Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1993-01-01 do 1993-06-11
Wersja archiwalna od 1993-01-01 do 1993-06-11
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 24 grudnia 1992 r.
sprawie ustanowienia czasowego, zakazu wywozu niektórych towarów.
Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dla 28 grudnia 1989 r. — Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustanawia się do dnia 30 czerwica, 1993 r. zakaz wywozu towarów wymienionych w załączniki do rozporządzenia.
§ 2. Pozwolenia wydane na wywóz owsa (kod CN 1004 00 90) zachowują ważność do upływu terminu, na jaki zostały udzielone.
§ 3. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 października 1992 r. w sprawie ustanowienia czasowego zakazu wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 76, poz. 381).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1993 r.
Prezes Rady Ministrów: H. Suchocka
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 24 grudnia 1992 r. (poz. 509)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYM ZAKAZEM WYWOZU
Pozycja | Kod CN | Nazwa CN |
1 | 2 | 3 |
0713 | 0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, ze skórą lub bez albo dzielone: |
| 0713 10 | — Groch (Pisum sativum): |
| 0713 10 90 | — — Pozostały |
| 0113 50 | — Bób (Vida łaba var. major) i bób mniejszy (Vicia faba var. equina, Vicia łaba var. minor): |
| 0713 50 90 | — — Pozostały |
1004 | 1004 00 | Owies: |
| 1004 00 90 | — Pozostały |
1214 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, granulowane lub nie: |
| 1214 90 | — Pozostały |
| 1214 90 90 | — — Pozostały |
2302 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
| 2302 10 | — Kukurydziane: |
| 2302 10 10 | — — O zawartości skrobi nie przekraczającej 35% masy |
| 2302 10 90 | — — Pozostałe |
| 2302 20 | — Ryżowe: |
| 2302 20 10 | — — O zawartości skrobi nie przewyższającej 35% masy |
| 2302 20 90 | — — Pozostałe |
| 2302 30 | — Pszenne: |
| 2302 30 10 | — — O zawartości skrobi nie przewyższającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
| 2302 30 90 | — — Pozostałe |
| 2302 40 | — Z innych zbóż: |
| 2302 40 10 | — — O zawartości skrobi nie przewyższającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
| 2302 40 90 | — — Pozostałe |
| 2302 50 00 | — Z roślin strączkowych |
2303 | 2303 | Pozostałości z produkcji przemysłu skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane wytłoczyny z 'trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, również w postaci granulek: |
| 2303 10 | — Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości: |
| 2303 10 90 | — — Pozostałe |
| 2~03 30 09 | — Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane |
2306 | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone, lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż objęte pozycjami nr 2304 lub 2305: |
| 2306 40 00 | — Z nasion rzepaku lub rzepiku |
2309 | 2309 | Preparaty używane do karmienia zwierząt: |
| 2309 90 | — Pozostałe: |
|
| — — Pozostałe: |
|
| — — — Zawierające skrobię, glukozę, syrop glikolowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
|
| — — — — Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
| — — — — — Nie zawierające skrobi lub zawierające jej 10% masy lub mniej: |
: | 2309 90 31 | — — — — — — Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
| 2309 90 33 | — — — — — — Zawierające nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| 2309 90 35 | — — — — — — Zawierające nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
| 2309 0 39 | — — — — — — Zawierające nie mniej, niż, 75% masy. produktów mlecznych |
|
| — — — — — Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
| 2309 90 41 | — — — — — — Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
| 2309 90 43 | — — — — — — Zawierające nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| 2309 90 49 | — — — — — — Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
| — — — — — Zawierające więcej niż 30% masy skrobi: |
| 2309 90 51 | — — — — — Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
| 2309 90 53 | — — — — — — Zawierające nie mojej nIż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| 2309 90 59 | — — — — — — Zawierające nie mniej :riiż 50% masy produktów mlecznych |
| 2309 90 70 | — — — — Nie zawierające skrobi; glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne |
|
| — — — Pozostałe: |
| 2309 90 99 | — — — — Pozostałe |