Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1993 nr 104 poz. 476
Wersja archiwalna od 1993-11-18 do 2003-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1993 nr 104 poz. 476
Wersja archiwalna od 1993-11-18 do 2003-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 8 października 1993 r.

w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

Na podstawie art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. Najwyższe dopuszczalne pozostałości azotanów, stosowanych przy uprawie roślin, które mogą znajdować się w roślinnych środkach spożywczych, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. 1. Najwyższe dopuszczalne pozostałości środków chemicznych stosowanych przy ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

2. W razie pozostałości w środkach spożywczych lub na ich powierzchni więcej niż jednego środka chemicznego wymienionego w załączniku nr 2 o podobnym działaniu na zdrowie człowieka, najwyższą dopuszczalną pozostałość tych środków ustala się według wzoru:

w którym:

Pz1, Pz2,......Pzn oznacza pozostałości poszczególnych środków ochrony roślin w środku spożywczym, wyrażone w mg/kg,

NDP1, NDP2......NDPn oznacza odpowiednie najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin, wyrażone w mg/kg.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: A. Wojtyła

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej
z dnia 8 października 1993 r. (poz. 476)

Załącznik nr 1

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH

Grupa

Produkt

Dopuszczalna zawartość azotanów w mg NaNO3/kg

1

2

3

I

Sałata

Rzodkiewka

Burak

Rzepa

Kalarepa

Koper

Szpinak

2000

II

Kapusta

Szczypior

1000

III

Marchew

Pietruszka

Czosnek

Ogórek

Kalafior

Por

Seler

500

IV

Pomidor

Ziemniak

Cebula

Papryka

Fasola

250

Załącznik nr 2

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI

Nazwa środka ochrony roślin

Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg)

Nazwa środka spożywczego (f)

1

2

3

ACEFAT

acetyloamid O, S-dimetylotiofosforowy

ALDIKARB (a)

0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu

ALDRYNA

(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę)

95% rel-(1R, 4S, 4aS, 5S, 8R, 8aR)-1, 2, 3, 4, 10, 10-heksachloro-1,4, 4a, 5,8, 8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu

ALACHLOR

2, 6-dietylo-N-(metoksymetylo)-chloroacetanilid

ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna)

ALOKSYDYM

3-[1-(alliloksyimino) butylo]-4-hydroksy-6, 6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu



AMITRAZ

N-metylo-bis (2, 4-ksylilometylo) amina

AMITROL

3-amino-1, 2, 4-triazol

ANILAZYNA

2, 4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1, 3, 5-triazyna

ASULAM (a)

sulfanilokarbaminian metylu

ATRAZYNA

2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1, 3, 5-triazyna

0,5

1,0

0,5

0,05



0,2 (T)

0,006

0,02


0,1

0,1

0,1

0,5

1,0

0,5

0,2

0,2

0,5

0,05



0,2



0,5


0,1

pomidory

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

owoce, warzywa



mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup


warzywa

kukurydza

rzepak

buraki ćwikłowe i cukrowe

warzywa

ziemniaki (b)

pozostałe środki pochodzenia roślinnego

owoce

warzywa

owoce, warzywa



ziarno zbóż



owoce, warzywa


owoce, warzywa

AZOCYKLOTYNA

(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna)

tri (cykloheksylo)-i H-1, 2, 4-triazol-1-ilo-cyna

2,0

owoce cytrusowe (e)

0,5

pozostałe owoce

10,0

chmiel (c)

AZYPROTRYNA

2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1, 3, 5-triazyna

0,2

warzywa

AZYNOFOS ETYLOWY (a)

ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu

0,1

rzepak

0,05

ziemniaki (b)

AZYNOFOS METYLOWY (a)

ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu

1,0

owoce cytrusowe (e)

0,5

pozostałe owoce

0,5

warzywa

BARBAN (a)

(wyrażony jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu

0,1

marchew, seler

0,05

pozostałe środki spożywcze

pochodzenia roślinnego

BENALAKSYL

DL-N-(2, 6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu

0,02

warzywa

0,02

ziemniaki (b)

BENAZOLINA

kwas 4-chloro-2, 3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy

0,05

rzepak

BENOMYL

(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)

1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

1,0

owoce, warzywa

0,2

ziarno zbóż

1,0

pieczarki

BENTAZON

2, 2-ditlenek 3-izopropylo-(1 H)benzo-2,1, 3-tiadiazin-4-onu

0,5

ziarno zbóż

0,05

ziemniaki (b)

BINAPAKRYL

3-metylobut-2-enian 2, 4-dinitro-6-sec-butylofenylu

0,3

owoce

0,05

warzywa korzeniowe

0,3

pozostałe warzywa

BITERTANOL

1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1, 2, 4-triazol-1-ilo)

butan-2-ol

0,5

banany (e)

0,2

pozostałe owoce

0,1

ziarno zbóż

BROMEK METYLU

(w przeliczeniu na bromek metylu)

0,1

ziarno zbóż

BROMKI NIEORGANICZNE

(w przeliczeniu na jon bromu)

50,0

ziarno zbóż

BROMFENWINFOS (a)

fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2, 4-dichlorofenylowinylo-dietylu)

0,1

warzywa

0,05

ziemniaki (b)

BROMOFOS (a)

tiofosforan 0,4-bromo-2, 5-dichlorofenylo-0, 0-dimetylu

1,0

owoce

2,0

warzywa

BROMOKSYNIL

3, 5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,05

nasiona lnu

BROMOPROPYLAT

4, 4'-dibromobenzilan izopropylu

3,0

owoce cytrusowe (e)

1,0

pozostałe owoce

1,0

warzywa

BUPIRYMAT

dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu

0,5

owoce

BUTYLAT

N, N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu

0,1

kukurydza

CHINOMETIONAT

6-metylo-1, 3-ditiolano [4, 5b] chinoksalin-2-on

0,2

owoce, warzywa

CHLORDAN

1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 8-oktachloro-3a, 4, 7, 7a-tetrahydro-4,7-metanoidan

0,05 (T)

mięso i przetwory

0,002

mleko i przetwory

0,005

jaja bez skorup

CHLORFENWINFOS (a)

fosforan (Z, E)-2-chloro-1-(2, 4-dichlorofenylowinylo-dietylu)

1,0

owoce cytrusowe (e)

0,05

pozostałe owoce

0,5

warzywa korzeniowe

0,1

pozostałe warzywa

0,05

pieczarki

0,1

ziemniaki (b)

0,2

rzepak

CHLORMEKWAT (CCC)

chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy

3,0

ziarno zbóż

0,2

pomidory

0,05

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

CHLOROBENZYD

sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy

2,0

owoce i warzywa

CHLOROBENZYLAT

4, 4'-dichlorobenzilan etylu

2,0

owoce, warzywa

0,2

orzechy

CHLOROBROMURON

3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik

0,2

warzywa

CHLOROBUFAM

(wyrażone jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu

0,1

marchew, seler

0,05

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

CHLOROKSURON

3-[4-(4-chlorofenoksy) fenylo]-1, 1-dimetylomocznik

0,2

warzywa

CHLOROPIRYFOS (a)

tiofosforan 0-3, 5, 6-trichloropirydyn-2-ylo-0, 0-dietylu

0,3

owoce cytrusowe (e)

0,05

buraki cukrowe

0,05

ziemniaki (b)

0,2 (T)

mięso i przetwory

0,05 (T)

drób

0,01

mleko i przetwory

0,01

jaja bez skorup

CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a)

tiofosforan 0-3, 5, 6-trichloropiryd-2-ylo-0, 0-dimetylu

0,5

owoce

0,1

warzywa

CHLOROPROFAM

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,5

ziemniaki (b)

CHLOROTALONIL

tetrachloroizoftalonitryl

1,0

marchew

3,0

pozostałe warzywa

0,05

ziemniaki (b)

0,2

ziarno zbóż

CHLORSULFURON

1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1, 3, 5-triazyn-2-ylo) mocznik

0,1

ziarno zbóż

CHLORTOLURON

3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1, 1-dimetylomocznik

0,1

ziarno zbóż

0,05

warzywa

CHLORYDAZON (patrz pirazon)

CYFLUTRYNA

mieszanina dwóch par enancjomerow: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan

(S)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1 R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan

(S)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2)

0,5

owoce

0,5

warzywa liściowe i łodygowe

0,1

pozostałe warzywa

CYHEKSATYNA

(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny)

wodorotlenek tricykloheksylocyny

2,0

owoce cytrusowe (e)

0,5

pozostałe owoce

10,0

chmiel (c)

CYKLOAT

N-cykloheksylo-N-etylo(tiokarbaminian) S-etylu

0,05

buraki

0,1

szpinak

CYMOKSYNIL

1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik

2,0

chmiel (c)

0,05

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

CYPERMETRYNA

(suma izomerów cypermetryny)

(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo)cyklopropanokarboksylan

(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

2,0

owoce cytrusowe (e)

0,5

winogrona

1,0

pozostałe owoce

2,0

warzywa liściowe i łodygowe

0,05

warzywa korzeniowe

0,5

pozostałe warzywa

0,5

ziemniaki (b)

0,1

rzepak

0,2 (T)

mięso i przetwory

0,05 (T)

drób

0,02

mleko i przetwory

0,05

jaja bez skorup

CYANAZYNA

2-chloro-4-cyjanoizopropyloamino-6-etyloamino-1,3,5-triazyna

0,1

warzywa strączkowe (d)

0,05

ziemniaki (b)

2,4-D

kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy

0,2

ziarno zbóż

0,05

kukurydza

DALAPON

2,2-dichloropropionian sodowy

1,0

owoce, warzywa

DAZOMET

3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion

0,05

warzywa

DDT

(suma DDT, DDE i DDD)

1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan

0,05

owoce, warzywa

0,5

oleje

1,0 (T)

mięso i przetwory

0,04

mleko i przetwory

0,1

jaja bez skorup

DELTAMETRYNA

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,05

owoce cytrusowe (e)

0,2

pozostałe owoce

0,1

buraki ćwikłowe i cukrowe

0,5

warzywa liściowe i łodygowe

0,2

pozostałe warzywa

0,05

ziemniaki (b)

0,2

pieczarki

0,1

rzepak

0,5

ziarno zbóż

0,05 (T)

drób

0,05

jaja bez skorup

DEMETON 0-(S)METYLOWY

(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S)

tiofosforan S- (2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu

1,0

owoce

0,05

marchew

0,5

pozostałe warzywa

0,1

ziemniaki (b)

DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,1

buraki ćwikłowe, cukrowe

DESMETRYNA

2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna

0,1

warzywa

DIALAT

(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)

diizopropylotiokarbaminian S-2,3-dichloroallilu

0,1

owoce, warzywa

0,1

ziarno zbóż

DIAZYNON (a)

tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu)

0,3

owoce, warzywa

0,05

ziarno zbóż

0,7 (T)

mięso i przetwory

0,02

mleko i przetwory

DICHLOBENIL

2,6-dichlorobenzonitryl

0,1

owoce

DICHLOFLUANID

N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N, N'-dimetylosulfonoamid

2,0

wiśnie

5,0

pozostałe owoce

0,1

cebula

2,0

warzywa strączkowe (d)

5,0

pozostałe warzywa

DICHLOFOP METYLOWY

(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy]propionian metylu

0,1

buraki ćwikłowe, cukrowe

0,1

ziarno zbóż

DICHLORAN

2,6-dichloro-4-nitroanilina

0,1

buraki cukrowe

DICHLORFOS (DDVP)

fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu

0,1

owoce, warzywa

0,05

mięso i przetwory

0,02

mleko i przetwory

0,05

jaja bez skorup

2,0

ziarno zbóż

DICHLORPROP

kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy

0,2

ziarno zbóż

0,05

owoce, warzywa

DIELDRYNA

(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę)

85% rel-(1 R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen

0,2 (T)

mięso i przetwory

0,006

mleko i przetwory

0,02

jaja bez skorup

DIFENOKSURON

3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik

0,05

cebula

DIFENZOKWAT

kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy

0,1

ziarno zbóż

DIFLUBENZURON

1-(4'-chlorofenylo) -3-(2",6"-difluorobenzoilo)mocznik

1,0

owoce, warzywa

0,2

pieczarki

DIKAMBA

kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy

0,05

ziarno zbóż

DIKWAT

dibromek 9,10-dihydro-8a,1 Oa-diazoniafenantrenowy

0,1

owoce, warzywa

0,1

ziemniaki (b)

0,05

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

DIMEFURON

3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik

0,1

rzepak

DIMETIPIN

2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek

0,1

rzepak

0,05

ziemniaki (b)

DIMETOAT

(łącznie z pochodną tlenową)

ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu

0,5

owoce

0,2

cebula

0,2

buraki ćwikłowe, cukrowe

0,5

pozostałe warzywa

0,2

ziarno zbóż

DINOKAP

krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu

(izomeryczna mieszanina poreakcyjna)

0,1

owoce, warzywa

DINOSEB

4,6-dinitro-2-sec-butylofenol

0,05

owoce, warzywa

DINOTERB

4,6-dinitro-2-tert-butylofenol

0,1

ziarno zbóż

DIOKSATION

bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-0,0,0',0'-tetraetylu

3,0

owoce cytrusowe (e)

0,4

winogrona

0,2

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2)

2,0

owoce

1,0

ogórki, pomidory

2,0

pozostałe warzywa

DIURON

3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik

0,1

owoce

DODYNA

octan 1-dodecyloguanidynowy

1,0

0,2

owoce ziarnkowe i pestkowe

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

ENDOSULFAN

(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan)

S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu

0,2

0,2

0,1

0,5

warzywa korzeniowe

kukurydza

ziarno zbóż

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

ENDRYNA

rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-di-metanonaftalen

0,01

0,01

owoce, warzywa

ziarno zbóż

0,05 (T)

0,0008

0,005

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

EPTC

dipropylotiokarbaminian S-etylu

0,1

0,1

0,1

ziemniaki (b)

warzywa strączkowe (d)

kukurydza

ETEFON

kwas 2-chloroetylofosfonowy

2,0

owoce, warzywa

ETIOFENKARB

metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu

2,0

0,5

0,2

2,0

0,5

owoce

buraki ćwikłowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziemniaki

ETION (a)

bis (ditiofosforan) 0,0,0',0'-tetraetylo-S,S'-metylenu

2,0

0,5

0,1

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce

warzywa

ETOFUMESAT

metanosulfonian (+)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu

0,1

buraki cukrowe

ETYLOBROMOFOS (a)

tiofosforan 0-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-0,0-dietylu

0,5

owoce, warzywa

FENARYMOL

alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzhydrylowy

0,2

owoce

FENBUTATYNY TLENEK

tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]

2,0

0,5

owoce

ogórki

FENITROTION (a)

tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu

2,0

0,5

0,1

0,5

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce

kalafiory

pozostałe warzywa

FENMEDIFAM

3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,1

buraki ćwikłowe, cukrowe

FENPROPATRYNA

cyjano(3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklo-propanokarboksylan

0,3

owoce, warzywa

FENPROPIMOR (±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina

0,5

ziarno zbóż

FENTION (a)

(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention)

tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu

1,0

0,5

0,1

1,0

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce

marchew

pozostałe warzywa

FENTYNA

(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny)

0,1

ziemniaki (b)

FENWALERAT

(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,5

0,5

0,05

0,02

0,5 (T)

0,05

owoce

warzywa liściowe i łodygowe

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

mięso i przetwory

mleko i przetwory

FLAMPROP IZOPROPYLOWY

D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu)

0,2

ziarno zbóż

FLUAZYFOP BUTYLOWY

(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]pro-pionian butylu

0,1

0,5

0,1

0,1

3,0

Truskawki

Buraki

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

FLUCYTRYNAT

(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylo(S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan

0,5

2,0

owoce, warzywa

chmiel (c)

FLUOROCHLORIDON

3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon

0,1

0,1

0,1

warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

FLURENOL

kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy

0,05

ziarno zbóż

FLUROKSYPYR

kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy

0,1

ziarno zbóż

FLUSILAZOL

bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1 H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan

0,1

0,2

0,02

banany (e)

pozostałe owoce

ziarno zbóż

FLUTRIAFOL

(RS)-2,4'-difluoro-α-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) benz-hydrol

0,5

ziarno zbóż

FONOFOS (a)

etyloditiofosfonian O-etylo-S-fenylu

0,2

0,05

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

FORMOTION (a)

ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbamoilo)metylo-0,0-dimetylu

0,2

0,1

0,5

0,1

1,0

owoce cytrusowe (e)

truskawki, maliny

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

chmiel (c)

FOSALON (a)

ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu

1,0

1,0

2,0

1,0

0,1

0,1

owoce cytrusowe (e)

truskawki

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

warzywa korzeniowe

ziemniaki (b)

FOSETYL

wodorofosfonian etylu

3,0

3,0

owoce

ogórki, pomidory

FOSFAMIDON (a)

fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo) winylo-dimetylu

0,15

owoce, warzywa

FOSFOROWODÓR

PH3 (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór)

0,1

0,01

ziarno zbóż

produkty zbożowe

GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna

0,1

5,0

0,1

owoce, warzywa

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

HALOKSYFOP

kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy) fenoksy] propionowy

0,2

0,05

rzepak

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

α-HCH

α-heksachlorocykloheksan

0,02

0,2 (T)

0,004

0,02

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

β-HCH

0,02

ziarno zbóż

β-heksachlorocykloheksan

0,1 (T)

mięso i przetwory

0,003

mleko i przetwory

0,01

jaja bez skorup

γ-HCH (patrz lindan)

HEKSACHLOROBENZEN (HCB)

heksachlorobenzen

0,01

ziarno zbóż

0,2 (T)

mięso i przetwory

0,01

mleko i przetwory

0,02

jaja bez skorup

HEPTACHLOR

(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor)

1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-meta-noinden

0,01

owoce, warzywa

0,01

ziarno zbóż

0,2 (T)

mięso i przetwory

0,004

mleko i przetwory

0,02

jaja bez skorup

HEPTENOFOS (a)

dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu

0,5

owoce

HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO

10,0

cebula

1,0

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

HYMEKSAZOL

5-metyioizoksazoi-3-ol

0,1

buraki

IMAZALIL

1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol

5,0

owoce cytrusowe (e)

0,01

ziarno zbóż

IPRODION

3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid

5,0

owoce

1,0

cykoria

5,0

pozostałe warzywa liściowe

0,1

warzywa korzeniowe

5,0

warzywa łodygowe

IZOFENFOS (a)

(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej)

izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu

0,1

warzywa

0,05

rzepak

IZOKSABEN

N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid

0,1

ziarno zbóż

IZOPROTURON

3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik

0,2

ziarno zbóż

JOKSYNIL

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,1

warzywa

KAPTAN

N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid

3,0

owoce ziarnkowe i jagodowe

2,0

owoce pestkowe

3,0

pomidory

2,0

pory, sałata, warzywa strączkowe (d)

0,1

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KARBARYL (a)

metylokarbaminian 1-naftylu

3,0

owoce cytrusowe (e)

3,0

banany (e)

1,0

pozostałe owoce

1,0

warzywa

0,2

mięso i przetwory

0,5

drób

0,1

mleko i przetwory

0,5

jaja bez skorup

KARBENDAZYM

(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)

benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

1,0

owoce, warzywa

1,0

pieczarki

0,2

ziarno zbóż

KARBETAMID

karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu

0,1

rzepak

KARBOKSYNA

5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid

0,2

buraki cukrowe

KARBOSULFAN

(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu)

2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutylo-amino)tio]metylokarbaminian

0,05

truskawki

0,1

ziemniaki (b)

5,0

chmiel (c)

KARBOFURAN

(suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,05

buraki cukrowe

0,1

ziemniaki (b)

0,05

rzepak

0,1

kukurydza

KLOPYRALID (3,6-DCP)

kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy

0,05

rzepak

0,3

buraki ćwikłowe i cukrowe

KLOFENTEZYNA

3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna

0,1

owoce

KWINALFOS

dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu

0,2

rzepak

0,2

warzywa

0,02

ziemniaki (b)

KWINTOCEN

pentachloronitrobenzen

1,0

banany (e)

0,01

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

LENACYL

3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion

0,1

owoce, warzywa

LINDAN (y-HCH)

γ-heksachlorocykloheksan

0,1

owoce, warzywa

0,5

oleje

1,0 (T)

mięso i przetwory

0,008

mleko i przetwory

0,1

jaja bez skorup

LINURON

3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik

1,0

szparagi

0,2

pozostałe warzywa

0,1

ziemniaki (b)

0,1

kukurydza

MALATION (a)

ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-0,0-dimetylu

2,0

owoce cytrusowe (e)

0,5

pozostałe owoce

0,5

warzywa

8,0

ziarno zbóż

MANEB (patrz ditiokarbaminiany)

MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany)

MCPA

kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) octowy

0,1

ziarno zbóż

MEKOPROP

kwas (+ -)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy

0,1

ziarno zbóż

MERKAPTODIMETUR (a)

(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako merkaptodimetur)

metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu

0,1

kukurydza

1,0

sałata

0,1

buraki ćwikłowe, cukrowe

METABENZOTIAZURON

1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik

0,2

warzywa

0,1

ziarno zbóż

METALAKSYL

(+ -)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu

0,1

warzywa

0,1

ziemniaki (b)

10,0

chmiel (c)

METAMIDOFOS

amidotiofosforan 0,S-dimetylu

0,1

warzywa

0,05

ziemniaki (b)

5,0

chmiel (c)

METAMITRON

4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on

0,2

buraki cukrowe

METAZACHLOR

2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1 -ilometylo)-chloroacetanilid

0,1

rzepak

0,2

kapusta

METAZOL

2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion

0,1

cebula

METIRAM (patrz ditiokarbaminiany)

METOBROMURON

3-(4-bromofenylo)-1 -metoksy-1-metylomocznik

1,0

sałata

0,1

pozostałe warzywa

0,05

ziemniaki (b)

METOKSURON

3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik

0,2

warzywa

0,1

ziarno zbóż

METOKSYCHLOR (DMDT)

1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo) etan

2,0

owoce, warzywa

3,0 (T)

mięso

0,5

jaja bez skorup

0,5

oleje

METOLACHLOR

2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid

0,2

owoce, warzywa

0,1

ziemniaki (b)

METOMYL (a)

S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid

2,0

warzywa liściowe i łodygowe

0,5

pozostałe warzywa

4,0

chmiel (c)

METYLOPIRYMIFOS (a)

dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu

0,2

warzywa

METRYBUZYNA

4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on

0,1

pomidor

0,1

ziemniak (b)

METYDATION (a)

ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu

0,1

owoce, warzywa

1,0

chmiel (c)

MEWINFOS

fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu)

0,2

owoce ziarnkowe

0,5

owoce pestkowe

0,2

owoce cytrusowe (e)

0,5

warzywa liściowe i łodygowe

0,1

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

MONOLINURON

3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik

0,1

ziarno zbóż

NAPROPAMID

N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid

0,1

rzepak

NUARYMOL

alkohol ±)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy

0,1

ziarno zbóż

0,2

owoce

OKSADIKSYL

N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid

0,5

pomidory, ogórki

0,1

ziemniaki (b)

OKSAMYL

N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio) acetamid

0,05

truskawki

0,05

warzywa

0,05

ziemniaki

OKSYFLUOROFEN

eter 2-chloro-α,α,α-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy

0,05

owoce

OMETOAT (a)

tiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu

0,4

wiśnie

0,1

owoce jagodowe

0,4

szpinak

0,1

warzywa korzeniowe

0,2

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

PARAKWAT

chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy

0,05

owoce, warzywa

PARATION METYLOWY (a)

tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu

0,1

0,1

owoce, warzywa

ziarno zbóż

PENCYKURON

1-(4-chlorobenzylo)-1 -cyklopentylo-3-fenylo-mocznik

0,1

0,05

ziemniaki (b)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

PENDIMETALINA

N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina

0,1

0,2

ziarno zbóż

warzywa

PERMETRYNA

(suma izomerów permetryny):

(1 RS,3RS)-(1 RS,3SR)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dime-tylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu

0,5

0,05

1,0

0,5

0,5 (T)

0,05

0,05

owoce

warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

PIRAZON

5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on

0,5

0,5

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

PIRYDAT

(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna)

tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu

0,3

kukurydza

PIRYMIKARB (a)

(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloform-amido-pirymikarbu)

dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu

0,5

1,0

0,5

0,1

owoce

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

PROCHLORAZ

(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)

N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid

5,0

5,0

0,1

0,5

0,2

owoce cytrusowe (e)

banany (e)

ziarno zbóż

pieczarki

rzepak

PROCYMIDON

N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropano-dikarboksyimid

2,0

truskawki

PROFAM

karbanilan izopropylu

0,5

ziemniaki (b)

PROMETRYNA

2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna

0,5

0,1

warzywa

ziemniaki (b)

PROPACHLOR

N-izopropylochloroacetanilid

0,1

warzywa

PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK

chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarbaminianu propylu

1,0

pomidor, ogórek

PROPARGIT

siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu

3,0

0,5

owoce

ogórki

PROPIKONAZOL

(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan--2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol

0,1

ziarno zbóż

PROPOKSUR (a)

metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu

0,2

3,0

3,0

0,1

0,5

truskawki

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

PROPYZAMID

3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid

0,5

0,1

warzywa

rzepak

PYRAZOFOS (a)

dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu

0,5

0,1

10,0

owoce, warzywa

ziarno zbóż

chmiel (c)

SETOKSYDYM

(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3--hydroksycykloheksen-2-on-1

2,0

0,5

0,5

0,5

1,0

kapusta

burak cukrowy

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

SIARKA

siarka

50,0

owoce, warzywa

SYMAZYNA

2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna

0,05

ziarno zbóż

TCA

trichlorooctan sodowy

TEBUKONAZOL

(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) pentan-3-ol

2,0

1,0

2,0

0,2

buraki ćwikłowe, cukrowe

pozostałe warzywa

rzepak

ziarno zbóż

TEBUTAM

N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid

0,1

rzepak

TERBACYL

3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl

0,1

owoce

TERBUFOS (a)

dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu

0,1

0,1

buraki cukrowe

ziarno zbóż

TERBUTRYNA

2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna

0,1

ziarno zbóż

TERBUTYLOAZYNA

2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna

0,1

0,1

warzywa strączkowe (d)

ziemniaki (b)

TERTRACHLORWINFOS (a)

fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu

1,0

owoce, warzywa

TETRADIFON

sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy

1,0

owoce, warzywa

TIABENDAZOL

2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol

0,05

ziemniaki (b)

TIOFANAT METYLOWY

(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)

o-fenylenobis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu

1,0

1,0

0,2

owoce, warzywa

pieczarki

ziarno zbóż

TIOMETON (a)

(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometon)

ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu

0,05

0,5

0,05

truskawki

pozostałe owoce

warzywa

TIURAM (patrz ditiokarbaminiany)

TRIADIMEFON

(suma triadimefonu i triadimenolu)

1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo) butan-2-on

0,2

0,5

owoce

ziarno zbóż

TRIADIMENOL

(suma triadimenolu i triadimefonu)

1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol

0,2

0,5

owoce

ziarno zbóż

TRIALAT

(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu

0,1

0,1

owoce, warzywa

ziarno zbóż

TRIAZOFOS (a)

tiofosforan 0,0-dietylo-0-1-fenylo-1 H-1,2,4-triazol-3-ilu

0,2

owoce

0,1

cebula

0,1

pozostałe warzywa

0,05

ziemniaki (b)

TRICHLORFON (a)

2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu

0,5

owoce

0,2

warzywa

0,1

ziarno zbóż

0,1

mięso i przetwory

0,05

mleko i przetwory

TRICHLORONAT

etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu

0,2

warzywa

TRIDEMORF

4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina

0,1

ziarno zbóż

TRIFLURALINA

2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina

0,5

warzywa

0,1

rzepak

TRIFORYNA

1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna

1,0

owoce

1,0

ogórki

0,2

ziarno zbóż

WAMIDOTION (a)

(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion)

tiofosforan 0,0-dimetylo-S-2-(1-metylokarbarmoiloetylo-tio)etylu

0,5

owoce ziarnkowe

0,05

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

WINKLOZOLINA

(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażoną jako winklozolina)

3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion

8,0

truskawki

5,0

winogrona

3,0

pozostałe owoce

3,0

warzywa liściowe i łodygowe

3,0

pozostałe warzywa

1,0

rzepak

ZINEB (patrz ditiokarbaminiany)

ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu)

5,0

owoce, warzywa

(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,

(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,

(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,

(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,

(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,

(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,

(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:

warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler

- korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka,

warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia,

jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag,

warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor,

warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,

owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa,

owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia,

owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina,

owoce cytrusowe: cytryna, grejpfrut, mandarynka, pomarańcza,

ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto,

owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka,

orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00