Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1993 nr 130 poz. 622
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1998-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1993 nr 130 poz. 622
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1998-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 21 grudnia 1993 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.

Na podstawie art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279 i Nr 129, poz. 598) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 1993 r. w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym (Dz. U. Nr 56, poz. 260) wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się § 6,

2) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie ustalone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.

Prezes Rady Ministrów: W. Pawlak

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1993 r. (poz. 622)

WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

1

2

3

2103

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:

2103 90

– Pozostałe:

2103 90 30 0

– – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

2203

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu:

– W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0

– – W butelkach

2203 00 09 0

– – Pozostałe

2203 00 10 0

– W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów

2204

2204

Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

2204 10

– Wino musujące:

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 110

– – – Szampan

2204 10 19 0

– – – Pozostałe

– – Pozostałe:

2204 10 91 0

– – – Asti spumante

2204 10 99 0

– – – Pozostałe

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10 0

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

2204 21 21 0

– – – – – – Białe

2204 21 23 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 21 25 0

– – – – – – Białe

2204 21 29 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 21 31 0

– – – – – – Białe

2204 21 33 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 21 35 0

– – – – – – Białe

2204 21 39 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 21 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 49 0

– – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.:

2204 21 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 59 0

– – – – – Pozostałe

2204 21 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

2204 29

– – Pozostałe:

2204 29 10 0

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 21 0

– – – – – – Białe

2204 29 23 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 29 25 0

– – – – – – Białe

2204 29 29 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 31 0

– – – – – – Białe

2204 29 33 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 29 35 0

– – – – – – Białe

2204 29 39 0

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

2204 29 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 45 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 49 0

– – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.:

2204 29 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 55 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 59 0

– – – – – Pozostałe

2204 29 90 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

2204 30

– Pozostały moszcz winogronowy:

2204 30 10 0

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu

– – Pozostałe:

2204 30 91 0

– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.

2204 30 99 0

– – – Pozostałe

2205

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2205 10 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

2205 10 90 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.

2205 90

– Pozostałe:

2205 90 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

2205 90 90 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.

2206

2206 00

Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:

2206 00 10 0

– Wzbudzone

– Pozostałe:

– – Musujące:

2206 00 31 0

– – – Z jabłek lub gruszek

2206 00 39 0

– – – Pozostałe

– – Spokojne, w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2206 00 51 0

– – – – Z jabłek lub gruszek

2206 00 59 0

– – – – Pozostałe

– – – Więcej niż 2 litry:

2206 00 81 0

– – – – Z jabłek lub gruszek

2206 00 89 0

– – – – Pozostałe

2207

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:

2207 10 00 0

– Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

2207 20 00 0

– Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy

2208

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

2208 10 00 0

– Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2208 20 12 0

– – – Cognac

2208 20 14 0

– – – Armagnac

2208 20 26 0

– – – Grappa

2208 20 28 0

– – – Pozostałe

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

– – – Pozostałe:

2208 20 62 0

– – – – Cognac

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

2208 20 86 0

– – – – Grappa

2208 20 88 0

– – – – Pozostałe

2208 30

– Whisky:

– – Whisky burbońskie, w pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

– – Whisky „pure malt”, w pojemnikach zawierających:

2208 30 31 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 39 0

– – – Więcej niż 2 litry

– – Whisky „blended”, w pojemnikach zawierających:

2208 30 51 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 59 0

– – – Więcej niż 2 litry

– – Pozostałe, w pojemnikach zawierających:

2208 30 81 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 89 0

– – – Więcej niż 2 litry

2208 40

– Rumy:

2208 40 10 0

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

2208 40 90 0

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

2208 50

– Giny i gin Geneva:

-– – Gin, w pojemnikach zawierających:

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 50 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

– – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

2208 50 91 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 50 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

2208 90

– Pozostałe:

– – Arak, w pojemnikach zawierających:

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 90 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

– – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 31 0

– – – – Wódka czysta

2208 90 33 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

– – – Więcej niż 2 litry:

2208 90 35 0

– – – – Wódka czysta

2208 90 38 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

– – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

– – – – Pozostałe:

– – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):

– – – – – – Destylowane z owoców:

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

2208 90 48 0

– – – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2208 90 52 0

– – – – – – – Korn

2208 90 58 0

– – – – – – – Pozostałe

2208 90 65 0

– – – – – Likiery

2208 90 69 0

– – – – – Pozostałe napoje alkoholowe

– – – Więcej niż 2 litry:

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0

– – – – – Destylowane z owoców

2208 90 73 0

– – – – – Pozostałe

2208 90 79 0

– – – – Likiery i inne napoje alkoholowe

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniej

2208 90 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

2401

2401

Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:

2401 10

– Tytoń nie odżyłowany:

– – Suszony ogniowo rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo:

2401 10 10 0

– – – Suszony ogniowo rurowo typu Virginia

2401 10 20 0

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)

2401 10 30 0

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland

– – – Tytoń suszony ogniowo płomieniowo:

2401 10 40 0

– – – – Typu Kentucky

2401 10 49 0

– – – – Pozostałe

– – Pozostałe:

2401 10 50 0

– – – Tytoń suszony powietrzem na jasny

2401 10 60 0

– – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental

2401 10 70 0

– – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny

2401 10 80 0

– – – Tytoń suszony ogniowo rurowo

2401 10 90 0

– – – Pozostałe tytonie

2401 20

– Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:

– – Suszony ogniowo rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo:

2401 20 10 0

– – – Suszony ogniowo rurowo typu Virginia

2401 20 20 0

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)

2401 20 30 0

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland

– – – Tytoń suszony ogniowo płomieniowo:

2401 20 41 0

– – – – Typu Kentucky

2401 20 49 0

– – – – Pozostałe

– – Pozostałe:

2401 20 50 0

– – – Tytoń suszony powietrzem na jasny

2401 20 60 0

– – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental

2401 20 70 0

– – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny

2401 20 80 0

– – – Tytoń suszony ogniowo rurowo

2401 20 90 0

– – – Pozostałe tytonie

2401 30 00 0

– Odpady tytoniowe

2402

2402

Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

2402 10 00 0

– Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu

2402 20 00 0

– Papierosy z tytoniu

2402 90 00 0

– Pozostałe

2403

2403

Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany” i „odtworzony”; ekstrakty i esencje tytoniowe:

2403 10

– Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0

– – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g

2403 10 90 0

– – Pozostałe

– Pozostałe.

2403 91 00 0

– – Tytoń „homogenizowany” lub „odtworzony”

2403 99

– – Pozostałe:

2403 99 10 0

– – – Tytoń do żucia i tabaka

2403 99 90 0

– – – Pozostałe

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00