Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1995-01-06 do 1997-09-24
Wersja archiwalna od 1995-01-06 do 1997-09-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 grudnia 1994 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.
Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 marca 1994 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 40, poz. 152) w załączniku „Wykaz polskich norm do obowiązkowego stosowania” wprowadza się następujące zmiany:
1) w dziale 12 „Produkty spożywcze”:
a) w poz. 22 numer normy „PN-91 /A-86521” zastępuje się numerem „PN-92/A-86521”,
b) w poz. 44 numer normy „PN-81/A-86024” zastępuje się numerem „PN-92/A-86024”,
c) dodaje się poz. 56a w brzmieniu:
„56a. PN-93/A-82246 Uboczne surowce rzeźne dla przetwórstwa farmaceutycznego i chemicznego”,
d) w poz. 65 tytuł normy otrzymuje brzmienie:
„Przetwory mięsne. Wędliny. Badania organoleptyczne i fizyczne”,
e) dodaje się poz. 91a i 91b w brzmieniu:
„91a. PN-93/A-86034/12 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przetrwalniki bakterii beztlenowych redukujących siarczyny – wykrywanie obecności i oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL),
91b. PN-93/A-86034/13 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Staphylococcus aureus (gronkowce chorobotwórcze) – wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL), oznaczanie liczby metodą płytkową”,
f) w poz. 112 numer normy „PN-84/A-74103” zastępuje się numerem „PN-93/A-74103”,
g) w poz. 113 numer normy „PN-83/A-74105” zastępuje się numerem „PN-92/A-74105”,
h) w poz. 114 numer normy „PN-93/A-74196” zastępuje się numerem „PN-93/A-74106”,
i) w poz. 129 tytuł normy otrzymuje brzmienie:
„Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności”,
j) poz. 151 otrzymuje brzmienie:
„151. PN-93/A-74710 Przetwory ziemniaczane. Skrobia ziemniaczana”,
k) w poz. 156 skreśla się wyraz „półwyroby” i przecinek,
I) w poz. 172 wyraz „zawartości” zastępuje się wyrazem „wartości”,
ł) w poz. 197 po wyrazie „Powidła” dodaje się wyraz „śliwkowe”,
m) po wyrazach „212. PN-80/A-86950 Majonez. Wspólne wymagania i badania” dodaje się wyrazy „Grupa 1256. Herbata. Kawa. Kakao 212a. PN-93/A-76100 Kawa palona”,
n) w poz. 250 numer normy „PN-90/A-75101/14” zastępuje się numerem „PN-93/A-75101/14”,
o) w poz. 256 numer normy „PN-90/A-75101/20” zastępuje się numerem „PN-91/A-75101/20”;
2) w dziale 15 „Rolnictwo i leśnictwo”:
a) dodaje się poz. 66a, 101a, 113a i 113b w brzmieniu: „66a. PN-93/R-75354 Warzywa świeże. Fasola Flageolet”
„101a. PN-93/R-64770 Pasze. Przygotowanie próbek”
„113a. PN-92/R-78101 Trzoda chlewna. Terminologia”
„113b. PN-92/R-78102 Bydło. Terminologia”,
b) poz. 123 otrzymuje brzmienie:
„123. PN-93/R-78552 Drób rzeźny. Kaczki, gęsi, kaczki brojlery i gęsi brojlery”.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Śmietanko