Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1995-06-17 do 1995-07-31
Wersja archiwalna od 1995-06-17 do 1995-07-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 12 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 12 czerwca 1995 r. (poz. 336)
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka celna w ramach kontyngentu | Wielkość kontyngentu |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
0406 | 0406 | Sery i twarogi: |
| 500 t |
| 0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|
|
| 0406 20 10 0 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 17,5 |
|
| 0406 20 90 0 | – – Pozostały | 17,5 |
|
| 0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
| 0406 30 10 0 | – – Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jaki Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy |
|
|
|
| – – Pozostały: | 17,5 |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
| 0406 30 31 0 | – – – – Nie przekraczającej 48% | 17,5 |
|
| 0406 30 39 0 | – – – – Powyżej 48% | 17,5 |
|
| 0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | 17,5 |
|
| 0406 40 | – Ser z przerostami pleśni: |
|
|
| 0406 40 10 0 | – – Roquefort | 17,5 |
|
| 0406 40 50 0 | – – Gorgonzola | 17,5 |
|
| 0406 40 90 0 | – – Pozostały | 17,5 |
|
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
| 0406 90 11 0 | – – Do dojrzewania | 17,5 |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| 0406 90 13 0 | – – – Emmentaler | 17,5 |
|
| 0406 90 15 0 | – – – Gruyère, Sbrinz | 17,5 |
|
| 0406 90 17 0 | – – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin, Mont d'Or i Tête de Moine | 17,5 |
|
| 0406 90 19 0 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 17,5 |
|
| 0406 90 21 0 | – – – Cheddar | 17,5 |
|
| 0406 90 23 0 | – – – Edam | 17,5 |
|
| 0406 90 25 0 | – – – Tilsit | 17,5 |
|
| 0406 90 27 0 | – – – Butterkäse | 17,5 |
|
| 0406 90 29 0 | – – – Kashkaval | 17,5 |
|
|
| – – – Feta: |
|
|
| 0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 17,5 |
|
| 0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe | 17,5 |
|
| 0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri | 17,5 |
|
| 0406 90 37 0 | – – – Finlandia | 17,5 |
|
| 0406 90 39 0 | – – – Jarlsberg | 17,5 |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| 0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 17,5 |
|
|
| – – – – Pozostałe |
|
|
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
| – – – – – – Nie przekraczającej 47% |
|
|
| 0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano | 17,5 |
|
| 0406 90 63 0 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino | 17,5 |
|
| 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 17,5 |
|
|
| – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: |
|
|
| 0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone | 17,5 |
|
| 0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocawallo, Montasio, Ragusano | 17,5 |
|
| 0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fybno, Havarti, Maribo, Samsoe | 17,5 |
|
| 0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda | 17,5 |
|
| 0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Santo-Paulin, Teleggio | 17,5 |
|
| 0406 90 81 0 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 17,5 |
|
| 0406 90 82 0 | – – – – – – – Camembert | 17,5 |
|
| 0406 90 84 0 | – – – – – – – Brie | 17,5 |
|
| 0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri | 17,5 |
|
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
|
|
| 0406 90 86 0 | – – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% | 17,5 |
|
| 0406 90 87 0 | – – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% | 17,5 |
|
| 0406 90 88 0 | – – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% | 17,5 |
|
| 0406 90 93 0 | – – – – – – Powyżej 72% | 17,5 |
|
| 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 |
|