Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1993 nr 129 poz. 608
Wersja archiwalna od 1994-06-24 do 1997-09-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1993 nr 129 poz. 608
Wersja archiwalna od 1994-06-24 do 1997-09-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 9 grudnia 1993 r.

w sprawie szczegółowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.

Na podstawie art. 17 ust. 3a ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. Osoby zatrudnione przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi powinny posiadać kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Uznaje się, że osoby, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą przygotowującą do pracy w zawodach związanych z produkcją, przechowywaniem i obrotem środkami spożywczymi lub zdały egzamin z zakresu podstawowych zagadnień higieny, posiadają kwalifikacje, o których mowa w § 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przeprowadza komisja egzaminacyjna w 3-osobowym składzie wyznaczonym przez państwowego terenowego (portowego) inspektora sanitarnego właściwego ze względu na wykonywanie zatrudnienia, o którym mowa w § 1.

2. Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują wszyscy członkowie komisji.

3. Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje zaświadczenie według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.W razie stwierdzenia w trakcie kontroli sanitarnej nieprzestrzegania podstawowych wymogów higieniczno-zdrowotnych przez osoby, o których mowa w § 1, państwowy terenowy (portowy) inspektor sanitarny może zobowiązać te osoby do zdania dodatkowego egzaminu z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: R. J. Żochowski

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej
z dnia 9 grudnia 1993 r. (poz. 608).

Załącznik nr 1

ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB ZATRUDNIONYCH PRZY PRODUKCJI, PRZECHOWYWANIU I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI

1. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują:

a) drobnoustroje – ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,

b) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,

c) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,

d) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,

e) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,

f) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

g) zatrucia grzybami,

h) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.

2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:

a) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,

b) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,

c) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,

d) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynsekcja pomieszczeń i magazynów,

e) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,

f) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,

g) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,

h) wymagania sanitarne dla poszczególnych branż spożywczych,

i) podstawowe akty prawne określające wymagania jakości zdrowotnej żywności.

Załącznik nr 2

WZÓR ZAŚWIADCZENIE

infoRgrafika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00