Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1993-09-02 do 1993-12-31
Wersja archiwalna od 1993-09-02 do 1993-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 17 sierpnia 1993 r.
w sprawie ustanowienia zakazu wywozu niektórych towarów.
Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustanawia się do dnia 31 grudnia 1993 r. zakaz wywozu towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: H. Suchocka
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 17 sierpnia 1993 r. (poz. 364)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH ZAKAZEM WYWOZU
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
| - Pozostałe: |
| 0511 99 | - - Pozostałe: |
| 0511 99 10 0 | - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek |
4101 | 4101 | Surowe skóry i skórki bydlęce lub ze zwierząt jednokopytnych (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej konserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), nawet odwłosione, również dwojone: |
| 4101 10 | - Całe skóry i skórki bydlęce, o masie jednej skóry nie przekraczającej 8 kg przy suszeniu zwykłym, 10 kg, jeśli suchosolone lub 14 kg, jeśli świeże, mokrosolone lub inaczej zakonserwowane: |
| 4101 10 10 0 | - - Świeże lub mokrosolone |
| 4101 10 90 0 | - - Pozostałe |
|
| - Pozostałe skóry i skórki bydlęce świeże lub mokrosolone: |
| 4101 21 00 0 | - - Całe |
| 4101 22 00 0 | - - Krupony i półkrupony |
| 4101 29 00 0 | - - Pozostałe |
| 4101 30 | - Pozostałe skóry i skórki bydlęce inaczej zakonserwowane: |
| 4101 30 10 0 | - - Suszone lub suchosolone |
| 4101 30 90 0 | - - Pozostałe |
| 4101 40 00 0 | - Skóry i skórki końskie lub innych zwierząt jednokopytnych |
4103 | 4103 | Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale nie garbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub odwłosione, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1 (b) lub 1 (c) do niniejszego działu: |
| 4103 90 00 0 | - Pozostałe |
4104 | 4104 | Skóry bydlęce lub zwierząt jednokopytnych wyprawione, bez włosia, inne niż skóry z pozycji nr 4108 lub 4109: |
| 4104 10 | - Całe skóry bydlęce wyprawione o powierzchni jednej sztuki nie przekraczającej 2,6 m2 (28 stóp kwadratowych): |
| 4104 10 30 0 | - Pozostałe skóry wyprawione, ale nie preparowane inaczej niż tylko garbowane chromowo w stanie mokrym (wet blue) |
|
| - - Pozostałe: |
| 4104 10 91 0 | - - - Nie preparowane inaczej niż tylko garbowane |
|
| - - - Inaczej preparowane: |
| 4104 10 95 0 | - - - - Skóry chromowe |
| 4104 10 99 0 | - - - - Pozostałe |
|
| - Pozostałe wyprawione skóry bydlęce i zwierząt jednokopytnych, garbowane lub dogarbowane, ale nie preparowane inaczej, nawet dwojone: |
| 4104 22 | - - Skóry bydlęce wyprawione, wstępnie garbowane w inny sposób: |
| 4104 22 10 0 | - - - Nie preparowane inaczej niż tylko garbowane chromowo, w stanie mokrym (wet blue) |
| 4104 22 90 0 | - - - Pozostałe |
| 4104 29 00 0 | - - Pozostałe |
4107 | 4107 | Skóry wyprawione z pozostałych zwierząt, bez włosia, inne niż skóry z pozycji nr 4108 lub 4109: |
| 4107 10 | - Świńskie: |
| 4107 10 10 0 | - - Garbowane, ale nie preparowane inaczej |
| 4107 10 90 0 | - - Pozostałe |