Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1991-07-04 do 2000-12-31
Wersja archiwalna od 1991-07-04 do 2000-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 27 czerwca 1991 r.
w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
Na podstawie art. 19 ust. 3 ustawy z dnia 5 stycznia 1991 r. - Prawo budżetowe (Dz. U. Nr 4, poz. 18 i Nr 34, poz. 150) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Rozporządzenie określa stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania dotacji przedmiotowych w barach mlecznych.
2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) barach mlecznych - rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych,
2) surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku do rozporządzenia.
§ 2. Jednostki prowadzące bary mleczne mogą rozliczać za pośrednictwem izb lub urzędów skarbowych dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, pod warunkiem że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż do 25% wartości surowców.
§ 3. 1. Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 48% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez jednostkę, nie wyższą jednak niż 25%, po wyłączeniu:
1) wartości ubytków naturalnych, liczonej w cenach gastronomicznych,
2) wartości mleka, pieczywa i ewentualnie innych towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym oraz wartości surowców zużytych do produkcji lodów, liczonej w cenach gastronomicznych.
2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego (w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów itp.) wartość surowców podwyższa się o 20%.
§ 4. Podstawę obliczenia należnych dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
§ 5. W zakresie nie uregulowanym w niniejszym rozporządzeniu stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 11 maja 1991 r. w sprawie zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych (Dz. U. Nr 43, poz. 191).
§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Finansów: w z. A. Podsiadło
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 27 czerwca 1991 r. (poz. 256)
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
1) mleko,
2) napoje mleczne,
3) śmietana i śmietanka,
4) masło,
5) twarogi i sery,
6) jaja i przetwory z jaj,
7) tłuszcze roślinne,
8) pieczywo,
9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,
10) makarony,
11) cukier, miód naturalny i sztuczny,
12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),
13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,
14) warzywa i owoce,
15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),
16) herbata, kawa - namiastki,
17) koncentraty,
18) przyprawy krajowe.