Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1993-11-18 do 2003-01-01
Wersja archiwalna od 1993-11-18 do 2003-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 8 października 1993 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.
Na podstawie art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. Najwyższe dopuszczalne pozostałości azotanów, stosowanych przy uprawie roślin, które mogą znajdować się w roślinnych środkach spożywczych, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 2. 1. Najwyższe dopuszczalne pozostałości środków chemicznych stosowanych przy ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. W razie pozostałości w środkach spożywczych lub na ich powierzchni więcej niż jednego środka chemicznego wymienionego w załączniku nr 2 o podobnym działaniu na zdrowie człowieka, najwyższą dopuszczalną pozostałość tych środków ustala się według wzoru:
w którym:
Pz1, Pz2,......Pzn oznacza pozostałości poszczególnych środków ochrony roślin w środku spożywczym, wyrażone w mg/kg,
NDP1, NDP2......NDPn oznacza odpowiednie najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin, wyrażone w mg/kg.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: A. Wojtyła
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej
z dnia 8 października 1993 r. (poz. 476)
Załącznik nr 1
NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH
Grupa | Produkt | Dopuszczalna zawartość azotanów w mg NaNO3/kg |
1 | 2 | 3 |
I | Sałata Rzodkiewka Burak Rzepa Kalarepa Koper Szpinak | 2000 |
II | Kapusta Szczypior | 1000 |
III | Marchew Pietruszka Czosnek Ogórek Kalafior Por Seler | 500 |
IV | Pomidor Ziemniak Cebula Papryka Fasola | 250 |
Załącznik nr 2
NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI
Nazwa środka ochrony roślin | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg) | Nazwa środka spożywczego (f) |
1 | 2 | 3 |
ACEFAT acetyloamid O, S-dimetylotiofosforowy ALDIKARB (a) 0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu ALDRYNA (łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 95% rel-(1R, 4S, 4aS, 5S, 8R, 8aR)-1, 2, 3, 4, 10, 10-heksachloro-1,4, 4a, 5,8, 8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu ALACHLOR 2, 6-dietylo-N-(metoksymetylo)-chloroacetanilid ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna) ALOKSYDYM 3-[1-(alliloksyimino) butylo]-4-hydroksy-6, 6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu AMITRAZ N-metylo-bis (2, 4-ksylilometylo) amina AMITROL 3-amino-1, 2, 4-triazol ANILAZYNA 2, 4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1, 3, 5-triazyna ASULAM (a) sulfanilokarbaminian metylu ATRAZYNA 2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1, 3, 5-triazyna | 0,5 1,0 0,5 0,05
0,2 (T) 0,006 0,02 0,1 0,1 0,1 0,5 1,0 0,5 0,2 0,2 0,5 0,05
| pomidory pozostałe warzywa ziemniaki (b) owoce, warzywa mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup warzywa kukurydza rzepak buraki ćwikłowe i cukrowe warzywa ziemniaki (b) pozostałe środki pochodzenia roślinnego owoce warzywa owoce, warzywa |
AZOCYKLOTYNA (suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) tri (cykloheksylo)-i H-1, 2, 4-triazol-1-ilo-cyna | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,5 | pozostałe owoce | |
10,0 | chmiel (c) | |
AZYPROTRYNA 2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1, 3, 5-triazyna | 0,2 | warzywa |
AZYNOFOS ETYLOWY (a) ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,1 | rzepak |
0,05 | ziemniaki (b) | |
AZYNOFOS METYLOWY (a) ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,5 | pozostałe owoce | |
0,5 | warzywa | |
BARBAN (a) (wyrażony jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu | 0,1 | marchew, seler |
0,05 | pozostałe środki spożywcze | |
| pochodzenia roślinnego | |
BENALAKSYL DL-N-(2, 6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu | 0,02 | warzywa |
0,02 | ziemniaki (b) | |
|
| |
BENAZOLINA kwas 4-chloro-2, 3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy | 0,05 | rzepak |
BENOMYL (suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) 1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 1,0 | owoce, warzywa |
0,2 | ziarno zbóż | |
1,0 | pieczarki | |
BENTAZON 2, 2-ditlenek 3-izopropylo-(1 H)benzo-2,1, 3-tiadiazin-4-onu | 0,5 | ziarno zbóż |
0,05 | ziemniaki (b) | |
BINAPAKRYL 3-metylobut-2-enian 2, 4-dinitro-6-sec-butylofenylu | 0,3 | owoce |
0,05 | warzywa korzeniowe | |
0,3 | pozostałe warzywa | |
BITERTANOL 1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1, 2, 4-triazol-1-ilo) butan-2-ol | 0,5 | banany (e) |
0,2 | pozostałe owoce | |
0,1 | ziarno zbóż | |
BROMEK METYLU (w przeliczeniu na bromek metylu) | 0,1 | ziarno zbóż |
BROMKI NIEORGANICZNE (w przeliczeniu na jon bromu) | 50,0 | ziarno zbóż |
BROMFENWINFOS (a) fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2, 4-dichlorofenylowinylo-dietylu) | 0,1 | warzywa |
0,05 | ziemniaki (b) | |
BROMOFOS (a) tiofosforan 0,4-bromo-2, 5-dichlorofenylo-0, 0-dimetylu | 1,0 | owoce |
2,0 | warzywa | |
BROMOKSYNIL 3, 5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05 | nasiona lnu |
BROMOPROPYLAT 4, 4'-dibromobenzilan izopropylu | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
1,0 | pozostałe owoce | |
1,0 | warzywa | |
BUPIRYMAT dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu | 0,5 | owoce |
BUTYLAT N, N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu | 0,1 | kukurydza |
CHINOMETIONAT 6-metylo-1, 3-ditiolano [4, 5b] chinoksalin-2-on | 0,2 | owoce, warzywa |
CHLORDAN 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 8-oktachloro-3a, 4, 7, 7a-tetrahydro-4,7-metanoidan | 0,05 (T) | mięso i przetwory |
0,002 | mleko i przetwory | |
0,005 | jaja bez skorup | |
CHLORFENWINFOS (a) fosforan (Z, E)-2-chloro-1-(2, 4-dichlorofenylowinylo-dietylu) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | warzywa korzeniowe | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,05 | pieczarki | |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,2 | rzepak | |
CHLORMEKWAT (CCC) chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy | 3,0 | ziarno zbóż |
0,2 | pomidory | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
CHLOROBENZYD sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy | 2,0 | owoce i warzywa |
CHLOROBENZYLAT 4, 4'-dichlorobenzilan etylu | 2,0 | owoce, warzywa |
0,2 | orzechy | |
CHLOROBROMURON 3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | 0,2 | warzywa |
CHLOROBUFAM (wyrażone jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu | 0,1 | marchew, seler |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
CHLOROKSURON 3-[4-(4-chlorofenoksy) fenylo]-1, 1-dimetylomocznik | 0,2 | warzywa |
CHLOROPIRYFOS (a) tiofosforan 0-3, 5, 6-trichloropirydyn-2-ylo-0, 0-dietylu | 0,3 | owoce cytrusowe (e) |
0,05 | buraki cukrowe | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,2 (T) | mięso i przetwory | |
0,05 (T) | drób | |
0,01 | mleko i przetwory | |
0,01 | jaja bez skorup | |
CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a) tiofosforan 0-3, 5, 6-trichloropiryd-2-ylo-0, 0-dimetylu | 0,5 | owoce |
0,1 | warzywa | |
CHLOROPROFAM 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,5 | ziemniaki (b) |
CHLOROTALONIL tetrachloroizoftalonitryl | 1,0 | marchew |
3,0 | pozostałe warzywa | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,2 | ziarno zbóż | |
CHLORSULFURON 1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1, 3, 5-triazyn-2-ylo) mocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
CHLORTOLURON 3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1, 1-dimetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
0,05 | warzywa | |
CHLORYDAZON (patrz pirazon) |
|
|
CYFLUTRYNA mieszanina dwóch par enancjomerow: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1 R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2) | 0,5 | owoce |
0,5 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
CYHEKSATYNA (suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny) wodorotlenek tricykloheksylocyny | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,5 | pozostałe owoce | |
10,0 | chmiel (c) | |
CYKLOAT N-cykloheksylo-N-etylo(tiokarbaminian) S-etylu | 0,05 | buraki |
0,1 | szpinak | |
CYMOKSYNIL 1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik | 2,0 | chmiel (c) |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
CYPERMETRYNA (suma izomerów cypermetryny) (1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo)cyklopropanokarboksylan (RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,5 | winogrona | |
1,0 | pozostałe owoce | |
2,0 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,05 | warzywa korzeniowe | |
0,5 | pozostałe warzywa | |
0,5 | ziemniaki (b) | |
0,1 | rzepak | |
0,2 (T) | mięso i przetwory | |
0,05 (T) | drób | |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,05 | jaja bez skorup | |
CYANAZYNA 2-chloro-4-cyjanoizopropyloamino-6-etyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 | warzywa strączkowe (d) |
0,05 | ziemniaki (b) | |
2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy | 0,2 | ziarno zbóż |
0,05 | kukurydza | |
DALAPON 2,2-dichloropropionian sodowy | 1,0 | owoce, warzywa |
DAZOMET 3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion | 0,05 | warzywa |
DDT (suma DDT, DDE i DDD) 1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan | 0,05 | owoce, warzywa |
0,5 | oleje | |
1,0 (T) | mięso i przetwory | |
0,04 | mleko i przetwory | |
0,1 | jaja bez skorup | |
DELTAMETRYNA (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
0,2 | pozostałe owoce | |
0,1 | buraki ćwikłowe i cukrowe | |
0,5 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,2 | pozostałe warzywa | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,2 | pieczarki | |
0,1 | rzepak | |
0,5 | ziarno zbóż | |
0,05 (T) | drób | |
0,05 | jaja bez skorup | |
DEMETON 0-(S)METYLOWY (suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S- (2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu | 1,0 | owoce |
0,05 | marchew | |
0,5 | pozostałe warzywa | |
0,1 | ziemniaki (b) | |
DESMEDIFAM 3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
DESMETRYNA 2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | 0,1 | warzywa |
DIALAT (suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3-dichloroallilu | 0,1 | owoce, warzywa |
0,1 | ziarno zbóż | |
DIAZYNON (a) tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) | 0,3 | owoce, warzywa |
0,05 | ziarno zbóż | |
0,7 (T) | mięso i przetwory | |
0,02 | mleko i przetwory | |
DICHLOBENIL 2,6-dichlorobenzonitryl | 0,1 | owoce |
DICHLOFLUANID N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N, N'-dimetylosulfonoamid | 2,0 | wiśnie |
5,0 | pozostałe owoce | |
0,1 | cebula | |
2,0 | warzywa strączkowe (d) | |
5,0 | pozostałe warzywa | |
DICHLOFOP METYLOWY (RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy]propionian metylu | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
0,1 | ziarno zbóż | |
DICHLORAN 2,6-dichloro-4-nitroanilina | 0,1 | buraki cukrowe |
DICHLORFOS (DDVP) fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu | 0,1 | owoce, warzywa |
0,05 | mięso i przetwory | |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,05 | jaja bez skorup | |
2,0 | ziarno zbóż | |
DICHLORPROP kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy | 0,2 | ziarno zbóż |
0,05 | owoce, warzywa | |
DIELDRYNA (łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1 R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen | 0,2 (T) | mięso i przetwory |
0,006 | mleko i przetwory | |
0,02 | jaja bez skorup | |
DIFENOKSURON 3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik | 0,05 | cebula |
DIFENZOKWAT kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy | 0,1 | ziarno zbóż |
DIFLUBENZURON 1-(4'-chlorofenylo) -3-(2",6"-difluorobenzoilo)mocznik | 1,0 | owoce, warzywa |
0,2 | pieczarki | |
DIKAMBA kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy | 0,05 | ziarno zbóż |
DIKWAT dibromek 9,10-dihydro-8a,1 Oa-diazoniafenantrenowy | 0,1 | owoce, warzywa |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
DIMEFURON 3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik | 0,1 | rzepak |
DIMETIPIN 2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek | 0,1 | rzepak |
0,05 | ziemniaki (b) | |
DIMETOAT (łącznie z pochodną tlenową) ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu | 0,5 | owoce |
0,2 | cebula | |
0,2 | buraki ćwikłowe, cukrowe | |
0,5 | pozostałe warzywa | |
0,2 | ziarno zbóż | |
DINOKAP krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu (izomeryczna mieszanina poreakcyjna) | 0,1 | owoce, warzywa |
DINOSEB 4,6-dinitro-2-sec-butylofenol | 0,05 | owoce, warzywa |
DINOTERB 4,6-dinitro-2-tert-butylofenol | 0,1 | ziarno zbóż |
DIOKSATION bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-0,0,0',0'-tetraetylu | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,4 | winogrona | |
0,2 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2) | 2,0 | owoce |
1,0 | ogórki, pomidory | |
2,0 | pozostałe warzywa | |
DIURON 3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik | 0,1 | owoce |
DODYNA octan 1-dodecyloguanidynowy | 1,0 0,2 | owoce ziarnkowe i pestkowe pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
ENDOSULFAN (suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan) S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu | 0,2 0,2 0,1 0,5 | warzywa korzeniowe kukurydza ziarno zbóż pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
ENDRYNA rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-di-metanonaftalen | 0,01 0,01 | owoce, warzywa ziarno zbóż |
0,05 (T) 0,0008 0,005 | mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup | |
EPTC dipropylotiokarbaminian S-etylu | 0,1 0,1 0,1 | ziemniaki (b) warzywa strączkowe (d) kukurydza |
ETEFON kwas 2-chloroetylofosfonowy | 2,0 | owoce, warzywa |
ETIOFENKARB metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu | 2,0 0,5 0,2 2,0 0,5 | owoce buraki ćwikłowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziemniaki |
ETION (a) bis (ditiofosforan) 0,0,0',0'-tetraetylo-S,S'-metylenu | 2,0 0,5 0,1 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce warzywa |
ETOFUMESAT metanosulfonian (+)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu | 0,1 | buraki cukrowe |
ETYLOBROMOFOS (a) tiofosforan 0-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-0,0-dietylu | 0,5 | owoce, warzywa |
FENARYMOL alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzhydrylowy | 0,2 | owoce |
FENBUTATYNY TLENEK tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] | 2,0 0,5 | owoce ogórki |
FENITROTION (a) tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu | 2,0 0,5 0,1 0,5 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce kalafiory pozostałe warzywa |
FENMEDIFAM 3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
FENPROPATRYNA cyjano(3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklo-propanokarboksylan | 0,3 | owoce, warzywa |
FENPROPIMOR (±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | 0,5 | ziarno zbóż |
FENTION (a) (suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu | 1,0 0,5 0,1 1,0 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce marchew pozostałe warzywa |
FENTYNA (suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny) | 0,1 | ziemniaki (b) |
FENWALERAT (RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,5 0,5 0,05 0,02 0,5 (T) 0,05 | owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe pozostałe warzywa mięso i przetwory mleko i przetwory |
FLAMPROP IZOPROPYLOWY D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu) | 0,2 | ziarno zbóż |
FLUAZYFOP BUTYLOWY (R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]pro-pionian butylu | 0,1 0,5 0,1 0,1 3,0 | Truskawki Buraki pozostałe warzywa ziemniaki (b) rzepak |
FLUCYTRYNAT (RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylo(S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan | 0,5 2,0 | owoce, warzywa chmiel (c) |
FLUOROCHLORIDON 3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon | 0,1 0,1 0,1 | warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż |
FLURENOL kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy | 0,05 | ziarno zbóż |
FLUROKSYPYR kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy | 0,1 | ziarno zbóż |
FLUSILAZOL bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1 H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan | 0,1 0,2 0,02 | banany (e) pozostałe owoce ziarno zbóż |
FLUTRIAFOL (RS)-2,4'-difluoro-α-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) benz-hydrol | 0,5 | ziarno zbóż |
FONOFOS (a) etyloditiofosfonian O-etylo-S-fenylu | 0,2 0,05 | owoce, warzywa ziemniaki (b) |
FORMOTION (a) ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbamoilo)metylo-0,0-dimetylu | 0,2 0,1 0,5 0,1 1,0 | owoce cytrusowe (e) truskawki, maliny pozostałe owoce warzywa korzeniowe chmiel (c) |
FOSALON (a) ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu | 1,0 1,0 2,0 1,0 0,1 0,1 | owoce cytrusowe (e) truskawki pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe ziemniaki (b) |
FOSETYL wodorofosfonian etylu | 3,0 3,0 | owoce ogórki, pomidory |
FOSFAMIDON (a) fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo) winylo-dimetylu | 0,15 | owoce, warzywa |
FOSFOROWODÓR PH3 (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór) | 0,1 0,01 | ziarno zbóż produkty zbożowe |
GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna | 0,1 5,0 0,1 | owoce, warzywa ziarno zbóż ziemniaki (b) |
HALOKSYFOP kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy) fenoksy] propionowy | 0,2 0,05 | rzepak pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
α-HCH α-heksachlorocykloheksan | 0,02 0,2 (T) 0,004 0,02 | ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
β-HCH | 0,02 | ziarno zbóż |
β-heksachlorocykloheksan | 0,1 (T) | mięso i przetwory |
0,003 | mleko i przetwory | |
0,01 | jaja bez skorup | |
γ-HCH (patrz lindan) |
|
|
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) heksachlorobenzen | 0,01 | ziarno zbóż |
0,2 (T) | mięso i przetwory | |
0,01 | mleko i przetwory | |
0,02 | jaja bez skorup | |
HEPTACHLOR (suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-meta-noinden | 0,01 | owoce, warzywa |
0,01 | ziarno zbóż | |
0,2 (T) | mięso i przetwory | |
0,004 | mleko i przetwory | |
0,02 | jaja bez skorup | |
HEPTENOFOS (a) dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu | 0,5 | owoce |
|
| |
|
| |
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO | 10,0 | cebula |
1,0 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
HYMEKSAZOL 5-metyioizoksazoi-3-ol | 0,1 | buraki |
|
| |
IMAZALIL 1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,01 | ziarno zbóż | |
IPRODION 3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid | 5,0 | owoce |
1,0 | cykoria | |
5,0 | pozostałe warzywa liściowe | |
0,1 | warzywa korzeniowe | |
5,0 | warzywa łodygowe | |
IZOFENFOS (a) (suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej) izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu | 0,1 | warzywa |
0,05 | rzepak | |
|
| |
|
| |
IZOKSABEN N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid | 0,1 | ziarno zbóż |
|
| |
|
| |
IZOPROTURON 3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik | 0,2 | ziarno zbóż |
|
| |
JOKSYNIL 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,1 | warzywa |
|
| |
KAPTAN N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid | 3,0 | owoce ziarnkowe i jagodowe |
2,0 | owoce pestkowe | |
3,0 | pomidory | |
2,0 | pory, sałata, warzywa strączkowe (d) | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
KARBARYL (a) metylokarbaminian 1-naftylu | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
3,0 | banany (e) | |
1,0 | pozostałe owoce | |
1,0 | warzywa | |
0,2 | mięso i przetwory | |
0,5 | drób | |
0,1 | mleko i przetwory | |
0,5 | jaja bez skorup | |
KARBENDAZYM (suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 1,0 | owoce, warzywa |
1,0 | pieczarki | |
0,2 | ziarno zbóż | |
KARBETAMID karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu | 0,1 | rzepak |
KARBOKSYNA 5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid | 0,2 | buraki cukrowe |
KARBOSULFAN (suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutylo-amino)tio]metylokarbaminian | 0,05 | truskawki |
0,1 | ziemniaki (b) | |
5,0 | chmiel (c) | |
KARBOFURAN (suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,05 | buraki cukrowe |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,05 | rzepak | |
0,1 | kukurydza | |
KLOPYRALID (3,6-DCP) kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy | 0,05 | rzepak |
0,3 | buraki ćwikłowe i cukrowe | |
KLOFENTEZYNA 3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna | 0,1 | owoce |
KWINALFOS dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu | 0,2 | rzepak |
0,2 | warzywa | |
0,02 | ziemniaki (b) | |
KWINTOCEN pentachloronitrobenzen | 1,0 | banany (e) |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
LENACYL 3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion | 0,1 | owoce, warzywa |
LINDAN (y-HCH) γ-heksachlorocykloheksan | 0,1 | owoce, warzywa |
0,5 | oleje | |
1,0 (T) | mięso i przetwory | |
0,008 | mleko i przetwory | |
0,1 | jaja bez skorup | |
LINURON 3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | 1,0 | szparagi |
0,2 | pozostałe warzywa | |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,1 | kukurydza | |
MALATION (a) ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-0,0-dimetylu | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
0,5 | pozostałe owoce | |
0,5 | warzywa | |
8,0 | ziarno zbóż | |
MANEB (patrz ditiokarbaminiany) |
|
|
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany) |
|
|
MCPA kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) octowy | 0,1 | ziarno zbóż |
MEKOPROP kwas (+ -)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy | 0,1 | ziarno zbóż |
MERKAPTODIMETUR (a) (suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako merkaptodimetur) metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu | 0,1 | kukurydza |
1,0 | sałata | |
0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe | |
METABENZOTIAZURON 1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik | 0,2 | warzywa |
0,1 | ziarno zbóż | |
METALAKSYL (+ -)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,1 | warzywa |
0,1 | ziemniaki (b) | |
10,0 | chmiel (c) | |
METAMIDOFOS amidotiofosforan 0,S-dimetylu | 0,1 | warzywa |
0,05 | ziemniaki (b) | |
5,0 | chmiel (c) | |
METAMITRON 4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on | 0,2 | buraki cukrowe |
METAZACHLOR 2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1 -ilometylo)-chloroacetanilid | 0,1 | rzepak |
0,2 | kapusta | |
METAZOL 2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion | 0,1 | cebula |
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany) |
|
|
METOBROMURON 3-(4-bromofenylo)-1 -metoksy-1-metylomocznik | 1,0 | sałata |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
METOKSURON 3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik | 0,2 | warzywa |
0,1 | ziarno zbóż | |
METOKSYCHLOR (DMDT) 1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo) etan | 2,0 | owoce, warzywa |
3,0 (T) | mięso | |
0,5 | jaja bez skorup | |
0,5 | oleje | |
METOLACHLOR 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid | 0,2 | owoce, warzywa |
0,1 | ziemniaki (b) | |
METOMYL (a) S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid | 2,0 | warzywa liściowe i łodygowe |
0,5 | pozostałe warzywa | |
4,0 | chmiel (c) | |
METYLOPIRYMIFOS (a) dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu | 0,2 | warzywa |
METRYBUZYNA 4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on | 0,1 | pomidor |
0,1 | ziemniak (b) | |
METYDATION (a) ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu | 0,1 | owoce, warzywa |
1,0 | chmiel (c) | |
MEWINFOS fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) | 0,2 | owoce ziarnkowe |
0,5 | owoce pestkowe | |
0,2 | owoce cytrusowe (e) | |
0,5 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
MONOLINURON 3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
NAPROPAMID N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid | 0,1 | rzepak |
NUARYMOL alkohol ±)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy | 0,1 | ziarno zbóż |
0,2 | owoce | |
OKSADIKSYL N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid | 0,5 | pomidory, ogórki |
0,1 | ziemniaki (b) | |
OKSAMYL N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio) acetamid | 0,05 | truskawki |
0,05 | warzywa | |
0,05 | ziemniaki | |
OKSYFLUOROFEN eter 2-chloro-α,α,α-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy | 0,05 | owoce |
OMETOAT (a) tiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu | 0,4 | wiśnie |
0,1 | owoce jagodowe | |
0,4 | szpinak | |
0,1 | warzywa korzeniowe | |
0,2 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
PARAKWAT chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy | 0,05 | owoce, warzywa |
PARATION METYLOWY (a) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu | 0,1 0,1 | owoce, warzywa ziarno zbóż |
PENCYKURON 1-(4-chlorobenzylo)-1 -cyklopentylo-3-fenylo-mocznik | 0,1 0,05 | ziemniaki (b) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
PENDIMETALINA N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina | 0,1 0,2 | ziarno zbóż warzywa |
PERMETRYNA (suma izomerów permetryny): (1 RS,3RS)-(1 RS,3SR)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dime-tylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu | 0,5 0,05 1,0 0,5 0,5 (T) 0,05 0,05 | owoce warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
PIRAZON 5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on | 0,5 0,5 | buraki cukrowe pozostałe warzywa |
PIRYDAT (związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu | 0,3 | kukurydza |
PIRYMIKARB (a) (suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloform-amido-pirymikarbu) dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu | 0,5 1,0 0,5 0,1 | owoce warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziarno zbóż |
PROCHLORAZ (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz) N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid | 5,0 5,0 0,1 0,5 0,2 | owoce cytrusowe (e) banany (e) ziarno zbóż pieczarki rzepak |
PROCYMIDON N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropano-dikarboksyimid | 2,0 | truskawki |
PROFAM karbanilan izopropylu | 0,5 | ziemniaki (b) |
PROMETRYNA 2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna | 0,5 0,1 | warzywa ziemniaki (b) |
PROPACHLOR N-izopropylochloroacetanilid | 0,1 | warzywa |
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarbaminianu propylu | 1,0 | pomidor, ogórek |
PROPARGIT siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu | 3,0 0,5 | owoce ogórki |
PROPIKONAZOL (RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan--2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,1 | ziarno zbóż |
PROPOKSUR (a) metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu | 0,2 3,0 3,0 0,1 0,5 | truskawki pozostałe owoce warzywa ziemniaki (b) rzepak |
PROPYZAMID 3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid | 0,5 0,1 | warzywa rzepak |
PYRAZOFOS (a) dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu | 0,5 0,1 10,0 | owoce, warzywa ziarno zbóż chmiel (c) |
SETOKSYDYM (±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3--hydroksycykloheksen-2-on-1 | 2,0 0,5 0,5 0,5 1,0 | kapusta burak cukrowy pozostałe warzywa ziemniaki (b) rzepak |
SIARKA siarka | 50,0 | owoce, warzywa |
SYMAZYNA 2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna | 0,05 | ziarno zbóż |
TCA trichlorooctan sodowy TEBUKONAZOL (RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) pentan-3-ol | 2,0 1,0 2,0 0,2 | buraki ćwikłowe, cukrowe pozostałe warzywa rzepak ziarno zbóż |
TEBUTAM N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid | 0,1 | rzepak |
TERBACYL 3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl | 0,1 | owoce |
TERBUFOS (a) dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu | 0,1 0,1 | buraki cukrowe ziarno zbóż |
TERBUTRYNA 2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | 0,1 | ziarno zbóż |
TERBUTYLOAZYNA 2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 0,1 | warzywa strączkowe (d) ziemniaki (b) |
TERTRACHLORWINFOS (a) fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu | 1,0 | owoce, warzywa |
TETRADIFON sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy | 1,0 | owoce, warzywa |
TIABENDAZOL 2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol | 0,05 | ziemniaki (b) |
TIOFANAT METYLOWY (suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 1,0 1,0 0,2 | owoce, warzywa pieczarki ziarno zbóż |
TIOMETON (a) (suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometon) ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu | 0,05 0,5 0,05 | truskawki pozostałe owoce warzywa |
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany) |
|
|
TRIADIMEFON (suma triadimefonu i triadimenolu) 1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo) butan-2-on | 0,2 0,5 | owoce ziarno zbóż |
TRIADIMENOL (suma triadimenolu i triadimefonu) 1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol | 0,2 0,5 | owoce ziarno zbóż |
TRIALAT (suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu | 0,1 0,1 | owoce, warzywa ziarno zbóż |
TRIAZOFOS (a) tiofosforan 0,0-dietylo-0-1-fenylo-1 H-1,2,4-triazol-3-ilu | 0,2 | owoce |
0,1 | cebula | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
TRICHLORFON (a) 2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu | 0,5 | owoce |
0,2 | warzywa | |
0,1 | ziarno zbóż | |
0,1 | mięso i przetwory | |
0,05 | mleko i przetwory | |
TRICHLORONAT etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu | 0,2 | warzywa |
|
| |
TRIDEMORF 4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina | 0,1 | ziarno zbóż |
|
| |
TRIFLURALINA 2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina | 0,5 | warzywa |
0,1 | rzepak | |
TRIFORYNA 1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna | 1,0 | owoce |
1,0 | ogórki | |
0,2 | ziarno zbóż | |
WAMIDOTION (a) (suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion) tiofosforan 0,0-dimetylo-S-2-(1-metylokarbarmoiloetylo-tio)etylu | 0,5 | owoce ziarnkowe |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | |
WINKLOZOLINA (suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażoną jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion | 8,0 | truskawki |
5,0 | winogrona | |
3,0 | pozostałe owoce | |
3,0 | warzywa liściowe i łodygowe | |
3,0 | pozostałe warzywa | |
1,0 | rzepak | |
ZINEB (patrz ditiokarbaminiany) |
|
|
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) | 5,0 | owoce, warzywa |
(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,
(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,
(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,
(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,
(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,
(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,
(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:
warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler
- korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka,
warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia,
jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag,
warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor,
warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,
owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa,
owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia,
owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina,
owoce cytrusowe: cytryna, grejpfrut, mandarynka, pomarańcza,
ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto,
owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka,
orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.