Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1995 nr 72 poz. 361
Wersja archiwalna od 1995-07-01 do 1998-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1995 nr 72 poz. 361
Wersja archiwalna od 1995-07-01 do 1998-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 13 czerwca 1995 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 29 listopada 1994 r. w sprawie Ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier (Dz. U. Nr 137, poz. 725) wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku nr 1 do rozporządzenia pozycje określone kodami PCN 2204 i 2208 otrzymują brzmienie:

Pozy-cja

Kod PCN

Wyszczególnienie

Preferencyjna stawka celna

Kontyngent

dla Republiki Słowackiej

dla Republiki Czeskiej

1

2

3

4

5

6

2204

2204

Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

8000 hl

6000 hl

2204 10

– Wino musujące:

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11

– – – Szampan:

2204 10 11 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

2204 10 11 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

2204 10 19

– – – Pozostałe:

2204 10 19 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

2204 10 19 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

– – Pozostałe:

2204 10 91 0

– – – Asti spumante

21
minimum 29,4 ECU/hl

2204 10 99 0

– – – Pozostałe

21
minimum 29,4 ECU/hl

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20° C:

2204 21 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

2204 21 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

21
minimum 29,4 ECU/hl

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

1

2

3

4

5

6

2204 21 21 0

– – – – – – Białe

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 23 0

– – – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

– – – – – Pozostałe:

2204 21 25 0

– – – – – – Białe

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 29 0

– – – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 21 31 0

– – – – – – Białe

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 33 0

– – – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

– – – – – – Pozostałe:

2204 21 35 0

– – – – – – – Białe

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 39 0

– – – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 21 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 49 0

– – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.:

2204 21 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 59 0

– – – – – Pozostałe

21
minimum 17,5 ECU/hl

2204 21 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

52,5
minimum 14,7 ECU/hl + 1,4 ECU%/hl

2204 29

– – Pozostałe:

1

2

3

4

5

6

2204 29 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20° C:

2204 29 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych

17,5
minimum 29,4 ECU/hl

2204 29 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

17,5
minimum 29,4 ECU/hl

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 21 0

– – – – – – Białe

17,5
minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 23 0

17,5
minimum 3,5 ECU/hl

– – – – – – – Pozostałe:

2204 29 25 0

– – – – – – – Białe

17,5
minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 29 0

– – – – – – – Pozostałe

17,5
minimum 3,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 31 0

– – – – – – Białe

17,5
minimum 4,9 ECU/hl

2204 29 33 0

– – – – – – Pozostałe

17,5
minimum 4,9 ECU/hl

– – – – – – Pozostałe:

2204 29 35 0

– – – – – – Białe

17,5
minimum 4,9 ECU/hl

2204 29 39 0

– – – – – – Pozostałe

17,5
minimum 4,9 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 29 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

17,5
minimum 14,7 ECU/hl

2204 29 45 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

17,5
minimum 14,7 ECU/hl

1

2

3

4

5

6

2204 29 49 0

– – – – – Pozostałe

17,5
minimum 4,9 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.:

2204 29 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

17,5
minimum
14,7 ECU/hi

2204 29 55 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

17,5
minimum
14,7 ECU/hl

2204 29 59 0

– – – – – Pozostałe

21
minimum
14,7 ECU/hl

2204 29 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

52,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2204 30

– Pozostały moszcz winogronowy:

2204 30 10

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych

31,5

2204 30 10 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

31,5

– – Pozostałe:

2204 30 91 0

– – – O gęstości 1,33g/cm3 lub mniejszej w 20° C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1 % obj.

45,5

2204 30 99

– – – Pozostałe:

2204 30 99 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% objętościowych

45,5

2204 30 99 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

45,5

2208

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

7 500 dm3 100%

7 500 dm3 100%

2208 10 00 0

– Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów

38,5
+ 1,75 ECU %/hl

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2208 20 12 0

– – – Cognac

52,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 20 14 0

– – – Armagnac

52,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 20 26 0

– – – Grappa

52,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 20 28 0

– – – Pozostałe

52,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

52,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

– – – Pozostałe:

2208 20 62 0

– – – – Cognac

52,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

52,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2208 20 86 0

– – – – Grappa

52,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2208 20 88 0

– – – – Pozostałe

52,5
minimum 11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2208 30

– Whisky:

– – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum 14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 30 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
minimum 11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

– – Whisky „pure malt", w pojemnikach zawierających:

2208 30 31 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 30 39 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
mnimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

– – Whisky „blended", w pojemnikach zawierających:

2208 30 51 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 30 59 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
minimum
– 11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

– – Pozostałe, w pojemnikach zawierających:

2208 30 81 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum
14,7 ECU/hl + 1,4 ECU %/hl

2208 30 89 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
minimum
11,9 ECU/hl + 1,19 ECU %/hl

2208 40

– Rumy:

2208 40 10 0

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

56
minimum
8,75 ECU/hl +0,91 ECU %/hl

2208 40 90 0

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

56
minimum
6,3 ECU/hl +0,63 ECU %/hl

2208 50

– Giny i gin Geneva:

– – Gin w pojemnikach zawierających:

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum 8,75 ECU/hl +0,91 ECU %/hl

2208 50 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
minimum
6,3 ECU/hl + 0,63 ECU %/hl

– – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

2208 50 91 0

– – – 2 litry lub mniej

59,5
minimum 8,75 ECU/hl + 0,91 ECU %/hl

2208 50 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

59,5
minimum
6,3 ECU/hl +0,63 ECU %/hl

2208 90

– Pozostałe:

– – Arak, w pojemnikach zawierających:

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniej

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

– – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 31 0

– – – – Wódka czysta

276,3
minimum 6,53 ECU %/hl

2208 90 33 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

276,3
minimum 6,53 ECU %/hl

– – – Więcej niż 2 litry:

2208 90 35 0

– – – – Wódka czysta

276,3
minimum " 6,53 ECU %/hl

– "-

2208 90 38 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów}

276,3
minimum 6.53 ECU %/hl

– – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

– – – – Pozostałe:

– – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):

– – – – – – Destylowane z owoców:

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

– – – – – – – Pozostałe

2208 90 48 0

– – – – – – Pozostałe

276,3
Minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 52 0

– – – – – – – Korn

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 58 0

– – – – – – – Pozostałe

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 65 0

– – – – – Likiery

73,5
+ 1,75 ECU %/hl

2208 90 69 0

– – – – – Pozostałe napoje alkoholowe

73,5
+ 1,75 ECU %/hl

– – – Więcej niż 2 litry:

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0

– – – – – Destylowane z owoców

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 73 0

– – – – – Pozostałe

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2208 90 79 0

– – – – Likiery i inne napoje alkoholowe

73,5
+ 1,75 ECU %/hl

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniej

276,3
minimum
6,53 ECU/%hl

2208 90 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

276,3
minimum
6,53 ECU %/hl

2) w załączniku nr 2 do rozporządzenia pozycje określone kodami PCN 2204, 2205 i 2208 otrzymują brzmienie:

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

Preferencyjna stawka celna

Kontyngent

1

2

3

- 4

5

2204

2204

Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

140 000 hl

22 04 10

– Wino musujące:

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11

– – – Szampan:

2204 10 11 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

2204 10 11 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

2204 10 19

– – – Pozostałe:

2204 10 19 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

2204 10 19 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

– – Pozostałe:

2204 10 91 0

– – – Asti spumante

15
minimum
21 ECU/hl

2204 10 99 0

– – – Pozostałe

15
minimum
21 ECU/hl

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

2204 21 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

15
minimum
21 ECU/hl

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

2204 21 21 0

– – – – – – Białe

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 23 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum
12,5 ECU/hl

– – – – – Pozostałe:

2204 21 25 0

– – – – – – Białe

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 29 0

– – – – – – Pozostałe:

15
minimum
12,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

1

2

3

4

5

2204 21 31 0

– – – – – – Białe

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 33 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum
12,5 ECU/hl

– – – – – Pozostałe:

2204 21 35 0

– – – – – – Białe

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 39 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum
12,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 21 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 49 0

– – – – – Pozostałe:

15
minimum
12,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.:

2204 21 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 59 0

– – – – – Pozostałe

15
minimum
12,5 ECU/hl

2204 21 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2204 29

– – Pozostałe:

2204 29 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% objętościowych

12,5
minimum
21 ECU/hl

2204 29 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

12,5
minimum
21 ECU/hl

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 21 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
2,5 ECU/hl

2204 29 23 0

– – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 ECU/hl

– – – – – Pozostałe:

1

2

3

4

5

2204 29 25 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
2,5 ECU/hl

2204 29 29 0

– – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 31 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
3,5 ECU/hl

2204 29 33 0

– – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
3,5 ECU/hl

– – – – – – Pozostałe:

2204 29 35 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
3,5 ECU/hl

2204 29 39 0

– – – – – Pozostałe

12,5
minimum
3,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 29 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

12,5
minimum
10,5 ECU/hl

2204 29 45 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

12,5
minimum
10,5 ECU/hl

2204 29 49 0

– – – – – Pozostałe

12,5
minimum
3,5 ECU/hl

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.:

2204 29 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

12,5
minimum
10,5 ECU/hl

2204 29 55 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

12,5
minimum
10,5 ECU/hl

2204 29 59 0

– – – – – Pozostałe

15
minimum
10,5 ECU/hl

2204 29 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+0,85 ECU %/hl

2205

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

42000 hl

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2205 10 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15
minimum
6,25 ECU/hl

2205 10 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% objętościowych

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

1

2

3

4

5

2205 10 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2205 90

– Pozostałe:

2205 90 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15
minimum 5 ECU/hl

2205 90 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% objętościowych

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

2205 90 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

2208

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

42000 dm3
100%

2208 10 00 0

– Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów

27,5
+ 1,25 ECU %/hl

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2208 20 12 0

– – – Cognac

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 20 14 0

– – – Armagnac

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 20 26 0

– – – Grappa

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 20 28 0

– – – Pozostałe

37,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

– – – Pozostałe:

2208 20 62 0

– – – – Cognac

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+085 ECU %/hl

2208 20 86 0

– – – – Grappa

37,5
Minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

1

2

3

4

5

2208 20 88 0

– – – – Pozostałe

37,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

2208 30

– Whisky:

– – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 30 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

– – Whisky „pure malt", w pojemnikach zawierających:

2208 30 31 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 30 39 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
8,5 ECU/hl
+0,85 ECU %/hl

– – Whisky „blended", w pojemnikach zawierających:

2208 30 51 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 30 59 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

– – Pozostałe, w pojemnikach zawierających:

2208 30 81 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
10,5 ECU/hl
+ 1 ECU %/hl

2208 30 89 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
8,5 ECU/hl
+ 0,85 ECU %/hl

2208 40

– Rumy:

2208 40 10 0

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

40
minimum
6,25 ECU/hl
+0,65 ECU %/hl

2208 40 90 0

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

40
minimum
4,5 ECU/hl
+ 0,45 ECU %/hl

2208 50

– Giny i gin Geneva:

– – Gin w pojemnikach zawierających:

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
6,25 ECU/hl
+ 0,65 ECU %/hl

2208 50 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
4,5 ECU/hl
+0,45 ECU %/hl

– – Gin Geneva w pojemnikach zawierających:

1

2

3

4

5

2208 50 91 0

– – – 2 litry lub mniej

42,5
minimum
6,25 ECU/hl
+0,65 ECU %/hl

2208 50 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

42,5
minimum
4,5 ECU/hl
+ 0,45 ECU %/hl

2208 90

– Pozostałe:

– – Arak, w pojemnikach zawierających:

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniej

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

– – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 31 0

– – – – Wódka czysta

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 33 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

– – – Więcej niż 2 litry:

2208 90 35 0

– – – – Wódka czysta

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 38 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

– – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

– – – – Pozostałe:

– – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):

– – – – – – Destylowane z owoców:

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 48 0

– – – – – – – Pozostałe

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

– – – – – – Pozostałe:

2208 90 52 0

– – – – – – – Korn

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 58 0

– – – – – – – Pozostałe

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 65 0

– – – – – Likiery

52,5
.+1,25 ECU %/hl

220890 69 0

– – – – – Pozostałe napoje alkoholowe

52,5
+ 1,25 ECU %/hl

– – – Więcej niż 2 litry:

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

1

2

3

4

5

2208 90 71 0

– – – – – Destylowane z owoców

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 73 0

– – – – – Pozostałe

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 79 0

– – – – Likiery i inne napoje alkoholowe

52,5
+ 1,25 ECU %/hl

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniej

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

2208 90 99 0

– – – Więcej niż dwa litry

197,4
minimum
4,67 ECU %/hl

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00