Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1995-01-01 do 1995-12-31
Wersja archiwalna od 1995-01-01 do 1995-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 29 listopada 1994 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentu celnego na przywóz niektórych towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii.
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 1995 r. ustanawia się kontyngent celny ilościowy, w wysokości 3300 ton, na przywóz towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1993 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 128, poz. 591 oraz z 1994 r. Nr 25, poz. 85, Nr 75, poz. 340, Nr 77, poz. 352, Nr 88, poz. 413, Nr 94, poz. 449 i 451 i Nr 129, poz. 642).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1995 r.
Prezes Rady Ministrów: W. Pawlak
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 29 listopada 1994 r. (poz. 726)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTEM CELNYM ILOŚCIOWYM POCHODZĄCYCH Z KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ, KRÓLESTWA NORWEGII, KSIĘSTWA LIECHTENSTEIN I REPUBLIKI ISLANDII (PAŃSTW CZŁONKOWSKICH EFTA)
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna |
1 | 2 | 3 | 4 |
0302 | 0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: |
|
| |||
| 0302 40 | - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: |
|
| |||
| 0302 40 10 | - - Od 15 lutego do 15 czerwca: |
|
| 0302 40 10 1 | - - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca - - - Pozostałe1 | 4 |
ex | 0302 40 10 9 | 0 | |
| 0302 40 90 | - - Od 16 czerwca do 14 lutego: |
|
| 0302 40 90 1 | - - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | 4 |
ex | 0302 40 90 9 | - - - Pozostałe2 | 0 |
0303 | 0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: |
|
| |||
| 0303 50 | - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: |
|
| |||
| 0303 50 10 | - - Od 15 lutego do 15 czerwca: |
|
| 0303 50 10 1 | - - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca | 4 |
ex | 0303 50 10 9 | - - - Pozostałe1 | 0 |
| 0303 50 90 | - - Od 16 czerwca do 14 lutego: |
|
| 0303 50 90 1 | - - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | 4 |
ex | 0303 50 90 9 | - - - Pozostałe2 | 0 |
0304 | 0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone: |
|
| |||
| 0304 10 | - świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - Filety: - - - Pozostałe: |
|
ex | 0304 10 38 0 | - - - - Pozostałe3 | 8 |
1 ex 0302 40 10 9, ex 0303 50 10 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 15 lutego do 28 (29) lutego
2 ex 0302 40 90 9, ex 0303 50 90 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 1 października do 14 lutego
3 ex 0304 10 38 0 dotyczy świeżych lub chłodzonych filetów ze śledzia bałtyckiego