Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1991 nr 112 poz. 487
Wersja archiwalna od 1991-12-19 do 1993-07-05
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1991 nr 112 poz. 487
Wersja archiwalna od 1991-12-19 do 1993-07-05
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 29 listopada 1991 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.

Na podstawie art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445 oraz z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1990 r. w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym (Dz. U. z 1991 r. Nr 1, poz. 3) otrzymuje brzmienie podane w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. K. Bielecki

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 29 listopada 1991 r. (poz. 487)

WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA

Pozycja

KodCN

Nazwa

1

2

3

2203

Piwo otrzymywane ze słodu:

2203 00 10

– W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów

2203 00 90

– W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1)

2204

Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009:

2204 10

– Wino musujące:

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11

– – – Szampan

2204 10 19

– – – Pozostałe

2204 10 90

– – Pozostałe

– Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z „grzybkowymi" korkami, utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina inaczej dostarczane, pozostające z powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

2204 21 21

– – – – – – Białe

2204 21 23

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 21 25

– – – – – – Białe

2204 21 29

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach.

2204 21 31

– – – – – – Białe

2204 21 33

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 21 35

– – – – – – Białe

2204 21 39

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 21 41

– – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 49

– – – – – –Pozostałe

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przekraczającej 22% objętościowych:

2204 21 51

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 59

– – – – – Pozostałe

2204 21 90

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych:

2204 29

– – Pozostałe:

2204 29 10

– – – Wina inne niż z podpozycji nr 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 21

– – – – – – Białe

2204 29 23

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 29 25

– – – – – – Białe

2204 29 29

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 31

– – – – – – Białe

2204 29 33

– – – – – – Pozostałe

– – – – – Pozostałe:

2204 29 35

– – – – – – Białe

2204 29 39

– – – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 29 41

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 45

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 49

– – – – – Pozostałe

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych:

2204 29 51

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 55

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 59

– – – – – Pozostałe

2204 29 90

– – – – –O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20% objętościowych

2204 30

– Inny moszcz winogronowy:

2204 30 10

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu

– – Pozostałe:

2204 30 91

– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% objętościowego

2204 30 99

– – – Pozostałe

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2205 10 10

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej

2205 10 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych

2205 90

– Pozostałe:

2205 90 10

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej

2205 90 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych

2206

Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny):

2206 00 10

– Wzbudzone

– Pozostałe:

2206 00 91

– – Musujące

– – Spokojne, w pojemnikach zawierających:

2206 00 93

– – – 2 litry lub mniej

2206 00 99

– – – Więcej niż 2 litry

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy:

2207 10 00

– Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub

więcej

2207 20 00

– Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

2208 10

– Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

2208 10 10

– – Aromatyczne napoje wytrawne o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% objętościowych, zawierające od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

2208 10 90

– – Pozostałe

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

2208 20 10

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

2208 20 90

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

2208 30

– Whisky:

– – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

2208 30 11

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 19

– – – Więcej niż 2 litry

– – Pozostałe w pojemnikach zawierających:

2208 30 91

– – – 2 litry lub mniej

2208 30 99

– – – Więcej niż 2 litry

2208 40

– Rumy:

2208 40 10

– – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

2208 40 90

– – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

2208 50

– Giny i gin Geneva:

– – Gin w pojemnikach zawierających:

2208 50 11

– – – 2 litry lub mniej

2208 50 19

– – – Więcej niż 2 litry

– – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

2208 50 91

– – – 2 litry lub mniej

2208 50 99

– – – Więcej niż 2 litry

2208 90

– Inne:

– – Arak, w pojemnikach zawierających:

2208 90 11

– – – 2 litry lub mniej

2208 90 19

– – – Więcej niż 2 litry

– – Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% objętościowych lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów); w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

2208 90 31

-- – – – Wódka

2208 90 33

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

2208 90 39

– – – Więcej niż 2 litry (2)

– – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

– – – 2 litry lub mniej:

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 51

– – – – – Destylowane z owoców

2208 90 53

– – – – – Pozostałe

2208 90 55

– – – – Likiery

2208 90 59

– – – – Pozostałe napoje alkoholowe

– – – Więcej niż 2 litry:

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 71

– – – – – Destylowane z owoców

2208 90 73

– – – – – Pozostałe

2208 90 79

– – – – Likiery i inne napoje alkoholowe

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych, w pojemnikach zawierających:

2208 90 91

– – – 2 litry lub mniej

2208 90 99

– – – Więcej niż 2 litry

2401

Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:

2401 10

– Tytoń nie odżyłowany:

– – Suszony ogniowo-rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10

– – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

2401 10 20

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)

2401 10 30

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland

– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 41

– – – – Typu Kentucky

2401 10 49

– – – – Pozostałe

– – Pozostałe:

2401 10 50

– – – Tytoń suszony powietrzem na jasny

2401 10 60

– – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental

2401 10 70

– – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny

2401 10 80

– – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo

2401 10 90

– – – Pozostałe tytonie

2401 20

– Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:

– – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10

– – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

2401 20 20

– – – -Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)

2401 20 30

– – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland

– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 41

– – – – Typu Kentucky

2401 20 49

– – – – Pozostałe

– – Pozostałe:

2401 20 50

– – – Tytoń suszony powietrzem na jasny

2401 20 60

– – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental

2401 20 70

– – – Tytoń suszony na ciemny

2401 20 80

– – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo

2401 20 90

– – – Pozostałe tytonie

2401 30 00

– Odpady tytoniowe

2402

Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

2402 10 00

– Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z tytoniu

2402 20 00

– Papierosy z tytoniu

2402 90 00

– Pozostałe

2403

Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany" i „odtworzony" ekstrakty i esencje tytoniowe:

2403 10 00

– Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji

– Pozostałe:

2403 91 00

– – Tytoń „homogenizowany" lub „odtworzony"

2403 99

– – Pozostałe:

2403 99 10

– – – Tytoń do żucia i tabaka

2403 99 90

– – – Pozostałe

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00