Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1994-03-25 do 1997-09-24
Wersja archiwalna od 1994-03-25 do 1997-09-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 marca 1994 r.
w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.
Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:
§ 1. Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm (PN) wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2. Polski Komitet Normalizacyjny wyda opinię w sprawie stosowania norm, o których mowa w § 1, po jego powołaniu.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Śmietanko
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 18 marca 1994 r. (poz. 152)
WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA
Dział 06
ENERGETYKA I ELEKTROTECHNIKA
Klasa 060. Przepisy i normy ogólne
Grupa 0602. Normy obliczania i projektowania
1. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.
2. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.
Dział 07
BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE
Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne
Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów
1. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
2. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
Dział 12
PRODUKTY SPOZYWCZE
Klasa 120. Przepisy i normy ogólne
Grupa 1200. Terminy i oznaczenia
1. PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
2. PN-59/A-04010 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości arsenu.
3. PN-80/A-04011 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości ołowiu.
4. PN-80/A-04012 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości miedzi.
5. PN-59/A-04013 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości cynku.
6. PN-80/A-04014 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości cyny.
7. PN-59/A-04015 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości żelaza.
8. PN-75/A-04018 Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
9. PN-66/A-04020 Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
10. PN-65/A-04021 Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu.
11. PN -64/A-04022 Metody analizy sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową. Wytyczne sporządzania szczegółowych wzorów oceny.
12. PN-64/A-04023 Artkuły żywnościowe. Wykrywanie drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae.
13. PN-75/A-04024 Produkty żywnościowe. Wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych, (koagulazododatnich).
14.PN-71/A-04025 Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia.
15. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
16. PN-64/A-07008 Warunki higieniczne i sanitarne w chłodniach.
17. PN,-62/A-75002 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.
Klasa 121. Mięso, produkty mleczarskie
Grupa 1210. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
18. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
19. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
20. PN-71/A-86100 Mleko i przetwory mleczarskie. Klasyfikacja.
21. PN-65/A-86101 Mleko i przetwory mleczarskie. Nazwy i określenia.
22. PN-91/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne
23. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.
24. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach.
25. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.
26. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.
27. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.
28. PN-89/A-82200 Mrożone wyroby kulinarne. Badania mikrobiologiczne.
Grupa 1212. Tłuszcze zwierzęce i produkty uboczne
29. PN-64/A-85701 Krew zwierząt rzeźnych i jej pochodne.
30. PN-76/A-85712 Kości spożywcze.
31. PN-85/A-85800 Słonina.
32. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione.
33. PN-84/A-85803 Tłuszcze zwierzęce jadalne. Metody badań.
34. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja.
35. PN-89/A-85816 Tłuszcze zwierzęce surowe jadalne.
Grupa 1216. Mięso drobiowe. Jaja. Przetwory i produkty uboczne
36. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.
37. ,PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.
38. PN-86/A-86504 Jaja, kurze do skupu.
39. PN~84/A-86520 Tuszki drobiowe.
40. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.
Grupa 1217. Mleko, przetwory mleczarskie i konserwy mleczne
41. PN-81/A-86002 Mleko surowe do skupu.
42. PN-90/A-86003 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.
43. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
44. PN-81/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku.
45. P90/A-86025 Modyfikowane mleko i mieszanki dla wcześniaków i niemowląt. Laktovit 0, Laktovit 1, Laktovit 2.
46. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko zagęszczone.
47. PN-90/A-86650 Przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana.
48. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne fermentowane.
49. PN-90/A-86155 Mleko i przetwory mleczarskie. Masło.
50. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery podpuszczkowe dojrzewające.
51. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery topione. Wspólne wymagania i badania.
52. PN-62/A-86246 Sery twarogowe dojrzewające. Ser harceński.
53. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające.
54. PN-63/A-86363 Mleko i przetwory mleczarskie. Cukier mlekowy.
55. PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie. Lody.
Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego
56. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.
Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
57. PN-85/A-82051 Wyroby garmażeryjne. Półprodukty i wyroby gotowe. Badania mikrobiologiczne.
58. PN-72/A-82052 Przetwory mięsne. Konserwy. Pobieranie próbek.
59. PN-81/A-82053 Konserwy mięsne i drobiowe. Badanie metodą termostatową.
60. PN-83/A-82054 Mięso i przetwory mięsne. Badania bakteriologiczne.
61. PN-85/A-82056 Przetwory mięsne. Konserwy. Badania organoleptyczne i fizyczne.
62. PN-77/A-82058 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.
63. PN-85/A-82059 Przetwory mięsne. Wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi.
64. PN~87/A-82060 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości fosforu.
65. PN-88/A-82062 Przetwory mięsne. Badania organoleptyczne i fizyczne.
66. PN-85/A-82100 Wyroby garmażeryjne. Metody badań chemicznych.
67. PN-92/A-82102 Wyroby garmażeryjne. Pobieranie i przygotowanie próbek.
68. PN-71/A-82105 Wędliny i wyroby wędliniarskie. Wstępna ocena partii i pobieranie próbek.
69. PN-73/A-82110 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.
70. PN-73/A-82111 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
71. PN-73/A-82112 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości soli kuchennej.
72. PN-74/A-82114 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
73. PN-89/A-82115 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości popiołu.
74. PN-79/A-86004 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko zagęszczone. Metody badań.
75. PN-90/A-86026 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
76. PN-78/A-86028 Śmietanka i śmietana. Metody badań.
77. PN-78/A-86030 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Metody badań.
78. PN-77/A-86031 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne.
79. PN-82/A-86032 Kontrola czystości mikrobiologicznej urządzeń mleczarskich, naczyń i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.
80. PN-91/A-86033 Mleko. Wykrywanie antybiotyków i innych substancji hamujących.
81. PN-93/A-86034-01 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Zakres normy i postanowienia ogólne.
82. PN-93/A-86034-02 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólne zasady badań.
83. PN-93/A-86034-03 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przygotowanie próbek i rozcieńczeń.
84. PN-93/A-86034-04 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólna liczba drobnoustrojów - oznaczanie metodą płytkową w temperaturze 30°C.
85. PN-93/A-86034-05 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje termofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 55°C.
86. PN-93/A-86034-06 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje psychrotrofowe - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 6,5 i 21°C.
87. PN-93/A-86034-07 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 25°C.
88. PN-93/A-86034-08 Mleko i przetwory mleczarskie, Badania mikrobiologiczne. Bakterie z grupy coli - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) i oznaczanie liczby metodą płytkową.
89. PN-93/A-86034-09 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Escherichia coli - wykrywanie obecności i oznaczanie: najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).
90. PN-93/A-86034-10 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Enterokoki - wykrywanie obecności, oznaczanie liczby metodą płytkową.
91. PN-93/A-86034-11 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Salmonella - wykrywanie obecności.
92. PN-93/A-86034-14 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 30°C.
93. PN-85/A-86040 Mleko surowe do skupu. Pobieranie próbek.
94. PN-86/A-86041 Mleko i przetwory mleczarskie. Pobieranie próbek.
95. PN-75/A-86059 Mleko, śmietanka i śmietana. Oznaczanie skuteczności homogenizacji.
96. PN-68/A-86122 Mleko. Metody badań.
97. PN-75/A-86130 Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne. Metody badań.
98. PN-80/A-86207 Mleko i przetwory mleczarskie. Masło. Metody badań.
99. PN-73/A-86232 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Metody badań.
100. PN-81/A-86234 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
101. PN-84/A-86361 Mleko i przetwory mleczarskie. Kazeina kwasowa. Metody badań.
102. PN-65/A-86362 Cukier mlekowy. Metody badań.
103. PN-67/A-86430 Mleko i przetwory mleczarskie. Lody. Metody badań chemicznych.
104. PN-91/A-86506 Przetwory jajowe. Pobieranie i przygotowanie próbek.
105. PN-91/A-86507 Przetwory jajowe. Badania organoleptyczne i fizyczne.
106. PN-93/A-86508 Przetwory jajowe. Badania mikrobiologiczne.
Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych
Grupa 1231. Mąka
107. PN-93/A-74020 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa zwyczajna.
108. PN-92/A-74021 Przetwory zbożowe: Mąka makaronowa durum.
109. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna.
110. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
Grupa 1232. Pieczywo
111. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie.
112. PN-84/A-74103 Pieczywo mieszane.
113. PN-83/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe.
114. PN-93/A-74196 Pieczywo pszenne półcukiernicze.
Grupa 1233. Płatki
115. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane.
Grupa 1234. Kasza
116. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna.
117. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana.
118. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny.
119. PN-.87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna.
120. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana.
Grupa 1235. Makaron
121. PN-87/A-74131 Makaron.
122. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny.
Grupa 1237. Pozostałe produkty przetwórstwa zbożowego
123. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany.
Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
124. PN-72/A-74001 Przetwory zbożowe. Pobieranie próbek.
125. PN-871A-74004 Ziarno zbóż. Sprawdzenie wzorcowania wilgotnościomierzy.
126. PN-60/A-74007 Przetwory zbożowe. Oznaczanie kwasowości.
127. PN-90/A-74009 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i rzepaku oraz przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności za pomocą wilgotnościomierzy elektrycznych.
128. PN-91/A-74010 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności (rutynowa metoda odwoławcza).
129. PN-86/A-74011 Ziarno zbóż, nasiona strączkowe i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności.
130 PN-93/A-74012 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności. Podstawowa metoda odwoławcza.
131. PN-641A-74013 Przetwory zbożowe. Badania organoleptyczne mąki i kaszy.
132. PN-68/A-74014 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu.
133. PN-73/A-74015 Przetwory zbożowe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.
134. PN-74/A-74016 Przetwory zbożowe. Oznaczanie szkodników, ich pozostałości i zanieczyszczeń.
135. PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.
136. PN-93/A-74019 Pszenica. Oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zelen'yego:
137. PN-93/A-74028 Przetwory zbożowe: Oznaczanie kwasowości tłuszczowej.
138. PN-64/A-74039 Przetwory zbożowe. Oznaczenie tłuszczu.
139. PN-77/A-74041 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie ilości i jakości glutenu.
140. PN-89/A-74108 Pieczywo. Metody badań i ocena punktowa.
141. PN-93/A-74130 Makaron. Pobieranie próbek i metody badań.
Klasa 124. Przetwory ziemniaczane; cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie
Grupa 1240. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
142. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.
143. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.
144. PN-87/A-74852 Produkty przemysłu cukrowniczego, terminy i określenia.
145. PN-9/1A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia.
146. PN-75/A-88001 Wyroby cukiernicze trwałe. Klasyfikacja.
Grupa 1241. Cukier
147. PN-72/A-74850 Cukier biały.
148. PN-72/A-74851 Cukier rafinowany.
149. PN-73/A-74857 Cukier biały przemysłowy.
Grupa 1242. Wyroby cukiernicze trwałe
150. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.
Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane
151. PN-74/A-74710 Przetwory ziemniaczane. Mąka ziemniaczana.
152. PN-74/A-74711 Przetwory skrobiowe. Dekstryny.
153. PN-82/A-74760 Hydrolizaty skrobiowe. Syrop skrobiowy.
154. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.
Grupa 1249. Przepisy odbioru: Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
155. PN-86/A-74104 Pieczywo. Pobieranie próbek i kontrola jakości.
156. PN-78/A-74250 Wyroby i półwyroby, półprodukty ciastkarskie. Pobieranie próbek i kontrola jakości.
157. PN-71/A-74700 przetwory skrobiowe. Metody badań dekstryn.
158. PN-78/A-74701 Hydrolizaty skrobiowe (krochmalowe). Metody badań.
159. PN-78/A-74702 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Metody badań.
160. PN-93/A-74703 Spożywcze przetwory ziemniaczane i skrobiowe oraz skrobie naturalne. Pobieranie próbek i metody badań mikrobiologicznych.
161. PN-76/A-74704 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pobranie próbek.
162. PN-88/A-74705 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pakowanie, przechowywanie i transport.
163. PN-84/A-74706 Przetwory skrobiowe. Metody badań krochmali.
164. PN-87/A-74855/01 Cukier. Metody badań. Postanowienia ogólne.
165. PN-87/A-74855/02 Cukier, Metody badań. Badania organoleptyczne.
166. PN-87/A-74855/03 Cukier. Metody badań. Oznaczanie granulacji i zawartości kostek nie uszkodzonych.
167. PN-87/A-74855/04 Cukier. Metody badan. Oznaczanie zawartości wilgoci i obliczanie suchej masy.
168. PN-87/A-74855/05 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości sacharozy.
169. PN-87/A-74855/06 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości substancji redukujących.
170. PN-87/A-74855/07 Cukier. Metod{ badań. Oznaczanie zabarwienia roztworu cukru.
171. PN-87/A-74855/08 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.
172. PN-87/A-74855/09 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości pH roztworu cukru.
173. PN-87/A-74855/10 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń ferromagnetycznych.
174. PN-87/A-74855/11 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości arsenu.
175. PN-91/A-74855/12 Cukier. Metody badań. Badanie mikrobiologiczne.
176. PN-93/A-74855/14 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zabarwienia cukru metodą barwnych wzorców stałych.
177. PN-93/A-74855/15 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.
178. PN-85/A-74856 Cukier. Pobieranie i przygotowanie próbek.
179. PN-73/A-74858 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek.
180. PN-86/A-74860 Cukier. Pakowanie; przechowywanie i transport.
181. PN-71/A-88021 Wyroby cukiernicze trwałe. ,Oznaczanie zawartości tłuszczu.
182. PN-59/A-88022 Wyroby Cukiernicze. Oznaczanie zawartości popiołu.
183. PN-61/A-88023 Wyroby cukiernicze. Oznaczanie cukrów.
184. PN-79/A-88024 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie kwasowości.
185. PN-81/A-88026 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości alkoholu.
186. PN-84/A-88027 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości suchej masy.
Klasa 125. :Produkty owocowe i warzywne
Grupa 1250. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
187. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
188. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.
Grupa 1251. Owoce. Jagody. Grzyby suszone. Orzechy
189. PN-75-/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
190. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone.
Grupa 1252. Owoce. Jagody. Warzywa. Grzyby marynowane i solone
191. PN-77/A-78502 Półprzetwory grzybowe. Grzyby w solance.
192. PN-92/A-78503 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane.
193. PN-80/A-78505 Przetwory grzybowe. Grzyby sterylizowane.
194. PN-74/A-78515 Przetwory grzybowe. Mączka grzybowa jadalna.
Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne
195. PN-69/A-75047 Półprodukty owocowe. Przeciery.
196. PN-87/A-75100 Przetwory owocowe. Dżemy.
197. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła.
198. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
199. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
200. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
201. PN-73/A-77602 Przetwory warzywne. Sok pomidorowy.
202. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
203. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.
204. PN-70/A-77701 Produkty warzywne. Ogórki kwaszone.
205. PN-75/A-77801 Produkty warzywne. Ogórki konserwowe.
206. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.
207. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.
208. PN-79/A-77804 Produkty warzywne. Pomidory całe, obierane, sterylizowane.
Grupa 1254. Soki i ekstrakty owocowe i jagodowe
209. PN-74/A-75951 Przetwory owocowe. Soki owocowe pitne.
210. PN-64/A-75952 Półprodukty owocowe. Soki owocowe surowe (moszcze).
211. PN-70/A-75955 soki owocowe wysokosłodzone.
Grupa 1255. Sosy. Przyprawy
212. PN-80/A-86950 Majonez. Wspólne wymagania i badania
Grupa 1257. Mrożone owoce i warzywa
213. PN-92/A-78600 Marchew zamrożona
214. PN-93/A-78650 Borówki, czernice zamrożone.
Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowania. Przechowywanie. Transport.
215. PN-90/A-75032 Przetwory owocowo-warzywne, warzywno-mięsne, grzybowe, wina i miody pitne. Pakowanie, przechowywanie, transport.
216. PN-72/A-75050 Przetwory owocowo-warzywne, wina i miody pitne. Pobieranie próbek.
217. PN-90/A-75051 Mrożone owoce i warzywa. Pobieranie próbek i metody badań.
218. PN-90/A-75052/01 Przetwory owocowe, warzywne warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Postanowienia ogólne.
219. PN-90/A-75052/02 Przetwory owocowe, warzywne, warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych.
220. PN-90/A-75052/03 Przetwory owocowe, warzywa i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej.
221. PN-90/A-75052/04 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Sposób pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
222. PN-90/A-75052/05 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych i psychrofilnych.
223. PN-90/A-75052/06 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii tlenowych termofilnych.
224. PN-90/A-75052/07 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii kwaszących typu mlekowego.
225. PN-90/A-75052/08 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.
226. PN-90/A-75052/09 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii rodzaju Leuconostoc.
227. PN-90/A-75052/10 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych i termofilnych.
228. PN-90/A-75052/11 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności miana i najbardziej prawdopodobnej liczby pałeczek z grupy coli.
229. PN-90/A-75052/12 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli.
230. PN-90/A-75052/13 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności enterkoków.
231. PN-90/A-75052/14 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii Cloctridium perfringers.
232. PN-90/A-75052/15 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności bakterii octowych.
233. PN-90/A-75052/16 Przetwory owocowe warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Wykrywanie obecności pałeczek rodzaju Salmonella.
234. PN-90/A-75052/17 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus.
235. PN-90/A-75052/18 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczania strzępków pleśni metodą Howarda.
236. PN-90/A-75052/19 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie sterylności przemysłowej konserw.
237. PN-90/A-75052/20 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie stanu higienicznego opakowań, urządzeń i sprzętu pomocniczego.
238. PN-90/A-75101/01 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Postanowienia ogólne i zakres normy.
239. PN-90/A-75101/02 Przetwory owoce i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
240. PN-90/A-75101/03 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
241. PN-90/A-75101/04 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
242. PN-90/A-75101/05 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości lotnej.
243. PN-90/A-75101/06 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie pH metodą potencjometryczną.
244. PN-90/A-75101/07 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
245. PN-90/A-75101/08 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i jego alkaliczności.
246. PN-90/A-75101/09 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.
247. PN-90/A-75101/10 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości chlorków.
248. PN-90/A-75101/11 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.
249. PN-90/A-75101/12 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości sumy karotenoidów
250. PN-90/A-75101/14 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości miąższu.
251. PN-90/A-75101/15 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie masy netto i masy odciekniętych owoców i warzyw.
252. PN-90/A-75101/16 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości owoców lub warzyw z wadami.
253. PN-90/A-75101/17 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych.
254. PN-90/A-75101/18 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń mineralnych.
255. PN-90/A-75101/19 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zdolności pochłaniania wody.
256. PN-90/A-75101/20 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości skrobi w suszonych wytłokach jabłkowych.
257. PN-90/A-75101/23 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.
258. PN-90/A-75101/24 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu benzoesowego.
259. PN-90/A-75101/25 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.
260. PN-90/A-75101/26 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu mrówkowego.
261. PN-901A-75101/29 Przetwory owocowe i warzywne. Przegotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Wykrywanie sztucznego zabarwienia.
262. PN-92/A-75112 Warzywa, owoce i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
263. PN-681A-78508 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Pobieranie próbek.
264. PN-68/A-78509 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Metody padań.
265. PN-73/A-78511 Przetwory grzybowe. Pobieranie i przygotowanie próbek oraz metody badań mikrobiologicznych.
Klasa 126. Tłuszcze roślinne
Grupa 1260. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
266: PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
Grupa 1261. Margaryny
267. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.
Grupa 1262: Oleje roślinne jadalne
268. PNc871A-86906 Tłuszcze roślinne jadalne. Surowe oleje roślinne.
269. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
Grupa 1269. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
270. PN-85/A-86910 Tłuszcze roślinne jadalne. Pobieranie próbek i przygotowanie próbki laboratoryjnej.
271. PN-76/A-86911 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Przygotowanie próbek do analizy.
272. PN-73/A-86912 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.
273. PN-60/A-86913 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie substancji tłuszczowej.
274. PN-70/A-86914 Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby jodowej.
275. PN-60/A-86915 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby hydroksylowej.
276. PN-60/A-86916 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby zmydlenia.
277. PN-61/A-86917 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie substancji niezmydlających się.
278. PN-84/A-86918 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
279. PN-60/A-86919 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.
280. PN-60/A-86920 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie współczynnika załamania światła.
281. PN-60/A-86921 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
282. PN-60/A-86922 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.
283. PN-70/A-86923 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości niklu metodą kolorymetryczną.
284. PN-60/A-86924 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.
285. PN-70/A-86925 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości mydeł w olejach ciekłych.
286. PN-93/A-86926 Tłuszcze roślinne Jadalne. Oznaczanie liczby anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.
287. PN-61/A-86927 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury krzepnięcia.
288. PN-62/A-86928 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie zafałszowań.
289. PN-88/A-86930 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości fosforu.
290. PN-73/A-86931 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zanieczyszczeń nierozpuszczalnych.
291. PN-92/A-86932 Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie, transport.
Klasa 127. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
Grupa 1270. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
292. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
293. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja.
294. PN-72/A-79082 Słód browarowy i słód diastatyczny.
Grupa 1271. Napoje bezalkoholowe
295. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane.
296. PN-82/A-79034 Napoje bezalkoholowe. Napoje niegazowane.
297. PN-83/A-79035 Napoje bezalkoholowe. Napoje nisko wysycone dwutlenkiem węgla.
Grupa 1272. Napoje o niskiej zawartości alkoholu
298. PN-89/A-79098 Piwo.
Grupa 1273. Wina
299. PN-80/A-79121 Wino owocowe.
300. PN-69/A-79122 Winogronowe.
301. PN-64/A-79123 Miody pitne.
Grupa 1274. Wyroby spirytusowe
302. PN-74/A-79522 Spirytus rektyfikowany.
303. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.
304. PN-86/A-79526 Spirytus rektyfikowany butelkowany.
305. PN-91/A-79530 Wódki gatunkowe. Wspólne wymagania i badania.
306. PN-89/A-79531 Wódki czyste.
307. PN-75/A-79532 Denaturat.
Grupa 1279. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
308. PN-85/A-79033 Napoje bezalkoholowe. Pobieranie próbek i metody badań.
309. PN-91/A-79037 Napoje bezalkoholowe. Kontrola czystości mikrobiologicznej opakowań jednostkowych, urządzeń rozlewniczych i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.
310. PN-67/A-79083 Słód browarowy i słód diastatyczny. Pobieranie próbek i metody badań.
311. PN-74/A-79093 Piwo. Pobieranie próbek i metody badań.
312. PN-92/A-79094 Piwo. Oznaczanie zawartości goryczy metodą spektrofotometryczną.
313. PN-90/A-79120/01 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.
314. PN-90/A-79120/02 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Ocena organoleptyczna.
315. PN-90/A-79120/03 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie gęstości.
316. PN-90/A-79120/04 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.
317. PN-90/A-79120/05 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek. i metody badań. Oznaczanie zawartości ekstraktu całkowitego i bezcukrowego.
318. PN-90/A-79120/06 Wino i miody pitne; Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości cukrów.
319. PN-90/A-79120/07 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
320. PN-90/A-79120/08 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości lotnej.
321. PN-90/A-79120/09 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.
322. PN-90/A-79120/10 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.
323. PN-90/A-79120/11 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.
324. PN-90/A-79120/12 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości chlorków.
325. PN-74/A-79527 Spirytus. Pobieranie próbek.
326. PN-92/A-79528/01 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.
327. PN-93/A-79528/02 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Ocena organoleptyczna.
328. PN-93/A-79528/03 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie mocy.
329. PN-93/A-79528/04 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości związków karbonylowych.
330. PN-93/A-79528/05 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości fuzli.
331. PN-93/A-79528/06 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu metylowego.
332. PN-92/A-79528/07 Spirytus (alkohol etylowy), Metody badań. Badanie alkaliczności lub oznaczanie kwasowości.
333. PN-93/A-79528/08 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości estrów.
334. PN-92/A-79528/09 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Pomiar czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu potasowego,
335. PN-92/A-79528/10 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na mieszalność z wodą.
336. PN-92/A-79528/11 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na obecność furfuralu.
337. PN-92/A-79528/12 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań, Oznaczanie zawartości suchej pozostałości po odparowaniu.
338. PN-93/A-79528/14 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie barwy.
339. PN-92/A-79528/15 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości węglowodorów.
340. PN-93/A79528/16 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.
341. PN-93/A-79528/17 Spirytus (alkohol etylowy): Metody badań. Oznaczanie zawartości lotnych zasad azotowych.
342. PN-80/A-79529 Wódki gatunkowe. Pobieranie próbek i metody badań.
343. PN-91/A-79533 Wyroby spirytusowe. Oznaczanie zawartości cynku, kadmu, miedzi, ołowiu i żelaza metodą absorpcyjnej spektometrii atomowej.
Klasa 128. Wyroby tytoniowe
Grupa 1280. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
344. PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia.
Grupa 1282. Papierosy. Cygara
345. PN -86/A-99005 Wyroby tytoniowe. Papierosy. Wspólne wymagania i badania.
Grupa 1289. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
346. PN-85/A-99001 Tytoń i wyroby tytoniowe. Pobieranie próbek.
347. PN-73/A-99004 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne.
348.PN-85/A-99004/01 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Postanowienia ogólne i zakres normy.
349. PN-86/A- 99004j02 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości suchej masy.
350. PN-85jA-99004/03 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i krzemionki.
351. PN-85/A-99004/04 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości alkaloidów.
352. PN-88/A-99004/05 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie alkaloidów w tytoniu. Metoda spektrofotometryczna.
353. PN-87/A-99007/01 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Postanowienia ogólne i zakres normy.
354. PN-87/A-99007/02 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Nazwy i określenia.
355. PN-87/A-99007/03 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Przygotowanie papierosów do spalania i spalanie.
356. PN-87/A-99007/04 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie ilości substancji smolistych.
357. PN-87/A-99007/05 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości alkaloidów.
358. PN-87/A-99007/06 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości wody w surowym kondensacie dymu papierosowego.
359. PN-87/A-99007/07 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości tlenku węgla.
360. PN-87/A-99007/08 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie efektywności filtrów papierosowych względem alkaloidów oraz barwnej części kondensatu.
Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże
Grupa. 1290. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
361. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia.
Grupa 1291. Esencje spożywcze. Kwasy. Barwniki i dodatki
362. PN-91/A-79036 Zaprawy do napojów.
363. PN-72/A-79733 Ocet spirytusowy.
364. PN-81/A-79734 Kwas cytrynowy spożywczy.
365. PN-76/A-86060 Kwas mlekowy spożywczy.
366. PN-93/A-86949 Produkty leczniczo-przemysłowe. Olejki cytrusowe.
Grupa 1292. Drożdże
367. PN-87/A-79002 Drożdże piekarskie prasowane.
368. PN-75/A-79003 Drożdże piekarskie suszone.
Grupa 1293. Koncentraty spożywcze
369. PN-76/A-94010 Ekstrakt kawy naturalnej, Marago.
370. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.
Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
371. PN-86/A-79004 Drożdże. Pobieranie próbek.
372. PN-73/A-79005 Drożdże. Metody badań.
Dział 14
OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH
Klasa. 148. Woda i ścieki
Grupa 1481. Jakość wody do picia oraz do celów przemysłowych i gospodarczych
1. PN-84/C-04635 Woda do nawadniania roślin na użytkach rolnych oraz do ich opryskiwania chemicznymi środkami ochrony roślin.
Dział 15
ROLNICTWO I LEŚNICTWO
Klasa 150. Przepisy i normy ogólne
Grupa 1500. Terminy i oznaczenia
1. PN-83/R-04150 Zabiegi uprawowe. Nazwy i określenia.
Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
2. PN-78/R-04011 Materiał roślinny i gleba. Pobieranie próbek do ilościowego oznaczania pozostałości pestycydów.
3. PN-83/R-04012/00 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Zakres normy i postanowienia ogólne.
4. PN-83/R-04012/01 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny zbożowe.
5. PN-87/R-04012/02 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Użytki zielone.
6. PN-88/R-04012/03 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny okopowe - bulwy ziemniaka.
7. PN-88/R-04013 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.
8. PN-91/R-04014 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Metody mineralizacji materiału roślinnego do oznaczania makro- i mikroelementów.
9. PN-92/R-04016 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego cynku.
10. PN-92/R-04017 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnej miedzi.
11. PN-93/R-04018 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego boru.
12. PN-93/R-04019 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego manganu.
13. PN-92/R-04100 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - diflufenikan.
14. PN-92/R-04101 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - tralkoksydim.
15. PN-92/R-04102 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna-fiuroksypyr.
16. PN-93/R-04104 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - klomazone.
17. PN-93/R-04105 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - flurochloridon.
18. PN-93/R-04106 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - pirydat.
Klasa 151. Materiał siewny upraw poIowych
Grupa 1511. Nasiona i sadzonki
19. PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.
20. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.
Grupa 1519. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
21. PN-79/R-65950 Materiał siewny. Metody badania nasion.
22. PN-78/R-71603 Materiał siewny. Pobieranie próbek nasion.
Klasa 152. Produkty upraw polowych
Grupa 1520. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
23. PN-74/R-65645 Rośliny okopowe. Klasyfikacja ziemniaków.
Grupa 1521. Rośliny okopowe
24. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
25. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
26. PN-81/R-74458 Korzenie buraka cukrowego.
Grupa 1522. Rośliny oleiste
27. PN-74/R-65653 Rośliny oleiste. Ziarno gorczycy.
28. PN-90/R-66145 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku wysokoerukowego.
29. PN-74/R-66148 Rośliny oleiste. Ziarno maku.
30. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego.
31. PN-74/R-66200 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno lnu i konopi.
Grupa 1523. Rośliny strączkowe
32. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.
33. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.
Grupa 1524. Ziarno zbóż
34. PN-92/R-74100 Ziarno zbóż. Proso.
Grupa 1529. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
35. PN-76/R-66146 Ziarno roślin oleistych. Pobieranie próbek i przygotowanie próbki laboratoryjnej.
36. PN-73/R-66147 Nasiona oleiste przemysłowe. Oznaczanie zanieczyszczeń.
37. PN-91/R-66160 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie zanieczyszczeń i szkodników w ziarnie rzepaku i rzepiku.
38. PN-57/R-66162 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie liczby jodowej w nasionach oleistych.
39. PN-62/R-66163 Oznaczanie zawartości wody w nasionach oleistych, makuchach i śrutach poekstrakcyjnych.
40. PN-73/R-66164 Oznaczanie zawartości tłuszczu w nasionach, owocach oleistych i śrucie poekstrakcyjnej.
41. PN-74/R-66165 Ziarno roślin oleistych. Oznaczanie liczby kwasowej tłuszczu.
42. PN-73/R-74007 Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości.
43. PN-70/R-74008 Ziarno zbóż. Oznaczanie ziaren szklistych.
44. PN-70/R-74010 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Pobieranie próbek.
45. PN-70/R-74013 Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych.
46. PN-72/R-74014 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Metody badań.
47. PN-69/R-74016 Ziarno zbóż. Oznaczanie szkodników, zanieczyszczeń i zaśmiecenia.
48. PN-68/R-74017 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziaren.
49. PN-79/R-74452 Rośliny okopowe. Pobieranie próbek ziemniaków.
50. PN-82/R-74456 Rośliny okopowe. Badanie jakości ziemniaków.
Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty
Grupa 1530. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
51. PN-92/R-75100 Album części morfologicznych i strukturalnych owoców.
52. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.
53. PN-89/R-75351 Album części morfologicznych i strukturalnych warzyw.
Grupa 1531. Materiał siewny. Materiał szkółkarski. Sadzonki
54. PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.
55. PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele.
56. PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.
57. PN-92/R-67030 Cebule, bulwy, kłącza i korzenie bulwiaste roślin ozdobnych.
Grupa 1532. Owoce
58. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
59. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
60. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
61. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
62. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
63. PN-72/R-75029 Owoce świeże. Truskawki.
64. PN-79/R-75050 Owoce świeże leśne i inne dziko rosnące.
Grupa 1533. Warzywa
65: PN-91/R-75352 Warzywa świeże. Patison.
66. PN-92/R-75353 Warzywa świeże. Chrzan.
67. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
68. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
69. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
70. PN-72/R-75360 Warzywa świeże. Buraki ćwikłowe.
71. PN-72/R-75361 Warzywa. świeże. Kalafiory.
72. PN-72jR-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
73. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
74. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
75. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
76. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
Grupa 1536. Rośliny zielarskie
77. PN-84/R-87010 Surowce zielarskie. Kory suszone.
78. PN-82/R-87011 Surowce zielarskie. Liście suszone.
79. PN-84/R-87012 Surowce zielarskie. Korzenie i kłącza suszone.
80. PN-84/R-87013 Surowce zielarskie. Kwiaty suszone.
81. PN-85/R-87014 Surowce zielarskie. Pączki drzew suszone.
82. PN-84/R-87015 Surowce zielarskie. Nasiona.
83. PN-85/R-87016 Surowce zielarskie. Gąbki, plechowce, paprotniki, znamiona kukurydzy.
84. PN-85/R-87017 Surowce zielarskie. Ziele suszone.
85. PN-85/R-87018 Surowce zielarskie. Owoce suszone.
Grupa 1537. Grzyby
86. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.
87. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.
Grupa 1539. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
88. PN-69/R-75021 Owoce świeże. Badanie jakości.
89. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
90. PN-91/R-87019 Surowce zielarskie. Pobieranie próbek i metody badań.
91. PN-92/R-87020 Surowce i przetwory zielarskie. Oznaczanie zawartości witaminy C.
Klasa 154. Produkty paszowe
Grupa 1540. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
92. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.
Grupa 1541. Pasze naturalne
93. PN-75/R-64766 Pasze. Otręby zbożowe.
94. PN-80/R-64773 Pasze sypkie. Śruty i expellery z nasion oleistych.
95. PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
96. PN-66/R-64740 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko odtłuszczone paszowe.
Grupa 1542. Surowce paszowe
97. PN-67/R-64804 Przetwory zbożowe przeznaczone na pasze. Śruty zbożowe.
Grupa 1543. Mieszanki paszowe
98. PN-64/R-64812 Mieszanki paszowe: Wymagania sanitarnohigieniczne w produkcji.
Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
99. PN-76/R-64752 Pasze. Oznaczanie wilgotności.
100. PN-92/R-64756 Pasze. Oznaczanie witaminy A i E w premiksach paszowych.
101. PN-90/R-64769 Pasze. Pobieranie próbek.
102. PN-75/R-64787 Pasze. Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych i zanieczyszczeń.
103. PN-76/R-64791 Pasze sypkie. Wymagania i badania mikrobiologiczne z zakresu obecności drobnoustrojów czynnych i grzybów toksynotwórczych.
104. PN-76/R-64795 Pasze. Oznaczanie zawartości popiołu.
105. PN-89/R-64798 Pasze. Oznaczanie rozdrobnienia.
106. PN-75/R-64799 Pasze. Badania mikrobiologiczne i biologiczne.
107. PN-77/R-64800 Przemysłowe mieszanki paszowe. Pakowanie, przechowywanie i transport. Wymagania podstawowe.
108. PN-87/R-64814 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie zawartości włókna surowego.
109. PN-91/R-64822 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie wirginiamycyny w preparatach, premiksach, koncentratach i mieszankach metodą mikrobiologiczną.
Klasa 155. Pszczelarstwo
Grupa 1552. Miód
110. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli
111. PN-72/R-78890 Wosk pszczeli.
Klasa 157. Produkcja zwierzęca
Grupa 1570. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
112. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.
113. PN-64/R-78003 Klasyfikacja koni, bydła, trzody chlewnej i owiec według wieku.
Grupa 1571. Inwentarz rzeźny
114. PN-83/R-78002 Konie rzeźne powyżej dwóch lat.
115. PN-83/R-78004 Konie rzeźne. Źrebięta w wieku od 6 do 24 miesięcy.
116. PN-62/R-78219 Trzoda chlewna. Prosięta i warchlaki.
117. PN-84/R-78220 Tuczniki i tusze bekonowe.
118. PN-76/R-78310 Zwierzęta rzeźne. Króliki.
119. PN-76/R-78311 Zwierzęta rzeźne. Nutrie.
Grupa 1576. Wełna. Pierze. Puch
120. PN-90/R-22253 Pierze pościelowe.
Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu
121. PN-92/R-78550 Drób rzeźny. Brojlery, kurczęta, kury i koguty.
122. PN-93/R-78551 Drób rzeźny. Indyki.
123. PN-70/R-78556 Drób rzeźny żywy.
124. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.
Grupa 1579. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
125. PN-88/R-22252 Pierze. Metody badań.
Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby
Grupa 1580. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne
126. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
Klasa 058. Opakowania metalowe
Grupa 0581. Skrzynie, pudła i puszki metalowe
127. PN-84/0-79551 Opakowania jednostkowe metalowe. Puszki do artykułów żywnościowych konserwowych. Ogólne wymagania i badania.