Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
local_library

Komentarz

Komentarz do ustawy o CIT 2024 - Art. 11d

[Zakres przepisu] Przepis określa katalog metod, którymi posługiwać się mogą organy podatkowe i podatnicy na potrzeby weryfikacji ceny transferowej. Celem stosowania danej metody szacowania jest takie określenie ceny, by jej wysokość była na takim poziomie, jaki ustaliłyby podmioty niepowiązane. Podatnicy powinni zastosować taką metodę, która jest najbardziej odpowiednia dla osiągnięcia takiego celu.

[Metody szacowania cen – art. 11d ust. 1] Ustawodawca określa pięć metod podstawowych szacowania cen. Są to metody:

1) porównywalnej ceny niekontrolowanej,

2) ceny odsprzedaży,

3) koszt plus,

4) marży transakcyjnej netto,

5) podziału zysku.

Przy ocenie prawidłowości wyboru danej metody oraz jej zastosowania warto posiłkować się rekomendacjami wypracowanymi przez Forum Cen Transferowych (FCT), dostępnymi na stronie https://www.podatki.gov.pl/ceny-transferowe/dokumenty-forum-cen-transferowych/. Przy czym, jak podkreśla MF, „dokumenty prac FCT lub grupy roboczej działającej przy FCT nie są stanowiskiem MF, jak również nie stanowią ani interpretacji, ani ogólnych wyjaśnień przepisów prawa podatkowego (objaśnień podatkowych) w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa. Powyższe materiały mogą natomiast zostać wykorzystane przez MF w związku z prowadzonymi pracami, np. legislacyjnymi”.

[Czynniki wpływające na charakter i wycenę transakcji] Niezależnie od zastosowanej metody oszacowania, organy podatkowe muszą brać pod uwagę wiele czynników, które mogą wpływać na charakter i wycenę transakcji.

Czynnikami tymi są w szczególności:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00