Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1996-01-01 do 1997-01-01
Wersja archiwalna od 1996-01-01 do 1997-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentu celnego na przywóz niektórych towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii.
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz.U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz.427 i Nr 87, poz.434) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się kontyngent celny ilościowy w wysokości 3600 ton na przywóz towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz.U. Nr 151, poz. 737).
§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 14 grudnia 1995 r. (poz. 739)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTEM CELNYM ILOŚCIOWYM, POCHODZĄCYCH Z KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ, KRÓLESTWA NORWEGII, KSIĘSTWA LIECHTENSTEIN I REPUBLIKI ISLANDII (PAŃSTW CZŁONKOWSKICH EFTA)
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna |
0302 | 0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: |
|
| 0302 40 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: |
|
| 0302 40 10 | – – Od 15 lutego do 15 czerwca: |
|
| 0302 40 10 1 | – – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca | 3 |
ex | 0302 40 10 9 | – – – Pozostałe1 | 0 |
| 0302 40 98 | – – Od 16 czerwca do 31 grudnia: |
|
| 0302 40 98 1 | – – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | 3 |
ex | 0302 40 98 9 | – – – Pozostałe2 | 0 |
0303 | 0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: |
|
| 0303 50 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: |
|
| 0303 50 10 | – – Od 15 lutego do 15 czerwca: |
|
| 0303 50 10 1 | – – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca | 3 |
ex | 0303 50 10 9 | – – – Pozostałe1 | 0 |
| 0303 50 98 | – – Od 16 czerwca do 31 grudnia: |
|
| 0303 50 98 1 | – – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | 3 |
ex | 0303 50 98 9 | – – – Pozostałe2 | 0 |
0304 | 0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone: |
|
| 0304 10 | – Świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – Filety: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
ex | 0304 10 380 | – – – – Pozostałe3 | 6 |
1 ex 0302 40 10 9, ex 0303 50 10 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 15 lutego do 28 (29) lutego
2 ex 0302 40 98 9, ex 0303 50 98 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 1 października do 14 lutego
3 ex 0304 10 38 0 dotyczy świeżych lub chłodzonych filetów ze śledzia bałtyckiego