Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1992-06-23 do 1994-11-24
Wersja archiwalna od 1992-06-23 do 1994-11-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 20 maja 1992 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49 i z 1989 r. Nr 35, poz. 192) w związku z art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1991 r. o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu i Handlu (Dz. U. Nr 66, poz. 266) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 października 1972 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 44, poz. 279 i z 1990 r. Nr 39, poz. 227) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 7 w ust. 1 pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„5) grzybów świeżych i przetworów grzybowych, z wyjątkiem grzybów hodowlanych;”
2) dodaje się § 7a w brzmieniu:
„§ 7a. 1. Przepisów § 7 ust. 1 pkt 2, 3, 4 i 6 oraz ust. 2 pkt 4 nie stosuje się do sprzedaży obwoźnej przy użyciu specjalistycznych środków transportowych wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia na towary i miejsca sprzedaży, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież.
2. Specjalistyczne środki transportowe, o których mowa w ust. 1, powinny być zaopiniowane pod względem sanitarnym przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego właściwego ze względu na producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka.”.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Przemysłu i Handlu: A. Lipko |
Kierownik Ministerstwa |