Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1992-10-19 do 1993-01-01
Wersja archiwalna od 1992-10-19 do 1993-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 6 października 1992 r.
w sprawie ustanowienia czasowego zakazu wywozu niektórych towarów.
Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustanawia się do dnia 31 marca 1993 r. zakaz wywozu towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: H. Suchocka
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 6 października 1992 r. (poz. 381)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYM ZAKAZEM WYWOZU
Lp. | Pozycja | Kod CN | Nazwa |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0713 |
| Suszone warzywa strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone: |
|
| 0713 10 | – Groch (Pisum sativum): |
|
| 0713 10 90 | – – Pozostały |
|
| 0713 50 | – Bób (Vicia faba var. major) i bób mniejszy (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor): |
|
| 0713 50 90 | – – Pozostały |
2 | 2302 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
|
| 2302 10 | – Kukurydziane: |
|
| 2302 10 10 | – – O zawartości skrobi nie przekraczającej 35% masy |
|
| 2302 10 90 | – – Pozostałe |
|
| 2302 20 | – Ryżowe: |
|
| 2302 20 10 | – – O zawartości skrobi nie przewyższającej 35% masy |
|
| 2302 20 90 | – – Pozostałe |
|
| 2302 30 | – Pszenne: |
|
| 2302 30 10 | – – O zawartości skrobi nie przewyższającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
|
| 2302 30 90 | – – Pozostałe |
|
| 2302 40 | – Z innych zbóż: |
|
| 2302 40 10 | – – O zawartości skrobi nie przewyższającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy |
|
|
| lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
|
| 2302 40 90 | – – Pozostałe |
|
| 2302 50 00 | – Z roślin strączkowych |
3 | 2303 | 2303 | Pozostałości z produkcji przemysłu skrobi i podobne pozostałości, wysłodki |
|
|
| buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, również w postaci granulek: |
|
| 2303 10 | – Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości: |
|
| 2303 10 90 | – – Pozostałe |
|
| 2303 30 00 | – Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane |
4 | 2306 | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone, lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż objęte pozycjami nr 2304 lub 2305: |
|
| 2306 40 00 | – Z nasion rzepaku lub rzepiku |
5 | 2309 | 2309 | Preparaty używane do karmienia zwierząt: |
|
| 2309 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99,1702 40 90,1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
|
|
| – – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
|
| – – – – – Nie zawierające skrobi lub zawierające jej 10% masy lub mniej: |
|
| 2309 90 31 | – – – – – – Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
|
| 2309 90 33 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
| 2309 90 35 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
|
| 2309 90 39 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
|
|
| – – – – – Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
|
| 2309 90 41 | – – – – – – Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
|
| 2309 90 43 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
| 2309 90 49 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
|
| – – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi: |
|
| 2309 90 51 | – – – – – – Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich mniej niż 10% masy |
|
| 2309 90 53 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
| 2309 90 59 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
|
| 2309 90 70 | – – – – Nie zawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 2309 90 99 | – – – – Pozostałe |