Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1990-07-04 do 1994-11-24
Wersja archiwalna od 1990-07-04 do 1994-11-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA RYNKU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 18 maja 1990 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49 i z 1 989 r. Nr 35, poz. 1 92) w związku z art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 23 października 1987 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rynku Wewnętrznego (Dz. U. Nr 33, poz. 177) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 października 1972 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 44, poz. 279) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 3 w ust. 1 dodaje się zdanie w brzmieniu:
"Handel okrężny mięsem może być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym państwowym terenowym inspektorem sanitarnym oraz właściwym weterynaryjnym inspektorem sanitarnym.",
2) w § 5 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. Do pakowania środków spożywczych powinien być używany papier czysty, nie zadrukowany i dopuszczony przez Państwowy Zakład Higieny do kontaktu z żywnością.",
3) skreśla się § 6,
4) § 7 otrzymuje brzmienie:
§ 7.1. Nie wolno wprowadzać do obrotu w handlu okrężnym:
1) dziczyzny.
2) przetworów mięsnych, z wyłączeniem konserw w puszkach,
3) drobiu,
4) tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5) grzybów świeżych i przetworów grzybowych,
6) dietetycznych środków spożywczych,
7) napojów alkoholowych.
2. Sprzedaż mięsa w handlu okrężnym odbywać się może przy spełnieniu następujących warunków:
1) sprzedawca obowiązany jest posiadać świadectwo wystawione przez organ urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia;
2) warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli weterynaryjnej mięsa przez właściwego weterynaryjnego inspektora sanitarnego, co musi być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1, dodatkową pieczęcią: "Kontrola San.-Wet."; mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju;
3) mięso uznane przez weterynaryjnego inspektora sanitarnego dokonującego kontroli za niezdatne do spożycia i warunkowo zdatne lub mniej wartościowe nie może być dopuszczone do sprzedaży;
4) sprzedaż mięsa w miejscach do tego wyznaczonych może odbywać się do godziny 12, chyba że sprzedający zapewni odpowiednie warunki schładzania mięsa, kontrolowane również przez właściwego państwowego terenowego inspektora sanitarnego;
5) mięso sprzedawane w handlu okrężnym w miejscach do tego wyznaczonych podlega kontroli sanitarno-weterynaryjnej, sprawowanej przez właściwego weterynaryjnego inspektora sanitarnego;
6) sprzedawca jest obowiązany okazywać świadectwo badania mięsa na żądanie organów kontrolnych;
7) miejsca wyznaczone do sprzedaży mięsa powinny mieć twardą nawierzchnię oraz być zaopatrzone w bieżącą wodę;
8) lady i stoły sprzedażowe powinny być pokryte blachą aluminiową, płytą laminatową, płytą z polistyrenu wysokoudarowego lub innym materiałem dopuszczonym przez Państwowy Zakład Higieny do kontaktu z żywnością oraz powinny być wyposażone w daszki (parasole) chroniące przed promieniami słonecznymi i opadami;
9) sprzedawca obowiązany jest do codziennego mycia i dezynfekcji sprzętu, w tym także kloców do rąbania mięsa, po zakończeniu sprzedaży;
10) sprzedawca obowiązany jest do oznaczania miejsca sprzedaży w sposób określony w przepisach o działalności gospodarczej;
11) uruchomienie sprzedaży mięsa może nastąpić wyłącznie po uprzednim przygotowaniu i wyposażeniu wyznaczonego miejsca sprzedaży;
12) gmina zapewnia porządek w miejscach wyznaczonych do sprzedaży mięsa.
3. Handel okrężny wyrobami kulinarnymi może być prowadzony w warunkach wykluczających możliwość bezpośredniego kontaktu tych wyrobów z mięsem oraz uniemożliwiających ich zepsucie lub wtórne zanieczyszczenie.
4. Na targowiskach i w halach targowych dopuszcza się sprzedaż:
1) grzybów przez zbieraczy,
2) środków spożywczych wyprodukowanych przez producentów we własnych gospodarstwach rolnych, ogrodniczych i hodowlanych, z wyjątkiem wędlin i wyrobów wędliniarskich.",
5) w § 9:
a) w ust. 1 po wyrazie "Piwo" dodaje się wyrazy "o zawartości do 1,5% alkoholu",
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
"3. Napoje spożywane na miejscu mogą być podawane konsumentom wyłącznie w kubkach jednorazowego użycia."
6) w § 10 skreśla się ust. 2,
7) w § 13:
a) w ust. 2 po wyrazie "sprzedawcy" dodaje się wyrazy "oraz osoby dokonujące rozbioru mięsa",
b) w ust. 6 po wyrazie "sprzedawcy" dodaje się wyrazy "mięsa oraz".
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rynku Wewnętrznego: A. Mackiewicz