Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1996-01-01
Wersja archiwalna od 1994-01-01 do 1996-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 21 grudnia 1993 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.
Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Ustanawia się czasowe ograniczenie:
1) przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2) wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.
§ 2. 1. Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na przywóz na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2–4, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279), zwanej dalej „ustawą”.
2. Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
§ 3. 1. W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy przepisów odrębnych ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.
2. Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:
1) podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2) podmioty inne niż określone w pkt 1, jeśli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1–5, 7–9, 11–15, 17, 19–25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach ustanowionych norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.
§ 4. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 1993 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 56, poz. 257 i Nr 101, poz. 466).
§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.
Prezes Rady Ministrów: W. Pawlak
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1993 r. (poz. 593)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
|
| – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| 0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 10 19 0 | Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 10 99 0 | – – – Pozostałe |
|
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5% |
| 0402 21 | – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
| 0402 21 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 11 9 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 17 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: |
| 0402 21 17 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 17 9 | – – – – – – Pozostałe |
| 0402 21 19 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11 %, ale nie przekraczającej 27% |
| 0402 21 19 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 19 9 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
| 0402 21 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
| 0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 99 | – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe |
| 0402 29 | – – Pozostałe: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
| 0402 29 11 0 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0402 29 15 0 | – – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 29 19 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
| 0402 29 91 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
0403 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| 0403 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
|
| – – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie |
| 0403 90 11 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 13 0 | – – – – – Powyżej 1,5%,ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 19 0 | – – – – – Powyżej 27% |
|
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
| 0403 90 31 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 33 0 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 39 0 | – – – – – Powyżej 27% |
|
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
| 0403 90 71 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 73 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 79 0 | – – – – Powyżej 27% |
0405 | 0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
|
| – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
| 0405 00 11 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
| 0405 00 19 0 | – – Pozostałe |
| 0405 00 90 0 | – Pozostałe |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: |
| 0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
| 0406 30 10 0 | – – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej. o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy |
|
| – – Pozostały: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
| 0406 30 31 0 | – – – – Nie przekraczającej 48% |
| 0406 30 39 0 | – – – – Powyżej 48% |
| 0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% |
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
| 0406 90 11 0 | – – Do dojrzewania |
|
| – – Pozostałe: |
| 0406 90 13 0 | – – – Emmentaler |
| 0406 90 15 0 | – – – Gruyère, Sbrinz |
| 0406 90 17 0 | – – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Téte de Moine |
| 0406 90 19 0 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
| 0406 90 21 0 | – – – Cheddar |
| 0406 90 23 0 | – – – Edam |
| 0406 90 25 0 | – – – Tilsit |
| 0406 90 27 0 | – – – Butterkäse |
| 0406 90 29 0 | – – – Kashkaval |
|
| – – – Feta: |
| 0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
| 0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe |
| 0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri |
| 0406 90 37 0 | – – – Finlandia |
| 0406 90 39 0 | – – – Jarlsberg |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
| – – – – – – Nie przekraczającej 47%: |
| 0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano |
| 0406 90 63 0 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino |
| 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: |
| 0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone |
| 0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
| 0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsoe |
| 0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda |
| 0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
| 0406 90 81 0 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
| 0406 90 82 0 | – – – – – – – Camembert |
| 0406 90 84 0 | – – – – – – – Brie |
| 0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri |
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
| 0406 90 86 0 | – – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% |
| 0406 90 87 0 | – – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% |
| 0406 90 88 0 | – – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% |
| 0406 90 93 0 | – – – – – – Powyżej 72% |
| 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe |
2203 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
|
| – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
| 2203 00 01 0 | – – W butelkach |
| 2203 00 09 0 | – – Pozostałe |
| 2203 00 10 0 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
| 2204 10 | – Wino musujące: |
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
| *2204 10 11 0 | – – – Szampan1) |
| *2204 10 19 0 | – – – Pozostałe1) |
|
| – – Pozostałe: |
| 2204 10 91 0 | – – – Asti spumante |
| 2204 10 990 | – – – Pozostałe |
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
| 2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| *2204 21 10 0 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi”, przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1) |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 21 21 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 23 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 25 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 29 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 21 31 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 33 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 35 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 39 0 | – – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
| 2204 21 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 49 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
| 2204 21 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
| *2204 29 10 0 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi”, przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1) |
– – – Pozostałe: | ||
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 21 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 23 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 25 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 29 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 31 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 33 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 35 0 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 39 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
| 2204 29 41 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 45 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 49 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
| 2204 29 51 0 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 55 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 30 | – Pozostały moszcz winogronowy: |
| *2204 30 10 0 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu1) |
|
| – – Pozostałe: |
| 2204 30 91 0 | – – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj. |
| *2204 30 99 0 | – – – Pozostałe1) |
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
| *2205 10 90 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1) |
| 2205 90 | – Pozostałe: |
| 2205 90 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
| *2205 90 90 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1' |
2206 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: |
| *2206 00 10 0 | – Wzbudzone1) |
|
| – Pozostałe: |
|
| – – Musujące: |
| *2206 00 31 0 | – – – Z jabłek lub gruszek1) |
| *2206 00 39 0 | – – – Pozostałe1) |
|
| – – Spokojne, w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| *2206 00 51 0 | – – – – Z jabłek lub gruszek1) |
| *2206 00 59 0 | – – – – Pozostałe1) |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
| *2206 00 81 0 | – – – – Z jabłek lub gruszek1) |
| *2206 00 89 0 | – – – – Pozostałe1) |
2711 | 2711 | Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe: |
|
| – Skroplone: |
| 2711 11 00 0 | – – Gaz ziemny |
| 2711 12 | – – Propan: |
|
| – – – Propan o czystości nie mniejszej niż 99%: |
| 2711 12 11 0 | – – – – Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające |
| 2711 12 19 0 | – – – – Do innych celów |
|
| – – – Pozostałe: |
| 2711 12 91 0 | – – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2711 12 93 0 | – – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91 |
|
| – – – – Do innych celów: |
| 2711 12 94 0 | – – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99% |
| 2711 12 96 0 | – – – – – Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu |
| 2711 12 98 0 | – – – – – Pozostały |
| 2711 13 | – – Butany: |
| 2711 13 100 | – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2711 13 30 0 | – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10 |
|
| – – – Do innych celów: |
| 2711 13 91 0 | – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95% |
| 2711 13 93 0 | – – – – Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu |
| 2711 13 98 0 | – – – – Pozostałe |
| 2711 14 00 0 | – – Etylen, propylen, butylen i butadien |
| 2711 19 00 0 | – – Pozostałe |
|
| – W stanie gazowym: |
| 2711 21 00 0 | – – Gaz ziemny |
| 2711 29 00 0 | – – Pozostałe |
3501 | 3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny, kleje kazeinowe: |
| 3501 10 | – Kazeina: |
| 3501 10 10 0 | – – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych |
| 3501 10 50 0 | – – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze |
| 3501 10 90 0 | – – Pozostałe |
Objaśnienia:
1) *ex 2204 10 11 0, *ex 2204 10 19 0, *ex 2204 21 10 0, *ex 2204 29 10 0, *ex 2204 30 10 0, *ex 2204 30 99 0, *ex 2205 10 90 0, *ex 2205 90 90 0, *ex 2206 00 10 0, *ex 2206 00 31 0, *ex 2206 00 39 0, *ex 2206 00 51 0, *ex 2206 00 59 0, *ex 2206 00 81 0, *ex 2206 00 89 0 dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej mocy objętościowej alkoholu nie przewyższającej 22% obj.
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
|
| – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| 0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 10 19 0 | – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 10 99 0 | – – – Pozostałe |
|
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
| 0402 21 | – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
| 0402 21 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 11 9 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 17 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: |
| 0402 21 17 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 17 9 | – – – – – – Pozostałe |
| 0402 21 19 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27% |
| 0402 21 19 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 19 9 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
| 0402 21 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
| 0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 99 | – – – – Pozostałe: |
| 0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt |
| 0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe |
| 0402 29 | – – Pozostałe: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
| 0402 29 11 0 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0402 29 15 0 | – – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 29 19 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: |
| 0402 29 91 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
| 0402 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
0403 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| 0403 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
|
| – – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie |
| 0403 90 11 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 13 0 | – – – – – Powyżej 1,5%,ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 19 0 | – – Powyżej 27% |
|
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
| 0403 90 31 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 33 0 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 39 0 | – – – – – Powyżej 27% |
|
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
| 0403 90 71 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
| 0403 90 73 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
| 0403 90 79 0 | – – – – Powyżej 27% |
0405 | 0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
|
| – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
| 0405 00 11 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
| 0405 00 19 0 | – – Pozostałe |
| 0405 00 90 0 | – Pozostałe |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: |
| 0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
| 0406 30 10 0 | – – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell, i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej. o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy |
|
| – – Pozostały: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
| 0406 30 31 0 | – – – – Nie przekraczającej 48% |
| 0406 30 39 0 | – – – – Powyżej 48% |
| 0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% |
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
| 0406 90 11 0 | – – Do dojrzewania |
|
| – – Pozostałe: |
| 0406 90 13 0 | – – – Emmentaler |
| 0406 90 15 0 | – – – Gruyère, Sbrinz |
| 0406 90 17 0 | – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tète de Moine |
| 0406 90 19 0 | – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
| 0406 90 21 0 | – – – Cheddar |
| 0406 90 23 0 | – – – Edam |
| 0406 90 25 0 | – – – Tilsit |
| 0406 90 27 0 | – – – Butterkäse |
| 0406 90 29 0 | – – – Kashkaval |
|
| – – – Feta: |
| 0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
| 0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe |
| 0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri |
| 0406 90 37 0 | – – – Finlandia |
| 0406 90 39 0 | – – – Jarlsberg |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
| – – – – – – Nie przekraczającej 47%: |
| 0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano |
| 0406 90 63 0 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino |
| 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: |
| 0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone |
| 0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
| 0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsoe |
| 0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda |
| 0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
| 0406 90 81 0 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
| 0406 90 82 0 | – – – – – – – Camembert |
| 0406 90 84 0 | – – – – – – – Brie |
| 0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri |
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
| 0406 90 86 0 | – – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% |
| 0406 90 87 0 | – – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% |
| 0406 90 88 0 | – – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% |
| 0406 90 93 0 | – – – – – – Powyżej 72% |
| 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe |
2103 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
| 2103 90 | – Pozostałe: |
| 2103 90 30 0 | – – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
2207 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy: |
| 2207 10 00 0 | – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholi wynoszącej 80% obj. lub więcej |
| 2207 20 00 0 | – Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 2208 10 00 0 | – Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów |
| 2208 20 | – Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
| – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2208 20 12 0 | – – – Cognac |
| 2208 20 14 0 | – – – Armagnac |
| 2208 20 26 0 | – – – Grappa |
| 2208 20 28 0 | – – – Pozostałe |
|
| – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
| 2208 20 40 0 | – – – Surowy destylat |
|
| – – – Pozostałe: |
| 2208 20 62 0 | – – – – Cognac |
| 2208 20 64 0 | – – – – Armagnac |
| 2208 20 86 0 | – – – – Grappa |
| 2208 20 88 0 | – – – Pozostałe |
| 2208 30 | – Whisky: |
|
| – – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Whisky „pure malt”, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 31 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 39 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Whisky „blended”, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 51 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 59 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Pozostałe w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 81 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 89 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 40 | – Rumy |
| 2208 40 10 0 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
| 2208 40 90 0 | – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
| 2208 50 | – Giny i gin Geneva: |
|
| – – Gin w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 91 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Arak w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 11 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 19 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2208 90 31 0 | – – – – Wódka czysta |
| 2208 90 33 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
| 2208 90 35 0 | – – – – Wódka czysta |
| 2208 90 38 0 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
|
| – – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2208 90 41 0 | – – – – Ouzo |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
|
| – – – – – – Destylowane z owoców: |
| 2208 90 45 0 | – – – – – – – Calvados |
| 2208 90 48 0 | – – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – – Pozostałe: |
| 2208 90 52 0 | – – – – – – – Korn |
| 2208 90 58 0 | – – – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 65 0 | – – – – – Likiery |
| 2208 90 69 0 | – – – – – Pozostałe napoje alkoholowe |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
| 2208 90 71 0 | – – – – – Destylowane z owoców |
| 2208 90 73 0 | – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 79 0 | – – – – Likiery i inne napoje alkoholowe |
|
| – – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj. w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 91 0 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 99 0 | – – – Więcej niż 2 litry |
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
| 2402 20 00 0 | – Papierosy z tytoniu |
| 2402 90 00 0 | – Pozostałe |
2701 | 2701 | Węgiel; brykiety, brykietki i podobne paliwa stałe wytwarzane z węgla: |
|
| – Węgiel, również sproszkowany, lecz niescalony: |
| 2701 11 | – – Antracyt (ECSC): |
| 2701 11 10 0 | – – – Posiadający limit substancji lotnych (w suchej bazie pozbawionej substancji mineralnych) nie przekraczający 10% |
| 2701 11 90 0 | – – – Pozostały |
| 2701 12 | – – Węgiel humusowy (ECSC): |
| 2701 12 10 0 | – – – Węgiel koksowy |
| 2701 12 90 0 | – – – Pozostały |
| 2701 19 00 0 | – – Pozostały węgiel (ECSC) |
2709 | 2709 00 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa): |
| 2709 00 10 0 | – Kondensaty gazu naturalnego |
| 2709 00 90 0 | – Pozostałe |
2710 | 2710 00 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie niemniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze: |
|
| – Oleje lekkie: |
| 2710 00 11 0 | – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2710 00 15 0 | – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w pod pozycji 2710 00 11 |
|
| – – Do innych celów: |
|
| – – – Benzyny specjalne: |
| 2710 00 21 0 | – – – – Benzyna lakiernicza |
| 2710 00 25 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – Benzyna silnikowa: |
| 2710 00 26 0 | – – – – – Benzyna lotnicza |
|
| – – – – – Pozostałe z zawartością ołowiu: |
|
| – – – – – – Nie przekraczającą 0,013 g/I: |
| 2710 00 27 0 | – – – – – – – O liczbie oktanowej poniżej 95 |
| 2710 00 29 0 | – – – – – – – O liczbie oktanowej 95 lub większej, ale mniejszej niż 98 |
| 2710 00 32 0 | – – – – – – – O liczbie oktanowej 98 lub większej |
|
| – – – – – – – Przekraczającą 0,013 g/I: |
| 2710 00 34 0 | – – – – – – – O liczbie oktanowej poniżej 98 |
| 2710 00 36 0 | – – – – – – – – O liczbie oktanowej 98 lub większej |
| 2710 00 39 0 | – – – – Pozostałe oleje lekkie |
|
| – Oleje średnie: |
| 2710 00 41 0 | – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2710 00 45 0 | – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41 |
|
| – – Do innych celów: |
|
| – – – Nafta: |
| 2710 00 51 0 | – – – – Paliwo do silników odrzutowych |
| 2710 00 55 0 | – – – – Pozostała |
| 2710 00 59 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Oleje ciężkie: |
|
| – – Oleje płynne (napędowe): |
| 2710 00 61 0 | – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2710 00 65 0 | – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61 |
| 2710 00 69 | – – – Do innych celów: |
| 2710 00 69 1 | – – – – Oleje napędowe do silników |
| 2710 00 69 9 | – – – – Pozostałe |
2711 | 2711 | Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe: |
|
| – Skroplone: |
| 2711 11 00 0 | – – Gaz ziemny |
| 2711 12 | – – Propan: |
|
| – – – Propan o czystości nie mniejszej niż 99%: |
| 2711 12 11 0 | – – – – Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające |
| 2711 12 19 0 | – – – – Do innych celów |
|
| – – – Pozostałe: |
| 2711 12 91 0 | – – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2711 12 93 0 | – – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91 |
|
| – – – – Do innych celów: |
| 2711 12 94 0 | – – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99% |
| 2711 12 96 0 | – – – – – Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu |
| 2711 12 98 0 | – – – – – Pozostały |
| 2711 13 | – – Butany: |
| 2711 13 10 0 | – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego |
| 2711 13 30 0 | – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10 |
|
| – – – Do innych celów: |
| 2711 13 91 0 | – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95% |
| 2711 13 93 0 | – – – – Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu |
| 2711 13 98 0 | – – – – Pozostałe |
| 2711 14 00 0 | – – Etylen, propylen, butylen i butadien |
| 2711 19 00 0 | – – Pozostałe |
|
| – W stanie gazowym: |
| 2711 21 00 0 | – – Gaz ziemny |
| 2711 29 00 0 | – – Pozostałe |
3501 | 3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
| 3501 10 | – Kazeina: |
| 3501 10 10 0 | – – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych |
| 3501 10 50 0 | – – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze |
| 3501 10 90 0 | – – Pozostałe |
7204 | 7204 | Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali: |
| 7204 10 00 0 | – Odpady i złom żeliwny (ECSC) |
|
| – Odpady i złom ze stali stopowej: |
| 7204 21 00 0 | – – Ze stali nierdzewnej (ECSC) |
| 7204 29 00 0 | – – Pozostałe (ECSC) |
| 7204 30 00 0 | – Odpady i złom z ocynowanego żeliwa lub stali (ECSC) |
|
| – Pozostałe odpady i złom: |
| 7204 41 | – – Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania, pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC): |
| 7204 41 10 0 | – – – Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania i pilnikowania |
|
| – – – Ażury z okrawania i tłoczenia: |
| 7204 41 91 0 | – – – – W wiązkach |
| 7204 41 99 0 | – – – – Pozostałe |
| 7204 49 | – – Pozostałe (ECSC): |
| 7204 49 10 0 | – – – W kawałkach (rozdrobnione) |
|
| – – – Pozostałe: |
| 7204 49 30 0 | – – – – W wiązkach |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 7204 49 91 0 | – – – – – Nie sortowane |
| 7204 49 99 0 | – – – – – Pozostałe |
7404 | 7404 00 | Odpady miedzi i złom: |
| 7404 00 10 0 | – Miedzi rafinowanej |
|
| – Stopów miedzi: |
| 7404 00 91 0 | – – Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz) |
| 7404 00 99 0 | – – Pozostałe |
7503 | 7503 00 | Odpady niklu i złom: |
| 7503 00 10 0 | – Niklu niestopowego |
| 7503 00 90 0 | – Stopów niklu |
7602 | 7602 00 | Odpady aluminium i złom: |
|
| – Odpady: |
| 7602 00 11 0 | – – Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm |
| 7602 00 19 0 | – – Pozostałe (także braki produkcyjne) |
| 7602 00 90 0 | – Złom |
7802 | 7802 00 | Odpady ołowiu i złom: |
| 7802 00 10 0 | – Z akumulatorów |
| 7802 00 90 0 | – Pozostałe |
7902 | 7902 00 00 0 | Odpady cynku i złom |
8002 | 8002 00 00 0 | Odpady cyny i złom |