Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1996-02-21 do 2003-01-01
Wersja archiwalna od 1996-02-21 do 2003-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 23 stycznia 1996 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.
Na podstawie art. 13a ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa (Dz. U. Nr 79, poz. 374) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 1:
a) po wyrazie „jadalnych” dodaje się wyrazy „dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych bądź przetworów z dodatkiem grzybów, po spełnieniu warunków określonych w § 2–13”,
b) w pkt 20 wyraz „Clitcoybe” zastępuje się wyrazem „Clitocybe”,
c) w pkt 34 skreśla się wyrazy „z przeznaczeniem do restauracji chińskich”,
2) w § 2 w ust. 2 po wyrazie „osi” dodaje się wyrazy „ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy”,
3) w § 3 w pkt 11:
a) w lit. a) po liczbie „31” dodaje się liczbę „33”,
b) w lit. b) wyrazy „alkoholowo-mlekową” zastępuje się wyrazem „mlekową”,
4) w § 4 pkt 6 otrzymuje brzmienie:
„6) mikrobiologiczne zanieczyszczenie grzybów:
a) sterylizowanych – ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 30/ml lub występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 1 ml,
b) marynowanych – ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 15/ml lub występowanie pleśni i drożdży w 1 ml,
c) suszonych – liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 2000/g lub występowanie bakterii z grupy Salmonella w 25 g bądź z grupy coli w 0,001 g,
d) w solance – ogólną liczbą drobnoustrojów halofilnych przekraczającą 2x104/g lub liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 1000/g bądź występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 0,001 g”,
5) w § 6 w ust. 1 skreśla się wyrazy „dziko rosnących lub klasyfikatora grzybów uprawnych odpowiednio do rodzaju skupowanych grzybów”,
6) w § 7 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. Główny Inspektor Sanitarny może wyrazić zgodę na uzyskanie uprawnień, o których mowa w ust. 1, przez osoby nie spełniające wymagań określonych w ust. 2 i 3.”;
7) w § 9 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Program kursu specjalistycznego, o którym mowa w ust. 1, zatwierdza Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu.”;
8) § 10 otrzymuje brzmienie:
„§ 10. Uprawnienia grzyboznawcy nadaje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu, po ukończeniu przez osobę ubiegającą się o uprawnienie kursu prowadzonego przez podległą mu wojewódzką stację sanitarno-epidemiologiczną oraz zdaniu przez taką osobę egzaminu przed komisją powołaną przez tego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.”
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: R. J. Żochowski