14 i 15 otrzymują brzmienie:
1 | 2 | 3 | 4 |
14 | 247 | Wyroby winiarskie: 1) wina gronowe i gronowo-ziołowe 2) wina owocowe 3) miody pitne 4) osady winiarskie 5) pozostałe |
|
0,85 zł/l | |||
0,69 zł/l | |||
0,54 zł/l | |||
wolne od podatku | |||
0,69 zł/l | |||
15 | 2483 | Piwo: 1)do 11,0° Blg 2) od 11,1° Blg 3) piwo bezalkoholowe |
|
0,58 zł/l | |||
0,64 zł/l | |||
5 |
5) w załączniku nr 2:
a) w poz. 3 wyrazy „0,92 zł/l” zastępuje się wyrazami „0,64 zł/l”,
b) poz. 4, 5 i 6 otrzymują brzmienie:
1 | 2 | 3 | 4 |
4 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi, moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009 w tym: a) w pojemnikach zawierających 2 I lub mniej b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 0,85 zł/l 1,32 zł/l 13,50 zł/l |
5 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi w tym: a) w pojemnikach zawierających 2 l lub mniej b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. |
0,85 zł/l 1,32 zł/l 13,00 zł/l |
6 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (np. jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej w tym: a) w pojemnikach zawierających 2 I lub mniej b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
0,69 zł/l 1,32 zł/l 13,50 zł/l |
c) skreśla się poz. 19,
d) w poz. 20 wyrazy „7000 ECU” zastępuje się wyrazami „7500 ECU”.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 27 maja 1996 r., z wyjątkiem przepisów § 1 pkt 4 i 5, które wchodzą w życie z dniem 3 czerwca 1996 r.
Minister Finansów: G. W. Kołodko