Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1989-11-23 do 1995-11-01
Wersja archiwalna od 1989-11-23 do 1995-11-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 3 listopada 1989 r.
w sprawie terminów i sposobu przeprowadzania spisów w zakresie prowadzenia indywidualnych gospodarstw rolnych oraz związanych z tymi spisami obowiązków osób fizycznych.
Na podstawie art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o statystyce państwowej (Dz. U. z 1989 r. Nr 40, poz. 221) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. W zakresie prowadzenia indywidualnych gospodarstw rolnych przeprowadza się spisy, zwane dalej "spisami rolnymi":
1) metodą reprezentacyjną, tj. w wylosowanych indywidualnych gospodarstwach rolnych, w dniach od 2 do 10 stycznia, od 1 do 9 kwietnia, od 15 do 25 czerwca oraz od 1 do 9 października każdego roku,
2) pełne, tj. we wszystkich indywidualnych gospodarstwach rolnych, co pięć lat w dniach od 15 do 25 czerwca, poczynając od roku 1993.
2. W roku, w którym jest przeprowadzany spis rolny pełny, w czerwcu nie prowadzi się w indywidualnych gospodarstwach rolnych spisu metodą reprezentacyjną.
§ 2.Osoby fizyczne prowadzące indywidualne gospodarstwa rolne są obowiązane do udzielania informacji w zakresie powierzchni gruntów i zasiewów, zwierząt gospodarskich, drzew i krzewów owocowych, warzyw, stanu i wykorzystania środków produkcji oraz cech społeczno-zawodowych prowadzących indywidualne gospodarstwa rolne, członków ich rodzin oraz pracujących w gospodarstwach, szczegółowo określonych w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.Prezes Głównego Urzędu Statystycznego:
1) ustala, dla poszczególnych rodzajów lub określonego spisu rolnego, wzory formularzy spisowych zawierające pytania w zakresie tematycznym podanym w załączniku do rozporządzenia; wzór formularza spisowego nie może zawierać pytania o imię i nazwisko osoby prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne,
2) określa zasady losowania indywidualnych gospodarstw rolnych do spisów rolnych prowadzonych metodą reprezentacyjną i sposób podawania do wiadomości wylosowanych gospodarstw.
§ 4.1. Organizowanie i przeprowadzanie spisów rolnych należy odpowiednio do Głównego Urzędu Statystycznego i wojewódzkich urzędów statystycznych.
2. Czynności spisywania dokonują ankieterzy Głównego Urzędu Statystycznego.
§ 5.1. Osoby prowadzące indywidualne gospodarstwa rolne udzielają ankieterom Głównego Urzędu Statystycznego pełnych i wyczerpujących odpowiedzi na pytania zawarte w formularzu spisowym.
2. W razie nieobecności osób obowiązanych do udzielenia .odpowiedzi, odpowiedzi udzielają inni pełnoletni domownicy.
3. Udzielanie odpowiedzi na pytania inne niż wynikające z określonego w załączniku do rozporządzenia szczegółowego zakresu tematycznego spisów rolnych jest dobrowolne.
4. Osoby fizyczne udzielające odpowiedzi na pytania w spisach rolnych nie podają imienia i nazwiska.
§ 6.Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 1983 r. w sprawie przeprowadzania spisów w zakresie statystyki rolniczej i związanych z nimi obowiązków osób fizycznych (Dz. U. Nr 2, poz. 13).
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od daty ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: T. Mazowiecki
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 3 listopada 1989 p. (poz. 355)
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES TEMATYCZNY SPISÓW ROLNYCH
1. Powierzchnia użytkowanych gruntów rolnych i zasiewów z wyszczególnieniem:
1) ogólnej powierzchni gruntów, w tym:
a) gruntów ornych wraz z ogrodami przydomowymi, gruntów pod zasiewami, odłogów i ugorów,
b) sadów,
c) łąk,
d) pastwisk,
e) lasów i gruntów leśnych,
f) stawów rybnych;
2) ogólnej powierzchni zasianej i zasadzonej, w tym:
a) pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, owsa z jęczmieniem i innych mieszanek zbożowych i pozostałych zbożowych,
b) kukurydzy na ziarno i zielonkę, strączkowych jadalnych (grochu, fasoli, bobu), ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku i rzepiku oraz pozostałych przemysłowych,
c) włóknistych,
d) okopowych pastewnych,
e) strączkowych pastewnych (peluszki, wyki, łubinu słodkiego, bobiku, mieszanek zbożowo-strączkowych oraz innych),
f) motylkowych pastewnych (koniczyny, lucerny, esparcety, seradeli i innych),
g) warzyw według gatunków,
h) truskawek,
i) szklarni i tuneli foliowych.
2. Zwierzęta gospodarskie według gatunków i grup wiekowo-użytkowych, w tym:
1) bydło,
2) trzoda chlewna,
3) konie,
4) owce,
5) kozy,
6) drób
- wraz z przychodami i rozchodami bydła, trzody chlewnej, owiec i drobiu,
3. Tematy dodatkowe:
1) drzewa i krzewy owocowe według gatunków,
2) budynki i budowle gospodarcze,
3) stan, wykorzystanie i zużycie środków produkcji nie wymienionych w pkt 2, w szczególności obornika, nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, nasion kwalifikowanych, pasz przemysłowych i gospodarskich, węgla, paliw i energii elektrycznej,
4) maszyny, ciągniki i urządzenia rolnicze,
5) zaopatrzenie rolnictwa w wodę,
6) zużycie nawozów,
7) cechy społeczno-zawodowe prowadzących indywidualne gospodarstwa rolne oraz członków ich rodzin i. pracujących w tych gospodarstwach, w szczególności płeć, wiek, wykształcenie, przygotowanie zawodowe, wkład pracy w gospodarstwo i charakter pracy poza gospodarstwem rolnym.