Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1989-11-27 do 1990-01-01
Wersja archiwalna od 1989-11-27 do 1990-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA WSPÓŁPRACY GOSPODARCZEJ Z ZAGRANICĄ
z dnia 17 listopada 1989 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie cel i pozwoleń na towary przywożone i na towary wywożone w niehandlowym obrocie towarowym z zagranicą oraz zasad klasyfikacji taryfowej tych towarów.
Na podstawie art. 11 ust. 2 i 3 oraz art. 15 ust. 2 pkt 2 i ust.. 3 ustawy z dnia 26 marca 1975 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1984 r. Nr 57, poz. 290, z 1987 r. Nr 33, poz. 181 i z 1989 r. Nr 35, poz. 193) zarządza się, co następuje:
§ 1. W taryfie celnej przywozowej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z dnia 15 grudnia 1988 r. w sprawie ceł i pozwoleń na towary przywożone i na towary wywożone w niehandlowym obrocie towarowym z zagranicą oraz zasad klasyfikacji taryfowej tych towarów (Dz. U. Nr 40, poz. 322 i z 1989 r. Nr 53, poz. 318), wprowadza się następujące zmiany:
1) pozycja 13 otrzymuje brzmienie ustalone w załączniku do niniejszego rozporządzenia,
2) dodaje się nową pozycję 14 w brzmieniu ustalonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
3) dotychczasowe pozycje 14, 15, 16 i 17 otrzymują odpowiednio oznaczenie pozycji 15, 16, 17 i 18, przy czym w pozycji 18 wyrazy "1-16" zastępuje się wyrazami "1-17".
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 27 listopada 1989 r.
Minister Współpracy Gospodarczej z Zagranicą: M. Święcicki
Załącznik do rozporządzenia Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą
z dnia 17 listopada 1989 r. (poz. 377)
Symbol Systematycznego wykazu wyrobów | Pozycja taryfy celnej i nazwa towaru | Podstawy wymiaru cła | |
jednostka miary towaru | cło w złotych od jednostki miary towaru | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
2442
2543-4 2543-5 2543-6 | 13. Spirytus (alkohol etylowy) rektyfikowany; wyroby spirytusowe czyste i gatunkowe, wyroby winiarskie i piwo: 1) spirytus (alkohol etylowy) rektyfikowany i butelkowy 2) wyroby spirytusowe czyste i gatunkowe: likiery, wódki czyste i gatunkowe, kremy, koniaki, araki itp. 3) wyroby winiarskie: wina owocowe, aperitify, koktajle, kordiały, wina gronowe, wermuty, szampany, miody pitne itp. 4) piwo 14. Kawa naturalna i ekstrakty kawy naturalnej: 1) kawa naturalna: a) w ilości do 2 kg b) pozostałe 2) ekstrakty kawy naturalnej: a) w ilości do 1 kg b) pozostałe | 1 1 kg kg kg kg | 65.000 2.000 bez cła 5.000 bez cła 10.000 |