Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1998-01-01
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1998-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 21 grudnia 1993 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.
Na podstawie art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279 i Nr 129, poz. 598) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 1993 r. w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym (Dz. U. Nr 56, poz. 260) wprowadza się następujące zmiany:
1) skreśla się § 6,
2) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie ustalone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.
Prezes Rady Ministrów: W. Pawlak
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1993 r. (poz. 622)
WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
2103 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
| 2103 90 | – Pozostałe: |
| 2103 90 30 0 | – – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
2203 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
|
| – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
| 2203 00 01 0 | – – W butelkach |
| 2203 00 09 0 | – – Pozostałe |
| 2203 00 10 0 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
| 2204 10 | – Wino musujące: |
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
| 2204 10 110 | – – – Szampan |
| 2204 10 19 0 | – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 2204 10 91 0 | – – – Asti spumante |
| 2204 10 99 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
| 2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2204 21 10 0 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
| 2204 21 21 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 23 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 25 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 29 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 21 31 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 33 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 35 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 39 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
| 2204 21 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 49 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
| 2204 21 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 21 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
| 2204 29 10 0 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 21 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 23 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 25 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 29 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 31 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 33 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 35 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 39 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
| 2204 29 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 45 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 49 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
| 2204 29 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 55 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 29 90 0 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
| 2204 30 | – Pozostały moszcz winogronowy: |
| 2204 30 10 0 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu |
|
| – – Pozostałe: |
| 2204 30 91 0 | – – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj. |
| 2204 30 99 0 | – – – Pozostałe |
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
| 2205 10 90 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. |
| 2205 90 | – Pozostałe: |
| 2205 90 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
| 2205 90 90 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. |
2206 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: |
| 2206 00 10 0 | – Wzbudzone |
|
| – Pozostałe: |
|
| – – Musujące: |
| 2206 00 31 0 | – – – Z jabłek lub gruszek |
| 2206 00 39 0 | – – – Pozostałe |
|
| – – Spokojne, w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2206 00 51 0 | – – – – Z jabłek lub gruszek |
| 2206 00 59 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
| 2206 00 81 0 | – – – – Z jabłek lub gruszek |
| 2206 00 89 0 | – – – – Pozostałe |
2207 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy: |
| 2207 10 00 0 | – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej |
| 2207 20 00 0 | – Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 2208 10 00 0 | – Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów |
| 2208 20 | – Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
| – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2208 20 12 0 | – – – Cognac |
| 2208 20 14 0 | – – – Armagnac |
| 2208 20 26 0 | – – – Grappa |
| 2208 20 28 0 | – – – Pozostałe |
|
| – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
| 2208 20 40 0 | – – – Surowy destylat |
|
| – – – Pozostałe: |
| 2208 20 62 0 | – – – – Cognac |
| 2208 20 64 0 | – – – – Armagnac |
| 2208 20 86 0 | – – – – Grappa |
| 2208 20 88 0 | – – – – Pozostałe |
| 2208 30 | – Whisky: |
|
| – – Whisky burbońskie, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Whisky „pure malt”, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 31 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 39 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Whisky „blended”, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 51 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 59 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 81 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 89 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 40 | – Rumy: |
| 2208 40 10 0 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
| 2208 40 90 0 | – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
| 2208 50 | – Giny i gin Geneva: |
|
| -– – Gin, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 91 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Arak, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2208 90 31 0 | – – – – Wódka czysta |
| 2208 90 33 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
| 2208 90 35 0 | – – – – Wódka czysta |
| 2208 90 38 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
|
| – – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2208 90 41 0 | – – – – Ouzo |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
|
| – – – – – – Destylowane z owoców: |
| 2208 90 45 0 | – – – – – – – Calvados |
| 2208 90 48 0 | – – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2208 90 52 0 | – – – – – – – Korn |
| 2208 90 58 0 | – – – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 65 0 | – – – – – Likiery |
| 2208 90 69 0 | – – – – – Pozostałe napoje alkoholowe |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
| 2208 90 71 0 | – – – – – Destylowane z owoców |
| 2208 90 73 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 79 0 | – – – – Likiery i inne napoje alkoholowe |
|
| – – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 91 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
2401 | 2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
| 2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: |
|
| – – Suszony ogniowo rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo: |
| 2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo rurowo typu Virginia |
| 2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
| 2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
|
| – – – Tytoń suszony ogniowo płomieniowo: |
| 2401 10 40 0 | – – – – Typu Kentucky |
| 2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
| 2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
| 2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
| 2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo rurowo |
| 2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
| 2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
|
| – – Suszony ogniowo rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo: |
| 2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo rurowo typu Virginia |
| 2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
| 2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
|
| – – – Tytoń suszony ogniowo płomieniowo: |
| 2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
| 2401 20 49 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
| 2401 20 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
| 2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
| 2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo rurowo |
| 2401 20 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
| 2401 30 00 0 | – Odpady tytoniowe |
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
| 2402 10 00 0 | – Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu |
| 2402 20 00 0 | – Papierosy z tytoniu |
| 2402 90 00 0 | – Pozostałe |
2403 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany” i „odtworzony”; ekstrakty i esencje tytoniowe: |
| 2403 10 | – Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: |
| 2403 10 10 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g |
| 2403 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
| – Pozostałe. |
| 2403 91 00 0 | – – Tytoń „homogenizowany” lub „odtworzony” |
| 2403 99 | – – Pozostałe: |
| 2403 99 10 0 | – – – Tytoń do żucia i tabaka |
| 2403 99 90 0 | – – – Pozostałe |