Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1995-07-01 do 1998-01-01
Wersja archiwalna od 1995-07-01 do 1998-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 1995 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 29 listopada 1994 r. w sprawie Ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier (Dz. U. Nr 137, poz. 725) wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku nr 1 do rozporządzenia pozycje określone kodami PCN 2204 i 2208 otrzymują brzmienie:
Pozy-cja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyngent | |
dla Republiki Słowackiej | dla Republiki Czeskiej | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
| 8000 hl | 6000 hl |
| 2204 10 | – Wino musujące: |
|
|
|
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
|
|
|
| 2204 10 11 | – – – Szampan: |
|
|
|
| 2204 10 11 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych | 21 |
|
|
| 2204 10 11 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 21 |
|
|
| 2204 10 19 | – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 10 19 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych | 21 |
|
|
| 2204 10 19 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 21 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 10 91 0 | – – – Asti spumante | 21 |
|
|
| 2204 10 99 0 | – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|
|
|
| 2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
|
| 2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20° C: |
|
|
|
| 2204 21 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych | 21 |
|
|
| 2204 21 10 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 21 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2204 21 21 0 | – – – – – – Białe | 21 |
|
|
| 2204 21 23 0 | – – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 21 25 0 | – – – – – – Białe | 21 |
|
|
| 2204 21 29 0 | – – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
|
| 2204 21 31 0 | – – – – – – Białe | 21 |
|
|
| 2204 21 33 0 | – – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 21 35 0 | – – – – – – – Białe | 21 |
|
|
| 2204 21 39 0 | – – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|
|
|
| 2204 21 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | 21 |
|
|
| 2204 21 49 0 | – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|
|
|
| 2204 21 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | 21 |
|
|
| 2204 21 59 0 | – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
| 2204 21 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 52,5 |
|
|
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20° C: |
|
|
|
2204 29 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych | 17,5 | |||
2204 29 10 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 17,5 | |||
– – – Pozostałe: |
| ||||
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
| ||||
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| ||||
2204 29 21 0 | – – – – – – Białe | 17,5 | |||
2204 29 23 0 |
| 17,5 | |||
| – – – – – – – Pozostałe: | ||||
2204 29 25 0 | – – – – – – – Białe | 17,5 | |||
2204 29 29 0 | – – – – – – – Pozostałe | 17,5 | |||
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
| |||
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| |||
2204 29 31 0 | – – – – – – Białe | 17,5 | |||
2204 29 33 0 | – – – – – – Pozostałe | 17,5 | |||
| – – – – – – Pozostałe: |
| |||
2204 29 35 0 | – – – – – – Białe | 17,5 | |||
2204 29 39 0 | – – – – – – Pozostałe | 17,5 | |||
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
| |||
2204 29 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | 17,5 | |||
2204 29 45 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 17,5 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2204 29 49 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
|
|
|
| 2204 29 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | 17,5 |
|
|
| 2204 29 55 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 17,5 |
|
|
| 2204 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 21 |
|
|
| 2204 29 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 52,5 |
|
|
| 2204 30 | – Pozostały moszcz winogronowy: |
|
|
|
| 2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: |
|
|
|
| 2204 30 10 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych | 31,5 |
|
|
| 2204 30 10 9 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 31,5 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 30 91 0 | – – – O gęstości 1,33g/cm3 lub mniejszej w 20° C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1 % obj. | 45,5 |
|
|
| 2204 30 99 | – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 30 99 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% objętościowych | 45,5 |
|
|
| 2204 30 99 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 45,5 |
|
|
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 7 500 dm3 100% | 7 500 dm3 100% |
| 2208 10 00 0 | – Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów | 38,5 |
|
|
| 2208 20 | – Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
|
|
|
| – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
|
| 2208 20 12 0 | – – – Cognac | 52,5 |
|
|
| 2208 20 14 0 | – – – Armagnac | 52,5 |
|
|
| 2208 20 26 0 | – – – Grappa | 52,5 |
|
|
| 2208 20 28 0 | – – – Pozostałe | 52,5 |
|
|
|
| – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
|
|
|
| 2208 20 40 0 | – – – Surowy destylat | 52,5 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2208 20 62 0 | – – – – Cognac | 52,5 |
|
|
| 2208 20 64 0 | – – – – Armagnac | 52,5 |
|
|
| 2208 20 86 0 | – – – – Grappa | 52,5 |
|
|
| 2208 20 88 0 | – – – – Pozostałe | 52,5 |
|
|
| 2208 30 | – Whisky: |
|
|
|
|
| – – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 30 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 30 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
|
| – – Whisky „pure malt", w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 30 31 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 30 39 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
|
| – – Whisky „blended", w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 30 51 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 30 59 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
|
| – – Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 30 81 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 30 89 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
| 2208 40 | – Rumy: |
|
|
|
| 2208 40 10 0 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 56 |
|
|
| 2208 40 90 0 | – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 56 |
|
|
| 2208 50 | – Giny i gin Geneva: |
|
|
|
|
| – – Gin w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 50 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 50 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
|
| – – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 50 91 0 | – – – 2 litry lub mniej | 59,5 |
|
|
| 2208 50 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 59,5 |
|
|
| 2208 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Arak, w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 90 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 276,3 |
|
|
| 2208 90 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 276,3 |
|
|
|
| – – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
|
|
|
| 2208 90 31 0 | – – – – Wódka czysta | 276,3 |
|
|
| 2208 90 33 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | 276,3 |
|
|
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
|
|
| 2208 90 35 0 | – – – – Wódka czysta | 276,3 | – "- |
|
| 2208 90 38 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów} | 276,3 |
|
|
|
| – – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
|
|
|
| 2208 90 41 0 | – – – – Ouzo | 276,3 |
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
|
|
|
|
| – – – – – – Destylowane z owoców: |
|
|
|
| 2208 90 45 0 | – – – – – – – Calvados | 276,3 |
|
|
|
|
|
|
| |
|
| – – – – – – – Pozostałe |
|
| |
| 2208 90 48 0 | – – – – – – Pozostałe | 276,3 |
|
|
| 2208 90 52 0 | – – – – – – – Korn | 276,3 |
|
|
| 2208 90 58 0 | – – – – – – – Pozostałe | 276,3 |
|
|
| 2208 90 65 0 | – – – – – Likiery | 73,5 |
|
|
| 2208 90 69 0 | – – – – – Pozostałe napoje alkoholowe | 73,5 |
|
|
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
|
|
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
|
|
|
| 2208 90 71 0 | – – – – – Destylowane z owoców | 276,3 |
|
|
| 2208 90 73 0 | – – – – – Pozostałe | 276,3 |
|
|
| 2208 90 79 0 | – – – – Likiery i inne napoje alkoholowe | 73,5 |
|
|
|
| – – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| 2208 90 91 0 | – – – 2 litry lub mniej | 276,3 |
|
|
| 2208 90 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 276,3 |
|
|
2) w załączniku nr 2 do rozporządzenia pozycje określone kodami PCN 2204, 2205 i 2208 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyngent |
1 | 2 | 3 | - 4 | 5 |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
| 140 000 hl |
| 22 04 10 | – Wino musujące: – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
|
|
| 2204 10 11 | – – – Szampan: |
|
|
| 2204 10 11 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych | 15 |
|
| 2204 10 11 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 15 |
|
| 2204 10 19 | – – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 10 19 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych | 15 |
|
| 2204 10 19 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 15 |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 10 91 0 | – – – Asti spumante | 15 |
|
| 2204 10 99 0 | – – – Pozostałe | 15 |
|
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|
|
| 2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
| 2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
|
|
| 2204 21 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych | 15 |
|
| 2204 21 10 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 15 |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|
|
| 2204 21 21 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
| 2204 21 23 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 21 25 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
| 2204 21 29 0 | – – – – – – Pozostałe: | 15 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2204 21 31 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
| 2204 21 33 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 21 35 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
| 2204 21 39 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|
|
| 2204 21 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | 15 |
|
| 2204 21 49 0 | – – – – – Pozostałe: | 15 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|
|
| 2204 21 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | 15 |
|
| 2204 21 59 0 | – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| 2204 21 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 37,5 |
|
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
|
|
| 2204 29 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych | 12,5 |
|
| 2204 29 10 9 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 12,5 |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
| 2204 29 21 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
| 2204 29 23 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2204 29 25 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
| 2204 29 29 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
| 2204 29 31 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
| 2204 29 33 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
| 2204 29 35 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
| 2204 29 39 0 | – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|
|
| 2204 29 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | 12,5 |
|
| 2204 29 45 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 |
|
| 2204 29 49 0 | – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
|
|
| 2204 29 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | 12,5 |
|
| 2204 29 55 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 |
|
| 2204 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| 2204 29 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 37,5 |
|
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
| 42000 hl |
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
| 2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 | |
| 2205 10 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: |
| |
| 2205 10 90 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% objętościowych | 37,5 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2205 10 90 9 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 37,5 |
|
| 2205 90 | – Pozostałe: |
|
|
| 2205 90 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 |
|
| 2205 90 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: |
|
|
| 2205 90 90 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% objętościowych | 37,5 |
|
| 2205 90 90 9 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 37,5 |
|
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 42000 dm3 |
2208 10 00 0 | – Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów | 27,5 |
| |
2208 20 | – Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
| |
| – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
| |
2208 20 12 0 | – – – Cognac | 37,5 |
| |
2208 20 14 0 | – – – Armagnac | 37,5 |
| |
2208 20 26 0 | – – – Grappa | 37,5 |
| |
2208 20 28 0 | – – – Pozostałe | 37,5 |
| |
| – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
|
| |
2208 20 40 0 | – – – Surowy destylat | 37,5 |
| |
| – – – Pozostałe: |
|
| |
2208 20 62 0 | – – – – Cognac | 37,5 |
| |
2208 20 64 0 | – – – – Armagnac | 37,5 |
| |
2208 20 86 0 | – – – – Grappa | 37,5 |
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2208 20 88 0 | – – – – Pozostałe | 37,5 |
|
| 2208 30 | – Whisky: |
|
|
|
| – – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 30 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 30 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
|
| – – Whisky „pure malt", w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 30 31 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 30 39 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
|
| – – Whisky „blended", w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 30 51 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 30 59 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
|
| – – Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 30 81 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 30 89 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
| 2208 40 | – Rumy: |
|
|
| 2208 40 10 0 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 40 |
|
| 2208 40 90 0 | – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 40 |
|
| 2208 50 | – Giny i gin Geneva: |
|
|
|
| – – Gin w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 50 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 50 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
|
| – – Gin Geneva w pojemnikach zawierających: |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2208 50 91 0 | – – – 2 litry lub mniej | 42,5 |
|
| 2208 50 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 42,5 |
|
| 2208 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| – – Arak, w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 90 11 0 | – – – 2 litry lub mniej | 197,4 |
|
| 2208 90 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry | 197,4 |
|
|
| – – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
|
|
| 2208 90 31 0 | – – – – Wódka czysta | 197,4 |
|
| 2208 90 33 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | 197,4 |
|
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
|
| 2208 90 35 0 | – – – – Wódka czysta | 197,4 |
|
| 2208 90 38 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | 197,4 |
|
|
| – – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe w pojemnikach zawierających: |
|
|
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
|
|
| 2208 90 41 0 | – – – – Ouzo | 197,4 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
|
|
|
| – – – – – – Destylowane z owoców: |
|
|
| 2208 90 45 0 | – – – – – – – Calvados | 197,4 |
|
| 2208 90 48 0 | – – – – – – – Pozostałe | 197,4 |
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
| 2208 90 52 0 | – – – – – – – Korn | 197,4 |
|
| 2208 90 58 0 | – – – – – – – Pozostałe | 197,4 |
|
| 2208 90 65 0 | – – – – – Likiery | 52,5 |
|
| 220890 69 0 | – – – – – Pozostałe napoje alkoholowe | 52,5 |
|
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
|
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 2208 90 71 0 | – – – – – Destylowane z owoców | 197,4 |
|
| 2208 90 73 0 | – – – – – Pozostałe | 197,4 |
|
| 2208 90 79 0 | – – – – Likiery i inne napoje alkoholowe | 52,5 |
|
|
| – – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
|
|
| 2208 90 91 0 | – – – 2 litry lub mniej | 197,4 |
|
| 2208 90 99 0 | – – – Więcej niż dwa litry | 197,4 |
|
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy