Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1991 nr 60 poz. 256
Wersja archiwalna od 1991-07-04 do 2000-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1991 nr 60 poz. 256
Wersja archiwalna od 1991-07-04 do 2000-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW

z dnia 27 czerwca 1991 r.

w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Na podstawie art. 19 ust. 3 ustawy z dnia 5 stycznia 1991 r. - Prawo budżetowe (Dz. U. Nr 4, poz. 18 i Nr 34, poz. 150) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. 1. Rozporządzenie określa stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania dotacji przedmiotowych w barach mlecznych.

2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) barach mlecznych - rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych,

2) surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Jednostki prowadzące bary mleczne mogą rozliczać za pośrednictwem izb lub urzędów skarbowych dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, pod warunkiem że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż do 25% wartości surowców.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3. 1. Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 48% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez jednostkę, nie wyższą jednak niż 25%, po wyłączeniu:

1) wartości ubytków naturalnych, liczonej w cenach gastronomicznych,

2) wartości mleka, pieczywa i ewentualnie innych towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym oraz wartości surowców zużytych do produkcji lodów, liczonej w cenach gastronomicznych.

2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego (w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów itp.) wartość surowców podwyższa się o 20%.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4. Podstawę obliczenia należnych dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5. W zakresie nie uregulowanym w niniejszym rozporządzeniu stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 11 maja 1991 r. w sprawie zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych (Dz. U. Nr 43, poz. 191).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Finansów: w z. A. Podsiadło

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 27 czerwca 1991 r. (poz. 256)

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

1) mleko,

2) napoje mleczne,

3) śmietana i śmietanka,

4) masło,

5) twarogi i sery,

6) jaja i przetwory z jaj,

7) tłuszcze roślinne,

8) pieczywo,

9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,

10) makarony,

11) cukier, miód naturalny i sztuczny,

12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),

13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,

14) warzywa i owoce,

15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),

16) herbata, kawa - namiastki,

17) koncentraty,

18) przyprawy krajowe.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00