Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1994 nr 40 poz. 153
Wersja archiwalna od 1994-04-25 do 1999-01-17
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1994 nr 40 poz. 153
Wersja archiwalna od 1994-04-25 do 1999-01-17
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 18 marca 1994 r.

w sprawie obowiązku stosowania norm branżowych.

Na podstawie art. 19 ust. 2 w związku z art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Wprowadza się obowiązek stosowania norm branżowych (BN) wymienionych w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Polski Komitet Normalizacyjny wyda opinię w sprawie stosowania norm, o których mowa w § 1, po jego powołaniu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Śmietanko

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 18 marca 1994 r. (poz. 153)

WYKAZ NORM BRANŻOWYCH DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

Dział 01

GÓRNICTWO, KOPALINY

Klasa 011. Kopaliny węglowe

Grupa 0119. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

1. BN-77/0520-01 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie stopnia rozkładu torfu.

2. BN-77/0520-02 Wyroby z torfu do celów rolniczych i odlewniczych, Pakowanie, przechowywanie i transport.

3. BN-72/0520-06 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości popiołu.

4. BN-72/0520-07 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości wody.

5. BN-72/0520-08 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie pojemności wodnej.

6. BN-72/0520-09 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie odczynu (pH w H20).

7. BN-72/0520-10 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości cząstek określonej średnicy.

8. BN-77/0520-12 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie stopnia zasolenia.

9. BN-80/0520-13 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie azotu ogólnego.

10. BN-80/0520-14 Torf i wyroby z torfu. Spalanie próbki w celu oznaczania składników mineralnych.

11. BN-81/0520-15 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie całkowitej zawartości fosforu.

12. BN-81/0520-16 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie azotu azotanowego.

13. BN-81/0520-17 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie sodu.

14. BN-81/0520-18 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie potasu.

15. BN-82/0520-19 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie żelaza.

16. BN-72/0520-11 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie gęstości nasypowej.

17. BN-82/0520-20 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie miedzi.

18. BN-83/0520-21 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie azotu amonowego.

19. BN-83/0520-22 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie manganu ogólnego.

20. BN-84/0520-23 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie wapnia i magnezu.

21. BN-85/0520-24 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie molibdenu.

22. BN-87/0520-25 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie cynku.

23. BN-87/0520-26 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie zawartości boru.

Dział 07

BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE

Klasa 072. Technika sanitarna i pożarnicza

Grupa 0721. Wodociągi i kanalizacja

1. BN-86/9192-03 Wodociągi wiejskie. Przewody ciśnieniowe z rur stalowych i żeliwnych. Wymagania i badania przy odbiorze.

2. BN-81/9192-04 Wodociągi wiejskie. Bloki oporowe prefabrykowane. Warunki techniczne wykonania i wbudowania.

3. BN-81/9192-05 Wodociągi wiejskie. Bloki oporowe. Wymiary i warunki stosowania.

4. BN-8219192-06 Wodociągi wiejskie. Szczelność przewodów z PCW układanych metodą bezodkrywkową. Wymagania i badania przy odbiorze.

5. BN-88/9192-07 Wodociągi wiejskie. Wbudowanie zestawów wodomierzowych na przyłączach wodociągowych.

I Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne

Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów

6. BN-83/8959-01 Urządzenia melioracji wodnych. Nasypy. Wymagania i badania przy odbiorze.

7. BN-79/9190-01 Urządzenia melioracji wodnych. Elementy drewnianych ścianek szczelnych.

8. BN-74i9191-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Przepusty z rur betonowych i żelbetowych. Wymagania i badania przy odbiorze.

9. BN-74/9191-02 Urządzenia wodnomelioracyjne. Darniowanie. Wymagania i badania przy odbiorze.

10. BN-74/9191-03 Urządzenia wodnomelioracyjne. Bruki z kamienia naturalnego: Wymagania i badania przy odbiorze.

11. BN-75/9191-04 Urządzenia wodnomelioracyjne. Bród. Wymagania i badania.

12. BN-79/9191-05 Urządzenia melioracji wodnych. Mnichy drewniane.

13. BN-84/9191-07 Urządzenia melioracji wodnych. Otwory jazów. Wymiary.

14. BN-71/9191-0 Urządzenia wodnomelioracyjne. Przepusty rurowe. Wymiary.

15. BN-73/9191-10 Urządzenia wodnomelioracyjne. Zastawki. Wymiary.

16. BN-74/9191-11 Urządzenia wodnomelioracyjne. Stopnie. Wymiary.

17. BN-89/9191-12 Nawodnienia. Deszczowanie Podstawowe pojęcia i określenia technologiczne.

18. BN-76/9191-13 Urządzenia wodnomelioracyjne. Mnichy żelbetowe. Wymiary.

19. BN-85/9191-15 Nawodnienia umiejscowione. Nazwy i określenia.

20. BN-88/9191-16/01 Drenowanie. Zakres tematyczny normy i pojęcia ogólne.

21. BN-89/9191-16/05 Drenowanie. Projektowanie. Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.

22. BN-89/9191-16/06 Drenowanie. Projektowanie. Wymiarowanie zbieraczy.

23. BN-90/9191-16/08 Drenowanie. Projektowanie. Ujęcie i odprowadzanie wód źródlanych i wysiąkowych.

24. BN-89/9191-17 Nawodnienia umiejscowione. Przewody nawadniające. Określenia i metody badań.

25. BN-89/9191-18 Nawodnienia. Emitery. Określenia i metody badań.

Grupa 0774. Roboty ziemne i regulacji dna

26. BN-75/9191-06 Urządzenia wodno-melioracyjne. Wodopój. Wymagania i badania.

Dział 12

PRODUKTY SPOŻYWCZE

Klasa: 120. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

1. BN-66/8160-02 Pomieszczenia chłodnicze. Ocena skuteczności dezynfekcji.

2. BN-66/8160-03 Pomieszczenia chłodnicze. Dezynfekcja aerozolowa.

3. BN-86/8160-09 Zagęszczone soki owocowe i koncentrat pomidorowy. Ocena w chłodniach.

4. BN-86/8160-10 Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach.

Klasa 121. Mięso, produkty mięsne i mleczarskie

Grupa 1210. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

5. BN-66/8010-03 Warunki techniczno-technologiczne i sanitarno-weterynaryjne dla produkcji konserw.

6. BN-81/8030-01 Wymagania techniczno-sanitarne dla zakładów produkujących drób bity.

7. BN-91 /8150-03 Wyroby garmażeryjne. Nazwy, określenia i klasyfikacja.

Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne

8. BN-90/8011-02 Mięso. Elementy przygotowane do obrotu krajowego.

9. BN-88/8011-06 Bekon eksportowy.

10. BN-86/8011-06 Mięso bez kości na przetwory z mięsa rozdrobnionego.

11. BN-66/8011-10 Cielęcina. Części zasadnicze.

12. BN-66/8011-11 Baranina. Części zasadnicze.

13. BN-71/8011-13 Mięso mielone.

14. BN-67/8011-16 Hamburgery.

15. BN-70/8011-20 Mięso porcjowane i paczkowane na zaopatrzenie detalu.

16. BN-91 /8011-22 Mięso wieprzowe, przeznaczone na eksport.

17. BN-91/8011-23 Mięso wołowe i cielęce, przeznaczone na eksport.

18. BN-91/8011-24 Mięso jagnięce przeznaczone na eksport.

19. BN-87/8014-01 Przetwory mięsne paczkowane - plasterkowane i porcjowane.

20. BN-64/8014-04 Wędliny i wyroby wędliniarskie z mięsa końskiego.

21. BN-84/8014-05 Wędliny,

22. BN-64/8015-04 Wyroby wędliniarskie. Rolady mięsno-podrobowe.

23. BN-76/8015-12 Wędliny przeznaczone na eksport.

24. BN-90/8150-04 Wyroby garmażeryjne. Pakowanie, przechowywanie i transport. Wytyczne ogólne.

25. BN-88/8150-05 Wyroby garmażeryjne. Badania organoleptyczne i fizyczne.

26. BN-83/8151-01 Wyroby garmażeryjne mączno-kaszowo-warzywne z dodatkiem surowców mięsnych. Wymagania ogólne.

27. BN-74/8151-02 Wyroby garmażeryjne. Befsztyk tatarski.

28. BN-80/8151-03 Wyroby garmażeryjne. Półprodukty i wyroby gotowe z mięsa i podrobów.

29. BN-80/8151-05 Wyroby garmażeryjne, Pasztety, klopsy, pieczenie z mięs mielonych. Wymagania ogólne.

30. BN-72/8151-33 Wyroby garmażeryjne. Półfabrykaty mięsne z mięsa mielonego wieprzowego, wołowego, cielęcego i mieszanego.

31. BN-85/8151-34 Wyroby garmażeryjne mięsne, zapiekane bezosłonkowe. Wymagania ogólne.

32. BN-81/8151-35 Wyroby garmażeryjne. Rolady mięsne, mięsno-podrobowe i podrobowe.

33. BN-88/8151-48 Wyroby garmażeryjne z nutrii.

34. BN-77/8151-49 Produkcja garmażeryjna. Elementy i mięsa drobne uzyskane z rozbioru tuszek nutrii.

35. BN-89/8151-50 Wyroby garmażeryjne. Bloki mięsne i podrobowe.

36. BN-78/8151-51 Produkcja garmażeryjna. Elementy i mięsa drobne uzyskane z rozbioru tuszy królików.

37. BN-87/8151-52 Wyroby garmażeryjne. Wyroby z mięsa króliczego oraz z dodatkiem mięsa króliczego.

38. BN-84/8151-54 Wyroby garmażeryjne. Wyroby z mięsa baraniego oraz z dodatkiem mięsa baraniego.

39. BN-87/8151-56 Wyroby garmażeryjne. Wyroby z mięsa końskiego oraz z dodatkiem mięsa końskiego,

40. BN-85/8154-01 Wyroby garmażeryjne. Półprodukty i wyroby gotowe warzywno-owocowe, Wymagania ogólne.

41. BN-84/8154-02 Wyroby garmażeryjne gotowe. Sałatki. Wymagania i badania.

42. BN-83/8157-01 Wyroby garmażeryjne. Galarety mięsne.

43. BN-89/8157-02 Wyroby garmażeryjne niemięsne gotowe. Zupy, sosy. Wymagania ogólne.

44. BN-83/8159-01 Wyroby garmażeryjne gotowe. Flaki.

45. BN-83/8159-02 Wyroby garmażeryjne gotowe. Gulasze.

46. BN-83/8159-03 Wyroby garmażeryjne gotowe. Bigosy i kapusty gotowane.

47. BN-82/8159-06 Wyroby garmażeryjne niemięsne mączno-kaszowo-warzywne. Wymagania ogólne.

48. BN-86/8159-08 Wyroby garmażeryjne gotowe. Cynadry w sosach.

49. BN-83/8159-09 Wyroby garmażeryjne z nasion roślin strączkowych w sosach.

50. BN-75/8159-10 Wyroby garmażeryjne. Boczki faszerowane.

51. BN-83/8161-01 Mięso i podroby. Ocena w chłodni.

52. BN-68/8161-03 Tuszki i elementy tuszek króliczych, ocena w chłodniach.

53. BN-85/8166-01 Mrożone wyroby kulinarne. Potrawy gotowe.

54. BN-68/9241-06 Dziczyzna i mięso z dziczyzny. Ocena w chłodniach.

Grupa 1212. Tłuszcze zwierzęce i produkty uboczne

55. BN-90/8013-03 Tłuszcze zwierzęce. Ocena w chłodni.

56. BN-64/8013-05 Skwarki jadalne.

Grupa 1213. Konserwy i koncentraty mięsne

57. BN-88/8016-04 Konserwy mięsne pasteryzowane w puszkach blaszanych.

58. BN-91/8016-07 Konserwy mięsne. Szynka i łopatka. Wymagania i badania.

59. BN-67/8017-06 Konserwy w opakowaniach szklanych.

60. BN-89/8017-07 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych.

61. BN-91/8017-10 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych - porcjowe.

62. BN-88/8034-02 Konserwy drobiowe. Wymagania ogólne.

63. BN-81/9244-01 Konserwy z dziczyzny sterylizowane.

Grupa 1214. Jelita

64. BN-86/8012-02 Osłonki naturalne.

Grupa 1216. Mięso drobiowe. Jaja. Przetwory i produkty uboczne

65. BN-84/8031-01 Tuszki drobiowe podzielone.

66. BN-84/8031-04 Podroby drobiowe.

67. BN-86/8033-01 Wędliny drobiowe. Wymagania ogólne.

68. BN-88/8034-02 Konserwy drobiowe. Wymagania ogólne.

69. BN-85/8035-04 Łapy drobiowe.

70. BN-85/8036-01 Przetwory jajowe mrożone.

71. BN-65/8036-03 Jaja świeże kurze. Ocena przy przyjęciu do chłodni,

72. BN-66/8036-06 Jaja kurze - chłodnicze. Ocena w czasie przechowywania i wydawania z chłodni.

73. BN-87/8151-04 Wyroby garmażeryjne drobiowe.

74. BN-83/8151-53 Wyroby garmażeryjne z dodatkami mięsa drobiowego.

75. BN-80/8168-07 Przetwory jajowe. Ocena przy przyjęciu w czasie przechowywania i wydawania z chłodni.

Grupa 1217. Mleko, przetwory mleczarskie i konserwy mleczne

76. BN-66/8045-02 Masło serwatkowe.

77. BN-76/8045-04 Mleko i przetwory mleczarskie. Stołowe masło śmietankowe.

78. BN-77/8046-04 Sery podpuszczkowe dojrzewające. Ser Solan.

79. BN-65/8049-01 Serwatka.

80. BN-88/8153-01 Wyroby garmażeryjne niemięsne nabiałowe. Wymagania ogólne.

Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego

81. BN-62/8012-01 Żołądki cielęce suszone.

82. BN-65/8012-05 Poubojowy surowiec dla przetwórstwa farmaceutycznego i chemicznego.

83. BN-85/8012-11 Surowce miękkie do produkcji żelatyny.

84. BN-89/8019-01 Masa tłuszczowo-białkowa z mechanicznego odmięśniania kości.

85. BN-66/8049-05 Kazeina kwasowa.

86. BN-66/8049-06 Kazeina podpuszczkowa.

87. BN-66/8049-07 Kazeina włókiennicza.

88. BN-66/8167-01 Surowce zwierzęce farmaceutyczne zamrożone.

Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

89. BN-70/8010-05 Solanki mięsne. Badania i wymagania bakteriologiczne.

90. BN-66/8012-12 Żółć zwierzęca konserwowana chemicznie oraz jej koncentraty. Pobieranie próbek i metody badań:

91. BN-81/8012-16 Osłonka białkowa do wędlin. Metody badań fizykochemicznych.

92. BN-84/8013-07 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione. Wykrywanie i oznaczanie zawartości łoju w smalcu.

93. BN-69/8040-01 Mleko i przetwory mleczarskie. Sprawdzanie wrażliwości sensorycznej oraz umiejętności przeprowadzania ocen organoleptycznych i analiz sensorycznych.

94. BN-66/8049-02 Serwatka. Metody badań.

95. BN-78/8166-03 Mrożone wyroby kulinarne. Pobieranie próbek i badanie jakości.

Klasa 122. Ryby i produkty rybne

Grupa 1224. Ryby i produkty chłodzone i mrożone

96. BN-85/8022-06 Ryby. Ocena w chłodni.

Grupa 1227. Wyroby kulinarne z ryb i kawior

97. BN-85/8152-01 Wyroby garmażeryjne rybne

Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych

Grupa 1231. Mąka

98. BN-81/8062-04 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna cukiernicza.

Grupa 1232. Pieczywo

99. BN-85/8071-05 Chleb skrobiowy bezglutenowy.

100. BN-88/8071-06 Pieczywo trwałe. Chleb żytni pytlowy konserwowy.

101. BN-73/8072-05 Pieczywo. Chleb glutenowy.

102. BN-77/8072-11 Pieczywo pszenne. Chleb dietetyczny wysokobiałkowy.

103. BN-77/8072-12 Pieczywo pszenne dietetyczne nisko-słodowe.

104. BN-88/8073-05 Pieczywo trwałe. Chleb mieszany piski konserwowy.

105 . BN-87/8073-06 Pieczywo trwałe. Chleb piski konserwowy. Proces produkcyjny.

106. BN-77/8073-09 Pieczywo mieszane. Chleb drawski.

107. BN-77/8073-12 Pieczywo mieszane. Chleb dietetyczny niskosłodowy żytniopszenny.

108. BN-81/8073-18 Pieczywo mieszane. Chleb marynarski mieszany.

109. BN-88/8073-19 Pieczywo mieszane. Chleby mieszane utrwalone.

110. BN-88/8073-20 Pieczywo żytnie. Chleby żytnie utrwalone.

111. BN-76/8079-01 Pieczywo i wyroby piekarskie pozostałe. Bułka tarta.

Grupa 1234. Kasza

112. BN-78/8062-02 Przetwory zbożowe. Kasza kukurydziana.

Grupa 1236. Zbożowe produkty dietetyczne

113. BN-76/8062-03 Przetwory zbożowe. Zarodki pszenne i żytnie.

114. BN-86/8062-05 Przetwory zbożowe. Otręby pszenne dietetyczne.

Grupa 1237. Pozostałe produkty przetwórstwa zbożowego

115. BN-84/8131-01 Ziarna i płatki ryżowe preparowane.

Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

116. BN-81/8060-02 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie liczby opadania.

117. BN-87/8070-04 Pieczywo trwałe. Chleb żytni pytlowy konserwowy. Proces produkcyjny.

118. BN-84/8070-06 Wyroby piekarskie i ciastkarskie. Mikrobiologiczne metody badań.

Klasa 124. Przetwory ziemniaczane, cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie

Grupa 1240. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

119. BN-80/8070-01 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Klasyfikacja.

120. BN-80/8070-02 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Nazwy i określenia.

Grupa 1242. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie

121. BN-89/8092-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki twarde.

122. BN-90/8092-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki nadziewane i małonadziewane.

123. BN-89/8092-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Drażetki.

124. BN-79/8092-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Cukierki pudrowe prasowane. Wymagania wspólne.

125. BN-83/8093-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki krystaliczne.

126. BN-85/8093-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki niekrystaliczne.

127. BN-88/8093-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Gumki.

128. BN-87/8094-01 Półprodukty cukiernicze. Kuwertura.

129. BN-87/8094-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Kakao.

130. BN-86/8094-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladowane (w czekoladzie).

131. BN-87/8094-08 Półprodukty cukiernicze. Tłuszcz kakaowy.

132. BN-89/8094-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby w polewie kakaowej.

133: BN-82/8094-10 Półprodukty cukiernicze. Polewa mlecznotłuszczowa.

134. BN-83/8094-11 Półprodukty cukiernicze. Polewa kakaowa.

135. BN-87/8094-12 Półprodukty cukiernicze. Kakao przemysłowe.

136. BN-88/8094-13 Półprodukty cukiernicze. Masa czekoladopodobna.

137. BN-88/8094-14 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby z masy czekoladopodobnej.

138. BN-90/8094-16 Wyroby cukiernicze trwałe. Badania mikrobiologiczne.

139. BN-90/8094-17 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych.

140. BN-76/8095-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada do picia.

141. BN-90/8095-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada pełna i nadziewana.

142. BN-79/8096-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Sezamki.

143. BN-78/8096-02 Wyroby cukiernice trwałe. Chałwa.

144. BN-85/8096-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby z mas tłustych. Wymagania wspólne.

145. BN-79/8096-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Nugaty. Wymagania wspólne. s.

146. BN-79/8096-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Wymagania wspólne.

147. BN-90/8097-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki.

148. BN-73/8097-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Płatki (Maca).

149. BN-89/8097-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Pierniki.

150. BN-80/8097-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle suche.

151. BN-78/8097-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Sucharki. Wymagania wspólne.

152. BN-84/8097-06 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo piankowe.

153. BN-91/8097-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo parzone.

154. BN-90/8097-08 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle przekładane i nadziewane.

155. BN-71/8097-10 Wyroby cukiernicze trwałe. Suchary. Wymagania wspólne.

156. BN-87/8097-11 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nie nadziewane.

157. BN-80/8097-15 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo drożdżowe. Paluszki. Wymagania wspólne.

158. BN-84/8097-18 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nadziewane.

159. BN-76/8098-12 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Sucharki dietetyczne wzbogacone w żelazo.

160. BN-76/8098-13 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Dietetyczne sucharki skrobiowe bezsolne.

161. BN-78/8098-14 Wyroby ciastkarskie. Ciasta konserwowe: piernik, keks, strucla makowa, babka piaskowa, babka drożdżowa.

162. BN-81/8099-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Galaretki. Wymagania wspólne.

163. BN-75/8099-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Marmoladki. Wymagania i badania.

164. BN-76/8099-08 Wyroby cukiernicze trwałe. Marcepan i pokrewne. Wymagania wspólne.

Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane.

165. BN-86/8083-01 Karmel spożywczy.

166. BN-76/8083-02 Przetwory skrobiowe. Cukier skrobiowy.

167. BN-75/8084-01 Przetwory skrobiowe. Mączka budyniowa.

168. BN-80/8086-01 Suszone przetwory ziemniaczane. Grysik ziemniaczany.

169. BN-85/8086-03 Susze ziemniaczane spożywcze. Purée ziemniaczane.

170. BN-78/8086-04 Suszone przetwory ziemniaczane. Kostka ziemniaczana.

171. BN-88/8166-06 Mrożone wyroby kulinarne. Półprodukty ziemniaczane.

172. BN-81/8166-07 Mrożone wyroby kulinarne. Wyroby kulinarne mączne.

Grupa 1244. Półfabrykaty cukiernicze.

173. BN-69/8094-07 Półprodukty cukiernicze. Miazga kakaowa.

174. BN-79/8098-06 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby cukrowe. Wymagania wspólne.

175. BN-80-8099-04 Półprodukty cukiernicze. Miazga sezamowa.

176. BN-78/8134-01 Miód sztuczny.

177. BN-78/8099-05 Półprodukty cukiernicze. Miazga arachidowa.

Grupa 1249. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

178. BN-86/8070-09 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport.

179. BN-90/8070-13 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań organoleptycznych i fizykochemicznych.

180. BN-91/8070-14 Wyroby ekstrudowane (ekstrudaty). Chrupki nie oblewane. Metody badań.

181. BN-91/8080-01 Metody kontroli procesu technologicznego krochmalni ziemniaczanej.

182. BN-69/8080-02 Analityczne metody kontroli procesu technologicznego syropiarni. Syrop skrobiowy.

183. BN-90/8080-03 Skrobie modyfikowane dla włókiennictwa. Metody badań.

184. BN-74/8085-02 Metody badań klejów skrobiowych i dekstrynowych.

185. BN-65/8090-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie sedymentacji.

186. BN-79/8090-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie lepkości.

187. BN-68/8090-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie witaminy C.

188. BN-69/8090-10 Tłuszcz kakaowy. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.

189. BN-77/8090-11. Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie procentowej zawartości nadzienia lub korpusu oraz pokrywy wyrobu.

190. BN-69/8090-12 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

191. BN-70/8090-13 Wyroby cukiernicze trwałe. Badania organoleptyczne.

192. BN-79/8094-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.

193. BN-78/8098-01 Wyroby ciastkarskie. Ciasta konserwowe: piernik, keks, strucla makowa, babka piaskowa, babka drożdżowa. Proces produkcyjny.

194. BN-85/8098-11 Wyroby cukiernicze trwałe. Pakowanie, przechowywanie i transport.

Klasa 125. Produkty owocowe i warzywne

Grupa 1250. Terminologia, klasyfikacja normy ogólne.

195. BN-88/8165-21 Mrożone owoce i warzywa. Podstawowe określenia i podział.

Grupa 01251. Owoce jagody, warzywa, grzyby suszone i orzechy.

196. BN-84/8091-05 Susz cykorii dla celów spożywczych.

197. BN-66/8125-03 Wytłoki jabłkowe suszone.

198. BN-80/8125-04 Przetwory owocowe. Owoce suszone.

199. BN-67/8196-02 Surowce dla przemysłu cukierniczego. Orzechy nanerczowe łuszczone.

Grupa 1252. Owoce, jagody, warzywa, grzyby marynowane i solone

200. BN-74/9230-01 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów sterylizowanych.

201. BN-75/9230-02 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów suszonych i mączki grzybowej jadalnej.

202. BN-85/9230-03 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów marynowanych.

203. BN-70/9233-06 Produkty grzybowe. Ekstrakt grzybowy.

204. BN-76/9233-07 Produkty grzybowe. Grzyby duszone w tłuszczu.

205. BN-78/9233-08 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane z warzywami.

Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne

206. BN-73/8111-02 Przetwory owocowe. Dżemy nisko-słodzone.

207. BN-73/8113-01 Produkty owocowe. Galaretki.

208. BN-75/8114-02 Produkty owocowe. Soki owocowe niskosłodzone.

209. BN-81/8115-03 Przetwory warzywne. Koncentrat z buraków ćwikłowych.

210. BN-87/8116-01 Owoce wysycone w cukrze. Agrest, aronia, jarzębina.

211. BN-70/8120-01 Produkty warzywne. Konserwy warzywne w zalewie. Wymagania mikrobiologiczne.

212. BN-70/8120-02 Produkty owocowe pasteryzowane. Wymagania mikrobiologiczne.

213. BN-80/8121-01 Przetwory warzywne. Soki pitne warzywne i warzywno-owocowe;

214. BN-84/8121-02 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.

215. BN-73/8121-03 Przetwory owocowe. Owoce pasteryzowane.

216. BN-80/8121-06 Przetwory owocowe. Napoje owocowe.

217. BN-85/8121-07 Przetwory owocowo-warzywne. Przetarte owoce i warzywa dla dzieci.

218. BN-64/8122-01 Produkty warzywne. Pomidory konserwowe.

219. BN-64/8122-02 Produkty warzywne. Szpinak konserwowy.

220. BN-64/8122-03 Produkty warzywne. Marchew konserwowa.

221. BN-64/8122-04 Produkty warzywne. Brukselka konserwowa.

222. BN-80/8122-05 Produkty warzywne. Buraczki ćwikłowe konserwowe. ;

223. BN-64/8122-06 Produkty warzywne. Kalafiory konserwowe.

224. BN-79/8122-07 Produkty warzywne. Szczaw konserwowy.

225. BN-81 /8122-08 Przetwory warzywne. Mieszanki warzywne konserwowe.

226. BN-65/8122-09 Półprodukty warzywne. Korniszony solone.

227. BN-86/8122-10 Przetwory warzywne. Papryka.

228. BN-73/8122-11 Półprodukty warzywne. Szparagi konserwowe.

229. BN-82/8122-13 Przetwory warzywne. Bób konserwowy.

230. BN-70/8123-01 Fasola w sosie pomidorowym.

231. BN-72/8123-02 Przetwory warzywne i owocowe. Sosy.

232. BN-73/8123-03 Przetwory warzywne. Przecier pomidorowy.

233. BN-75/8123-04 Półprzetwory owocowe. Pulpy owocowe.

234. BN-75/8124-01 Przetwory warzywno-owocowe. Pikle.

235. BN-64/8124-02 Przetwory warzywne. Ćwikła z chrzanem.

236. BN-71/8124-03 Przetwory warzywne. Chrzan w occie.

237. BN-64/8124-04 Produkty warzywne. Korniszony.

238. BN-86/8124-05 Przetwory warzywno-owocowo-grzybowe. Sałatki.

239. BN-67/8124-06 Produkty warzywne. Cebula konserwowa.

240. BN-73/8124-07 Przetwory owocowe. Śliwki w occie.

241. BN-76/8124-08 Przetwory warzywne. Dynia w occie.

242. BN-77/8124-09 Przetwory warzywne. Ogórki konserwowe praskie.

243. BN-74/8125-02 Przetwory warzywne. Koncentrat i sok pomidorowy. Wymagania mikrobiologiczne.

244. BN-75/8127-01 Przetwory owocowe. Nektary.

245. BN-66/8127-02 Półprodukty owocowe. Kremogeny.

246. BN-67/8127-03 Produkty owocowe. Kremogeny.

247. BN-71/8127-04 Przetwory owocowe. Przeciery owocowe słodzone.

248. BN-76/8127-05 Przetwory warzywne. Przeciery z ogórków kwaszonych.

249. BN-88/9233-03 Przetwory owocowe do mięsa.

250. BN-86/9233-04 Przetwory owocowe. Płatki róży w cukrze.

Grupa 1254. Soki i ekstrakty owocowe i jagodowe

251. BN-67/8114-01 Produkty owocowe. Soki słodzone dwuowocowe.

252. BN-90/8115-01 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.

253. BN-70/8115-02 Przetwory owocowe. Zagęszczone soki owocowe dosładzane.

254. BN-65/9233-01 Przetwory owocowe. Soki pitne z owoców leśnych.

Grupa 1255. Sosy. Przyprawy

255. BN-76/8132-08 Musztarda.

256. BN-77/8132-12 Produkty spożywcze. Pieprz ziołowy.

257. BN-77/8132-13 Produkty spożywcze. Zioła przyprawowe.

258. BN-76/8192-01 Przyprawy. Ocet winny.

Grupa 1257. Owoce, jagody i warzywa mrożone

259. BN-66/8165-01 Owoce dzikiej róży zamrożone.

260. BN-89/8165-02 Truskawki zamrożone.

261. BN-85/8165-03 Szpinak zamrożony.

262. BN-63/8165-04 Maliny leśne zamrożone.

263. BN-78/8165-05 Owoce bzu czarnego zamrożone.

264. BN-82/8165-06 Porzeczki zamrożone.

265. BN-84/8165-07 Groch zielony zamrożony.

266. BN-81/8165-09 Maliny ogrodowe zamrożone.

267. BN-70/8165-11 Pomidory zamrożone.

268. BN-87/8165-14 Wiśnie zamrożone.

269. BN-85/8165-15 Fasola szparagowa zamrożona.

270. BN-75/8165-16 Śliwki węgierki zamrożone.

271. BN-75/8165-17 Poziomki leśne i ogrodowe zamrożone.

272. BN-66/8165-18 Jeżyny zamrożone.

273. BN-74/8165-19 Mizeria zamrożona.

274. BN-69/8165-20 Przeciery owocowe zamrożone.

275. BN-79/8165-22 Kapusta brukselska.

276. BN-84/8165-23 Pory zamrożone.

277. BN-71 /8165-25 Kapusta biała i czerwona zamrożona.

278. BN-83/8165-26 Mieszanki warzywne zamrożone.

279. BN-79/8165-27 Kalafiory zamrożone.

280. BN-75/8165-28 Agrest zamrożony.

281. BN-86/8165-29 Mieszanki kompotowe zamrożone.

282. BN-87/8165-30 Jarmuż zamrożony.

283. BN-87/8165-31 Cebula krojona zamrożona.

Grupa 1258. Konserwy warzywno-mięsne

284. BN-75/8131-08 Zupy zagęszczone.

285. BN-78/8135-01 Konserwy warzywno-mięsne.

286. BN-85/8135-04 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci.

Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

287. BN-81/8110.-01 Preparaty pektynowe. Metody badań.

288. BN-85/8130-06 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci. Pobieranie próbek i metody badań.

289. BN-81/8131-03 Koncentraty obiadowe. Pobieranie próbek i metody badań.

290. . BN-73/8135-03 Konserwy warzywno-mięsne i mięsno warzywne sterylizowane. Wymagania mikrobiologiczne.

291. BN-90/8165-13 Mrożone owoce i warzywa. Pakowanie i znakowanie.

292. BN-78/8191 -07 Ziarno kakaowe. Pobieranie próbek. Metody badań.

Klasa 126. Tłuszcze roślinne

Grupa 1261. Margaryny

293. BN-80/8050-02 Ocena sensoryczna jakości margaryny metodą punktową.

294. BN-74/8053-11 Tłuszcz roślinny "Palmokan".

Grupa 1262. Oleje roślinne jadalne

295. BN-77/8050-26 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości niklu w olejach utwardzonych.

296. BN-86/8051-02 Tłuszcze roślinne jadalne. Oleje uwodornione nie rafinowane.

297. BN-87/8051-03 Oleje roślinne bielone do uwodornienia.

298. BN-86/8051-04 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje uwodornione.

299. BN-91/8053-16 Tłuszcze roślinne jadalne. Tłuszcze przeestryfikowane.

Grupa 1265. Oleje eteryczne

300. BN-82/8172-01 Olejki eteryczne gotowe.

301. BN-74/8172-02 Olejki syntetyczne. Olejek sosnowy "S".

302. BN-75/8173-01 Mentol.

303. BN-80/81 73-03 Olejki eteryczne surowe.

Grupa 1268. Pozostałe produkty przemysłu olejarskiego

304. BN-87/8053-01 Tłuszcze cukiernicze i piekarskie.

305. BN-71/8053-06 Tłuszcze jadalne. Tłuszcz do kremów typu szwedzkiego.

306. BN-81/8053-09 Tłuszcz. Tłuszcze kuchenne.

307. BN-73/8053-10 Tłuszcz roślinny do lodów jadalnych "Palmlod".

308. BN-81/8054-01 Lecytyna rzepakowa i sojowa.

309. BN-71/8054-03 Metody badań cech fizykochemicznych ziemi bielącej do rafinacji olejów jadalnych.

Grupa 1269: Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. .Przechowywanie. Transport

310. BN-86/8050-04 Margaryna. Badanie mikrobiologiczne.

311. BN-80/8050-05 Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w roślinnych tłuszczach jadalnych i w nasionach rzepaku metodą chromatografii gazowej.

312. BN-70j8050-06 Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowej w margarynie.

313. BN-71/8050-07 Tłuszcze, rośliny jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury poślizgu.

314. BN-72/8050-08 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie stabilności.

315. BN-16/S050-09 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie penetracji.

316. BN-73/8050-10 Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie zawartości żelaza.

317. BN-75/8050-11 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości miedzi.

318. BN-76/8050-24 Tłuszcze roślinne. Ocena organoleptyczna metodą punktową rafinowanych olejów i tłuszczów utwardzonych.

319. BN-76/8050-25 Tłuszcze roślinne. Metody badań. Oznaczanie zawartości tłuszczu neutralnego metodą chromatografii kolumnowej w tłuszczach surowych.

320. BN-78/8050-27 Tłuszcze roślinne. Metody badań. Oznaczanie zawartości arsenu.

321. BN-78/8050-28 Tłuszcze roślinne. Metody badań. Oznaczanie zawartości ołowiu.

322. BN-84/8050-29 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie poziomu zawartości mydeł w rafinowanych olejach i tłuszczach utwardzonych.

323. BN-86/8050-30 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Spektrofotometryczne oznaczanie barwy ogólnej olejów

Klasa 127. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Grupa 1270. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

324. BN-74/8141 -02 Ogólny środek skażający.

Grupa 1271. Napoje bezalkoholowe

325. BN-81/8148-02 Napoje z dwutlenkiem węgla do wodosyfonów.

326. BN-81/8148-03 Napoje gazowe bezalkoholowe z saturatorów wózkowych.

Grupa 1274. Wyroby spirytusowe

327. BN-81/8142-06 Wódki gatunkowe wytrawne stołowe.

328. BN-77/8142-07 Wódki gatunkowe słodkie.

329. BN-77/8142-08 Wódki gatunkowe półsłodkie.

330. BN-89/8142-09 Wódki gatunkowe wytrawne naturalne i naturalne mieszane.

331. BN-85/8142-10 Wódki gatunkowe. Kremy.

332. BN-83/8142-11 Wódki gatunkowe. Likiery.

333. BN-85/8142-12 Wódki gatunkowe niskoprocentowe. Coctaile.

334. BN-77/8142-13 Wódki gatunkowe półwytrawne.

335. BN-82/8142-14 Aperitify.

Grupa 1275. Półprodukty przemysłu fermentacyjnego

336. BN-84/8143-01 Ekstrakt słodowy.

337. BN-76/8143-04 Jęczmienny surowiec niesłodowany.

Grupa 1279. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

338. BN-75/8140-01 Wyroby przemysłu spirytusowego. Pakowanie, przechowywane i transport.

339. BN-87/8140-02 Napoje gazowane bezalkoholowe z saturatorów wózkowych. Pobieranie próbek.

Klasa 128. Wyroby tytoniowe

Grupa 1281. Tytoń

340. BN-84/8139-01 Tytoń przemysłowy.

341. BN-72/8139-02 Tytonie fajkowe.

Grupa 1282. Papierosy. Cygara

342. BN-75/8139-03 Cygara i cygaretki.

Grupa 1288. Pozostałe produkty przemysłu tytoniowego

343. BN-82/8139-05 Tabaka.

Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże

Grupa 1291. Esencje spożywcze, kwasy, barwniki i dodatki

344. BN-80/8132-16 Produkty spożywcze. Mieszanki przyprawowe do kiełbas, konserw, wędlin podrobowych i wyrobów garmażeryjnych.

345. BN-65/8171-11 Barwniki roślinne. Ekstrakt karotenowy.

346. BN-86/8173-02 Esencje spożywcze.

347. BN-79/8175-01 Syropy spożywcze i syropy witaminizowane.

Grupa 1292. Drożdże

348. BN-66/8143-02 Drożdże piwowarskie odpadkowe (pastewne) - gęstwa drożdżowa.

349. BN-68/8143-03 Drożdże winiarskie odpadowe.

350. BN-75/8143-05 Drożdże piwowarskie nastawne.

Grupa 1293. Koncentraty spożywcze

351. BN-84/8131-04 Koncentraty zup.

352. BN-87/8131-05 Koncentraty spożywcze. Koncentraty drugich dań.

353. BN-86/8131-06 Koncentraty sosów.

354. BN-87/8132-07 Koncentraty przypraw do potraw.

355. BN-88/8133-01 Koncentraty spożywcze. Budynie w proszku.

3p6. BN-88/8133-02 Koncentraty spożywcze. Kisiele w proszku.

357. BN-87/8133-04 Koncentraty spożywcze. Aromaty do ciast.

358. BN-90/8133-05 Koncentraty spożywcze. Galaretki deserowe w proszku.

359. BN-86/8133-06 Koncentraty ciast.

360. BN-89/8133-08 Proszki do pieczenia,

361. BN-79/8133-10 Cukier waniliowy.

362. BN-89/8133-11 Koncentraty lodów w proszku. Lody poznańskie.

363. BN-87/8134-63 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt typu Bebiko.

364. BN-87/8'f34-04 Koncentraty spożywcze. Chrupki.

365. BN-86/8134-05 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kleiki zbożowe.

366. BN-86/8134-07 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kaszki zbożowe błyskawiczne.

367. BN-88/8136-03 Mieszanki kawy zbożowej.

368. BN-82/8136-05 Ekstrakty kaw zbożowych.

369. BN-90/8138-02 Koncentraty spożywcze. Napoje orzeźwiające w proszku.

Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

370. BN-87/8130-01 Koncentraty spożywcze. Pakowanie, przechowywanie i transport.

371. BN-86/8130-02 Koncentraty spożywcze. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego.

372. BN-84/8130-04 Odżywki sypkie. Pobieranie próbek i metody badań.

373. BN-81/8130-05 Koncentraty spożywcze. Oznaczanie witaminy B1 i B2•

374. BN-80/8133-03 Koncentraty ciast, deserów, napojów i przypraw do ciast. Pobieranie próbek i metody badań.

Dział 14

OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH

Klasa 146. Surowce lecznicze pochodzenia roślinnego

Grupa 1461. Pąki. Kora

1. BN-89/8177-01 Produkty zielarskie leczniczo-przemysłowe. Kory suszone.

Grupa 1469. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

2. BN-76/8171-12 Surowce zielarskie. Metody oznaczania szkodników i pleśni.

Dział 15

ROLNICTWO I LEŚNICTWO

Grupa 1500. Terminy i oznaczenia

1. BN-75/9100-02 Gospodarka ziemią w rolnictwie. Nazwy i określenia.

2. BN-79/9100-03 Gnojowica. Nazwy i określenia:

3. BN-84/9100-04 Rośliny przemysłowe: Chmiel. Nazwy i określenia.

4. BN-88/9100-07 Erozja gleb i melioracje przeciwerozyjne. Terminologia.

Grupa 1502. Normy obliczania i agrotechniczne

5. BN-73/9180-01 Nawożenie. Oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu i potasu w glebie.

6. BN-78/9180-02 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek.

7. BN-75/9180-03 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie wartości pH.

8. BN-75/9180-04 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej.

9. BN-79/9180-05 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu w glebie.

10. BN-76/9180-06 Gleby i utwory mineralne. Pobieranie próbek i oznaczanie składu mechanicznego.

11. BN-77/9180-07 Gleba. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - lenacyl.

12. BN-77/9180-08 Gleba. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - trifluralina.

13. BN-78/9180-11 Gleby i utwory mineralne. Podział na frakcje i grupy granulometryczne.

14. BN-79/9180-13 Gleba. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancje aktywne - pochodne fenylomocznika.

15. BN-79/9180-14 Gleba. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancje aktywne - pochodne triazyny.

16. BN-79/9180-15 Oznaczanie azotu azotanowego w roślinności łąkowej.

17. BN-79/9180-16 Gleba. Oznaczanie azotu azotanowego.

18. BN-79/9180-18 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie molibdenu w glebie.

19. BN-80/9180-19 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - propyzamid.

20. BN-80/9180-20 Materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości preparatów zawierających substancję aktywną chlormekwat (CCC).

21. BN-81/9180-21 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - pochodne kwasów fenoksyalkanokarboksylowych.

22. BN-82/9180-22 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałych herbicydów - substancja aktywna diquat i paraquat.

23. BN-83/9180-24 GIeba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancje aktywne - pochodne acetanilidów.

24. BN-84/9180-29 GIeby i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów - substancja aktywna nitrofen.

25. BN-84/9180-31 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek: gleby na plantacjach chmielu.

26. BN-85/9180-32 Oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu i potasu w glebach organicznych.

27. BN-84/9180-33 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - pendimetalina.

28. BN-85/9180-34 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - klopyralid.

29. BN-87/9180-36 Materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancje aktywne - pochodne triazyny.

30. BN-88/9180-38 Materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - haloksyfopetoksyetyl.

31. BN-89/9180-39 Gleby i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - izoksaben.

32. BN-90/9180-41 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - metamitron.

33. BN-91/9180-43 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów - substancja aktywna napropamid.

Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

34. BN-80/9103-02 Gnojowica. Pobieranie próbek.

Klasa 151. Materiał siewny upraw polowych

Grupa 1519. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

35. BN-76/9131-01 Ziarno zbóż. Jęczmień do przetwórstwa. Oznaczanie barwy.

36. BN-69/9131-02 Ziarno zbóż. Oznaczanie wyrównania ziarna.

37. BN-82/9131-03 Ziarno zbóż. Jęczmień browarny. Oznaczanie energii kiełkowania i żywotności.

Klasa 152. Produkty upraw polowych

Grupa 1521. Rośliny okopowe

38. BN-11/9132-02 Korzenie cykorii.

39. BN-83/9132-04 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne do przetwórstwa spożywczego.

Grupa 1522. Rliny oleiste

40. BN-73/9134-01 Nasiona oleiste przemysłowe. Ocena organoleptyczna.

41. BN-81/9134-02 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno soi.

42. BN-80/9184-01 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno (niełupki) słonecznika.

Grupa 1524. Rośliny zbożowe

43. BN-88/9131-04 Ziarno zbóż. Pszenica.

44. BN-88/9131-05 Ziarno zbóż. Żyto i pszenżyto.

45. BN-66/9131-11 Ziarno zbóż. Kukurydza.

46. BN-66/9131-11 Ziarno zbóż. Gryka.

47. BN-89/9131-12 Ziarno zbóż. Owies.

48. BN-87/9131-13 Ziarno zbóż. Jęczmień-browarny

49. BN-89/9131-14 Jęczmień:

Grupa 1528. Rośliny inne

50. BN-77/9123-04 Chmiel piwowarski.

Grupa 1529. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

51. BN-88/9131-18 Ziarno pszenicy. Oznaczanie liczby sedymentacji.

Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty

Grupa 1530. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

52. BN-82/9100-01 Nazwy i określenia w sadownictwie.

53. BN-84/9100-05 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami. Nazwy i określenia.

54. BN-86/9100-06 Przechowywanie warzyw. Nazwy i określenia.

Grupa 1531. Materiał siewny. Materiał szkółkarski. Sadzonki

55. BN-85/9116-01 Materiał siewny. Nasiona roślin warzywnych.

56. BN-90/9117-01 Materiał siewny. Nasiona roślin kwiaciarskich.

57. BN-75/9118-01 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.

58. BN-87/9119-02 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich.

59. BN-78/9124-03 Sadzonki (rozsada) szklarniowych roślin ozdobnych.

60. BN-74/9125-05 Sadzonki chrzanu ogrodowego.

61. BN-74/9125-06 Karpy szparagowe.

62. BN-74/9125-07 Sadzonki rabarbaru.

63. BN-64/9126-03 Materiał szkółkarski. Krzewy leszczyny.

64. BN-85/9126-04 Materiał szkółkarski. Krzewy porzeczek, agrestu i winorośli.

6,5. BN-64/9126-05 Materiał szkółkarski. Drzewka orzecha włoskiego.

66. BN-74/9126-09 Materiał szkółkarski. Sadzonki malin.

67. BN-78/9126-13 Materiał szkółkarski. Borówka wysoka.

68. BN-82/9126-14 Materiał szkółkarski. Sadzonki jeżyny bezkolcowej i maliny czarnej.

69. BN-88/9126-15 Materiał szkółkarski. Aronia czarno-owocowa.

70. BN-82/9129-01 Materiał szkółkarski. Sadzonki truskawek i poziomek.

Grupa 1532. Owoce

71. BN-66/8194-01 Owoce świeże. Winogrona.

72. BN-69/8194-06 Cytryny. Ocena przy przyjęciu do chłodni.

73. BN-89/8196-05 Orzechy włoskie łuskane.

74. BN-72/9136-03 Owoce świeże. Agrest.

75. BN-73/9136-04 Owoce świeże. Brzoskwinie.

76. BN-72/9136-05 Owoce świeże. Maliny ogrodowe.

77. BN-73/9136-06 Owoce świeże. Morele.

78. BN-73/9136-07 Owoce. Orzechy włoskie.

79. BN-72/9136-08 Owoce. Orzechy laskowe.

80. BN-73/9136-09 Owoce świeże. Pigwa.

81. BN-72/9136-10 Owoce świeże. Porzeczki.

82. BN-72/9136-11 Owoce świeże. Poziomki ogrodowe.

83. BN-83/9136-12 Owoce świeże. Truskawki odszypułkowane.

84. BN-86/9136-13 Owoce świeże. Borówka wysoka.

85. BN-88/9136-14 Owoce świeże. Aronia czarnoowocowa. s.598

Grupa 1533. Warzywa

86. BN-73/9137-02 Warzywa świeże. Brukiew jadalna.

87. BN-85/9137-03 Warzywa świeże. Bób zielony.

88. BN-73/9137-05 Warzywa świeże. Kukurydza cukrowa.

89. BN-73/9137-06 Warzywa. Pestki dyni.

90. BN-73/9137-07 Warzywa świeże. Kabaczki.

91. BN-73/9137-08 Warzywa świeże. Skorzonera.

92. BN-72/9137-10 Warzywa świeże. Czosnek.

93. BN-73/9137-11 Warzywa świeże. Cykoria liściowa.

94. BN-73/9137-12 Warzywa świeże. Dynia.

95. BN-72/9137-13 Warzywa świeże. Kalarepa.

96. BN-84/9137-14 Warzywa świeże. Kapusta brukselska.

97. BN-73/9137-16 Warzywa świeże. Koper.

98. BN-73/9137-17 Warzywa świeże. Natka warzyw.

99. BN-72/9137-18 Warzywa świeże. Pietruszka.

100. BN-73/9137-19 Warzywa świeże. Pory.

101. BN-73/9137-20 Warzywa świeże. Rabarbar.

102. BN-72/9137-22 Warzywa świeże. Rzodkiewka.

103. BN-86/9137-23 Warzywa świeże. Sałata.

104. BN-72/9137-24 Warzywa świeże. Selery korzeniowe.

105. BN-73/9137-25 Warzywa świeże. Szczaw.

106. BN-80/9137-28 Warzywa świeże. Szpinak.

107. BN-73/9137-29 Warzywa świeże. Rzodkiew.

108. BN-73/9137-31 Warzywa świeże. Brokuły.

109. BN-72/9137-32 Warzywa świeże. Warzywa w pęczkach.

110. BN-75/9137-33 Warzywa świeże. Jarmuż.

111. BN-79/9137-34 Warzywa świeże. Cukinia.

112. BN-83/9137-35 Warzywa świeże. Kalafiory podzielone na różyczki.

113. BN-85/9137-36 Warzywa świeże. Papryka.

114. BN-89/9137-38 Warzywa świeże. Oberżyna.

115. BN-89/9137-39 Warzywa świeże. Kawon (Arbuz).

Grupa 1536. Rośliny zielarskie

116. BN-88/8171-03 Surowce zielarskie suszone. Makowiny, strąki fasoli, szyszki chmielu.

Grupa 1537. Grzyby

117. BN-83/9127-01 Grzybnia grzybów uprawnych. Grzybnia pieczarki.

118. BN-88/9127-03 Grzybnia grzybów uprawnych. Grzybnia boczniaka.

119. BN-87/9137-37 Grzyby świeże. Boczniak uprawny.

120. BN-90/9230-04 Badanie pozostałości pestycydów w grzybach i przetworach grzybowych. Oznaczanie permetryny, cypermetryny i deltametryny metodą chromatografii gazowej w kurce.

121. BN-66/9231-05 Grzyby świeże. Piestrzenice.

Klasa 154. Produkty paszowe

Grupa 1541. Pasze naturalne

122. BN-74/9164-08 Ziarno zbóż i roślin strączkowych pastewnych. Mieszanki strączkowe i zbożowo-strączkowe.

123. BN-75/9164-12 Pasze. Śruta z bobiku i łubinu.

Grupa 1542. Surowce paszowe

124. BN-70/8149-01 Kiełki słodowe suche.

125. BN-70/8149-02 Wysłodziny (młóto) mokre.

126. BN-66/9131-06 Ziarno zbóż. Mieszanka zbożowa.

127. BN-84/9164-01 Kreda pastewna.

128. BN-87/9164-03 Pasze. Nasiona roślin motylkowych i oleistych na paszę.

Grupa 1543. Mieszanki paszowe

129. BN-88/9164-04 Pasze. Przemysłowe mieszanki. Pasze i koncentraty wysokobiałkowe.

Grupa 1545. Dodatki do mieszanek paszowych

130. BN-89/8186-01 Tłuszcze zwierzęce topione techniczne i paszowe.

131. BN-84/9164-23 Pasze. Fosforany paszowe.

Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

132. BN-88/8189-01 Premiksy paszowe.

133. BN-78/9160-09 Pasze. Oznaczanie clopidolu w premiksach i mieszankach paszowych.

134. BN-79/9160-13 Pasze. Oznaczanie alfatoksyn w paszach i ich komponentach.

135. BN-84/9160-23 Oznaczanie monenzyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych.

136. BN-84/9160-25 Pasze. Oznaczanie halofuginonu w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą chromatografii fazowej.

137. BN-84/9160-26 Pasze. Oznaczanie slinomycyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

138. BN-84/9160-27 Pasze. Oznaczanie tylozyny w preparatach, koncentratach, premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

139. BN-85/9160-28 Pasze. Oznaczanie awoparcyny w premiksach, koncentratach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

140. BN-86/9160-34 Pasze. Oznaczanie lasalocidu w premiksach i mieszankach paszowych.

141. BN-86/9160-36 Pasze. Oznaczanie cynk-bacytracyny w premiksach i mieszankach paszowych.

142. BN-86/9160-37 Pasze. Oznaczanie robennidyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych.

143. BN-89/9160-39 Pasze. Oznaczanie Cygro w premiksach i mieszankach paszowych.

144. BN-89/9160-40 Pasze. Oznaczanie narasinu w premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

145. BN-89/9160-41 Pasze. Oznaczanie tlimetu w premiksach i mieszankach paszowych.

146. BN-90/9160-43 Pasze. Oznaczanie BHT, BHA i Et-haxyguinu w preparatach, premiksach i tłuszczach paszowych.

147. BN-91/9160-44 Pasze. Oznaczanie selenu w preparatach i premiksach paszowych.

Klasa 155. Pszczelarstwo

Grupa 1552. Miód

148. BN-90/9161-03 Świeże mleczko pszczele.

149. BN-89/9161-06 Obnóża pyłkowe.

150. BN-90/9161-07 Propolis - kit pszczeli,

151. BN-90/9161-08 Koncentrat propolisu.

Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli

152. BN-80/9161-01 Węza pszczela.

Klasa 157. Produkcja zwierzęca

Grupa 1571. Inwentarz rzeźny

153. BN-69/9104-02 Króliki rzeźne. Badania sanitarno-weterynaryjne.

Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu

154. BN-72/9145-01 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.

155. BN-74/9145-02 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.

156. BN-85/9145-04 Drób i pisklęta jednodniowe.

157. BN-72/9155-03 Drób rzeźny żywy. Młode kaczki tuczone.

Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby

Grupa 1580. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

158. BN-74/9197-01 Urządzenia elektryczne w rybactwie. Urządzenia elektryczne do połowu ryb i przegradzania drogi rybom w wodach śródlądowych.

Grupa 1587. Hodowla ryb oraz sprzęt i urządzenia

159. BN-88/9147-11 Ryby hodowlane. Materiał zarybieniowy łososia i troci.

Grupa 1589. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

160. BN-88/9147-03 Ryby hodowlane. Przewóz materiału zarybieniowego troci, łososia i pstrągów.

Grupa 1595. Melioracja terenów rolniczych

161. BN-91/9191-16/07 Drenowanie. Projektowanie. Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.

162. BN-90/9191-16/20 Drenowanie. Układanie sączków drenarskich. Wymagania i badania przy odbiorze.

163. BN-75/9192-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Poidła na pastwiskach i okólnikach. Wymagania i badania.

164. BN-82/9193-01 Zagospodarowanie pomelioracyjne. Wymagania i badania przy odbiorze.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00