Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 1995 nr 132 poz. 644
Wersja aktualna od 1995-12-03
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1995 nr 132 poz. 644
Wersja aktualna od 1995-12-03
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 14 listopada 1995 r.

w sprawie zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego w okresie od dnia 1 października 1995 r. do dnia 30 września 1996 r. oraz określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru.

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz. U. Nr 98, poz. 473) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.1. Opłaty wnoszone przez podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego, przeznaczone na dopłaty do eksportu producentom cukru, wynoszą w okresie od dnia wejścia w życie rozporządzenia do dnia 30 września 1996 r. – 2,0% wartości zakupionego cukru.

2. Wartością zakupionego cukru, o której mowa w ust. 1, jest jego cena wraz z kwotą należnego podatku od towarów i usług.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Dopłata do eksportu 1 tony cukru stanowi iloraz otrzymany przez podzielenie łącznej kwoty zgromadzonych opłat, o których mowa w § 1, przez ilość wyeksportowanego w okresie od dnia 1 października 1995 r. do dnia 30 września 1996 r. cukru w ramach kwoty B, z tym że od dnia 1 stycznia 1996 r. do dnia 30 września 1996 r. dopłata przysługuje maksymalnie do 122,9 tys. ton wyeksportowanego cukru, z zastrzeżeniem § 3.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Dopłata do eksportu 1 tony cukru dla konkretnego producenta cukru nie może być wyższa niż różnica między aktualnie obowiązującą producenta cukru minimalną ceną zbytu cukru na rynku krajowym a średnią ceną cukru na giełdzie londyńskiej w tygodniu poprzedzającym zawarcie transakcji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Dopłaty dotyczą eksportu każdego asortymentu cukru, soku gęstego oraz cukru surowego w przeliczeniu na cukier biały.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Kwoty dopłat do zrealizowanego eksportu wypłaca się producentom cukru w wysokości 120 zł do każdej wyeksportowanej tony cukru w okresie jednego miesiąca od dnia złożenia dokumentów eksportowych w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a końcowe rozliczenie dopłat do eksportu realizuje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do dnia 15 listopada 1996 r.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Odsetki bankowe od środków pieniężnych zgromadzonych na wydzielonym rachunku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz odsetki ustawowe naliczane za nieterminowe pobieranie opłat, o których mowa w § 1, zwiększają kwotę dopłat.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00