Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1995 nr 127 poz. 611
Wersja archiwalna od 1995-11-29 do 1997-09-24
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1995 nr 127 poz. 611
Wersja archiwalna od 1995-11-29 do 1997-09-24
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 25 września 1995 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251 i z 1995 r. Nr 95, poz. 471) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 marca 1994 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 40, poz. 152 i z 1995 r. Nr 1, poz. 3) w załączniku „Wykaz Polskich Norm do obowiązkowego stosowania” wprowadza się następujące zmiany:

1) w dziale 07 „Budownictwo i materiały budowlane” dodaje się poz. 3 w brzmieniu:

„3. PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.”;

2) w dziale 12 „Produkty spożywcze”:

a) dodaje się poz. 40a w brzmieniu:

„40a. PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach.”,

b) poz. 45, 59 i 60 otrzymują brzmienie:

„45. PN-A-86025:1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktowit.”

„59. PN-81/A-82053 Konserwy mięsne i drobiowe. Badania metodą termostatową – z wyłączeniem konserw mięsnych.

60. PN-83/A-82054 Mięso i przetwory mięsne. Badania bakteriologiczne – z wyłączeniem p. 2.2, 2.3, 2.4.2, 2.5, 2.7.1.3, 2.7.5, 2.7.7.”,

c) dodaje się poz. 60a, 60b, 60c, 60d, 60e, 60f, 60g, 60h, 73a i 106a w brzmieniu:

„60a. PN-A-82055-1:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Zakres normy i postanowienia ogólne.

60b. PN-A-82055-2:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Ogólne zasady badań.

60c. PN-A-82055-3:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Przygotowywanie próbek i rozcieńczeń.

60d. PN-A-82055-5:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Badanie trwałości konserw metodą termostatową.

60e. PN-A-82055-6:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów.

60f. PN-A-82055-8:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella.

60g. PN-A-82055-9:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus.

60h. PN-A-82055-16:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.”

„73a. PN-A-82120:1994 Mięso zwierząt rzeźnych. Transport.”

„106a. PN-A-86509:1994 Przetwory jajowe. Badania fizykochemiczne.”,

d) poz. 129 i 132 otrzymują brzmienie:

„129. PN-86/A-74011 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności – z wyłączeniem części dotyczącej ziarna zbóż, przetworów zbożowych i kukurydzy.”

„132. PN-A-74014:1994 Przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w 10% (m/m) roztworze kwasu solnego.”,

e) dodaje się poz. 140a, 141a, 146a, 152a, 179a i 195a w brzmieniu:

„140a. PN-A-74110:1994 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport.”

„141a. PN-ISO 2171:1994 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu całkowitego.”

„146a. PN-A-88002:1994 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Klasyfikacja.”

„152a. PN-A-74720:1994 Przetwory ziemniaczane. Grysik ziemniaczany.”

„179a. PN-A-74859:1994 Wyroby cukiernicze trwałe. Pakowanie, przechowywanie i transport.”

„195a. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.”,

f) w poz. 196 numer normy „PN-87/A-75100” zastępuje się numerem „PN-A-75100:1994”,

g) dodaje się poz. 198a w brzmieniu:

„198a. PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe. Galaretki.”,

h) poz. 209 otrzymuje brzmienie:

„209. PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.”,

i) dodaje się poz. 211a, 211b i 213a w brzmieniu:

„211a. PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe. Nektary.

211b. PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.”,

„213a. PN-A-78601:1994 Fasola szparagowa zamrożona.”,

k) w poz. 231 wyraz „Cloctridium” zastępuje się wyrazem „Clostridium”,

I) skreśla się poz. 276 i 277,

m) dodaje się poz. 291a, 291b i 291c w brzmieniu:

„291a. PN-ISO 3596-1:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie substancji niezmydlających się. Metoda ekstrakcji eterem etylowym (Metoda odwoławcza).

291b. PN-ISO 3596-2:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie substancji niezmydlających się. Szybka metoda ekstrakcji heksanem.

291c. PN-ISO 3657:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby zmydlenia.”,

n) poz. 296 i 297 otrzymują brzmienie:

„296. PN-A-79034:1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane.

297. PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.”,

o) w poz. 302 numer normy „PN-74/A-79522” zastępuje się numerem „PN-A-79522:1994”,

p) w poz. 316 wyraz „etody” zastępuje się wyrazem „metody”,

r) dodaje się poz. 344a w brzmieniu:

„344a. PN-ISO 10185:1994 Tytoń i wyroby tytoniowe. Terminologia.”,

s) skreśla się poz. 347, 348, 349, 350, 351 i 352,

t) w poz. 365 numer normy „PN-76/A-86060” zastępuje się numerem „PN-A-86060:1994”,

u) dodaje się poz. 365a w brzmieniu:

„365a. PN-A-86062:1994 Kwas mlekowy spożywczy. Metody badań.”;

3) w dziale 15 „Rolnictwo i leśnictwo”:

a) dodaje się poz. 12a i 12b w brzmieniu:

„12a. PN-R-04020:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu.

12b. PN-R-04021:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego żelaza.”,

b) w poz. 21 numer normy „PN-79/R-65950” zastępuje się numerem „PN-R-65950:1994”,

c) w poz. 22 numer normy „PN-78/R-71603” zastępuje się numerem „PN-R-71603:1994”,

d) po wyrazach „34. PN-92/R-74100 Ziarno zbóż. Proso” dodaje się wyrazy:

„Grupa 1528. Rośliny inne

34a. PN-R-50255:1994 Chmiel piwowarski.”,

e) dodaje się poz. 50a, 100a, 101b, 101c, 101d i 101e w brzmieniu:

„50a. PN-ISO 6540:1994 Kukurydza. Oznaczanie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna).”

„100a. PN-R-64757:1994 Pasze. Aflatoksyny. Dopuszczalna zawartość i oznaczanie.”

„101b. PN-R-64782:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości sodu metodą fotometrii płomieniowej.

101c. PN-R-64783:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości magnezu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej.

101d. PN-R-64784:1994. Pasze. Oznaczanie zawartości cukrów.

101e. PN-R-64785:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości skrobi metodą polarymetryczną.”,

f) poz. 103 otrzymuje brzmienie:

„103. PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.”,

g) skreśla się poz. 106,

h) dodaje się poz. 128 w brzmieniu:

„128. PN-85/0-79552 Opakowania jednostkowe blaszane. Pudełka i ich zamknięcia do artykułów spożywczych niekonserwowych i artykułów przemysłowych. Ogólne wymagania i badania.”

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: R. Jagieliński

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00