Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1994-06-24 do 1997-09-25
Wersja archiwalna od 1994-06-24 do 1997-09-25
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 9 grudnia 1993 r.
w sprawie szczegółowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.
Na podstawie art. 17 ust. 3a ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. Osoby zatrudnione przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi powinny posiadać kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 2.Uznaje się, że osoby, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą przygotowującą do pracy w zawodach związanych z produkcją, przechowywaniem i obrotem środkami spożywczymi lub zdały egzamin z zakresu podstawowych zagadnień higieny, posiadają kwalifikacje, o których mowa w § 1.
§ 3.1. Egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przeprowadza komisja egzaminacyjna w 3-osobowym składzie wyznaczonym przez państwowego terenowego (portowego) inspektora sanitarnego właściwego ze względu na wykonywanie zatrudnienia, o którym mowa w § 1.
2. Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują wszyscy członkowie komisji.
3. Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje zaświadczenie według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 4.W razie stwierdzenia w trakcie kontroli sanitarnej nieprzestrzegania podstawowych wymogów higieniczno-zdrowotnych przez osoby, o których mowa w § 1, państwowy terenowy (portowy) inspektor sanitarny może zobowiązać te osoby do zdania dodatkowego egzaminu z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny.
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: R. J. Żochowski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej
z dnia 9 grudnia 1993 r. (poz. 608).
Załącznik nr 1
ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB ZATRUDNIONYCH PRZY PRODUKCJI, PRZECHOWYWANIU I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI
1. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują:
a) drobnoustroje – ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,
b) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,
c) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,
d) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,
e) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,
f) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
g) zatrucia grzybami,
h) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.
2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:
a) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,
b) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,
c) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,
d) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynsekcja pomieszczeń i magazynów,
e) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,
f) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,
g) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,
h) wymagania sanitarne dla poszczególnych branż spożywczych,
i) podstawowe akty prawne określające wymagania jakości zdrowotnej żywności.
Załącznik nr 2
WZÓR – ZAŚWIADCZENIE